Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Peace »

Drago mi je sto ste se ukljucili u diskusiju :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bella wrote:
Fri Mar 17, 2023 11:09 pm
bakterijasmarsa wrote:
Fri Mar 17, 2023 10:58 pm
Peace wrote:
Fri Mar 17, 2023 2:45 am
Malo je dana da neko kod nas nije s papirima za razvod braka, pa sam malo googlala statistiku

Prema informacijama Biroa za popis stanovništva Sjedinjenih Država, najverovatnije će se razvesti odrasli između 55 i 64 godine iz bilo koje starosne grupe. Kada oni koji su blizu ili stariji od penzije odluče da se razvedu, ljudi to nazivaju sivim razvodom
nije mi jasno, polovinu života su u braku i sada nešto ne štima.
Možda su odgajili decu pa sada malo žele pažnje za sebe a ne dobijaju je u potrebnoj meri ili nešto drugo?
:hm odgojili djecu... brinuli se o njima... kad su se osamostalili.. suochili se s novom situacijom... :hahah 'gdje mi zivot prodje.'.
Nema toliko sebicnih ljudi koji bi zalili vrijeme i zivot potroson na svoju djecu.

Mislim nekad da je to bas idelano vrijeme. Eto bio si nekome roditelj, i dalje si tu ako im trebas.. bio si nekome partner 20-30 godina, dosta brate…Zadnjih 20ak god budes samo svoj i radis samo ono sto ti volis :nevina

Predivno je ako se nadju dvoje koji misle - e sad je nase vrijeme, i hajmo se ne gusiti vise, hajmo biti do kraja srecni, hajmo biti u braku a slobodni…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Posto je potrosacka korpa za BiH ured $3000, googlala sam, trazila sam listu…sta spada u tu korpu.
Ako neko ima listu neka nam stavi ovdje, stvarno me zanima.
Negdje sam nalazila textove, ono procentualno…tu ima i koliko procentualno ide na cigare i pive, pa mi zanimljivo. Cuj cigare i pive, svijet to smatra luksuzom :rolleyes

Bili smo prosle godine, nismo stedjeli, imali smo svega, svega…svega…svega. Docekvili smo goste svaki dan, porucivali gotovu hranu, ali (bez ulaganja u izgradnju, i namjestaja) za mjesecnu prehranu i regularne racune, nismo mogli toliko potrositi.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

"Radio slobodna Evropa (RSE) objavio je kolike su minimalne i prosečne zarade, a kolika potrošačka korpa u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori.

Ovi podaci izraženi su u evrima.

U Severnoj Makedoniji je potroškačka korpa u avgustu 2022. godine iznosila 840 evra. Minimalna zarada iznosila je 293 evra, a prosečna 520.

Te brojke nešto su drugačije u Srbiji, gde je potrošačka korpa u avgustu ove godine iznosila 753 evra, dok je minimalna zarada bila 281 evro, dok je prosečna iznosila 642 evra.

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u septembru iznosila je 781 evro. Minimalna zarada bila je 450 evra, a prosečka 718.

U Bosni i Hercegovini je u avgustu ove godine potrošačka korpa iznosila 1.455 evra, dok su minimalna i prosečna zarada izosile 271, odnosno 571 evro."

neke stvari mi ovde nisu baš sasvim jasne. na primer da je potrošačka korpa u Bosni duplo skuplja nego u Srbiji, a neke cene sam proverio i niže su nego u Srbiji. (gorivo, pivo, kafa...)
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ja bi volila vidjeti listu, sta spada u tu korpu.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Peace wrote:
Mon Mar 20, 2023 12:34 am
Ja bi volila vidjeti listu, sta spada u tu korpu.
https://resetka.rs/evo-sta-sve-staje-u- ... cku-korpu/

datum je 8.2021.
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nasla sam sinoc slicnu vijest, za Srbiju, ne i za BiH.

Hoteli i restorani, alkohol i duhan… Svasta :jbg
To nije potreba.
Vecina ljudi i odjecu kupuju iz navike, ne znam nikoga ko nema odjece za tri zivota.

