Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Bella »

"Prema zvaničnim podacima koje je BHRT-u dostavila Centralna banka BiH, samo za prva četiri mjeseca ove godine, na račune građana BiH iz inozemstva je uplaćeno 793,58 miliona što je za skoro pedeset milijuna više u odnosu na prošlu godinu. Također, u prošloj godini novac od bosanskohercegovačke dijaspore doseže tri i pol mijarde KM.
“Ovo su za nas najbolji periodi godine. Dolaze naši ljudi, oni su emotivno vezani, snabdijevaju svoje koji su ostali ovdje i ovdje je dakle najbolja potrošnja. Za njih, ali i za nas. Treba stvarati uslove, olakšavati im dolazak, ne ometati ih i pustiti ih da troše”, stava je ekonomski stručnjak Željko Rička."
Svake godine ista prica..... dijaspora 'salje' novac.... :hahah nema logike..... oni koji su napustili 90 ih.. vec su svoj dom nasli u zemlji gdje su. i ko ima familiju. mislim na roditelje, mali je procenat.... (rodbini niko ne salje) :hahah chuj rodbini. ovo je poseban 'detalj' :hahah
. svjeza dijaspora. ne moze ni svoje trenutne troskove da podmiri. odakle novac da se 'salje' u zemlju koju su tek ljutito napustili..i :hm :D/
koliko sam primjetila. Peace ima nekretninu... prazna zjapi ... ceka da se ona vrati.. :/*
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ma salje se Bella.
U Atlanti je osnovana fondacija, jedna je od najvecih izvan Bosne, sila para se skupi i proslijedi. Pomaza da se skoluju djeca bez roditelja, i djeca koja dolaze iz siromasnih porodica, podrzavaju se finansijski ljudi koji imaju ideje za neki projekat.
Skuplja se uvijek neka donacija za bolesne.
Salju se velki novci za zekat i vitre.
Podrzi se i familija, neko se zeni, neko gradi kucu pa mu zapelo negdje, neko dijete dobio, neko stan kupio.
A imaju ljudi i nekretnine, eto ko ja npr, i to zahtijeva odrzavanje i slanje novca.

Ljudi koji su otisli 90ih sad su vec u penzijama, ili se primicu, vecina ih se zeli vratiti, ili bar provoditi dobar dio godine u Bosni, oni uloze svoje novce, kupe ili izgradjuju nesto u Bosni.

A i ovi sto, ljuti, tek odlaze, i oni ce se vracati i ulagati. Jer tamo u naprednom, sredjenom, bogatom, svijetu skontaju stosta, skontaju da to nije ni blizu onoga cemu su se nadali.

Tako da ce Bosna jos dugo, dugo godina imati ovaj dohodak. Dokle god ima ljudi koji u velikom broju odlaze, i pedeset godina iza toga bice ovih prihoda.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sinoc sam gledala tv, mislim da sam upalila tv nakon 4 mjeseca. I sin moj se bas iznandio kad me vidio da gledam tv.
A pogledala sam tri epizode, i cetvrte pola, documentarca - Live to 100: Secrets of the Blue Zones.
I sanjala sam ih.

Zanimljivo. Posebno ce se vam se svidjeti ako vas zanimaju ljudi, putovanja, obicaji. E ovo je bas sve to. Prva emisija je radjena u Japanu, druga u Italiji, Sardenija, treca u Californiji, cetvrta u Grckoj…
Urednik je posjetio takozvane “plave zone” . Tako se zovu mjesta u kojima najvise ljudi dozivi 100 godina.
Razgovara s njima o njihovom zivotu, prati njihove dnevne aktivnosti, otkriva dakle gledaocima tajnu njihovog dugog zivota.
Zanimljivo, svi oni, ma odakle da dolaze imaju dosta slicnosti u stilu zivota - pozitivan stav, dobar drustveni zivot - srdacan smijeh, pjesma i opustenost, vjera i okupljanja, ma kojoj god da pripadate, briga za porodicu, stare i bliznje, ishrana obogacena vocem i povrcem, po mogucnosti koju sami uzgojite, hem sto sto je zdravija, hem ste vi bili aktivni dok ste je uzgajali, aktivnost, aktivnost, aktivnost… u Japanu je to basta, u Californiji sport, osjecaj da ste voljeni, da je nekome jos stalo do vas….

Odlicno za pogledati.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sun Sep 10, 2023 3:49 pm
Ma salje se Bella.
U Atlanti je osnovana fondacija, jedna je od najvecih izvan Bosne, sila para se skupi i proslijedi. Pomaza da se skoluju djeca bez roditelja, i djeca koja dolaze iz siromasnih porodica, podrzavaju se finansijski ljudi koji imaju ideje za neki projekat.
Skuplja se uvijek neka donacija za bolesne.
Salju se velki novci za zekat i vitre.
Podrzi se i familija, neko se zeni, neko gradi kucu pa mu zapelo negdje, neko dijete dobio, neko stan kupio.
A imaju ljudi i nekretnine, eto ko ja npr, i to zahtijeva odrzavanje i slanje novca.

Ljudi koji su otisli 90ih sad su vec u penzijama, ili se primicu, vecina ih se zeli vratiti, ili bar provoditi dobar dio godine u Bosni, oni uloze svoje novce, kupe ili izgradjuju nesto u Bosni.

A i ovi sto, ljuti, tek odlaze, i oni ce se vracati i ulagati. Jer tamo u naprednom, sredjenom, bogatom, svijetu skontaju stosta, skontaju da to nije ni blizu onoga cemu su se nadali.

Tako da ce Bosna jos dugo, dugo godina imati ovaj dohodak. Dokle god ima ljudi koji u velikom broju odlaze, i pedeset godina iza toga bice ovih prihoda.
Vjerujem da se to moze reci za vecinu zemalja..tu je i Amerika.. iako Amerikanci zive van svoje zemlje. kroz takse, putovanja.. novac se vraca u istu ..
za Bosnu sam skepticna. no.. vjerujem da je i Republika Srpka, ukljucena u taj postotak kao i Hecegovina...ali vishe su to vijesti da se 'neko' uhvati na udicu. i posalje neki novac za 'investiciju' ..kao nekretnina... koja nema nekih dodatnih troskova osim rezija.. pa ako zjapi prazna .. nije trosak vlasniku koji je 'vani'.

Poznajem nekoliko osoba, koji su se vratili.. uglavnom zbog starih roditelja.. ili su im primanja vani tolika, da ne mogu prezivjeti.a u Bosni je taj isti iznos ..sasvim zadovoljavajuci....ako mogu podnijeti 'mentalitet istih'.. :D/
u te 'fondacije ' ne vjerujem ..a poceli su i ovdje.. na svakoj kasi.. hocete li dati 'donaciju' :m. kako je pogledam. mada nisu one te ... moraju pitati..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ja dam i na kasama, ne mnogo, ali uvijek ostavim bar jedan dolar. Kontam milion ljudi po dolar je milion dolara.
A ne treba gubiti povjerenje u sve.
To te nece osiromasiti, sto udijelimo to nadjemo na drugoj strani, bilo da je novac, bilo da je rijec.
A ako se neko ne plasi, i svrne te pare sebi, pa i on ce to naci na svom zivotnom putu, uvjerena sam u to.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

To je cisti bezobrazluk, dobro zamisljen,,da kupce na 'prepad' opljackaju.. :hahah cuj dollar ostavi... :_) kome...
.. medjutim. nisam ni dosla do informacije .koliko traze. mislim da mi je na jednoj kasi ..zenska rekla. hocete li kusur donirati. sta, ako je kusur $20 + :hahah .i kome donirati..... i sad situacija. nadje se neko kao Ti, ispred mene. i rasprica se s istom o tome kako je to humano . dollar po dollar ..million .. ijao. gdje su granice.. :m. i neko to treba da slusa .a dosao da kupi jagode. ili grudnjak. itd.. ma..

. neki dan u B&N . pila kafu. i jednoj zenskoj ispade peni. pogleda i nastavi hodati.. nakon par minuta naidje stariji covjek. ugleda peni na podu, sagne se i uzme ga.. :D/ :hm i tako u #nedogled

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Upoznadoh danas oca s dvoje djece, tek dosli iz Vietnama, da zive ovdje.
Majka je bolesna, ona se morala vratiti tamo zbog lijecenja, nesto ozbiljno.
I djeca i otac dobro pricaju engleski, on je cak prevodio zeni koja ce im izdati stan, a koja je isto iz Vietnama, ali vec ima GA vozacku dozvolu.
Zavrsili su nesto za upis djece u skolu.
I pitam djecu sta im se za pocetak najvise svidja u USA?
Oboje su u isto vrijeme odgovorili - air.
I otac i djeca su iznenadjeni kako je zrak cist. U Vietnamu nije tako

Nisam se nikad nesto zanimala za Vietnam, ali moram malo proguglati.
Odakle kod njih los zrak.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
gdje izvjeshtaj..Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Stigla cura iz Evrope.
Nocas sam umorna da pisem.
Otisle smo u dugo setnju i pricale, pricale, pricale…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:kl super.... doshla.. Image :D/
..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Dakle dosla, i nije morala nociti u Miamiju, ali zato je morala trcati po aerodromu, zadnja je usla u avion.

U ova, nesto manje od 4 mjeseca, imala je 12 avionskoh letova, na vrijeme su poletila dva, iz Amerike za Evropu, i iz Miamija za Atlantu.
Stresno je kad kasne mama, rece mi, a u Evropi je to izgleda praksa.

Jucer, poslije posla, otisle smo u setnju, dva sata, i pricale, poredile…

Bilo joj je najvise zao otici iz Londona, to je njen dream city.

O Italijanima mi nije puno pricala, tamo su svaki dan brodom odlazili na najljepse plaze.

Za Francusku mi rece da joj je taj dio gdje je sad bila mnogo ljepsi, i mnogo cisci od Pariza.
Francuzi su joj izgledali najvitkiji, i kod njih je hrana najukusnija.
A ko osobe su joj nekako cudni, tesko joj je da ih opise, nisu ni trashi, nosu ni nekulturni, samo nekako neobicni. Istina je, kaze, sve ono sto ljudi pisu o njima na internetu. Ja iskreno ne znam sta pisu, a nisam je ni pitala.

U Portugalu najbolje pricaju engleski, gdje god dodjete ljudi jako dobro znaju engleski. Cak i u salonu za nokte. U USA mozete doci u salon za nokte i naci da uposleni ne pricaju engleski, jer rade uglavnom Kinezi, ali ne u Portugalu.

Zene Evrope se oblace zenstvenije, u tome, za nas iz Amerike, nekad i pretjeraju. Vidjela je zene koje idu u avion u stiklama.

Muskaraca ima lijepo odjevenih, ali ima i onih koji se oblace isto kao i muskarci na balkanu - pripijena majica, pripijeni jeans shorc, i torbica.
Kad toga mi je rekla - oh hvala Bogu da to ne moram vise gledati, hvala Bogu da se muskarci u USA ne oblace tako.
Cesto je imala osjecaj da je bar pola putnika u avionu zapravo prvi put u avionu. Gurali su se, nisu se uklanjali s prolaza jedni drugima, prosto ko da su se plasili da ce ostati u avionu.

Spanija je preplivana turistima, ne mozes znati ko je ko. Ko domacini su ljubazni, ali ipak najljubazniji
ljudi koje su i tu upoznale, bili su iz USA.

Arhitektura Evrope je neuporediva s Americkom, stvarana je vijekovima, i bas je mocna.

Taj dio Evrope gdje je bila ima dosta slicnosti s Balkanskim narodima. Tako ako nekad pomislite da samo kod nas ljude bulje u druge ljude, prevarili ste se.
Cura mi kaze da je to toliko puta dozivjela i u Francuskoj, i u Portugalu, i u Spaniji, i u Italiji. Manje je to prisutno kod mladjih ljudi, dakle ima nade da ce to nekad prestati, ali kod muskaraca i kod starijih zene, je katastrofa.
Ja sam bila iznenadjena, iskreno sam mislila da je samo kod nas.
Amerikanci nikad nece buljiti u vas, ni jedna generacija.

Amerikaci su bolje placeni, za iste poslove u Evropi ne biste imali ni pola te plate, ali su i predaniji poslu. I to se po svemu uocava.
U svih pet posjecenih zemalja uopste nema nekog veceg saobracaju do 9 ujutro. Ovdje to pocinje od 6 am.
U Londonu npr je imala termin za kosu u 10h i stigla je na vrijeme, ali salon je otvorio tek u 10:30h. To u USA necete nikad iskustiti.
Mi otvaramo u 9 am, ja moram doci bar 20 minuta ranije da sve pripremim za otvaranje, u 9 am ja moram biti spremna usluziti klijente, sve unutra mora biti spremno.
Tako je svugdje.
Engleska ipak vise lici na USA po radnim navikama,, ostale zemlje ni blizu.

Putevi i sirina njihova, Amerika prednjace.

Mnogo je izbjeglica po ulici, bez cilja i okupacije.
Razumije i Evropski anti izbjeglicki stav, a i izbjeglice.
U Londonu je usred restorana vidjela da porodica Arapskog porijekla mijenja dijetu pelene na stolu, na stolu na kojem se jede, a koji je u to vrijeme bio slobodan.
Vidjela je djecu kako trce i vriste po trgovinama, bez da ih iko disciplinuje.

Sve u svemu, kcerka je sretna sto zivimo u USA. Mislila sam da ce joj biti neobican nas mir, ali presretna je.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:up
Hvala, za utiske.. nekima koji misle posjetiti te zemlje, bice od pomoci. :)

... jao..12 letova. :/* pakovanje/ raspakivanje.. ajj... :fp

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Thu Sep 14, 2023 3:35 am
:up
Hvala, za utiske.. nekima koji misle posjetiti te zemlje, bice od pomoci. :)

... jao..12 letova. :/* pakovanje/ raspakivanje.. ajj... :fp
Da. Kaze da je morala jos negdje, jednostavno ne bi mogla.

Uh svasta sam jos zaboravila.

U Evropi ima bisnisa koji su zatvoreni, pored nedjelje, i ponedjeljkom, i utorkom.
Ima cafea i restorana koji rade ujutro 8 am - 11 am, pa zatvore, i opet otvaraju od 7 pm - 11 pm.

Logistika u USA funkcionise mnogo, ali mnogo bolje.
Ona je porucivala neke stvari, jedan paket je stigao, kasnio je, drugi nikada nije ni stigao.
U USA, ako zelim poslati paket iz Georgije u Californiju, znaci na drugi kraj Amerike, saljem danas recimo, ljudi ce me pitati kad zelim da moj paket stigne? Sutradan? Za dva dana? Za tri dana?
Ako biram da moj paket bude dostavljen vec sutradan, opet imam dvije ili tri opcije.
Zelite li do 8:30 am? Do 12 am? Ili poslije poslije padne? Cijena naravno varira, ali ljudi garantuju da ce vasa posiljka biti dostavljena na vrijeme.
Ako ipak ne bude, ako ste platili dostavu preko noci, ako okasne i samo pola sata, ljudi vam vrate sav novac.

Amerikanci, velika vecina ljudi, se tusira svaki dan, mnogi se tusiraju i vise puta na dan. Tu naviku stjecu od djetinjstva. Iako su im svi, ali svi, objekti klimatizovani. Ja sam ovdje 23 god, i jos nisam osjetila da neko zaudara na neke neugodne mirise.

Pranje i susenje vesa je glavobolja u Evropi, ma kako da mozete kupiti, i dalje mozete kupiti samo masinu koja sama zagrijava vodu, i koja susi zagrijavanjem.

Lijepa strana - cura se vratila rumena ko jabuka. To je ljepota zivota izvan kuce i auta,
ljepota kretanja svojim nogama.

I, bez obzira sto je mlada i atraktivna, nije imala niti jedan incident. Doduse kretala se danju, jer je radila od 3 pm - 11 pm.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Drago i je, htjela sam pitati,da li je imala neki incident.
.. bice jos detalja.. :aaww :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Hvala ti sto pratis :cv

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Oh i ovo.

To sam morala pitati.
- jesu li Evropljani pusaci?

Oh da, rekla je. Ne u tolikom broju kao u Bosni, ali ipak dosta ljudi pusi, mnogo vise nego u USA.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Peace wrote:
Wed Sep 13, 2023 2:42 am
Stigla cura iz Evrope.
Vjerujem da si jedva docekala da se vidite i ispricate.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kamilica wrote:
Fri Sep 15, 2023 4:09 pm
Peace wrote:
Wed Sep 13, 2023 2:42 am
Stigla cura iz Evrope.
Vjerujem da si jedva docekala da se vidite i ispricate.
Oh jesam :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas sam upoznala covjeka, rodjen 1954, znaci 69 god, i pokrece sada svoj bisnis. Prije 3 sedmice je imo neki udar, jedna mu vena skroz zacepila, jedva prezivo, i to ga nije sprijecilo u njegovoj namjeri.
Radio je u polju medicine, ne znam tacno sta, ali nakon sto je otisao u penziju, tj prije 4 god, od tada istrazuje i studira ljudske oci.
Rekao mi je da 40 miliona ljudi u USA ima problem suhih ociju, i eto, covjek nesto u vezi toga pokrece.

Instalirali nam na poslu kiosk, da bi ljudi sami neke stvari mogli obaviti. Neko od nas mora uvijek objasnjavati ljudima kako se koristi. Navodno bi za 3-4 mjeseca mogli obuciti 40% klijenata. Ja ne vjerujem.
Jednostavno je, tako jednostavno, sve ti govori, i slikom prikazujue, ali opet se iznenadis kako to ljudima ide sporo.
A vecina ih i ne moze sve tu zavsiti, moras izaci s radnog mjesta da im objasnjavas, a zatim ih vecina opet mora na salter.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nasmijala me danas, ljepota Bosanko seoskog zivota.

Strina je bila na selu, kuca je malo na osami. Svi su znali da je tu, ali svjetlo nije bilo upaljeno.
Skuzila je zena da nema svjetla u kuci, a noc pala, pa je nazvala prvog strininog komsiju.
On je rekao da joj je bio ponio sir, ali vidio nema svjetla, pa se vratio.
Zatim su nazvali zenu koja se druzi sa strinom, da vide da nije kod nje.
Kako nije bila ni kod nje, ona je dalje zvala. I tako su se svi u selu zvali, da provjere gdje je zena.
A onda je moj babo nazvao njenog sina, on je rekao - pa posto je grmilo ona je sve pogasila i legla ranije.
Dosao je haber i do sina u USA da joj nije bilo svjetla u kuci.
A sutradan je svo selo otislo da je posjeti, jer joj eto, noc prije nije bilo svjetla u kuci :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah :_)
ne znam da li je to dobro.... takva kontrola... :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Uglavnom su to sve penzioneri, u njihovom je slucaju dobro.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Upoznala sam mnogo svijeta kroz posao, dobrog svijeta.
J.P. je pokrenuo svoju firmu unazad nekoliko godina, korisnik je nasih usluga, i cesto se vidimo, njega najduze znam, od samog starta, ispricamo se o svemu…O poslu, o porodici, o svijetu i desavanjima, o inflaciji, o alergiji, hrani…
Saslusamo jedno drugo s paznjom. Sprijatelji smo se.

Ako je suditi po onome gdje zivi, i sta voze i on i zena, dobro zaradjuje.
A poslije posla, najstariju curicu vodi na casove plivanja, tri dana u sedmici.
Poslije posla staje u shoping po namirnice.
Tri curice imaju, za svaku je placao vrtic. Dvije su sad skolskog uzrasta, dakle samo je jedna u vrticu.
I jedan dan je dosao, pozalio se da ga bali rame. Bebica, najmladja djevojcica je bila nervozna i plakala u noci, pa ju je on iznio iz sobe, nosao po dnenoj sobi, a kad se umirila naslonio se na kauc s bebom u narucju i tako zaspao, glava je ostala u neugodnom polozaju…

Sve to radi covjek kojem zena ne radi.
I ne zali se. Sretan.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
kako ne radi. a 'kucni poslovi'...3 djece + muz.. ti najbolje znash koliko obaveza je tokom dana ....

s moje tachke gledishta .se cudim svakome, ko ima i jedno dijete ..da ima vremena, biti aktivan na drus. mrezama.. :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Istina, znam, ali ja sam opet stizala obavljati sama shoping, i voditi djecu na treninge, i ja sam bila ta koja je iznosila malu djecu iz sobe ako su plakali, kontala sam - pa ne radim, ja mogu sutra s bebom zaspati, on nam mora ic’ zaraditi. Isla sam na to da podijelimo obaveze, da olaksam.
Ne bi dopustila da placamo vrtic a ja kod kuce.
Ako je sa mnom sve u redu.

Ovo nikad ne bi ispricala pred covjekom o kojem sam pisala gore.
Pitao me jedan put - sta cijenim kod njega?
Tu predanost porodici, tu brigu o onima koje je donio na ovaj svijet, rekla sam.

Nisam rekla ipak da je on jedini kojeg poznajem a koji iznosi bebu iz sobe kad placa, da bi mama spavala. Da se ne uobrazi.

Jednom je radjena neka anketa, trebalo je zene da daju kratki opis savrsenog muza, i najbolji odgovor uzet je ovaj - onaj koji, kad nocu beba zaplace, kaze - spavaj ti duso, ja cu ustati.

Slusala sam mnoga vjerska predavanja, po islamu bi muskarac trebao da se ponasa ko ovaj gore pomenuti lik. Zenima uluga je da ti rodi djecu, i da se uz nju smiris, ostalo je tvoja briga.
Ona nije duzna ni da pere, ni da sprema, ni da zaradjuje, osim ako sama to zeli.
A novac koji zaradi, moze sav na sebe da potrosi, muz je u tome ne bi smio sprecavati.
Nije duzna da pomaza u placanju racuna.
Samo nema takvih muslimana nigdje.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14660 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio