Bracne i vanbracne zajednice i njihovi (ne)uspjesi

Porodica, odnosi u porodici, odgoj djece, briga o roditeljima i slične teme
Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Bracne i vanbracne zajednice i njihovi (ne)uspjesi

Unread post by Grofica »

Smatram da je bračna zajednica sklopljena zakonski, jedna svetinja koja daje sigurnost kako bračnim partnerima, tako i djeci rođenoj u tom braku.
Iako je u skorije vrijeme izjednačena vanbračna sa bračnom zajednicom, ipak smatram da je bračna sigurnija.

Što se tiče alimentacija, smatram da oba partnera zaslužuju u zavisnosti od situacije u trenutku razvoda braka, da imaju pravo na alimentaciju.

Zašto da ne i muškarac da prima alimentaciju, ako u trenutku razvoda nije finansijski obezbijeđen, a svjedoci smo danas da je teško pronaći posao i muškarcu i ženi. Isto kao što zagovaramo finansijsku podršku za ženu nakon razvoda, tako treba i muškarcu, ukoliko je žena u boljoj finansijskoj situaciji.

Npr. ja radim, muž ne. Sutra da se razvedemo iz bilo kog razloga, jel treba da nakon godina zajedničkog života ostane bez hljeba i krova nad glavom?! Ne, ne bi me bilo stid plaćati mu alimentaciju.

Ali, alimentacija ima svoje uslove i svoj rok trajanja. Ne može se plaćati doživotno. Tu veliku ulogu igraju djeca, njihova dob i sposobnost. Prioriteti se drugačije postavljaju kad su djeca u pitanju, ona uvijek imaju prednost.
Npr. muškarac može primati alimentaciju ukoliko njemu pripadnu djeca, ali samo dok djeca ne postanu poslovno sposobna, odnosno punoljetna i ne počnu ostvarivati svoj dinar.

Opet, moram naglasiti, da se ni jedan slučaj ne može porediti s nekim drugim, jer nema identične situacije. Svaka situacija ima svoje specifičnosti, pa kada čujemo za neki slučaj da je drugačije odlučen nego neki prethodni, ne možemo reći "pa kako , imao/la je pravo na to i to..." upravo zbog drugačijih uslova života, broja članova porodice, finansijskih stanja, zdravstvenih, ovih onih... Ništa nije identično, svaki čovjek ima nešto po čemu se razlikuje od drugog.
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Peace wrote:
Thu Jan 13, 2022 1:45 am
Negdje sam htjela pitati sta vi mislite o ovome

Ja (vjerujem i vi) sve cesce cujem vijest - udala se zena od muza.

Sta kazete na ovu pojavu?
Kako se može udati ako ima muža :hm
Valjda se prvo treba razvesti a u tom slučaju nema više muža, ili se ne razvede ali onda nije ponovo udata :??

Komplikovano kako god :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pa i ja kod te pojave ne bih koristila rijec udala se.

Je li to stvarno niste culi za ove pojave. Ja znam za desetak koje su se desile samo u prosloj godini.

Vjerujem da je bilo uvijek, ali sad je cesce.

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

nema toga ovdje jos :st.
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ima bolan, nisi dobro obavijesten.

Mrsko mi sad da pretrazujem ima i neka emisija, majka je ostavila cetvero djece s muzem, i otisla s nekim koga je upoznala na fb

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

ma to kod nas se desi odma zavrsi na emisiji
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Revizor wrote:
Thu Jan 13, 2022 10:56 pm
ma to kod nas se desi odma zavrsi na emisiji
Ili u crnoj hronici..

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Nemam problem sa vanbračnom zajednicom. Mislim da nekim parovima jednostavno poslije godina i godina rutine i zajedničkog života nije neki prioritet da ozvaniče zajednički život brakom. Zato vanbračna zajednica zakonski i jeste iznjednačena sa bračnom nakon par godina života skupa. Naravno svi idu po tome šta žele kao par, ali razumijem i vanbračne i bračne zajednice. Na kraju dana je isto osim što ako dođe do raskida nema papirologije oko razvoda

