Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Bella »

:up

a, rijetko noch bude ispod nule.....
.............................................................................................Image

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Bella wrote:
Wed Dec 20, 2023 4:58 pm
Neki dan ..pred večeru..odem u park .u centru grada....nije mi godilo to vrijeme

Bijela zgrada..zatvor..lijevo policija :x

Drugi snimak mislim da ti je to iza kuche ? Jel tako. Vidim drzish i patke. Vidi se da si pravi domachin. Dze su jaja i krokodil? 😄☺️😂🤭🤗 :obr

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Gudi wrote:
Thu Dec 21, 2023 3:15 pm

Drugi snimak mislim da ti je to iza kuche ? Jel tako. Vidim drzish i patke. Vidi se da si pravi domachin. Dze su jaja i krokodil? 😄☺️😂🤭🤗 :obr
nije .. :D
.. nema ovoliko pataka. ne znam zashto.ali nedeljom dodju velike guuuske. komshija preko bare. slika . hrani ih . i one se motaju .poziraju. chekaju hranu.,,,,,, mada to je ilegalno hranjenje.. :/*
.............................................................................................Image

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Bella wrote:
Thu Dec 21, 2023 4:46 pm
Gudi wrote:
Thu Dec 21, 2023 3:15 pm

nije .. :D
.. nema ovoliko pataka. ne znam zashto.ali nedeljom dodju velike guuuske. komshija preko bare. slika . hrani ih . i one se motaju .poziraju. chekaju hranu.,,,,,, mada to je ilegalno hranjenje.. :/*
Jandrino jato :maad :DD
Kako ba nije. I kod tebe ima ovo neko jezero :_) :H

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Radila i danas, u drugom centru, nije bilo planirano. Zena koja tamo radi imala je sudar na putu do posla, nismo znali hoce li doci na posao.
Ali dosla je, odmah nakon sto je policajac izvrsio uvidjaj.
Mlada mama troje djece, razvedena. Kontam da se nija pametno razvoditi s troje male djece, ako niste na velikoj plati, ili nemate neku zaledjinu… morate biti ili hrabri ili ludi, Ili ovako, nema veze sta se desilo, vi dodjete na posao, dakle jaki, ali ona nije bas ni to.

Razmsiljam kako covjek treba slusati signale svoga tijela, ( ne nezdrave navike) bas to je najbolje za ocuvanje zdravlja.
Ako smo umorni - odmoriti, pospani - zaspati, budni - ustati i raditi nesto, gladni - jesti, zedni - piti, ne pregoniti ni u jelu ni u picu..
Pratiti reakciju svoga tijela kad smo uzrujani i ljuti, i kad samo razmiljamo o nekoj pojavi koja nas ljuti, tijelo nase reaguje, to ostavlja posljedice.
Pa i kad smo bolesni, odbolovati. Tuzni, odplakati. Veseli - pjevati i smijati se.
Danas sve vise ljudi ugusi svoje trenutno stanje tijela i svijesti, najcesce jer nema se vremena. Racuni cekaju
Bolesni popiju tablete i vuku dan za danom. Jucer mi kaze zena - cim me zabole ledja odem po inekciju, nemam ja vremena za terapije.
Rodica mi danas kaze - bolesna sam dva dana, ali isla sam na posao, ako ne odem nece mi biti placeni praznici. Ovdje u mnogo firmi vlada pravilo da, ako se ne pojavite na posao dan prije i dan poslije praznika, nece vam platiti ni praznik.

Procitah vijest, u Zvorniku pronasli tijelo mrtve zene u stanu, neko je prijavio neugdne mirise. Pretpostavlja se da je bila mrtva nekoliko dana.
Ponekad tako cujem da je neko umro, bolestan bio…Pa pitam kako mi niko nije rekao. Obicno mi kazu da nisu ni znali.
Zanimljivo bas, do unazad 20-30 god. nisu nam takve stvari mogle promaci, a nismo imali sredstva informisanja kao danas, mislim na elektronska. Ljudi su prenosili usmeno, i sve bi se znalo. Pogotovo tako velike stvari.
Bilo je skoro nemoguce, bar u Jugoslaviji da neko umre od prirodne smri pa da ga nadju tek za nekoliko dana, svako je imao nekoga ko bi primijetio njegov nestanak odmah.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Umro je covjek od 53 god, a sutradan je umro njegov brat od 62 god.
Pricaju ljudi da je ovaj drugi umro od tuge za bratom.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Kod nas je bio slučaj da je umrla žena i muž za njom za manje od nedelju dana.
isto su kažu od tuge.
Još jedan slučaj da je otac umro dva dana posle sina.
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Na poslu, ljudi nam cesto dodju da zavrse nesto, nespremni. Svojom greskom, nisu citali upute.
Mi neke stvari mozemo odraditi tu za njih, ali te usluge dodatno naplacujemo, takva su pravila firme.
Uvijek im u startu objasnimo koliko ce kostati ako mi to za njih zavrsimo….Neki odu i sami zavrsavaju, a nekima zavrsimo, i najcesce su ljuti sto moraju dodatno placati.
Ali danas sam imala zenu koja me zamolila da zavrsim nesto za nju, naplatila sam joj to, a na koncu ona me pogledala i ono od srca, bas od srca, se zahvalila sto sam to zavrsila za nju…Hej pa to je lijepo.
Pomislih kasnije kako i ja moram to uvesti u svoje navike. Dobro je sto postoje ljudi koji ti mogu pomoci da zavrsis nesto, pa neka je i za novac. Nekad ti nisi znao, nekad nosi stigo/mogao…Uglavnom smo mrgudi, i uglavnom ne cijenimo nista, uglavnom se zahvaljujemo da ispadnemo pristojni, ne jer se zbilja tako osjecamo.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Sta znaci ' neshto' .. ako je doshao kod vas. sve se placha..
odesh kod Dr, mora te drzati 20 minuta.. a shto je nagore. pita pitanja.koja nisu vezana za taj office... tj privatna.. i na kraju te toliko smute da ih zaboravish pitati... ono zbog chega si tu... :hm koja je to.. :m.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Kloshari ba.. :/*

