Moja glasna razmisljanja
Re: Moja glasna razmisljanja
imam slichnu velichinu rernice ..u gaarzi mi je..
sve u njoj pechem... ima temp do 450 f..
u kuchi mi je pretoplo,kad ukljucim normalnu rernu. ..zimi je koristim . za pizzu..
u kuchi mi je pretoplo,kad ukljucim normalnu rernu. ..zimi je koristim . za pizzu..
.............................................................................................
Ja imam ovakvu neke 3-4 god
Samo je koristila za ove strudle. Volim ih ujutro s kafom, dodje mi ko mini dorucak.

Ali kad mi se jedan dan u Ramazanu rerna u peci nije mogla zagrijati, a sve bilo pripremljeno za pecenje, ja nisam imala izbora vec ispeci u ovoj peci.
Na moje cudo, bilo ukusnije vec iz velike peci.
Od tog dana vise jd koristim. Posebno za podgrijavanje hrane.
Samo je koristila za ove strudle. Volim ih ujutro s kafom, dodje mi ko mini dorucak.

Ali kad mi se jedan dan u Ramazanu rerna u peci nije mogla zagrijati, a sve bilo pripremljeno za pecenje, ja nisam imala izbora vec ispeci u ovoj peci.
Na moje cudo, bilo ukusnije vec iz velike peci.
Od tog dana vise jd koristim. Posebno za podgrijavanje hrane.
Citam sinoc u Egiptu (crveno more) ajkula pojela cojeka.
Ubili su ajkulu. Koja grehota. Pa mi ulazimo u njihov zivotni prostor
Ubili su ajkulu. Koja grehota. Pa mi ulazimo u njihov zivotni prostor
Djevojka s posla koju sam spominjala i ranije, ona sto ne radi i kasni, nekad me impresionira.
U jednom momentu kad nas je na poslu bilo sestero, nekako smo se dotakli teme - halal, i ona im je vrlo dobro objasnila pojam rijeci halal. O dobrobiti i po zivotinje, i po planet, i po covjecanstvo…Da, kad se radi o mesu, zivotinja mora biti sve vrijeme fino tretirana i uzgajana, zaklana izvan vida drugih zivotinja, krv mora da otece…
Djevojka nije muslimanka, ali kupuje halal i nikako ne razumije sto sav svijet ne predje na halal. Ona halal ne dozivljava ko nesto iskljucivo islamsko, vec nesto planetarno dobro.
Posto se izvan posla najvise i dalje druzim s ljudima s Balkana, vidim da svi ti ljudi, i muslimani i nemuslimani, halal povezuju iskljucivo sa islamom.
To je ustvari samo arapska rijec, u prevodu znaci - dopusteno. A dopusteno je uglavnom ono sto ne steti nasem zdravlju, ne steti ni svijetu oko nas. I bas ko i ova djevojka ne razmijem sta koci ljude da uvode u svoj zivot zdravije navike.
U jednom momentu kad nas je na poslu bilo sestero, nekako smo se dotakli teme - halal, i ona im je vrlo dobro objasnila pojam rijeci halal. O dobrobiti i po zivotinje, i po planet, i po covjecanstvo…Da, kad se radi o mesu, zivotinja mora biti sve vrijeme fino tretirana i uzgajana, zaklana izvan vida drugih zivotinja, krv mora da otece…
Djevojka nije muslimanka, ali kupuje halal i nikako ne razumije sto sav svijet ne predje na halal. Ona halal ne dozivljava ko nesto iskljucivo islamsko, vec nesto planetarno dobro.
Posto se izvan posla najvise i dalje druzim s ljudima s Balkana, vidim da svi ti ljudi, i muslimani i nemuslimani, halal povezuju iskljucivo sa islamom.
To je ustvari samo arapska rijec, u prevodu znaci - dopusteno. A dopusteno je uglavnom ono sto ne steti nasem zdravlju, ne steti ni svijetu oko nas. I bas ko i ova djevojka ne razmijem sta koci ljude da uvode u svoj zivot zdravije navike.
ustvari.. se sve svodi na
.slichno je kao ..kosher'. za Jevreje itd..Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, odnosno „legalno“, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima. Suprotno od halal hrane, tj. kada se radi o onoj nedopuštenoj hrani i nedopuštenom piću – naziva se haram. Je li nešto haram ili halal ovisi o načinu na koji je hrana pripremljena i obrađena, pa je na primjer, priprema rižota sa vinom haram, dok su isti taj obrok bez vina – halal.
.............................................................................................
Nekad, kad sam jos jela kobasice, pratila sam da su koser.
U Americi sam upoznala mnosto nemuslimana koji samo jedu halal maso.
U Americi sam upoznala mnosto nemuslimana koji samo jedu halal maso.
...............ako se neko ugodnije osjecha , zashto ne....
Kako se puno pise o zenama fudbalera, ne mozes a da nekad ne otvoris vijest.
Ako bi mene ko pitao Dzeko ima najljepsu zenu. Prirodna. Sminke uglavnom malo, ugodno oku, istakne ljepotu, ne upropasti je.
Ako bi mene ko pitao Dzeko ima najljepsu zenu. Prirodna. Sminke uglavnom malo, ugodno oku, istakne ljepotu, ne upropasti je.
. Pjanicheva..Josepha.. 
Da se potsjetimo
Ljepota je u ocima posmatraca.
Ljepota je u ocima posmatraca.
Imala sam ideju da otvorim temu na kojoj bi mogli podijeliti desavanja s naseg posla, ali kad ne ucestvujete na temama, i kontam samo bi ja pisala.
Kod nas je dosla nova zena, da bude menagerka. Nista ne zna u vezi ovog posla, mi dakle ucimo poslovanju zenu koja ce nama biti sefica, ako ostane.
Ja nisam radila izvan USA, i ne znam da li je to tako u cijelom svijetu, u US je precesta pojava.
Muskarac koji je trenutno menager, svaki mjesec treba 3-4 dana zaredom slobodna. Dobar je oko tehnologije i odradjuje u tim danima nesto privatno. Direktor je ljut, ne zna zasto mu trebaju dani svakog mjeseca, zato nam i jest doveo ovu novu zenu.
Djevojka koja je s nama od ranije nikako ne prihvata novu zenu, ne prihvata da mi ucimo svoju seficu, i medju njima dvima su danas na trenutak teznije eskalirale u prisustvu klijenata
Nova zena/sefica je jucer trebala doci na posao u 10 am, rekla je da ima neki mitting, i da ce se pojaviti sahat kasnije, medjutim dosla je 4 sata kasnije, dakle u 2 pm. Sahat poslije je iznijela da treba otic kupiti rucak.
Ona djevojka od ranije redovno kasni.
Jedan dan nije pogledala u trenutni raspored pa je kasnila sahat i po.
Drugi dan joj povraco cuko, pa je morala cistiti.
Treci je povracala ona.
Cetvrti dan joj otpo tocak s auta.
Peti je kisa padala.
Ne salim se.
I ona samo sto dodje mora po kafu, ili po vodu. Za sahat - dva, mora po rucak. Tako je i kad dodje raditi od 1pm.
I obje cesto moraju u toalet. One taj odlazak najave - samo da vam kazem, ja sad idem u toalet….Imamo toalet u objektu, ali one najave kao da idu u zgradu s druge strane ulice.
A iz toaleta ne izlaze toliko dugo kao da su upravo i otisla u zgradu s druge strane ulice. Broj 1 se obavlja krace, i broj 2. Nose telefon unutra, dakle mozda je i broj 3.
Danas je nova zena/sefica uzela prva pauzu za rucak iako je dosla zadnja. Djevojka je pobijesnila kad je saznala, ono ko gdje ce ona prva na rucak, i u istom je momentu i ona otisla na rucak. A petak, udarni dan, udarni sat.
Ja, koja sam dosla u 9am i radila do 5pm, ostala bez rucka.
Iskoristila sam ja ovakvo stanje, radim za dobro vecu platu nego na pocetku, ali prekipilo mi je danas.
Direktor mi reci da u poslovnom svijetu poznaje ljudi koji su biznis morali svesti na onoliko poslovanja koliko porodica moze odradjivati, jer je pretesko naci ljudi koji ce dolaziti na vrijeme, svaki dan, i biti sve ono sto se ocekuje od radnika.
Kod nas je dosla nova zena, da bude menagerka. Nista ne zna u vezi ovog posla, mi dakle ucimo poslovanju zenu koja ce nama biti sefica, ako ostane.
Ja nisam radila izvan USA, i ne znam da li je to tako u cijelom svijetu, u US je precesta pojava.
Muskarac koji je trenutno menager, svaki mjesec treba 3-4 dana zaredom slobodna. Dobar je oko tehnologije i odradjuje u tim danima nesto privatno. Direktor je ljut, ne zna zasto mu trebaju dani svakog mjeseca, zato nam i jest doveo ovu novu zenu.
Djevojka koja je s nama od ranije nikako ne prihvata novu zenu, ne prihvata da mi ucimo svoju seficu, i medju njima dvima su danas na trenutak teznije eskalirale u prisustvu klijenata
Nova zena/sefica je jucer trebala doci na posao u 10 am, rekla je da ima neki mitting, i da ce se pojaviti sahat kasnije, medjutim dosla je 4 sata kasnije, dakle u 2 pm. Sahat poslije je iznijela da treba otic kupiti rucak.
Ona djevojka od ranije redovno kasni.
Jedan dan nije pogledala u trenutni raspored pa je kasnila sahat i po.
Drugi dan joj povraco cuko, pa je morala cistiti.
Treci je povracala ona.
Cetvrti dan joj otpo tocak s auta.
Peti je kisa padala.
Ne salim se.
I ona samo sto dodje mora po kafu, ili po vodu. Za sahat - dva, mora po rucak. Tako je i kad dodje raditi od 1pm.
I obje cesto moraju u toalet. One taj odlazak najave - samo da vam kazem, ja sad idem u toalet….Imamo toalet u objektu, ali one najave kao da idu u zgradu s druge strane ulice.
A iz toaleta ne izlaze toliko dugo kao da su upravo i otisla u zgradu s druge strane ulice. Broj 1 se obavlja krace, i broj 2. Nose telefon unutra, dakle mozda je i broj 3.
Danas je nova zena/sefica uzela prva pauzu za rucak iako je dosla zadnja. Djevojka je pobijesnila kad je saznala, ono ko gdje ce ona prva na rucak, i u istom je momentu i ona otisla na rucak. A petak, udarni dan, udarni sat.
Ja, koja sam dosla u 9am i radila do 5pm, ostala bez rucka.
Iskoristila sam ja ovakvo stanje, radim za dobro vecu platu nego na pocetku, ali prekipilo mi je danas.
Direktor mi reci da u poslovnom svijetu poznaje ljudi koji su biznis morali svesti na onoliko poslovanja koliko porodica moze odradjivati, jer je pretesko naci ljudi koji ce dolaziti na vrijeme, svaki dan, i biti sve ono sto se ocekuje od radnika.
A djevojka je u Italiji ove sedmice, u Sardiniji.
aha.. super.... biche slika i zapazanja.. 
Bice, cim se vrati u London.. Sad joj je slab signal. Italija nije bila u planu, ali tamo je trenutno ekipa mladih ljudi iz USA, njih poznaje, koji isto rade od kuce, a koji vec drugo ljeto putuju zajedno Evropom, podijele troskove stanovanje i putovanja.
S njima je prosle god prvu sedmicu bila na Hvaru.
Svaki dan uplate brod i odu do nekih naljepsih plaza u Italiji.
Jos nije puna sezona, i sve je duplo jeftinije.
Potsjetila se malo na Hvar, samo je kaze ovo veca priroda. Hvar je vise fancy.
Tu gdje je sad nema nocnog zivota, nije se nikad imala potrebu nasminkati, legnu ranije da bi ustali u 7 am.
Gradic u kojem budu nema neki veliki izbor hrane ni shopinga. Prva ti se dva dana, kaze, ne svidja jesti, ali onda se prilagodis.
Evo nesto.

S njima je prosle god prvu sedmicu bila na Hvaru.
Svaki dan uplate brod i odu do nekih naljepsih plaza u Italiji.
Jos nije puna sezona, i sve je duplo jeftinije.
Potsjetila se malo na Hvar, samo je kaze ovo veca priroda. Hvar je vise fancy.
Tu gdje je sad nema nocnog zivota, nije se nikad imala potrebu nasminkati, legnu ranije da bi ustali u 7 am.
Gradic u kojem budu nema neki veliki izbor hrane ni shopinga. Prva ti se dva dana, kaze, ne svidja jesti, ali onda se prilagodis.
Evo nesto.

..lijepo..
Rodjak otisao u Bosnu u cetvrtak, stigo je u petak uvece, a danas mi mama poslala sliku, pije kafu kod mojih.
Doso prvi dan u svoje rodno selo. Oni su davno kucu u selu prodali, imaju dvije u gradu, i jednu vikendicu podnu sela. Ali sve to nije to. U tim nisu odrasli, za te ga ne veze sjecanje.
Zamislite sad, kad je “tezak” par miliona sigurno, moze kupiti kucu kakvu hoce, nesto ga vuce toj nekad njihovoj, staroj.
Sve troje djece ne mogu prezaliti tu kucu. Sad nakon dosta god, kad svi dobro stoje finaskijski, zale za starom ocevom kucom.
Da su bili ove pameti, ne bi je dali ni za kakve pare.
Poslusajte pjesmu, prelijepa je.
Kod muzeve strane desilo se slicno. Dva brata su jos nekad pocetkom 2000tih odlucila da prodaju zemlju koju su naslijedili od oca. Muzu je bilo zao da ocevina ide nekom drugom, pa smo mi kupili, iako smo i sami bili hudi i tanki ko list na grani u to vrijeme. To su bili nasi poceci ovdje, dvoje male djece, muz sam radio.
Dali smo zadnju ustedjevinu za tu zemlju i nismo znali kako cemo se pokrivati dalje.
Sad, nakon mnogo god, braca iskazuju zaljenje, navodno je to bilo krizno vrijeme njima.
I mi smo ponudili da svako uzme svoju zemlju nazad ali samo ako ima namjeru da je iskoristi, npr.napravi vikend kucu, zasadi nesto i sl.
Necemo je vratiti da bi je oni ponovo prodali ako dodje krizno vrijeme.
Doso prvi dan u svoje rodno selo. Oni su davno kucu u selu prodali, imaju dvije u gradu, i jednu vikendicu podnu sela. Ali sve to nije to. U tim nisu odrasli, za te ga ne veze sjecanje.
Zamislite sad, kad je “tezak” par miliona sigurno, moze kupiti kucu kakvu hoce, nesto ga vuce toj nekad njihovoj, staroj.
Sve troje djece ne mogu prezaliti tu kucu. Sad nakon dosta god, kad svi dobro stoje finaskijski, zale za starom ocevom kucom.
Da su bili ove pameti, ne bi je dali ni za kakve pare.
Poslusajte pjesmu, prelijepa je.
Kod muzeve strane desilo se slicno. Dva brata su jos nekad pocetkom 2000tih odlucila da prodaju zemlju koju su naslijedili od oca. Muzu je bilo zao da ocevina ide nekom drugom, pa smo mi kupili, iako smo i sami bili hudi i tanki ko list na grani u to vrijeme. To su bili nasi poceci ovdje, dvoje male djece, muz sam radio.
Dali smo zadnju ustedjevinu za tu zemlju i nismo znali kako cemo se pokrivati dalje.
Sad, nakon mnogo god, braca iskazuju zaljenje, navodno je to bilo krizno vrijeme njima.
I mi smo ponudili da svako uzme svoju zemlju nazad ali samo ako ima namjeru da je iskoristi, npr.napravi vikend kucu, zasadi nesto i sl.
Necemo je vratiti da bi je oni ponovo prodali ako dodje krizno vrijeme.
Vratila se cura u London, podijelila mnostvo slika i video biljeski.
U Italiji, je kaze vidjela do sada najljepse plaze, s bistrom vodom ko u bazenima… Nevjerovatan spoj prirode.
Mentalitet i opca kultura Italijana u javnom zivotu joj dosta lici na Balkansku. Skoro isto. Ovo su primijetili i prosle god u Rimu i Veneciji.
S te strane gledajuci bilo bi joj se tesko adaptirati za zivot, ali otici na odmor… vrijedi svake potrosene pare.

U Italiji, je kaze vidjela do sada najljepse plaze, s bistrom vodom ko u bazenima… Nevjerovatan spoj prirode.
Mentalitet i opca kultura Italijana u javnom zivotu joj dosta lici na Balkansku. Skoro isto. Ovo su primijetili i prosle god u Rimu i Veneciji.
S te strane gledajuci bilo bi joj se tesko adaptirati za zivot, ali otici na odmor… vrijedi svake potrosene pare.

Ove slike ne pokazuju previshe...... ali da je ugodno vjerujem da jeste ..
. pa da .to je tkz 'mediteranski karakter'.... ne godi svakome..
. pa da .to je tkz 'mediteranski karakter'.... ne godi svakome..
Na najljepsim ima i cura, ne mogu te podijeliti.
Do 1 pm radila sama, bila sam zauzeta ali bilo mi i lijepo. Bar se nisam stresirala oko greski drugih.
Vratio se s putovanja onaj mladi muskarac kojeg sam spominjala, porijeklom iz Venecule.
Bio je u Italiji, Spaniji, Francuskoj i Monacu… I donio mi nesto.
Morala sam ga zagrliti
Nije mu bilo krivo, podrzo me malo duze vec sto pristojnost nalaze, ali … Neka je
Razumijem.. vjerujem..
hm..hm ..hm...

hm..hm ..hm...
Kaze mi zena, ona sto je u nedjelju sjedila 4 sata, da je ona na poslu, dok je jos radila, odbila ici na rucak, jer je pauza trajala pola sata.
A po zakonu ljudi moraju koristi pauzu ako su, mislim, vise od 6 sati na poslu.
Pozvali su je u office, a ona je rekla - ja ne mogu rucati za pola sata, dakle nema nikakve potrebe da idem.
I ljudi joj dali sat vremena.
Zena stvarno ne moze rucati za pola sata.
Ja rucam za 10 minuta
Znaci ne zvacem dovoljno.
Ne znam sto zurim
Moram se popraviti s te strane.
A po zakonu ljudi moraju koristi pauzu ako su, mislim, vise od 6 sati na poslu.
Pozvali su je u office, a ona je rekla - ja ne mogu rucati za pola sata, dakle nema nikakve potrebe da idem.
I ljudi joj dali sat vremena.
Zena stvarno ne moze rucati za pola sata.
Ja rucam za 10 minuta
Znaci ne zvacem dovoljno.
Ne znam sto zurim
Moram se popraviti s te strane.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 88 Replies
- 14662 Views