Aleksandar Vučić

Društvene teme i dešavanja van Bosne i Hercegovine
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Aleksandar Vučić

Unread post by Skitnica »

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država od kojih se nije očekivalo da 'zabiju nož u leđa Srbiji'.
"Očekivali smo velike pritiske i znali smo da će biti promjena stavova i da će ćutati sve vrijeme i na kraju se prikloniti onima koji su veliki i jaki, ali biće i onih koji će izdržati pritiske i pokazati da su spremni da se bore za istinu i da se suprostave nakaradnim prinicipima", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da rade svoj posao koliko mogu uprkos svim teškoćama i naporima.

Rekao je da vjeruje da će mnogi koji će da glasaju za rezoluciju da se sutradan pravadaju i objašnjavaju kako to rade za dobro Srbije jer će da daju obrazloženje - zašto su glasali za.

"Pa će da ponove praznu priču kako to nije kolektivna krivica srpskog naroda i kako oni mnogo vole Srbe i tako dalje, a onda očekujete već od petka i subote pokušaje umirivanja situacije - Srbi su nam najveći prijatelji i 'ajde da nastavimo kao da ništa juče nije bilo", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da će biti još razočaranje.

"Kad vam se žale zemlje koje su po 50 puta veće od nas, kako su pod velikim pritiskom, a ja samo kažem - je li mi nismo pod pritiskom, a onda su vrlo prljavu ulogu odigrali crnogorski amandmani i to nije Crna Gora - oni su samo nečiji potrčko. Mi znamo i čiji, i o tome ću govoriti u petak", rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija poslije glasanja o rezoluciji o Srebrenici vidjeti ko su joj prijatelji i partneri, jer se kako je naveo, situacija mijenja iz sata u sat, dodavši da im neće biti lako.

(Vijesti.ba)

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Aleksandar Vučić

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku, sa obrazloženjem da poslije njegovog novog poraza, ovoga puta u UN, ne može da ostane na toj funkciji.

Đilas je u pisanoj izjavi istakao da 12 godina Vučić i njegovi mediji govore kako se on bori za Srbiju, kako ga cijeli svijet poštuje, kako je Srbija jaka, a porazi se nižu dan za danom.

„Kosovo je sve odvojenije od Srbije, svake godine nas je manje za više od 100.000, evropski smo šampioni u inflaciji, korupciji i kriminalu, a Vučić se bori. Na stranu to što se on realno bori samo na svoj džep, suština je u sljedećem: Srbiji nije potreban predsjednik koji se bori, nego onaj koji pobjeđuje. A Vučić stalno gubi“, konstatovao je on.

Đilas je ukazao da su Vučiću i njegovim medijima uvijek krivi svi drugi, a nikada ni on, ni njegovi saradnici.

„Sam je od rezolucije napravio najvažnije pitanje za našu budućnost, lagao je da ćemo biti proglašeni genocidnim narodom i da ćemo plaćati ratnu odštetu. Od rezolucije, koja je zaista loša i izazvaće nove tenzije u regionu, napravio je pitanje svih pitanja, borbu svih borbi i u toj borbi je po ko zna koji put izgubio i obezbijedio sebi mjesto u historijskim čitankama, što je toliko želio“, naglasio je Đilas.

Đilas je ocijenio da će generacije učiti šta je svojoj zemlji uradio čovjek koji je krenuo od poziva da se ubije 100 Muslimana za jednog Srbina i koji nikada nije prestao da bude „Šešeljev mali“.

„Srbija je umorna od stalnih poraza. Zato je vrijeme da ‘veliki vojskovođa’ koji je izgubio sve bitke napokon ode u historiju“, poručio je Đilas.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras nakon sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, izjavio kako je "završio karijeru i kako mu mnoge stvari neće oprostiti", piše Nova.rs.
"Ja sam večeras ovdje završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio čavao u lijes. Učinio sam sve, oni su učinili sve da nas ponize, a mi smo se uzdigli u visine. Ja ne mogu reći da smo pobijedili, jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat", rekao je Vučić u obraćanju novinarima u New Yorku.

Vučić je kazao kako su navodne procjene onih koji su predložili Rezoluciju bile da će više od 110 zemalja glasati za nju, a da će suzdržanih biti oko 45.

"A nas je bilo 107 (onih koji su glasali protiv i onih koji su bili suzdržani). Znači njih 84 prema 107 onih koji nisu željeli pristati na njihov prijedlog, a ne pričamo o tome kako se došlo do tih 84, jer bi realno za Rezoluciju glasalo 60 i nešto, ostale su pritiskali", rekao je predsjednik Srbije.

On se zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile suzdržane tokom glasanja.

"Ogromno hvala mađarskoj braći, oni su jedini koji su bili protiv u našem okruženju, ali hvala i Slovačkoj, Grčkoj i Kipru koji su bili suzdržani i koji su pokazali prijateljstvo prema Srbiji", rekao je Vučić.

"Imate barem tri zemlje koje su bile prisiljene, a na kraju su bile suzdržane. Nevjerovatno kakvi su pritisci bili i što su sve radili… Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno", dodao je on. Vučić je rekao i kako će razgovarati s Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu.

"Imamo jednu zemlju i moramo se zajedno boriti za budućnost", izjavio je on.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg
pokazao, da je ponosan na svoju zemlju...
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

- Suviše je teška tema da bi se govorilo o pobjedi. Ono što je izvesno jeste da smo u gotovo nemogućim uslovima uspjeli da uradimo ono što je dobro za našu zemlju.
Loše tumačenje

Mislim da postoji loše tumačenje u oba dijela Bosne i Hercegovine. Mi smo se suočili sa prijedlogom Nemačke, koje je ta zamlja najviše gurala, direktno protiv interesa srpskog naroda. I najsnažnije je gurala Analena Berbok, direktno protiv vitalnih interesa srpskog naroda.

glasanje
Oni su očekivali da će to biti gotovo jednoglasno. Očekivali su da ćemo mi imati jedva osam do deset glasova protiv i do 30 uzdržanih i računali su da će tako još jednom pobijedili Rusiju. Podcijenili su nas.

Ljudi koji su izašli rekli su da će da apstiniraju. Stvarni odnos je bio 84 naspram 107. Ekvador su oni uveli, a od 191 koliko je imalo pravo glasa, 107 nije glasalo za. To je 43,5 posto onih članica UN koje su glasale za Rezoluciju. .
. to da che Rezolucija otvoriti ochi cijelom svijetu.. i da che isti znati ..ko su Srbi. je 'ogranicheno razmishljanje' 'politicara' Bosne

.. jos u 90 ..im. svijet zna shta se deshavalo.. i ovaj papair , ne msilim da che promjeniti, vech izgradjeni stav..

....korektno.. od Vucica :jbg nigdje ne spominje Boshnjake. niti ih ismijava... po bilo kojoj osnovi..
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da, ako bude ubijen, za to će biti odgovoran ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Toliko su nervozni zbog neočekivanog rezultata /u vezi sa rezolucijom o Srebrenici/, da je Konaković danas pozvao na moje ubistvo. Ja sam u Srebrenici već jednom bio 11. jula. Pognuo sam glavu pred spomenikom, ali ne pred kamenicama i flašama. Bedni pokušaji da kažu kako su napad na mene u Srebrenici organizovali odavde je jadan. Hvala mu na tom pozivu da budem ubijen”, rekao je Vučić.

On je za TV Happy istakao da je Srbija od početka znala šta je plan Sarajeva, “da tamo ne mogu ni da kažu da su Srbi stradali u Kazanima, a za Republiku Srpsku pišu “RS” u najboljem slučaju”.

“Kada nemate za šta drugo da se uhvatite, hvatate se za laž. Hvala mu na pozivu da budem ubijen. Ako se na to odazovem, znajte da je za moje ubistvo kriv Elmedin Konaković”, naglasio je Vučić.

On je rekao da će pokušati da idu na reviziju tužbe protiv Srbije.

“Pokušaće da idu na reviziju tužbe protiv Republike Srbije, a ja mislim da to nije dobro za regionalne odnose. Dobili su rezoluciju, a svakoga dana kipte od besa i na svakom koraku prosipaju nervozu. Od najavljene revizije, tužbe i ratne odštete biće im veoma teško, jer ćemo napraviti najbolje timove. Teška im je priča, proći će teže i lošije. Nema tu pobednika”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ističe da se u budućnosti mora graditi bratstvo sa Bošnjacima, ali ne tako da svako udara Srbina u glavu zato što drugačije misli.

“To pokazuje kolika nervoza vlada u Sarajevu i kako nisu politički sazreli”, rekao je Vučić i dodao da će se sutra sastati sa muftijom i imamima Islamske zajednice u Srbiji.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnu skupštinu UN u NJujork 11. jula, kao i u Potočare, uz komentar “da može da se ogrne zastavom, a i ne mora”.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Bosna i Hercegovina, dodaje, nije zanijemila kako to govori aktuelni predsjednik Srbije, "mi iskazujemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici".
- U Generalnoj skupštini UN-a nije bila sportska utakmica, već je usvojena Rezolucija o jedinom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Umjesto što koristi riječ "ponos" pozivam predsjednika Srbije da počne koristiti riječ "sramota" - navodi Bećirović.
lagumdzija je izjavio nakon glasanja.. da su 'pobijedili kosarkaskim rezultatom' :doh i toliko slavlja medju bosancima, zbilja sramota...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da mu je "neshvatljivo da cijela Vlada šuti na skandalozne stvari koje se događaju oko izvođenja djece u pozorištu Dadov i u školama širom Srbije".

"O izvođenju maloljetne djece iz škola i da svi ćutite kao zaliveni. Hoćete ja da vam pročitam propise, ako ne znate?", upitao je Vučić nakon čega je čitao dijelove zakona o osnovnim i srednjim školama i zakona o radu.

Vučić je upitao članove Vlade šta rade i čime se bave direktori škola, prenosi RTS.

"Imate političke komesare po školama koji određuju da budu popularni, 'e sad ćemo mi da izvedemo djecu van škole'. Studenti mogu da rade šta hoće, punoljetni su. Na svoju odgovornost ovo i rade. Šta radite sa djecom? Šta ste preduzeli po tom pitanju? Da li je neko odgovarao što je uveo politiku među maloljetnike? Po kom zakonu je to dozvoljeno? Po kom moralnom osnovu je to dozvoljeno? Da se dijete od 15 godina pita da li će da protestuje ili neće da protestuje zbog nečega? Što se stidite da to kažete? Ima li neka zemlja?", upitao je Vučić članove Vlade.

Zaključio je da takve zemlje "nema nigde na svijetu i da je neće biti ni kod nas".

Istakao je da država ima dobru saradnju sa legitimnim studentskim organizacijama, kao i da je uvedena besplatna platna studentska kartica, da je obezbijeđeno 140 budžetskih mjesta na master studijima i da su studentima koji upisuju fakultet prema afirmativnim mjerama obezbijeđena budžetska mjesta na master studijima.

Vučić je dodao da su udvostručeni iznosi stipendija za nadarene studente i da je digitalizovan proces prijavljivanja za studentske stipendije i kredite.

(Vijesti.ba)

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Koja farsa je sa tim protestima smesnim...Isetaju se ljudi nekoliko dana i dok svi pisu nesto o tome on ili proda nesto iz drzave ili izda deo drzave...Cuj to,protesti u kojima ili sedis ili setas od mosta do pink televizije i nazad...

Klasican dokaz da glasanjem nista ne mozes postici ti je Srbija. Da ides redom ulicom da pitas ko podrzava njega i njegovu stranku.pa na 100 ljudi mozda dvoje troje. A kada dodje glasanje ta njegova nakaradna stranka osvoji 50-60 procenata glasova...Ma vazi bre

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah njegovi glasachi rade. ne zgubidane po cesti ..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Njegovi glasaci su ucenjeni radnim mestom...Inace lako je prepoznati njegovog glasaca...Ili nema zube ili je nepismen...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:rlys
. eto . ti to znash.. iz lijepe i uredjene Njemachke.. :hm ko sve glasa i kako ko izgleda..
..ako im daje posao.. bude dinara i za ..Image :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Zna cela Srbija. Nikada gora vlast nije bila.

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

minjamo plenkovića za 5 vučića

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Veruj mi burazeru da bi se pokajao posle jednog dana. Ne veruj puno televiziji. Najveci neprijatelj ne bi mogao goreg postaviti

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah hoche li neko Mileta

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Mile ostaje dozivotno a i ovaj Vucic gleda nacin da prevari narod, taj ne da vlast nizasta na svetu

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Sat Dec 21, 2024 7:16 pm
Mile ostaje dozivotno a i ovaj Vucic gleda nacin da prevari narod, taj ne da vlast nizasta na svetu
:-? .imash li neugodnosti. s domachim stanovnistvom .nakon masakra u Magdeburgu

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Sun Dec 22, 2024 2:57 am
Kakve neugodnosti i zbog cega bih ih ja imao ? Ja zivim 400-500 km od Magdeburga

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Sun Dec 22, 2024 12:56 pm
Bella wrote:
Sun Dec 22, 2024 2:57 am
Kakve neugodnosti i zbog cega bih ih ja imao ? Ja zivim 400-500 km od Magdeburga
..kad se ovako shto desi .bilo gdje. niti jednom strancu,je svejedno... :hm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Da bi se izvukao iz političkih problema i krize legitimiteta u svojoj kući, režim Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, će pokušati da radikalizuje prilike u regionu i izveze krizu u neku od susjednih zemalja, upozorava u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni historičar i viši naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu Milivoj Bešlin.

Događaji oko obilježavanja 9. januara, neustavnog "dana Rs-a", izveli su na regionalnu političku scenu krajnje agresivnu politiku zvaničnog Beograda prema Bosni i Hercegovini.

"Ne vidim mjesta čuđenju što je režim u Beogradu i ove godine proslavljao neustavni dan manjeg bh. entiteta. U Srbiji je danas na djelu neuporediva politička i društvena kriza, izazvana pogibijom, to jeste ubistvom petnaestoro ljudi na novosadskoj željezničkoj stanici. Te ljude je ubila korupcija, oni su stradali zbog opšteg bezakonja koje u Srbiji vlada već dugo, a kulminiralo je u posljednjoj deceniji vladavine preimenovanih radikala. Ključni zahtjevi studenata i građana na protestima su da se procesuiraju krivci, ali i da se poštuju zakoni, kao i da se autoritarni vladalac vrati u svoje ustavne okvire", kaže Bešlin za portal Radiosarajevo.ba.

Postavlja pitanje ako režim u Beogradu tako često i bez zazora krši Ustav vlastite zemlje, zbog čega bi poštovao Ustav susjedne zemlje koju samo nominalno i retorički priznaje?

"Dakle, nesumnjivo je da ulazimo u dalju destabilizaciju regionalnih odnosa i da će ključni faktor destabilizacije Zapadnog Balkana učiniti sve da očuva svoj lični režim i sve njegove koruptivne mehanizme u samoj Srbiji, povećavajući regionalne antagonizme. Ipak, mislim da kriza legitimiteta Vučićevog režima, uprkos njegovim stvarnim namjerama, u osnovi sužava njegove mogućnosti za ekspanziju i destabilizaciju susjeda", zaključuje Bešlin u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, dolazak delegacije Vlade Srbije, zapaljiv govor potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vulina (bivši šef obavještajne službe Srbije, BIA), poruke ministra odbrane Republike Srbije Bratislava Gašića (također, bivši šef obavještajne službe Srbije, BIA)..., ukazuju da danas gledamo novi paradigmu balkanskih odnosa i širenje konteksta.

To više nije samo pitanje unutrašnjih bodanskoherceogvačkih odnosa s vlastima u bh. entitetu Rs, već izvornim kreatorima politike "srpskog sveta" u Beogradu. Domaće institucije, pa i međunarodna zajednica se mogu praviti da tu novu paradigmu ne vide, ali to neće umanjiti njezinu prisutnost. I, jasno, posljedice...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? mislila sam da je ova stranica.. 'normalna'
https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija ... cam/577365
Nervozni Vučić gubi tlo pod nogama. Napao penzionera s invaliditetom: 'Pusti, sad ja pričam'
prvi put ga slucham.. :-? chovjek normalan...

https://www.youtube.com/live/sOrvEDh31R ... p09HsbSXWY
diskusiju Sarića i Vučića možete pogledati u snimku u nastavku teksta od 38:00 minute.

pita ga Vucic . nabraja godine. ko ti je tada povechao penziju.. kaze Saric 'nisam ja tad radio' :DD

Fawlty Towers🤓

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Feb 03, 2025 5:44 am
:-? mislila sam da je ova stranica.. 'normalna'
https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija ... cam/577365
Nervozni Vučić gubi tlo pod nogama. Napao penzionera s invaliditetom: 'Pusti, sad ja pričam'
prvi put ga slucham.. :-? chovjek normalan...

https://www.youtube.com/live/sOrvEDh31R ... p09HsbSXWY
diskusiju Sarića i Vučića možete pogledati u snimku u nastavku teksta od 38:00 minute.

pita ga Vucic . nabraja godine. ko ti je tada povechao penziju.. kaze Saric 'nisam ja tad radio' :DD

Fawlty Towers🤓
Cuj ove gluposti. Gubi tlo pod nogama :hahah

Zbog cega? Zbog protesta koji ga ne ugrozavaju i koje finansira Soros 🤣🤣🤣

A ovo sa penzionerom ili gradjaninom mu je standardna fora. Unapred mu njegova stranka iz mesta u koje ide organizuje da ga neko satro napadne a onda on da odgovor i poklopi ga. Kao u fazonu jel vidite da sam u pravu :hahah

Samo naivci se primaju na to. Jos cuj ti novinara, gubi tlo pod nogama

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Vučić u Banjaluci
    by Mina » » in Vijesti
    4 Replies
    995 Views
    Last post by gripen