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas, covjek kod Anile, uz neki razgovor rece da u kuci ima 10 pistolja, 3 zena, a on 7 :rolleyes
Ona nam btw isprica da je njen bivsi direktor imao 4, jedan u dnevnoj sobi, jedan u kuhinji, jedan u kupatilu i jedan pod jastukom, u spavacoj.

Upitam danas ovog covjeka ispred nje - jeste li nekad bili ugrozeni?
Paa jesam, rece.
U kuci,? Pitam.
Ne, ne u kuci, odgovara.

Cega se ljudi toliko plase? Ili je to neki poseban osjecaj kad imas toliko naoruzanja?
Kad razmislim, jako je malo upada u kucu. Ljudi svugdje stradaju, ali najmanje u kuci, ako se izuzme ono stradanje od partnera. Upravo ovo naoruzanje po kuci u konacnici vise oduzima zivota, mnogo vise, nego sto ih spasi.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Peace wrote:
Sun Dec 31, 2023 1:10 am
Danas, covjek kod Anile, uz neki razgovorrece da u kuci ima 10 pistolja, 3 zena i on 7 :rolleyes
Ona nam btw isprica da je njen bivsi direktor imao 4, jedan u dnevnoj sobi, jedan u kuhinji, jedan u kupatilu i jedan pod jastukom, u spavacoj.

Upitam danas ovog covjeka ispred nje - jeste li nekad bili ugrozeni?
Paa jesam, rece.
U kuci, pitam.
Ne, ne u kuci odgovara.

Cega se ljudi toliko plase? Ili je to neki poseban osjecaj kad imas toliko naoruzanja?
Kad razmislim, jako je malo upada u kucu. Ljudi svugdje stradaju, ali najmanje u kuci, ako se izuzme ono stradanje od partnera. Upravo ovo naoruzanje po kuci u konacnici vise oduzima zivota, mnogo vise, nego sto ih spasi.
ljudima oružje daje lažni osjećaj sigurnosti.
jer ima svako oružje u kući, od kuhinjskog noža do alata u garaži ili oko kuće, na balkonu, podrumu i tako dalje.

međutim veoma malo ljudi bi uopšte imalo samopouzdanja i samokontrole da se oružjem brani bilo kakvim.
posjedovanja oružja i upotreba istog su dvije različite stvari.

i sad dođe kriminalac ubica psihopata sociopata narkoman u provalu
i logično on ima 100x više stresnih situacija gdje mu je život bio ugrožen od nekoga obicnog covjeka koji samo posjeduje oruzje.

i sad obican covjek sa pistoljem treba da se poredi (izadje na megdan) sa nekom osobom ko ce ga ubiti ohladiti bez ikakvog razmisljanja.

zajebana i opasna situacija. gdje ja licno mislim da obican covjek moze samo da nastrada.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. 'lazni' jer mislish da mu neche pomochi...
. u nekim sluchajevima.i neche. jer u tom trenu/ opasnosti .vjerujem, da ne znash ni gdje ga drzish .. id. :/*
neko ima sigurnosni sistem/ kamere / svu moguchu tehnologiju ali ipak, te kamere ti neche spasiti zivot. /oruzje, hoche da ga upotrijebih u takvim okolnostima..
..mislim,da osobe koje imaju oruzje.. ne bi se trebali time hvaliti. niti je pristojno tako shto i pitati iste..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zasto kod ljudi uopste postoji toliki strah?
Pa jednom ces morati da umres od necega :jbg
Mogu ti odnijete neke vrijednosti, pa eto camera, da stiti.
Sto si tolko svezan za stvari?
Ionako se s manje rahatnije zivi.

Imamo nekih objekata, ali nemamo nigdje camere.
Auta cak i ne zakljucavamo.
A nova i necu, necu da razmisljam o njima.
Ovako koristena, ogrebo ih ko ili ne ogrebo, svejedno mi.
Vidim kod prijatelja, nova auta, pa ih samo obilaze, da nema kakva parnica.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otisla jednu noc po pizzu, bila u pidzami, kontam - hocu li se presvuci ili nece…I mrsko mi bilo, odem tako.
Kad tamo i svi drugi dosli u pidzamama :rlys

A kcerka mi donijela donji dio pidzame iz Evrope, platila 25 eura. Nakon tri pranja, mogu od nje napraviti dvije krpe za brisanje prasine, tako se skupila.

U USA smo zbilja uzivali u kvaliteti robe. Ne morate kupiti brand da biste imali kvalitet, sva je roba kvalitetna, nikad se nece skupiti i nikad nece pustiti boju.

Donijela sam jedan put sebi pantalone iz Bosne, smijesne su bile nakon samo jednog pranja….skupile se, jedna nogavica se mnogo vise skupila od druge :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Normalno je da imamo 'strahove'. da nije tog osjechaja. kao shto ga neki i nemaju... a to su ti .zbog kojih, prvi i imaju oruzje ili neko drugi vid odbrane.
..najsretniji su oni. koji nikada nisu bili u toj situaciji..da se brane od .nasilnika.. tako.. preventivno je dobro.. na bilo koji nachin, uchiniti zivot . lezernijim..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Najlezerniji je osjecaj da se pouzdamo u Boga, da se pomirimo s cinjenicom da smo rodjeni u 21 vjeku, da je svakakvih stradanja oko nas, da cemo jednom morati umrijeti, da je to na koncu sastvani dio zivota..

Svi su, neko mudar rece, strahovi potekli od jednoga - strah od umiranja.
Ali od toga se ne moze spasiti.
I za to se treba opustiti, bar pokusati

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..ne bih ulazila uulozi Boga.. i njegove 'mochi'-------------- to je privatna stvar .pojedinca..

.. svjesne osobe se plase ..povreda/ nemoguchnosti se brinuti o sebi. zbog nekog, kome je prahnulo da za malu korist napadne / provali u kuchu.. / na ulici itd.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Bella wrote:
Sun Dec 31, 2023 1:50 am
. u nekim sluchajevima.i neche. jer u tom trenu/ opasnosti .vjerujem, da ne znash ni gdje ga drzish .. id. :/*
neko ima sigurnosni sistem/ kamere / svu moguchu tehnologiju ali ipak, te kamere ti neche spasiti zivot. /oruzje, hoche da ga upotrijebih u takvim okolnostima..
..mislim,da osobe koje imaju oruzje.. ne bi se trebali time hvaliti. niti je pristojno tako shto i pitati iste..
ovdje u Bosni nek kažeš da imaš oružje...hop eto ti lopova narkomana da ti provale i da ti otmu oruzje...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Gudi wrote:
Sun Dec 31, 2023 2:24 am
Bella wrote:
Sun Dec 31, 2023 1:50 am
ovdje u Bosni nek kažeš da imaš oružje...hop eto ti lopova narkomana da ti provale i da ti otmu oruzje...
:D/ ima i tokvih sluchajeva.. chak i u kuche policajaca provaljuju... zbog oruzja..
..

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Bella wrote:
Sun Dec 31, 2023 2:14 am
Normalno je da imamo 'strahove'. da nije tog osjechaja. kao shto ga neki i nemaju... a to su ti .zbog kojih, prvi i imaju oruzje ili neko drugi vid odbrane.
..najsretniji su oni. koji nikada nisu bili u toj situaciji..da se brane od .nasilnika.. tako.. preventivno je dobro.. na bilo koji nachin, uchiniti zivot . lezernijim..
sjecash li se ti kad sam ja po sudovima i policjama ishao zbog tetka ?

mislim i noz kuhinjski, sarafciger gori su nego pistolj puska :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zavrsise praznici, spakovase se djeca i odose, malo sam tuznjikava.
Lijepo nam je bilo, bilo smo zajedno sva tri zadnja.
Zajedno isli u shopinge, zajedno kuhali i jeli, zajedno gledali tv, zajedno odlazili u setnje, zajedno ispijali kafe i cajeve…I sad odjednom kuca utihnu. Samo mashina klepece.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Eh mashina ti je najbolja drugarica. Shefika :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Doslo mi da citam djecije lektire.
Sinoc sam nalozila vatru u kaminu, pripremila drva, napravila kafu, prostrla folding madrac na pod ispred kamina, obukla pamucnu pidzamu, i otvorila knjigu Cudnovate zgode segrta Hlapica :nevina
Mogla bi nocas Bastu sljezove boje.

Mislim se danas - sto toliko volim slusati hafiza Bugarija, svaki ga dan do posla i nazad do kuce slusam…
Jer je i on sam uvjeren u ono sto prica. Drukciji je, ne oponasa nikoga.
Nije lahko biti drukciji, i nije lahko biti sve ono sto on zagovara, al je lijepo i ja bi volila.

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Fino zaduzhi muzha nek ti on chita te djechije lektire :inlv 🤭

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14659 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio