Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Kamilica »

Gudi wrote:
Fri Oct 06, 2023 5:08 am
Moje misljenje je da su ljudi drski i bezobrazni, nametljivi, zeljni paznje i da su u nekom centru zbivanja, kako se to kaze, egocentricni i narcisoidni. Jos ako se danas ova tehnologija uzme u obzir, razne drustvene mreze kao instagram, fb, tiktok, pa smartphoni i svakodnevno slikanje, onda tu je i ovaj kapitalisticki potrosacki mentalitet i navike koje se namecu. Tako da kod ljudi postoji samo JA JA JA JA...To mi je nevjerovatno kod ljudi. Kao da ce neko zivjeti 100 godina, nece niko umrijeti.

Ja sam malo asocijalan, da ne moram zbog posla i obaveza izbjegavao bih maksimalno kontakte sa ljudima. Mislim da je danas jako potrebno covjeku da ima vremena za sebe. Na poslu smaraju, prijatelji smaraju, porodica smara. A cekaj gdje sam ja ? To je covjeku potrebno da malo pamet razbistri. Da vidi u koja je doba.
Asocijalnost ne puštaj, to je čista regeneracija. Vjeruj mi na riječ. :DE

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas u Sproutsu uposlena djevojka slaze salate, pitam je nesto a ona mi odgovara - sorry, no english.
Ovo mi se desava drugi put u zadnjih 30ak dana.
A sin mi je pricao iskustvo sa putovanja u Orlando, nekoliko su puta u dva dana udarili na ljude koji su im tako odgovorili. U Floridi je izgleda to rasirena pojava.
Nesto ne pamtim da je ranije bilo moguce da vas zaposle u trgovinama ako ne znate engleski, bar toliko da se mozete sporazumiti
Mora da je kriza za radnike.
Oni sa engleskim i nekim iskustvom jure za laksim pozicijama i boljim parama.
Mislim da ovo nije losa stvar. Prisilit ce poslodavce da placaju ljude vise.

A kcerkica nekim poslom isla do Atlante, otisla je jutros oko 9 am, a vratila se oko 6 pm.
Vratila se preumorna. Kazem - zamisli sad neku mamu, koja je morala prije posla spremiti dijete i ostavit ga u vrticu, pa ga opet pokupiti na putu kuci, a kod kuce te ceka korpa puna vesa, ceka te da nesto skuhas, pospremis i pocistis, da racune poplacas, svaki dan te nesto ceka…
Mahnila je glavom i prevrnula ocima, i kaze mi - ja bi plakala ko i dijete… znas li mama da skoro 50% mladih parova vise ne zele imati djecu, jer je pretesko…zaista bi mame trebale imati platu za podizanje djece.
Ja mislim da ce se to morati u dogledno vrijeme uraditi.
Firme sve vise traze od ljudi, energije za djecu ne ostaje, a mnogima ne ostaje ni novca.

Srela sam mnogo ljudi koji misli da je i sva ova frtutma oko abortusa nastala jer se zna da cemo uci u krizu za ljude, sve ce se manje radjati djeca planski, pa daj Boze da se sacuvaju bar ova neplanski, da ima ko raditi za 20-30 god, i da se ima za koga raditi.

A onog naseg ucitelja iz Pakistana pitam jucer - kako ti je ovdje?
A on je meni odgovorio kako mu je bilo u Pakistanu, pa je rekao - bilo mi je lijepo, nije se ovoliko radilo, zivot je tamo bez stresa i bez velikih racuna..
Pa svi skontamo da je bilo lijepo jednom kad nesto nestane.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hm . eto. nakon mjesec dana,on skontao da se ovdje puno radi..
. i rece li kad se vraca u taj raj.. :tctc
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pa kolko ti mislis da mu treba vremena da skonta?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

u tom Sproutsu. kod mene, svi zaposleni. nekako 'divlji' ko da nisu 'odavde'.. :hahah ako ih uporedis sa zaposlenim u Publix-u.. ljubazni, sklanjaju se, izvinjavaju ako su na 'putu', pitaju na kasi..(one bakice od 90 ) :D/ jeste li nasli sve sto vam treba itd...
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sun Oct 08, 2023 4:24 am
Pa kolko ti mislis da mu treba vremena da skonta?
Ne mogu da vjerujem da nakon mjesec dana provedeih, ima takvo misljenje.. na osnovu cega. koliko poslova je radio ovdje itd... hm.. mislim da ga je menadzerka skontala... :))D o kakavom se potencijalu radi ..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mislim da ti ne treba ni mjesec, to se odmah uoci.
Uglavnom se slazu svi koji su iskusili Evropu da radimo vise i od njihovih dobrih ekonomija… Ne treba ni sumnjati da se radi vise nego u nerazvijenim zemljama :jbg