Nemaju svi ni djecu skolovati. Ne kupuje se ni namjestaj svaki mjesec.

Znaci to je lista onoga sto bi neko mogao potrositi, ne sto bi morao.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas sam na poslu upoznala djevojku iz Venecuele. Pomagala sam joj da zavrsi neke papire s kojima je dala dopustenje svojoj sestri da u Miamiju plati operaciju s njenom karticom.
Mislila sam da je nesto ozbiljno, pa sam pitala koliko je god sestri, i sta je njen problem…
Sestri je 20 god a problem su joj male grudi…
Kazem - pa mlada je, mozda je trebala sacekati i razmisliti.
Kaze mi djevojka iz Venecuele - i ja sam bila mlada kada sam uradila.
Pitam - kako vam je majka reagirala?
Nista, rece mi djevojka, i majka je uradila grudi :doh

I jos mi rece da je to kod njih toliko uobicajeno, i ne samo kod njih, vec i kod Brazilki, kod Columbijki, zena iz Dominican Republic, iz Porto Rica…

A ja sve kontam svijet u krizi :rolleyes

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by laganini »

..ono kazu da su najlipsa zene na svitu sad znamo pola istine.. :aaa

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by laganini »

Peace wrote:
Sun Mar 19, 2023 2:27 am
Posto je potrosacka korpa za BiH ured $3000, googlala sam, trazila sam listu…sta spada u tu korpu.
Ako neko ima listu neka nam stavi ovdje, stvarno me zanima.
Negdje sam nalazila textove, ono procentualno…tu ima i koliko procentualno ide na cigare i pive, pa mi zanimljivo. Cuj cigare i pive, svijet to smatra luksuzom :rolleyes

Bili smo prosle godine, nismo stedjeli, imali smo svega, svega…svega…svega. Docekvili smo goste svaki dan, porucivali gotovu hranu, ali (bez ulaganja u izgradnju, i namjestaja) za mjesecnu prehranu i regularne racune, nismo mogli toliko potrositi.
..odakle ti to u bih takav standard nema tri posto..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

laganini wrote:
Tue Mar 21, 2023 1:21 pm
..ono kazu da su najlipsa zene na svitu sad znamo pola istine.. :aaa
:hm
vidjam ih svakodnevno.. i da, ima ih s jako smijeshnom straznicom.. mislim tim dijelom tijela.. noge kratke. tanke od koljena do stopala. a iznad dva brda. :hahah . uzas
. s uvechanim grudima ih nisam vidjala... osim..shto im priroda podari..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mama je moja prebolila coronu, i to tesko, pa sjeti se cesto.
I danas mi kaze - koliko se kroz zivot plasimo smrti, ali kad ste toliko bolesni, tada nema vise straha, nema ni brige za bilo sto ovozemaljsko, nema interesa, samo zelis da se okonca.
A koliko toga u zivotu ne smijemo jer se plasimo smrti.
Negdje sam jednom procitala ovo - izvor svih strahova je strah od smrti.
Mozda bi se trebalo opustiti malo. Ne mislim budalesati ni stavljati zivot na kocku, samo ne biti u strahu od svega.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Firma za koju radim je velika, i ima ih u svakom velikom gradu Amerike, a direktor koji je mene primio vodi tih 10ak lokacija u GA.
Ova u kojoj ja radim nalazi se u najbogatijoj eriji, najzauzetija je, i najvise novca pravi.
Mnogo sam ljudi upoznala, iz svih oblasti - doktora, pravnika, sportista, direktora, menagera, vlasnika hotela, milionera. I zanimljivo je - s njima je lijepo raditi. I lahko.
Kad zapne za radnika kod nas, posalju nam nekoga iz nekog drugog centra, i svi bi oni rado ostali kod nas. Iako kod nas mozes raditi 8h bez pauze, dok ces u drugim centrima najvjerovatnije od 8 sati dangubiti bar 4h…
Kad zapne negdje drugo, i neko od nas ode njima u pomoc, i primijetimo razliku, pogotovo je ta razlika primjetna ako se ode u siromasniju cetvrt.
Ne znam sta je tacno u pitanju, da li finansijsko blagostanje utjece na sveopste ponasanje covjeka….Ili su oni jednostavno vise prosli, vise vidjeli (sto je opet omogucilo finansijsko blagostanje) pa znaju drukcije, pa je s njima lakse…

Anyway…Primijetim u toj bogatoj eriji mnogo ljudi iz Indije. Oni jednostavno ne zive u osrednjoj eriji, ne rade u osrednjim firmama, ne zive u osrednjim kucama, niti skoluju djecu u osrednjim skolama. Kcerka moja je imala jednu jedinu drugaricu u srednjoj iz Indije, ali i nju su roditelji digli i upisali u, tada, trecu najbolju srednju skolu na prostoru cijele USA.
Oni dodju u USA sa znanjem engleskog jezika sto je veliki plus. Tek sam nekad kroz posao saznala da je u Indiji engleski jedan od sluzbenih jezika.

U poredjenju s njima, ljudi, te prve generacije s nasih prostora, bas su se morali zlopatiti, i pristati na sve.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kcerkica moja planira provedti ljeto u Evropi, osim ako sta do tada ne iskrsne. Sve je vec rezervisala, od avio karti do apartmana
Pet sedmica u Engleskoj, cetiri u Francuskoj, neki priobalni grad, tri ili cetiri u Portugalu, jednu ili dvije u Spaniji. Probat ce da stigne bar po sedmicu u Austriju, Svajcarsku i Irsku.
U Londonu vec ima frendicu. U Sarajevu ima frendicu koja radi za jednu Britansku firmu i cesto je poslovno u Londonu, tako da vidjat ce se s njom.
U Spaniji ima frendicu, poslije skole u US otisla je tamo da radi.
I best frendica odavde ce za svoj rodjendan doputovati u Spaniju.
Povezala se putem neta s mladim ljudima koji imaju posao kao i ona, od kuce, a koji isto kao i ona putuju svijetom i rade od tamo gdje odsjednu.
Razmjenjuju iskustva i znanja, i nadju se za izlazak na kafu ili rucak ako su u istom gradu trenutno.

Niko iz nase familije ni od nasih prijatelja nije uradio nesto ovako, i na njihove reakcije nekad prevrnem ocima a nekad se nasmijem…
Moja mama je jutros ovako prokomentarisala - pa moze se izgubiti :hahah
Neki to dozivljavaju kao nesto golemo pogresno, zenska je uloga da se uda i bude pokorna muzu, ovako ona se moze pokvariti…
Ko da treba otici na drugi kontinent da bi se neko “pokvario”.
Neki su dozivjeli kao eto vidi sta se moze ako su u Americi, sto je opet pogresno…
A sto je neka zena vise pod uticajem svog muza, tim je sklonija da sudi o slobodi druge zene.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Imali smo danas ja i muz neki termin, i nakon 7 mjeseci sjeli u isti auto.
Hvala Bogu za svih 7 mjeseci.
Ne volim biti u tako malom prostoru s nekim ko pusi, ne volim ni u velikom, ali u malom je mnogo gore.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

https://radiosarajevo.ba/amp/magazin/sh ... -se/488713

Kako su, ne tako davno, ovakve slike nastajale samo u Africi, a postirale se u magazinima i na web portalima koji su skupljali donacije za napacene i izgladnjele.
A sad je ta neuhranjenost neko novo moderno :rolleyes

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas sam jos mislila o ovome, i svaki put o tome mislim kad se pojavi ispred mene mlada osoba latinskog porijekla s jako losim engleskim…A pojavi se bar dva tri puta sedmicno. Jedan kolega prica spanski, i dobro je ako se potrefi da je on na poslu. A ako nije, onda idemo na online prevod putem cell.
Za razliku od Indijaca i Pakistanaca, latinosi ne ulazu tako u skolovanje. Mnoge srednje skole imaju neke programe za motivaciju djece juzne Amerike, ali i to ko da ne daje neke rezultate.
Godinama su ovdje, milioni ih, ali nema ih na odgovornim funkcijama uopste. Kad se neko ipak izdvoji i dobro obrazuje, zagarantovan mu je uspjeh bas zahvaljujuci milionima onih koji ce zatraziti pomoc na spanskom…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Upoznah jucer zenu koja ustane u 4:30h da bi stigla u fitnes u 5h.
Kakva ti motivacija treba za takvo sto.
I puna je energije i pozitivnosti.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

da li je ljubav motivacija koji je ovde prisutna?
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ova zena nije tako mlada, nije ni stara, rekla bih u godinana kad se dobro sve odvaga, i kad se ni ljuvav ne desi slucajno…

Ali mozda ljubav prema sebi, i poredjenje s drugim zenama.
Ako sve zene izgledaju sjajno oko tebe to moze motivisati zenu da radi na svom izgledu.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

jedna priča glasi ovako:
čovka-ženu u životu (ako imaju sreću) dodirnu tri ljubavi

-ona luda mladalačka, prva, nezaboravljena
-duruga, ozbiljna koja se najčešće završi brakom i
-ona treća kad se desi izujete iz cipela i okrene te naglavačke
i kad se desi moraš sebi priznati ja sam oženjen - udata ili u tom trenutku to ne bude važno
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Da li smo mi balkanci jedini narodi koji razmisljaju kad se o hrani radi - bolje da ostane nego da nestane :??
Mislim hajde i jest bolje malo da ostane, ali pretezno se spremi toliko hrane da ostane dva puta vise vec sto se pojede, a nije u skladu ni s vjerom ni s Ramazanom da bacamo. S vjerom ide izreka - jedite i pijte ali ne pretjerujte. I - milostinju dijelite.
Za ono novca utrosena na visak hrane koje ce vjerovatno zavrsiti u kanti za smece, negdje bi neko mogao da prezivi i mjesec dana.
I ne znam zasto to radimo, da li je kod nas toliki strah od toga sta ce ljudi o nama misliti i reci :??

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Slažem se i mislim da spremamo da malo ostane. Ne bacimo, pojedemo za drugi obrok ili nešto smislimo s ostatkom.
Mada,,,
Jednu Novu godinu smo slavili iznenada kod prijatelja koji jesu bliski ali nisu standardno u ekipi. Odlično su situirani i žena je vredna i sposobna i rekla je sve će ona pripremiti i nabaviti, mi samo da dođemo (učestvujemo sa nekim ne velikim parama)
kad je došlo vreme večere, bilo je svakakvih đakonija, salata, priloga, peciva,,, ali knap.
Nismo ostali gladni, ali da je moja žena iznela toliko hrane ja bih se posramio i ne bih jeo da ostane drugima.
Legal Alien

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sjecam se ovoga. Prvi maj, ljudi su nas pozvali na druzenje na jedno jezero. Bilo nas je 18 odraslih, njen muz je porucio 20 hljebova. Zena je ipak mislila da je mnogo pa je ponijela 12 hljebova.
Na kraju druzenenja ostalo je 10 cijelih hljebova i malo 11og :D

Ovo je bilo u USA.

U Bosni se ipak vise jede.
Tako smo na neku proslavu pozvali oko 40 ljudi i ponijeli smo 15 hljebova.
Ostao je samo jedan.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Peace wrote:
Thu Apr 06, 2023 4:47 pm
Upoznah jucer zenu koja ustane u 4:30h da bi stigla u fitnes u 5h.
Kakva ti motivacija treba za takvo sto.
I puna je energije i pozitivnosti.
. poznajem par osoba... koji to rade.. :/* ja nisam jutarnji tip..i za mene je to neizvodljivo....
.............................................................................................Image

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14664 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42517 Views
    Last post by Coolio