Moja glasna razmisljanja
Re: Moja glasna razmisljanja
Nisam joj ponijela pogace. Ti bi je sigurno volila, polucrna je. Haman da ne jedem vise bijeli hljeb.
I nisam ti bona zamjerila
Ima nesto u tebi sto izuzetno cijenim - to kako si svoja, ne povijas se kako vjetar duva, imas svoj stav i ne minjas ga da bi se dopala drugima.
A kazu - mnogima bi ste se dopali kada se ne bi trudili svima dopasti.
E sad opet moram glasno razmisljati, na izreku - nije dobro imati zategnutu situaciju u kuci…
Ja najmanje vjerujem brakovima koji se nikada ne svadjaju. Ni brat i sestra se ne mogu sloziti oko svega, roditelj i dijete, kako bi tek onda mogla dva lika koja dolaze iz razlicitih porodica?
I mislim da je svadja dobra stvar zapravo. To je pozudan znak da nam je jos stalo, da zelimo nesto popraviti. To se moze protumaciti i ovako - rusimo na kratko mir da bi uspostvili neki dugotrajniji.
Najvise sam propasti i stete vidjela u onim brakovima bez svadja. Skupi se njima. Jednom dodje da platite za sve sto ste cutali kad niste trebali.
I nisam ti bona zamjerila
A kazu - mnogima bi ste se dopali kada se ne bi trudili svima dopasti.
E sad opet moram glasno razmisljati, na izreku - nije dobro imati zategnutu situaciju u kuci…
Ja najmanje vjerujem brakovima koji se nikada ne svadjaju. Ni brat i sestra se ne mogu sloziti oko svega, roditelj i dijete, kako bi tek onda mogla dva lika koja dolaze iz razlicitih porodica?
I mislim da je svadja dobra stvar zapravo. To je pozudan znak da nam je jos stalo, da zelimo nesto popraviti. To se moze protumaciti i ovako - rusimo na kratko mir da bi uspostvili neki dugotrajniji.
Najvise sam propasti i stete vidjela u onim brakovima bez svadja. Skupi se njima. Jednom dodje da platite za sve sto ste cutali kad niste trebali.
:cc.
nikako mi se to ne svidja....
ne volim svadje. povishen ton.. bla ..bla...
nikako mi se to ne svidja....
ne volim svadje. povishen ton.. bla ..bla...
.............................................................................................
Nikad se nisi posvadjala s muzem?
..........nije toliko problem 'svadja' . problem je kako je zavrshiti... s nekim che to biti zadnja konverzacija..
u kuchi s chlanovima familije.. je druga situacija ... i nikako nisam za takvu, da se ne komunicira danima... preko nochi ..ok..
. na poslu. opet... u veechini sluchajeva .. morash prichati, ako su radovi na zajednichkim projektima...
.. pishem uopshteno.. ne mislim na lichne primjere....
u kuchi s chlanovima familije.. je druga situacija ... i nikako nisam za takvu, da se ne komunicira danima... preko nochi ..ok..
. na poslu. opet... u veechini sluchajeva .. morash prichati, ako su radovi na zajednichkim projektima...
.. pishem uopshteno.. ne mislim na lichne primjere....
.............................................................................................
Jedno je sto bi bilo ispravno, a nesto drugo je sto je sveprisutno u zivotu ljudi
Kako mi se ovo svidja u US, a mozda tako stvari stoje svugdje, ne znam.
Kad radite nalaz krvi, test vam postave na portalu quest diagnostics. Nalaz naravno dodje doktoru prvo, i ako uoce nesto neobicno, pozvat ce vas, a ako ne, mozete se registrovati i prostudirati nalaz vase krvi sami.
Moji nalazi su sacuvani tu sve od 2010e, nisam isla svake god, ali kad god jesam, imam tu pregledati, i mogu praviti usporedjivanja, ono mozes i sam znati da li su neke stvari iste, bolje ili gore.
I jos kako je to sjajno zamisljeno - nalaz pokazuje kolika je normala cega u organizmu, koliko je to kod vas, i mozete kliknuti na zeleni upitnik i saznati vise informacije o tome sta to oznacava, odnosno kakvu ulogu ima u vasoj krvi.
Slikala sam radi primjera

Zelena boja oznacava savrseno stanje, crvena oznacava pad necega, ili povisenost. No ako nije velika razlika od normale, nema razloga za brigu.

Zaintegririralo me ovo, sinoc sam studirala dva sata.
Boze kako funkcionisemo, stvarno impresivno. Koliko toga u krvi, i kakvu ulugu ima za ocuvanje naseg zdravlja, i kako se organizam sam bori, kako neke stvari rastu i aktiviraju se ako osjete virus, infekciju, bolest i bore se protiv njih…S koliko toga se organizam sam izbori a da mi nismo ni svjesni.
Kad radite nalaz krvi, test vam postave na portalu quest diagnostics. Nalaz naravno dodje doktoru prvo, i ako uoce nesto neobicno, pozvat ce vas, a ako ne, mozete se registrovati i prostudirati nalaz vase krvi sami.
Moji nalazi su sacuvani tu sve od 2010e, nisam isla svake god, ali kad god jesam, imam tu pregledati, i mogu praviti usporedjivanja, ono mozes i sam znati da li su neke stvari iste, bolje ili gore.
I jos kako je to sjajno zamisljeno - nalaz pokazuje kolika je normala cega u organizmu, koliko je to kod vas, i mozete kliknuti na zeleni upitnik i saznati vise informacije o tome sta to oznacava, odnosno kakvu ulogu ima u vasoj krvi.
Slikala sam radi primjera

Zelena boja oznacava savrseno stanje, crvena oznacava pad necega, ili povisenost. No ako nije velika razlika od normale, nema razloga za brigu.

Zaintegririralo me ovo, sinoc sam studirala dva sata.
Boze kako funkcionisemo, stvarno impresivno. Koliko toga u krvi, i kakvu ulugu ima za ocuvanje naseg zdravlja, i kako se organizam sam bori, kako neke stvari rastu i aktiviraju se ako osjete virus, infekciju, bolest i bore se protiv njih…S koliko toga se organizam sam izbori a da mi nismo ni svjesni.
samo..kad vidish te crvene kvadratiche..
Cura je jucer otisla u Lisabon na nekoliko dana, tamo trenutno ima poznatog svijeta iz USA, a nedostaje joj da vidi neko poznato lice, plus ima nekog s kim ce otici u obilazak grada, na vecere. Vratit ce se u Porto, tamo joj je bookiran smjestaj do kraja mjeseca, a onda ce opet doci u Lisabon.
Poslala je neke slike.

upload pic
Poslala je neke slike.

upload pic
..neche biti dvoumljena. Ameri se prepoznaju 
Kakvu sam djevojku upoznala na poslu, iz Saudijske Arabije.
Ovdje je bila na skolovanju, dobila je diplomu -Orthodontist, i vratila se kuci, tamo ce da radi.
Kod nas je zavrsila nesto u vezi te diplome.
Kakav je to vrhunski spoj - dobar istocnjacki/islamski odgoj i zapadna diploma. Takve ljudi nosim u glavi danima, i nikad ih ne zaboravim skroz.
Ovdje je bila na skolovanju, dobila je diplomu -Orthodontist, i vratila se kuci, tamo ce da radi.
Kod nas je zavrsila nesto u vezi te diplome.
Kakav je to vrhunski spoj - dobar istocnjacki/islamski odgoj i zapadna diploma. Takve ljudi nosim u glavi danima, i nikad ih ne zaboravim skroz.
Kako je lijep dan kod mene
Savrsen
Ustala sam u 7:30 am, zao mi da spavam.
I sve se vrtim nesto vani, otvorila sve prozore i vrata.
Koji smo mi robovi sto radimo, ali necu bar danas o tome razmisljati. Ne mislim zbog rada, nego zbog vremena, brzo prolazi, pa treba paziti da se ne sjetimo prekasno uzivati u stvarima koje volimo.
U stvarimo koje stvarno mi sami volimo, ne u onim koje nam je drustvo nametnulo ko normalne i ispravne.
Atlanta je poznata pod nazivom the city in the forest.
Ne mogu vam opisati koliko je to lijepo pod uslovom da volite prirodu.
Kakve su jeseni lijepe ovdje :ptica
Volim kako Amerikanci docekuju jesen, oni naprosto slave jesen. U njih je u jesen tikva u svemu, cak i u kafi.
Nisam nikad uzivala u zivotu ko ovog ljeta. Svaki sam slobodan trenutak provodila vani - setajuci, plivajuci, basta, dvoriste, kafa, mace, ptice… I po kisi, i po suncu, i po vjetru, i po danu i po noci.
Nocu ponekad plivam. Nocu cesto s tabletom sjedim vani, ostajem do iza 11 pm.
Eto malo mi zao sto skracuje dan, a opet mi drago sto ide jesen
Ustala sam u 7:30 am, zao mi da spavam.
I sve se vrtim nesto vani, otvorila sve prozore i vrata.
Koji smo mi robovi sto radimo, ali necu bar danas o tome razmisljati. Ne mislim zbog rada, nego zbog vremena, brzo prolazi, pa treba paziti da se ne sjetimo prekasno uzivati u stvarima koje volimo.
U stvarimo koje stvarno mi sami volimo, ne u onim koje nam je drustvo nametnulo ko normalne i ispravne.
Atlanta je poznata pod nazivom the city in the forest.
Ne mogu vam opisati koliko je to lijepo pod uslovom da volite prirodu.
Kakve su jeseni lijepe ovdje :ptica
Volim kako Amerikanci docekuju jesen, oni naprosto slave jesen. U njih je u jesen tikva u svemu, cak i u kafi.
Nisam nikad uzivala u zivotu ko ovog ljeta. Svaki sam slobodan trenutak provodila vani - setajuci, plivajuci, basta, dvoriste, kafa, mace, ptice… I po kisi, i po suncu, i po vjetru, i po danu i po noci.
Nocu ponekad plivam. Nocu cesto s tabletom sjedim vani, ostajem do iza 11 pm.
Eto malo mi zao sto skracuje dan, a opet mi drago sto ide jesen
Nekad mislim - oh taj zakon, ugusi ljude i porobi.
A nekad - oh taj dobri zakon, da ga nije sta bi bilo.
Susjedi su odselili, a kucu posjeduje agencija neka. Helem niko nije pokosio 2-3 mjeseca, i bas je bilo strahota pogledati.
Ali dodjose ovi iz gradske uprave u obilazak, a oni posalju prvo upozorenje, zatim kaznu… Eno dvoriste sredjeno, ljepota :ptica
S druge strane kuce izbacili neki namjestaj, pa ceko pored puta danima.
A da ti neko to odveze mora se nazvati, i platiti.
I njima dodjose ti iz grada.
Ee sad ljepote :ptica
A nekad - oh taj dobri zakon, da ga nije sta bi bilo.
Susjedi su odselili, a kucu posjeduje agencija neka. Helem niko nije pokosio 2-3 mjeseca, i bas je bilo strahota pogledati.
Ali dodjose ovi iz gradske uprave u obilazak, a oni posalju prvo upozorenje, zatim kaznu… Eno dvoriste sredjeno, ljepota :ptica
S druge strane kuce izbacili neki namjestaj, pa ceko pored puta danima.
A da ti neko to odveze mora se nazvati, i platiti.
I njima dodjose ti iz grada.
Ee sad ljepote :ptica
.tako je 'zemljakinja' iznajmila kuchu.. ona zivi u EU. i ti podstanari su u dvorishtu imali 'karoseriju truck.a' i dobila pismo od grada .ako ne ochisti za dvije sedmice. biche kazna//$250 na dan... no nazvala ih je objasnila situaciju.da nije tu i dali su joj vishe vremena da to sredi
inache i nije bila u nekom elitnom dijelu.
a drugi tip.. nije htio da ochisti dvorishte .koje je zagradjeno. to me iznenadilo.. komshije se zalile... i nakon bezbroj upozorenja. doshli iz grada ochistili i dobio rachun $9 000.. naravno nema platiti i dobio je .'lien' na kuchu
..i meni se svidja ..ovaj zakon..
inache i nije bila u nekom elitnom dijelu.
a drugi tip.. nije htio da ochisti dvorishte .koje je zagradjeno. to me iznenadilo.. komshije se zalile... i nakon bezbroj upozorenja. doshli iz grada ochistili i dobio rachun $9 000.. naravno nema platiti i dobio je .'lien' na kuchu
..i meni se svidja ..ovaj zakon..
Bez milosti su 
Nakon 3 sedmice sa Anilom (nasom novom menagerkom) shvatam da sam na pocetku grijesila. Zena je dobar radnik, fer, postena, profesionalna, bolja je od mene i Kevina.
Prvi put imam nekoga ko dolazi na vrijeme, zapravo 15ak min prije, za razliku od drugih koji su dolazili 20-30 min kasnije.
Kada imamo klijente kojima ne mozes objasniti da je 2+2 = 4, ona ih preuzima.
Kada imamo slucajeve nezadovoljnih ljudi, ona ih preuzima, a oni na koncu odlaze sretni i zahvalni.
Ona moze da objasnjava do nasitnijih detalja, ja to ne mogu.
Ona do kraja postiva pravila firme, i tek sada postajem svjesna koliko je Kevin sve labavo vodio, i koliko je promjena sam uveo.
Svaka tri mjeseca imamo inspekciju iz corporativnog vrha. Oni traze iglu u plastu sijena. Bili su kod nas prosle sedmice, u dva navrata. Od 14 lokacija koje vodi moj direktor, mi smo dobili najbolju ocjenu, najbolji timski rad, najbolja profesionalnost, najbolja usluga…
Mislim da je ona k tome doprinijela.
I mislim evo da svemu i svakome treba dati vremena prije no sto osudimo.
Prvi put imam nekoga ko dolazi na vrijeme, zapravo 15ak min prije, za razliku od drugih koji su dolazili 20-30 min kasnije.
Kada imamo klijente kojima ne mozes objasniti da je 2+2 = 4, ona ih preuzima.
Kada imamo slucajeve nezadovoljnih ljudi, ona ih preuzima, a oni na koncu odlaze sretni i zahvalni.
Ona moze da objasnjava do nasitnijih detalja, ja to ne mogu.
Ona do kraja postiva pravila firme, i tek sada postajem svjesna koliko je Kevin sve labavo vodio, i koliko je promjena sam uveo.
Svaka tri mjeseca imamo inspekciju iz corporativnog vrha. Oni traze iglu u plastu sijena. Bili su kod nas prosle sedmice, u dva navrata. Od 14 lokacija koje vodi moj direktor, mi smo dobili najbolju ocjenu, najbolji timski rad, najbolja profesionalnost, najbolja usluga…
Mislim da je ona k tome doprinijela.
I mislim evo da svemu i svakome treba dati vremena prije no sto osudimo.
Moja mama je jedina persona od koje nikada nisam cula prituzbu na ovo vrijeme, ona uvijek kaze - kako je sad dobro zivjeti, svega se ima.
Ispricala mi je danas (a i mnogo puta prije toga) o vremenu kad ljudi nisu imali gaca na *uzici, da prostite.
Ali stvarno nisu imali. A ako je neko i imao, imao je vrlo vjerovatno samo jedne, vrlo vjerovatno lanene, pa je haman bolje bilo nemati ni takve, jer su zuljale i sjekle.
Zapamtila je mama vrijeme kad nisu zene imale grudnjake.
A nana (rahmet joj dusi) je zivjela u vrijeme kad se kod jednog covjeka u gradu porucivalo platno, pa cekas 2-3 mjeseca da dodje, pa da ti neko nesto od toga skroji.
U nanino je vrijeme jedna zena u selu imala jedan fin outfit (kat - dimije i bluza) i cipele, sve su zene iz sela od nje posudjivale to kad su trebale ici negdje.
Mama je nakad htjela otici kod svojih, nije ih vidjela cijelu godinu, ali imala je samo neke ruzne, stare cipele… Babo nije htio da ide u tim cipelama, pa je razgodio, sakrio je nesto novca, sto je s konjem zaradio, pa kupio mami nove sandale. Mogu misliti kakva je to radost bila u to vrijeme.
Madraci su bili od slamarice, a jorgani od nekih starih kaputa.
Iz jedne krajnosti otisli smo u drugu. I danas cesto, bar mi zene, nemamo pojma sta cemo obuci, samo ne vise zato sto nemamo, vec zato sto imamo previse, pa se ne mozemo odluciti.
Mozda je 70ih i 80ih bila prava mjera svega. Kupovalo se, ali nije se pretjerivalo ni u cemu.
Btw, zanimalo me stvarno od kada su i na koji nacin potekli grudnjaci, i evo podijelit cu, nije stetno znati.
Da bismo razumjeli kako grudnjaci utječu na naše grudi, važno je razumjeti kako su uopće nastali moderni grudnjaci. Prvi moderni grudnjak pojavio se na Svjetskom sajmu 1889. godine kada je francuska izumiteljica Herminie Cadolle odlučila prerezati korzet na dva dijela, dodajući gornjem dijelu naramenice koje poznajemo danas.
Zatim je 1913. Mary Phelps Jacoob usavršila ono što je Cadolle započela, stvarajući najrašireniju vrstu grudnjaka koju danas vidimo na tržištu. No, iako su te inovacije stvarane da zadrže grudi na mjestu i stvore željenu siluetu, nigdje nije rečeno da je grudnjak napravljen da bi smanjio opuštanje grudi. Vjerojatno zato što su uglavnom dizajnirani zbog estetike.
Liječnica i profesorica Mary Jane Minkin sa Sveučilišta Yale, rekla je da nema dokaza da grudnjaci sprječavaju opuštanje grudi. Niti da nošenje grudnjaka tijekom spavanja održava grudi oblikovanima.
Ispricala mi je danas (a i mnogo puta prije toga) o vremenu kad ljudi nisu imali gaca na *uzici, da prostite.
Ali stvarno nisu imali. A ako je neko i imao, imao je vrlo vjerovatno samo jedne, vrlo vjerovatno lanene, pa je haman bolje bilo nemati ni takve, jer su zuljale i sjekle.
Zapamtila je mama vrijeme kad nisu zene imale grudnjake.
A nana (rahmet joj dusi) je zivjela u vrijeme kad se kod jednog covjeka u gradu porucivalo platno, pa cekas 2-3 mjeseca da dodje, pa da ti neko nesto od toga skroji.
U nanino je vrijeme jedna zena u selu imala jedan fin outfit (kat - dimije i bluza) i cipele, sve su zene iz sela od nje posudjivale to kad su trebale ici negdje.
Mama je nakad htjela otici kod svojih, nije ih vidjela cijelu godinu, ali imala je samo neke ruzne, stare cipele… Babo nije htio da ide u tim cipelama, pa je razgodio, sakrio je nesto novca, sto je s konjem zaradio, pa kupio mami nove sandale. Mogu misliti kakva je to radost bila u to vrijeme.
Madraci su bili od slamarice, a jorgani od nekih starih kaputa.
Iz jedne krajnosti otisli smo u drugu. I danas cesto, bar mi zene, nemamo pojma sta cemo obuci, samo ne vise zato sto nemamo, vec zato sto imamo previse, pa se ne mozemo odluciti.
Mozda je 70ih i 80ih bila prava mjera svega. Kupovalo se, ali nije se pretjerivalo ni u cemu.
Btw, zanimalo me stvarno od kada su i na koji nacin potekli grudnjaci, i evo podijelit cu, nije stetno znati.
Da bismo razumjeli kako grudnjaci utječu na naše grudi, važno je razumjeti kako su uopće nastali moderni grudnjaci. Prvi moderni grudnjak pojavio se na Svjetskom sajmu 1889. godine kada je francuska izumiteljica Herminie Cadolle odlučila prerezati korzet na dva dijela, dodajući gornjem dijelu naramenice koje poznajemo danas.
Zatim je 1913. Mary Phelps Jacoob usavršila ono što je Cadolle započela, stvarajući najrašireniju vrstu grudnjaka koju danas vidimo na tržištu. No, iako su te inovacije stvarane da zadrže grudi na mjestu i stvore željenu siluetu, nigdje nije rečeno da je grudnjak napravljen da bi smanjio opuštanje grudi. Vjerojatno zato što su uglavnom dizajnirani zbog estetike.
Liječnica i profesorica Mary Jane Minkin sa Sveučilišta Yale, rekla je da nema dokaza da grudnjaci sprječavaju opuštanje grudi. Niti da nošenje grudnjaka tijekom spavanja održava grudi oblikovanima.
gdje je 'cura' gdje su slike..
Malo je grlo bolilo nakon sto se vratila u Porto. Sprema se opet za Lisabon, u nedjelju ce vozom tamo. Danas je isla uraditi nokte, i u shoping. I samo sto se smjesti, tj za 2 dana, odletjet ce u Barselonu. Doci ce njana najbolja frendica odavde, provest ce zajedno 10 dana u Spaniji.
Jedva ceka da vidi neko poznato lice.
Malo joj je sad koplikovanije. Od kuce je ponijela jedan veliki kofer, jedan manji, i ruksak. Nakupila je usput stvari, pa sad mora dokupiti kofer, a nije hora ni vozati sve te kofere, ni stalno pakovati ni raspakivati.
Kaze kad se kuci vrati, samo ce lezati 15 dana, i nigdje nece ici
Pitam je danas - slikas li sta? Podijelis li na ig? Kaze umorila se i od toga
A danas me sin nazvao dok se vracao s fakulteta, pita - koju ces kafu mama?
A ne zna se on tako sam sjecati, pa pitam - kako si se sjetio da pitas ?
Kaze - seka mi rekla
Jedva ceka da vidi neko poznato lice.
Malo joj je sad koplikovanije. Od kuce je ponijela jedan veliki kofer, jedan manji, i ruksak. Nakupila je usput stvari, pa sad mora dokupiti kofer, a nije hora ni vozati sve te kofere, ni stalno pakovati ni raspakivati.
Kaze kad se kuci vrati, samo ce lezati 15 dana, i nigdje nece ici
Pitam je danas - slikas li sta? Podijelis li na ig? Kaze umorila se i od toga
A danas me sin nazvao dok se vracao s fakulteta, pita - koju ces kafu mama?
A ne zna se on tako sam sjecati, pa pitam - kako si se sjetio da pitas ?
Kaze - seka mi rekla
. inache. divim joj se.....
Da, divno iskustvo.
Pazi ovu zenu, poznajem je osobno, ta tri mjeseca sto radi, radi u Atlanti.
https://balkans.aljazeera.net/teme/2023 ... ljina-pola
ona je vjerovatno u nekoj .....non-profit organizations...i tako joj omoguche neku pomoch... mada kako mi je rekla jedna poznanica. koja je boravila negdje 3 mjeseca u 'nedodjiji' kao i ova..morala je i dio troshkova boravka,sama snositi. .pa je odustala od daljeg angazmana..
no..
.
Kada ste mlađi, tada je volja veća i puno je lakše podnijeti velike vrućine i spavanje u šatorima po Africi ili autobusima po Južnoj Americi, jesti svakojake crve i neobična jela, u principu šta god ima, a ne šta želite, ne kupati se danima, ručno prati svoj veš, uvijek biti raspoložen za duge šetnje bez obzira kakav je dan, buditi se u različito vrijeme svako jutro, biti bez internet konekcije danima, sedmicama, a nekad i mjesecima.“
Ma jok.Bella wrote: ↑Sun Aug 27, 2023 2:04 pm.interesantno ..
ona je vjerovatno u nekoj .....non-profit organizations...i tako joj omoguche neku pomoch... mada kako mi je rekla jedna poznanica. koja je boravila negdje 3 mjeseca u 'nedodjiji' kao i ova..morala je i dio troshkova boravka,sama snositi. .pa je odustala od daljeg angazmana..
no..![]()
Radi taxe kod nas, i to znas kako radi… Tri mjeseca, ujutro od 8-9 pa navecer do 10h.
Uposli dvije cure za to vrijeme.
Zavrse 30ak ljudi na dan. Svaka je persona s w2 bila $200, sa 1099 formom $250.
Uzme ona u ta tri mjeseca izmedju $300-400 hiljada.
Kaze da sve potrosi putujuci.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 88 Replies
- 14661 Views
-
Last post by Ptica bijela
-