Gdje god je sve tacno ko sat, jasno ti je da ljudi tamo rade.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

onda Google laze . kao i human Rights watch :hm

https://www.hrw.org/report/2019/01/23/n ... s-pakistan

Karachi factory said:

I was fired when I had an infection and high fever and took two days off after filling in a leave form. When I came back to work, I was not allowed to enter and was told that I had been terminated. Anyone who becomes ill is fired. That is the general rule. A woman who had an ulcer in her stomach requested a few days off for an operation, but instead of being granted medical leave, she was fired.

Another worker in Karachi told Human Rights Watch:

There is no maternity leave. Pregnant women are ‘left’ [an industry term for termination] and now whenever a woman worker becomes pregnant, she leaves the job herself to avoid the indignity of being fired.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otisle smo u poslijepodnevnu setnju, a u kvratu rodjak ima kucu za izdavanje, pa trenutno nesto na njoj radi, te smo zastele tu i porazgovarale s njim i njegovom zenom.
Hocu rece pristojno saslusale njegove savjete. On je savjetovao moju kcerku - kako ce s parama, gdje ce ih trositi, kome ce ih davati, kako ce jos vise zaradjivati i tako :D
Kaze i ovo - ti ne smijes nikad zaboraviti svojoj mami, ako se oni ikada vrate, ti treba da joj saljes, znas je ne znam ni jednu drugu curu koja je toliko proputovala s tvojim godinama, znas gdje si se ti skolovala… :doh
Ja joj nisam placala putovanja, a ucila je i dobila stipendiju za skolovanje od drzave…Da bila sam tu za ostalo, ali to je bilo moje zadovoljstvo i moja sreca, nisam pozajmila pa da mi sad treba vracati…Ja nemam ta sebicna razmisljanja, i meni to nije bilo ugodno ni slusati. Zasto bi uzimala od dijeta ako nisam u situaciji da mi treba, ako imam svoje, ako imam vise :jbg
Uredu je uzeti pomoc, ako si za toga. A treba se upitati i ako jesi, zasto jesi? Sto se nisi tukno u glavu na vrijeme, umjesto sto si se tjesio izrekom “jedan je zivot” pa sve potrosio.

Zasto je kod nas mnogo ljudi koji misle da im neko treba davati i kad ocito nisu za davanja :jbg

Vidjela sam roditelja koji uzimaju od svoje djece, i slazu na svoju kamaru, ili s tim novcima guraju ono odraslo, zdravo i sposobno dijete koje je sa njima.
Vidjela sam i odrasle djece koja su, bez stida, kuleri s novcima roditelja.

Mama je mene ucila da svi ucinimo nesto jedni za druge, iz ljubavi i postivanja, ali da svoje cuvamo, da ne cekamo i ne zavisimo ni od koga, da se niposto ne doceramo do situacije da budemo nekome na teretu, da neko za nas mora novce izdvajati.
Tako ce moja mama otici u shoping i naci nesto lijepo za mene, i ostavit ce to u moju kucu, iako sam ja mnogo finansijski jaca od nje.
Ja cu kupiti mojoj kcerki nesto, iako je njena plata 6 puta veca od moja.
Ja cu iznenaditi moje roditelje.
Kcerka ce kupiti braci i nama.
I tako mislim da imamo jedan zdrav odnos s te strane, mozemo jedni drugima ciniti, ali pametno raspolazemo s novcima i nije niko u trebanju pomoci onog drugog.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kevin za mene dugo koristi izraz - untainted. Ja sam taj izraz prvi cula od njega, pa sam trazila znacenje - nije kontaminiran, niije zahvacen necim losim, bez mrlja, neokaljan…
A danas su mi i on i Anila rekli da sam unnecessary honest, a prevod tome bi bio - iskrena/postena vise nego sto je potrebno.
Lijepo je kad tako misle o tebi ljudi koji s tobom rade svaki dan, ali oni su meni ipak to rekli kao da je nesto sto trebam popraviti kod sebe :rolleyes
Bilo bi mozda ispravnije da sam isto kao oni, iskrena samo po potrebi, da istinu, po potrebi, malo izvrnem…Ne znam, nismo mogli danas ostati sami pa da pitam u kojem se to smjeru trebam kretati :rolleyes

Mislim i ja da jesam iskrena do kraja, ali nisam brutalno. Znam svakako koje istine trebam presutjeti.
Ali lakse mi je zivjeti i raditi ako to mogu biti, i lakse mi je s ljudima prema kojim mogu biti.

A imala sam i svojih “necistih” zelja i razmisljanja, tako da nisam do kraja ni untainted.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas sam radila nesto sa zenom, u istoj zgradi gdje i mi nalazi se njihovo poslovanje, hearing ordinacija, tacnije.
Uzasno je zaudarala na duhan, ili mozda nesto jace. Vjerovatno je pusila u autu, kad se dim toliko stopio s njom
I opet sam danas mislila - oh Boze, velka je kriza za radnike kad u USA osjetite da na duhan zaudara osoba koja je obucena u uniformu za rad u polju medicine.
Znaci nisu mogli naci alternativu. Nekad je bilo dovoljno da vam nalaz pokaze nikotin pa da vas prekrize.

Danas sam jos radila sa zenom porijeklom iz Indonezije, na njenim papirima za razvod braka. Njoj je 60 g, ne znam da li sam ikada vidjela simpaticnije zene od nje s toliko godina…ljupka, mladolika, sicusna, dotjerana…i vesela. A izlazi iz drugog braka.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Peace wrote:
Wed Oct 11, 2023 2:21 am

Danas sam jos radila sa zenom porijeklom iz Indonezije, na njenim papirima za razvod braka. Njoj je 60 g, ne znam da li sam ikada vidjela simpaticnije zene od nje s toliko godina…ljupka, mladolika, sicusna, dotjerana…i vesela. A izlazi iz drugog braka.
Nije se uplašila od života
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Radila sam nekad 22-28 sati sedmicno u TjMaxu, mislim oko 2015e, a danas isla tu u shoping. Sretoh jos istih ljudi, 3 zene i menagera, drago nam uvijek da se sretnemo, zagrlimo se i ispricamo…
A starija zena iz Jamajke, izuzetna zena, kaze mi - vidi ludog i nesigurnog svijeta, kad se sad okrenemo unazad 7-8 godina, cini se da se nismo imali u vezi cega brinuti.
U autu do kuce se zamislim…Pa stvarno koliko je uzasa u zadnjih par godina bilo.
Corona, inflacija, rat u Ukrajini, zemljotres u Turskoj, zemljotres u Maroku, migranti, poplave u Sloveniji, pozari i stradali na Havajima, pozari u Kanadi, pucanje brana u Libiji, i sad opet rat u Palestini….Manje katastofe se brzo zaboravljaju,, kad vec imamo toliko velikih :((

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kako se s hranom sve dovodi u red, bar dok ste jos zdravi.

Cijelo ljeto sam imala problem s ispadanjem kose.
A kako su dosli jesenji dan, i cura se vratila iz Evrope, pa tako ima jos neko u kuci ko jede isto kao i ja..promijenila sam prehranu, zapravo ponovo kuham stvari koje cijelo ljeto nisam kuhala… Grah, grasak, leca, salmon, humus, pistacije…Kako se osjeti.
Rijetko na ceslju sad nadjem dlaku.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jutros, u prva 2 sata, dok sam jos bila sama, udje muskarac, prezgodan i woww sredjen.
Ja nisam izdrzala, rekla sam mu da mi se mnogo svidja njegov outfit, i da to prvi put u rl kazem nekom muskarcu.
Bilo mu je drago, osmijehnu se, i ljubazno zahvali, pa kaze - pa primijetio sam da se ljudi ovdje ne sredjuju toliko kao u Njujorku…
On se preselio iz Njujorka dakle.
Pa da, kazem, Njujork je poput Evrope, jedini u USA gdje imamo javni prevoz. Ljudi se sredjuju jer ljudi srecu druge ljude na ulici, usporedjuju se.
U ostalim drzavama mislimo - pa nemamo se zbog cega toliko sredjivati, niko nas nece vidjeti, nema drustvenog zivota osim vikendom…
I tako zapocesmo pricu… On je zivio u Californiji, u Italiji, u Japanu, u Spaniji, u Engleskoj…ih, ne znam, ali jos je zamalja nabrajao.
Covjek je zapravo glumac. Za svakidasnji zivot ima drugo ime, pod tim je i kod nas stvari zavrsio.
A pravo ime mu je Jaiden Kaine.
Zgodan je stvarno ko na slikama. Malo je bio nespretan, ocigledno to inace neko drugi za njega obavi, ali ljubazan za 10. Ispricasmo se ko da se poznajemo godinama.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kod nas, Bosanaca i Hercegovaca, je mnogo ljudi koji (misle da) znaju sta je drugom bolje i pametnije.
Kad se sretnem s tim, a sretnem se cesto, analiziram samu sebe, upitam se - Boze moj, da i sama nisam takva…?
Pa izgleda mi da nisam. Ja cak ni svojoj djeci ne govorim sta im je bolje i pametnije. Zapravo govorim, ali to je ono bolje koje je naukom dokazano, tipa - bolje je da ne pusite, bolje je da ne pijete, bolje je da se ne drogirate, bolje je da ne zavidite i mrzite, bolje je da se vezete u autu, bolje je da se ne prejedate…
Ali da li je bolje da studirate pravo nego medicinu, npr..da li je bolje da stupite u brak ili ne…da li je bolje da ostanete u Atlanti ili da preselite u Barselonu (lupam)…da li je bolje da zivite s nama i ustedite taj novac koji date za troskove zivota….to je vise para, ali kako ja mogu znati da je to i bolje..?
Ne znam ni sta je meni bolje.
Uvijek bi se covjek, kad drugom govori sta mu je bolje i pametnije, trebao upitati - cekaj, da li ja znam sta je meni stvarno bolje…?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Cesto se uhvatim da razmisljam o tome kako se ljudi ne mijenjaju, to je meni za proucavanje. Kako je moguce da je neko isti kao i prije 15 god kad ste ga prvi put upoznali ?Ne mislim fizicki, nego osobnost..
I dalje isto razmislja, isto se ponasa, isto jede, isto trosi, isto vidi stvari i ljude oko sebe, isto se i odijeva, iste poslove radi, isto zna i nezna…S koje god strane da sagledas, nikakvog pomaka nije bilo.
Mnogo ljudi koji sam ostavila u Bosni su takvi, njima se tako ne cudim, oni su ostali svo vrijeme okruzeni istim ljudima, istim obicajima, bili su izlozeni istoj prici s tv, a kad je tako, tesko je dozivjeti pomak svijesti…
Ali takvih je ljudi i ovdje mnogo. Kcerka mi kaze da se cak tim psihologa bavio ovim pitanjem, poslat ce mi video da pogledam..
Ovi ovdje me cude, pa pruzeno ti potpuno novo okruzenje, sve, sve drukcije, a ti osto isti.. :jbg
Cak se nekad pitam da u glavi ne postoji neka blokada…Citala sam jednom o covjeku kojeg je neko u mraku dobro zvekno po glavi, od tog udarca pao je u komu, ali kad se probudio, posto je genij.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kevin je jako glasan nasmijati se drugom kad je u pitanju engleski, a mi se svaki dan srecemo s ljudima kojima treba pomoci.
I dodje jedan dan njegova majka, nikako nije mogla komunicirati s nama, on je sve morao prevoditi. A dosli su u USA prije 25 god, kad je njemu bilo 7 god, a majka bila u dvadesetim.
Pa mi cudno, covjece smijes se kod drugih onome sto i u majci imas.

Sjecam se, pricao je jedan forumas, i kod nas je registrovan, ali ne pise… Radio je ko prevodilac arapima koji su dolazili u posjetu nasoj zemlji…
Nekad je s jednom porodicom bio na plazi, ili na jezeru… Zena arapkinja je bila izuzetno kulturna, prema svima, ali bile su tu dvije zene, po akcentu hrvatice, pusile ko turcini, psovale ko kauboji, pljuvale u vodu, i govorile - vidi ove nindze kakva je…

Potrefila sam se jedan put na kucnoj proslavi bdaya, bilo je 10-ak zena, na cijem su se tijelu vidjeli tragovi trudnoce, problema, teskih poslova, stresa, nespavanja, prejedanja, farbanja…a na tv je bila pustena neka od pinkovih emisija…
Sve su one nasle fizicke mane zenama s ekrana.
Naljepsa prisutna zena, ljepsa od onih s tv, je samo cutala i nije nikog komentarisala.

Mama neki dan - ma strina je skroz prolupala, umjesto u solju, nasula je kafu u casu…
Nije cudo za strinu mama, i ja nekad ne znam sta govorim i radim..
Oh pa i mi, rece mama. Eto sam neki dan ukljucila platu da prokuham vodu za kafu, a voda nikad prukahati, pa nikad, a onda sam vidjela da se nesto dimi s druge plate, dakle pogresnu ukljucila… pa babo je uradio to i to…pa ja to i to..

Pa da, znam.

Sto se drugim smijemo kad svega i sami imamo, pocesto bas to isto cemu se rugamo, a pocesto i gore.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hm .. mozda samo na glas razmishljaju.. :D/

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

to se ba kazhe svaka im je za shamara. Nema gore stvari kad covjek sam sebe lazhe. Ja ovo ja ono. A ono govno da oprostite. :fp

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:cc. pojma ti nemash

:D/

Gudi
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Gudi »

Dzessi pametnice :hihi

:plas

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Poslusah jutros do posla predavanje s yt od hafiza Sulejmana Bugarija, o prijateljstvu.
Kako je dobro govorio, uvijek dobro govori.
Tako lagano, tako da se svako pronadje, tako mudro..
Pa kaze - prijatelj je neko ko ti prija dusi.

Zamislih se - imam li nekoga ko mi prija dusi ?
Bakterijasmarsa mi prija dusi. Nestupa bez srkleta, uctivo, kulturno i duhovito.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Peace wrote:
Thu Nov 02, 2023 10:24 pm
Poslusah jutros do posla predavanje s yt od hafiza Sulejmana Bugarija, o prijateljstvu.
Kako je dobro govorio, uvijek dobro govori.
Tako lagano, tako da se svako pronadje, tako mudro..
Pa kaze - projatelj je neko ko ti prija dusi.

Zamislih se - imam li nekoga ko mi prija dusi ?
Bakterijasmarsa mi prija dusi. Nestupa bez srkleta, uctivo, kulturno i duhovito.
Hvala ti puno na ovim rečima
Dirnule su me,
nemam bolje reči kojim bi se zahvalio i priznao da i meni jednako prija duši ovo druženje.
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Na poslu sretnem dva tipa, dolaze cesto po nase notary usluge, a ispred jedne gradjevinske firme…Pa kazem - cula sam da se vise ne koristi kvalitet za izgradnju kao nekada?
Jedan od njih mi odgovori - ja ne znam ni kako zgrade i kuce uopce stoje. Ljudi mogu ocekivati prve kvarove za 6 mjeseci , a velike kvarove, za koje ce trebati izdvajati hiljade $, za dvije godine. Kaze mi jos - ne razumjem koliko su cijene skocile, ne vrijedi to nista.
Ispricam ovo ispred prijateljice, a ona mi isprica o jednom naselju, nije bio dobar nasip, za godinu potonulo tlo, i sve kuce popucale :doh Slucaj se vodi na sudu
Isprica mi o sinu od njenih prijatelja, pukla mu kuca, dvije godine stara.
Isprica mi o rodici njenoj, dva puta joj pucale cijevi u stanu koji je star 2 god.

Firma u kojoj radim drasticno spusta cijene nekih usluga. Cijene usluga su porasle poslije corone, ali to je dovelo do pada, sad s tim vecim cijenama, firma mnogo manje zaradjuje.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14658 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio