Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Sun Apr 02, 2023 7:27 pm
Kcerkica moja planira provedti ljeto u Evropi, osim ako sta do tada ne iskrsne. Sve je vec rezervisala, od avio karti do apartmana
Pet sedmica u Engleskoj, cetiri u Francuskoj, neki priobalni grad, tri ili cetiri u Portugalu, jednu ili dvije u Spaniji. Probat ce da stigne bar po sedmicu u Austriju, Svajcarsku i Irsku.
U Londonu vec ima frendicu. U Sarajevu ima frendicu koja radi za jednu Britansku firmu i cesto je poslovno u Londonu, tako da vidjat ce se s njom.
U Spaniji ima frendicu, poslije skole u US otisla je tamo da radi.
I best frendica odavde ce za svoj rodjendan doputovati u Spaniju.
Povezala se putem neta s mladim ljudima koji imaju posao kao i ona, od kuce, a koji isto kao i ona putuju svijetom i rade od tamo gdje odsjednu.
Razmjenjuju iskustva i znanja, i nadju se za izlazak na kafu ili rucak ako su u istom gradu trenutno.

:W . super... ..i hrabro..... svidja mi se ta ideja. i izvodljiva je ..... danasnji klinci zbilja imaju izbora.. raditi i putovati.
.nadam se da che sve prochi ok.
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Da li se bas svemu ukus promijenio ili smo mi prezasiceni :??
Kupila sam pez, mislila sam isti je ko nekad, htjela sam valjda da me nesto vrati bar za tren u djetinjstvo, ali izgleda mi da je nekad vise kisio i samim tim vise godio.
Kupila sam ove

Image

A mozda sam trebala kupiti u ovom pakiranju s igrackom, mozda je bas cejif u tome bio

Image

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Čini se, da je ipak do nas.
Imamo na izbor svega i više nam ništa nije tako ukusno.
Ista stvar mi se događa, oduševim se kad naletim na nešto iz djetinjstva/mladosti, kupim ali kad probam nije to-to.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne poslu jedan dan ispred mene progovori neko na Bosankom jeziku. Pogledam ga zbunjeno a on mi rece - pa ja sam taj i taj…Ne bih ga prepoznala, bivsi momak moje kcerke.
Hodali su za vrijeme skolovanja, oboje su studirali na istom univerzitetu.
On se nije trudio bas koliko ona, a ona je u tome vidjela ogroman problem.
Rece mi taj dan da je zavrsio fakultet, da radi za dobru firmu i veliku platu, da zivu tu u blizini, a to je preskupa erija za zivot…Ono kao da je cekao dugo da to isprica nekome ko ce njoj prenijeti lijepe vijesti o njemu.
Mi roditelji, s obje strane podrzavali smo njihovu vezu, ali vise od toga nismo mogli…
I mnogo me je obradovo njegov uspjeh, i moju kcerku je.
Njemu su sa 14 ili 15 god ispunili posljednju zelju. Imo je rak i doktori su rekli da nece prezivjeti. I eto ga, 11-12 god poslije ziv i zdrav, sto je najbitnije, ali i obrazovan i uspjesan covjek.

Razmisljam kako ljude moze promijenuti bol, ko nista drugo na svijetu. Njegovi roditelji su tada, saznavsi za bolest svoga dijeta, mogli sve sto prije toga nisu.
Prvo su bacili cigarete, i od tada nikad niko nije zapalio u njihovoj kuci. Zajedno s cigaretama i alkoloh i sve sjedaljke do zore, i price ni o cemu bitnom, godinama poslije nisu ni mogli razumiti zasto su uopce zivjeli tako, na stetu svoje porodice.
Poceli su se zanimati o zdravom zivotu.
Nabavili su kokoske, macu, uzorali pola dvorista i zasadili voce i povrce. I sve slobodno vrijeme provodili s djecom.
I sad beru plodove toga. Kcerka njihova je visoko pozicionirana u jednoj od najpoznatijih bolnica na jugu, a i sin eto, hvala Bogu, dobro stoji.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otiso mi grijac za rernu. Porucila novi, dosao naredni dan, pogledala video i zamijenila grijac.
Eto ti zene u US, 5 u 1 :doh
Ali izgleda mi da je ovaj put nesto vise, iako pec salje signal da je F1 senzor. Nece mi se rerna zagrijati do zeljene tem. I muz je pogledo, da nisam kakav propust napravila..
Ne znam kakva je ovo tehnika danas :jbg Pec imam 2-3 godine, a taj senzor smo morali mijenjati bar 3 puta godisnje :jbg
Kolace za bajram nisam ispekla, s nisam stigla ni kupiti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sretnem danas Lauru. Ona i njen muz vode neki porodicni bisnis. Sprijatelji smo se ima vec neko vrijeme. Upravo se vratila iz Kenije. Tamo je isla na vjencanje njenoj frendici, misionarki, koja se udala za covjeka iz Kenije i odlucilla tu ostati.
Pokazala mi je Laura slike, i njoj se tako dopalo da bi ostala. Kaze da su ljudi dobri, da ne povjerujes.
Ali s druge strane Laura ima i muza koji je dobar da ne povjerujes, koji ne zivi u uvjerenju da on posjeduje svoju zenu. A od takvog se muza ne odustaje. Ona cesto otputuje u Keniju.
Medju tim slikama prijatelja ima i muskaraca.
Ovo je kod mladjih brakova na zapadu opste prihvaceno stanje, i meni se to svidja.
Biti u vezi a opet imati slobodu i ne trebati niciji pristanak da uradis nesto sto ti dusa iste, a nece povrijediti nikoga.
Znaci da je muz partner, u svemu, i nista vise od toga. Nikako glava kuce, kako je bilo vijekovima, od koje bi svi ukucani morali cekati neko zeleno svjetlo.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Svaki dan se srecem bar sa 2-3 starije osobe i mislim se Boze dragi kako je ta generacija zakinuta u ovom prelazu na sve elektronsko.
Kasno im je da uce.
Nekad mozemo pomoci, ali cesto ne, jer nemamo nekad potrebne info, a oni sami ne znaju pretraziti putem svog telefona.
Odu od nas cesto ljuti, ne na nas, ali ne znam ni na koga, sigurno ni oni ne znaju na koga zapravo.
Vrate se nekad za par sati, nekad za dan-dva, neko im pomogne da prikupe info, i kad zavrse stvar, to su najsrecniji ljudi na svijetu :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mozda jer sam pricala s nekim dugo o poslodavcima i poslovima, pa smo se dotakli googla i kako otpustise ljude putem emaila… danas sam se sjetila nekih stvari iz firme u kojoj je moj babo radio.
Plata je bila dva puta u mjesecu, firma je obezbjedjivala prevoz, imali su vrhunsku kuhinju, i banku u sklopu firme.
Lahko se otvaralo bolovanje, samo ni jedna zena nije bas volila da joj muz ide na bolovanje jer je to znacilo da ce je bihuzuriti kod kuce.
Firma je imala hotele na jadranu, i radnici su mogli tu besplatno provoditi odmor s porodicama.
Imali su tus kabine, ljudi su se vracali cisti i uredni svojim kucama.
Davala je radnicima bezinteresne kredite, cak i bezpovratne, ako se kvalifikujete. Firma je imala svoje zgrade i dodjeljivala stanove radnicima koji su dolazili iz teskih uslova.
Imala je tri puta vise radnika vec sto ih je trebalo, sto znaci da su trojica radili sto je mogao jedan.
A kad je pocelo stezati, pred rat, ponudila je 24 plate radnicima koji ce dobrovoljno napustiti posao.
Amidza je moj uzeo tu ponudu, s tim novcem pokrenuo privatno poslovanje, i dan danas lijepo zivi od toga.

Cetrdeset god poslije zvuci ko bajka.

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Peace wrote:
Tue Apr 25, 2023 3:12 am
Svaki dan se srecem bar sa 2-3 starije osobe i mislim se Boze dragi kako je ta generacija zakinuta u ovom prelazu na sve elektronsko.
Kasno im je da uce.
Nekad mozemo pomoci, ali cesto ne, jer nemamo nekad potrebne info, a oni sami ne znaju pretraziti putem svog telefona.
Odu od nas cesto ljuti, ne na nas, ali ne znam ni na koga, sigurno ni oni ne znaju na koga zapravo.
Vrate se nekad za par sati, nekad za dan-dva, neko im pomogne da prikupe info, i kad zavrse stvar, to su najsrecniji ljudi :)
Meni se jučer jedna baba (kažem baba jer je najčešće riječ baš o ljudima koji loše stare) štošta nagovorila. Vrhunac bješe kad me je pitala jesam li možda strankinja. Ono kao uzima u obzir jedinu mogućnost zbog koje ne razumijem njeno droncanje.
Ostala sam smirena i sabrana. Na kraju razgovora pozdravila i spustila slušalicu.

Prije sat dva vidim iz auta 'pak dvije kako se drže rukama. Ono baš šaka u šaci i na šaci. U blizini groblja. Vjerojatno posjetile nekoga.

Njima (i s njima) je najljepše kad ih se isčupa iz svakodnevnice. Kad im se ne da vremena govoriti stalno o boljkama, nalazima i mrtvom ili nezubatom komšiji istih godina. Da ne mogu ili ne znaju ovo ili ono. Kad se zabave nečim trećim. Tad im se vidi na licu zadovoljstvo i sreća. A spremni su to i nesebično podijeliti. Kao i sve ono što ih tišti.

A proćitaću ti ovu svu temu nekad...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Tue Apr 25, 2023 11:00 pm
Mozda jer sam pricala s nekim dugo o poslodavcima i poslovima, pa smo se dotakli googla i kako otpustise ljude putem emaila… danas sam se sjetila nekih stvari iz firme u kojoj je moj babo radio.
Plata je bila dva puta u mjesecu, firma je obezbjedjivala prevoz, imali su vrhunsku kuhinju, i banku u sklopu firme.
Lahko se otvaralo bolovanje, samo ni jedna zena nije bas volila da joj muz ide na bolovanje jer je to znacilo da ce je bihuzuriti kod kuce.
Firma je imala hotele na jadranu, i radnici su mogli tu besplatno provoditi odmor s porodicama.
Imali su tus kabine, ljudi su se vracali cisti i uredni svojim kucama.
Davala je radnicima bezinteresne kredite, cak i bespovratne krediti ako se kvalifikujete. Firma je imala svoje zgrade i dodjeljivala stanove radnicima koji su dolazili iz teskih uslova.
Imala je tri puta vise radnika vec sto ih je trebalo, sto znaci da su trojica radili sto je mogao jedan.
A kad je pocelo stezati, pred rat, ponudila je 24 plate radnicima koji ce dobrovoljno napustiti posao.
Amidza je moj uzeo tu ponudu, s tim novcem pokrenuo privatno poslovanje, i dan danas lijepo zivi od toga.

Cetrdeset god poslije zvuci ko bajka.
Da, to je bila Jugoslavija....... manje vishe tachno. no... kao i danas... veze su ipak davale prednost... onima koju su u tome uzivali
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Od da, veza je imala golemu ulogu.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Danas dvije starije zene , na pijaci/Sarajevo/ .. kupuju .. kad im se neki ludzak natovatio, sa dobacivanjem. shto ne umirete/ *oserem ti se u sheshir ..itd... :-? koliko ih samo ima. 'slobodnih'

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Gdje si to gledala?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otisla do publixa po neke sitnice, i pred mene bahnu zene - daj mi nesto para…
Nemam para, rekoh.
- Pa mozes li mi platiti hranu karticom na kasi?
- Odakle si?
- Iz Turske.
- Sto ne zatrazis drzavnu pomoc za hranu?
Nije me razumila… Izvadim nesto novca iz torbe i dadnem joj.

Ovo mi se desi svaka dva tri mjeseca. U prodavnici ili na parkingu. Nekad mi je izgledalo ko da je neko bas na mene cekao,
Gledala sam jednom kako zena prodje bar 20ak ljudi da dodje do mene…
I kako covjek propusti 15ak auta da bi mom prisao i zatrazio…

Pitala sam jednom moju kcerkicu - pise li meni duso moja ista na celu?
- Pise mama, rece ona. Pise da ces ti dati.

:jbg

Pred kraj shopinga ponovo sretnem zenu iz Turske, s njom jos jedna. Sad prepoznam romkinje, a u kolicima tri puta vise hrane vec kod mene.
Znam da s ono para sto sam joj dala ne moze sve to platiti,
Nudi mi nesto novca nazad a da ja njoj platim tu svu hranu.

Valjda na pise na celu da sam i budala :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Meni se to nikad nije desilo.... niti sam chula da to neko trazi... :-?
. ne znam da li bi platila... jer trazi. da ne trazi... mozda.. jer, se upushtash u neshto, shto se moze razviti u nezgodnu situaciju..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Thu Apr 27, 2023 6:55 pm
Gdje si to gledala?
Isprichala mi zena s sheshirom.. telefonski razgovor.. :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Thu Apr 27, 2023 11:42 pm
Peace wrote:
Thu Apr 27, 2023 6:55 pm
Gdje si to gledala?
Isprichala mi zena s sheshirom.. telefonski razgovor.. :hm
Ima ljudi neodgojenih dobro, ne znam eto, mozda ni oni sami nisu krivi, niko sebi nije birao roditelje, a ima porodica koje tako funkcionisu da tu djeca ne mogu nikako ostati normalna.

Ne znam kako su se osjecale zene sa sesirom, ali pomoc je sigurno potrebna ovom sto ih je iz cista mira vrijedjao. S njim nesto dobro nije u redu.

Imali smo neki dan zenu na poslu, ona je dosla ljuta i nervozna, izgledalo je ko da ce se zatresti svaki cas od nervoze, pa jos kad je saznala da ce potrajati malo duze da se zavrsi njena potreba i da nesto od toga mora platiti, a tad je izgubila skroz kontrolu.
Na svaki nas upit odgovarala je ko sa sjekire i povisenim tonom, ono ko da smo mi nesto krivi.
U jednom momentu mi prikipi i upitam je sto dize ton i sto je ljuta na nas dok mi pokusavama da joj pomognemo?
U tom momentu zena je brzo i ljuto skupila sa stola svoje papire i izasla…
Za minutu je nas telefon zazvonio. Javila sam se, bila je ta zena, vristala je na telefon da smo mi najneljubazniji ljudi s kojima je dosla u kontakt. Ne znam sta je jos izvristala… Toliko je to bilo brzo, a onda je isto tako brzinski prekinula vezu.
Nesto mi je nje vazdan bilo zao, za razliku od kolege/menagera koji je zbijo sale na njen racun… Njoj je nesto dobro upropastilo dan, a ko zna da li je samo dan, mozda je i mjesec, mozda je i godinu, svasta moze biti..
Mi smo se samo nasli na koncu, nije se vise mogla suzdrzati i pukla je, na nekog je valjda morala…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ima takvih .. homelessa i ovdje.. ali znash ko je. u Bosni. izgledaju normalno.. dok ne otvore usta.. :-? dosta ludog naroda..

:hahah
.Dobila si lekciju. da tako shto ne pitash.. :_) to mozesh ako hochesh da je 'dokrajchish'. inache.. shutish i usporish svoje radnje...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ako smo bezobrazni u javnom mjestu, nekog cemo uvrijediti, neko ce nas zbog iste stvari zaliti, neko ce nam se smijati.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Radi sa mnom filipinka, danas smo bile na rasporedu nas dvije.. Ima 27 god, majka je dvoje djece, djecaka od 10 god, i djevojcice od 2 god. Djecaka ja dobila na Filipinima, a curicu u US, sa afro amerikancem.
Oboje djece su kod njenih roditelja na Filipinima. Ona finansira sve troskove zivota za roditelje i djecu.
Prelijepa je, i posebno draga i umiljata. Takva osobnost je cesca kod zena koje su rasle u siromasnijim zemljama. Fer je na poslu, bas nemam zamjerke.
Kod nas se zapravo trenira, poslat ce je u drugi centar. I zalit cu za njom.

Danas je zavrsila nesto s mladim muskarcem, i kaze mi - ja mu ne bi naplatila punu cijenu, uostalom vecinu toga je on sam zavrsio.
Ako ti je simpatican, kazem, i ne moras.
I nije.
I na kraju on je upita - jesi li slobodna, da odemo na veceru?
Ona je cutala bar pola minute… A onda je rekla - nisam.
Kad je otisao rece mi - mnogo je simpatican, nisam se nadala da me to pita… zelim da se ne iznenadis ako nekad odgovorim da sam slobodna i prihvatim poziv za veceru :D

Ja se stvarno i ne bih iznenadila.

Nesto razmisljam, ima puno u svijetu muskaraca koji imaju to nesto sto moze privucu lijepu zenu… Neko je mozda frajer i po, neko ima novaca, neko zivi u privlacnoj zemlji…
Ali kako je i sacuvati samo za sebe, e to je vec mudro slovo :D

Kaze danas Lovely (tako se zove) ne mozes ni zamisliti koliko sam ponuda odbila. Ono bas je zvucala ko dosta je bilo vise tog odbijanja :D

Kod takvih situacija i sitna greska kod partnera se uzima ko zeleno svjetlo…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Danas je zavrsila nesto s mladim muskarcem, i kaze mi - ja mu ne bi naplatila punu cijenu, uostalom vecinu toga je on sam zavrsio.
Ako ti je simpatican, kazem, i ne moras.
I nije.
I na kraju on je upita - jesi li slobodna, da odemo na veceru?
... i. je li platila iz svog dzepa :-?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

To je jedna uslugica koju inace corporate ne naplacuje, ali nas direktor je uveo u centrima koje on vodi da naplacuje.
Inace ako potrosaci nisu znali za to, pa se pobune, obicno im kazemo - u redu je, ne morate ovaj put platiti ali zelimo da znate da mi imamo fee za tu uslugu.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pisala sam da je sin moj vozio u Tennessee, igra igrice za univerzitet na kojem studira.
I jednu noc dok mi je pokazivao slike na telefonu s tog desavanja, stize mu neke poruka - od Sare :nevina
Nisam odmah, ali jesam nakon 15ak minuta zapocela pricu o Sari.
Sarini roditelji su iz Egipta, njoj je 21 god, studira marketing na Tennessee univerzitetu, njih dvoje su se upoznali putem interneta, ali tokom njegove posjete njenom univerzitetu upoznali su se i u rl, izlazili na ruckove i kafe zajedno.
Lijepa je djevojka, bez poroka, sto je mom sinu jako bitno jer on ima goru averziju na duhanski dim i “miris” alkohola od mene.

U petak se opet odvezao u Tennessee, ali sad samo zarad Sare :nevina
Porucio je sebi nesto nove odjece, porucio je neke simpa stvari za Saru… Njen otac je menager u Hilton hotelu, i dobio je dobar popust na boravak.
A kako je morao raditi test online u petak i morao ga je zavrsiti prije no sto je mogao u hotelsku sobu, Sarini roditelji su ga pozvali njihovoj kuci.
Tu istu noc sa Sarom i njenim roditeljima je isao na veceru.
Oni zele dobro vidjeti s kim im se dijete druzi 👍
To smatram odgovornim roditeljima.
Pretpostavljamo da ce Sara sljedeci put doci u GA, i mi zelimo nju upoznati.

I malo sam se zezala, a malo bila ozbiljna,.. pa pitala sina - jesi li morao naci curu u drugoj state (prvi odlazak ce nas izaci $1000) a ovolika Georgija :rlys

I pitala sam se da nije rano za njega, mozda sam trebala da sprijecim ovaj odlazak…
Kcerkica mi kaze da je OK, pa necemo cekati da ima 25-26 god da bi imo prvu curu.

I jos sam se malo zezala a mnogo, mnogo vise bila ozbiljna pa ponovila u vise navrata prije puta - ne dirati Saru.
OK mama, rekao je jedan put, 6 feet away from Sara..ali ne znam je li bio ozbiljan.
Uzdam se da su i njeni isto nju savjetovali.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ako je direktor uveo da se naplachuje, ta usluga ... hm da li je naglasio, da se nekima i ne mora naplatiti...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ne sjecham se koliko ti sin ima godina..ali, vidjam mislim znatno mladje osobe u 'vezama'..
a te savjete da se ne priblizava Sari. ti nisu ok.. :hahah

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14664 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42517 Views
    Last post by Coolio