A ovo za alimentaciju sam samo prelistala malo i ne shvatam baš jel se odnosi ovo na plaćanje alimentacije i kad nema djeteta? Meni je alimentacija bez djeteta nezamisliva i ne podržavam to, izdržavanje odrasle za rad sposobne osobe :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Bella wrote:
Wed May 19, 2021 5:37 pm
Kad spomenu -pupak.. i roditelji po zakonu ne mogu svu imovinu prepisati/ ostaviti jednom djetetu... a za brak, hm . jeste trik... neravnopravno se doprinosi a ravnopravno se dijeli .. generalno... govoreci..
Gdje ne mogu ?Mogu pokloniti imovinu kome god žele , uključujući i jedno djete od 5 djece.. :hm

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Mon Apr 07, 2025 11:26 pm
Bella wrote:
Kad spomenu -pupak.. i roditelji po zakonu ne mogu svu imovinu prepisati/ ostaviti jednom djetetu... a za brak, hm . jeste trik... neravnopravno se doprinosi a ravnopravno se dijeli .. generalno... govoreci..
Gdje ne mogu ?Mogu pokloniti imovinu kome god žele , uključujući i jedno djete od 5 djece.. :hm
Mogu za života pokloniti sve, ali ako onda dođe do toga da nema dovoljno nasljedstva da se razdijeli na ostalu djecu pokloni se vraćaju nazad i ide raspodjela. I uvijek se moraju orvo namiriti zakonski nasljednici, pa tek onda npr testament

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Skitnica wrote:
Bella wrote:
ako je familija. regularna.. bez specifichnog testamenta. je teshko.

.. moze.. ali.. oshtecheni tuzbom moze neshto dobitit.. u pitanju je procedura. nekad dugo traje.

zbog vrijednosti nasljedstva. neko se s tim neche maltretirati. tj pustit che .nasljedstvo..kome je napisano.. :jbg a ima i takvih familija..
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Mon Apr 07, 2025 11:35 pm
Skitnica wrote:
Bella wrote:
ako je familija. regularna.. bez specifichnog testamenta. je teshko.

.. moze.. ali.. oshtecheni tuzbom moze neshto dobitit.. u pitanju je procedura. nekad dugo traje.

zbog vrijednosti nasljedstva. neko se s tim neche maltretirati. tj pustit che .nasljedstvo..kome je napisano.. :jbg a ima i takvih familija..
A i testamentom možeš isključiti nasljednika samo ako ti je baš nešto loše uradio ili je rasipnik :hahah

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

A ima slučajeva gdje samo jedno djete sve nasljeđe.. ostala djeca kao da ne postoje… a vjerovatno neki veliki razlog postoji… :fpalm

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. bilo je dosta i do tradicije.. da zenska djeca . prepustaju naljedstvo muskoj djeci ..ako je brojnija familija
. ne znam, kako che ove generacije to. dijeliti....ako ishta..
. malo ko che prihvatiti.da roditelji zive s njima u starosti.. i skim zivi..da tom sve ostane.. :hm
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Mon Apr 07, 2025 11:39 pm
A ima slučajeva gdje samo jedno djete sve nasljeđe.. ostala djeca kao da ne postoje… a vjerovatno neki veliki razlog postoji… :fpalm
To može samo ako se ostali odreknu ili su baš sva ostala djeca uradila nešto loše umrlom (a i to mora biti naznačeno u testamentu) :jbg

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Neki dan me nasmijala a i malo zamislila jedna objava a glasila je u ovom smislu:

“Neću dozvoliti da mi roditelji odu u starački dom dok mi je sestra ziva”.. :čeekaa

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. 80 % . mushkaraca nisu emotivni o brizi majke.. nekako to zene preuzmu.. na kraju. ako u familiji bude 'sestra'

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Tue Apr 08, 2025 12:30 am
. 80 % . mushkaraca nisu emotivni o brizi majke.. nekako to zene preuzmu.. na kraju. ako u familiji bude 'sestra'
Ja baš nešto mislim suprotno, da majke imaju bolji odnos sa sinovima. Mislim da i često vrijedi ono da su bolji odnosi majke i sina i oca i kćerke nego majke i kćerke i oca i sina

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Tue Apr 08, 2025 12:38 am
Bella wrote:
Tue Apr 08, 2025 12:30 am
Ja baš nešto mislim suprotno, da majke imaju bolji odnos sa sinovima. Mislim da i često vrijedi ono da su bolji odnosi majke i sina i oca i kćerke nego majke i kćerke i oca i sina
... majke vishe vole sinove. vole ih i ochevi.. kao novorodjnchad.. .. rodi li se prvo kcherka. mislim da je to katastrofa i neuspjeh majke.. tako nekako izgleda...
. ali . u brizi u danima kad su nemochne. zenska djeca .ako ih ima . preuzmu brigu..
. no. znam nekoliko sluchajeva. privrzenosti mushkog djeteta majci. da se ti nikad nisu ozenili. jer se niti jedna mogucha snaha , nije njoj svidjela i ostali su zivjeti s njom do njene smrti.. :hm to je strashno za povjerovati

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Andrej ima 52 godine. Radi kao porodični advokat u Moskvi već 27 godina. Specijalizovan je za razvode. Vodio je stotine slučajeva i video je sve vrste porodičnih drama. Razume obrasce koji dovode do razvoda.

Odlučio je da otkrije šta zaista uništava brakove i kada je prekasno da ih spasemo. Ovo su njegove reči.

“Imam 52 godine. Advokat sam već 27 godina. Specijalizovan sam za porodično pravo i razvod. Tokom godina, vodio sam više od nekoliko hiljada slučajeva. Video sam sve varijacije. Od civilizovanih do ratobornih. Razumeo sam obrasce. Sada ću vam reći:

“Živimo kao komšije”

Ovo je najopasnija fraza. Gore od izdaje. Gore od skandala. Gore od dugova. Kada mi par dođe, pitam ih zašto se razvode. Ako čujem „Živimo kao komšije“, znam da je kraj. Brak se ne može spasiti.

Ako mi par kaže da žive kao komšije, znam da je tu kraj.

Šta ovo znači?

Spavaju u istom stanu. Ali žive odvojeno. Svako za sebe. Minimalno komuniciraju. O svakodnevnim stvarima. Plaćanje računa. Kupovina namirnica. Preuzimanje deteta. Bez iskrenih razgovora. Bez zajedničkih planova. Bez intimnosti. Bez emocija. Bez ljubavi. Bez mržnje. Praznina.

Sećam se jednog para. Sergeja i Olge. Živeli su zajedno 12 godina. Imali su dvoje dece. Došli su da se razvedu.

Sergej kaže da žive kao komšije. Poslednjih pet godina. “Pričamo samo o deci i svakodnevnom životu. Ne sećam se kada smo poslednji put pričali o osećanjima. Stranci smo pod istim krovom.”

Olga potvrđuje. “Umorna sam od života sa muškarcem kome nije stalo do mene. Dolazi kod mene. Večera. Razgovara telefonom. Spava. Ide na posao ujutru. Nismo par. Komšije smo.”

Imali su civilizovan razvod. Deca su sa majkom. Izdržavanje deteta se plaća bez sudskog naloga.

Ili Mihail i Katarina. 18 godina zajedno. Troje dece.

Katarina kaže da žive paralelne živote. “On je zauzet svojim poslovima. Ja sam zauzeta svojima. Viđamo se samo na večeri. A onda ćutke. O čemu ima da se priča? Sve je već rečeno. Praznina.”

Mihail se ne svađa. “Postali smo stranci. Ne zanima nas ono drugo. Lakše je dobiti razvod.”

Razveli su se bez žaljenja.

Ako nema zajedničkih interesa, nema ni zajedničke priče – samo praznina.

Zašto je život kao da ste komšije tako opasan za brak?

Zato što nema emocija. Kada se par svađa, postoje osećanja. Možda negativna. Ali ona su tu. To znači da postoji nešto što se može spasiti.

Drugi znaci da je brak završen

Ćutanje umesto borbe

Mnogi ljudi misle da ako se ne borimo, sve je u redu. Ne. Ćutanje je gore.

Ćutanje ne znači ništa. Nemam snage za svađu. Lakše je ćutati. To je znak da je veza gotova.

Odvojeni budžeti između supružnika. Kada par počne strogo da deli novac. Ovo je tvoje, ovo je moje. Ništa zajedničko. To znači da nema porodice.

Intimnost jednom u šest meseci ili ređe.

Intimnost je emocionalna veza. Kada je nema, to znači da se par udaljio.

Planovi za budućnost su odvojeni

On priča o svojima. Ona priča o svojima. Nemaju zajedničkog jezika. Ne postoji reč „mi“. Samo „ja“. To je znak da je par raskinuo.

Ispričaću vam dve priče. Suprotne.

Pavel i Marina. 15 godina zajedno. Dvoje dece. Podneli su zahtev za razvod.
Pavel kaže da žive kao komšije. Poslednjih sedam godina. “Spavamo u odvojenim sobama. Nismo bili intimni četiri godine. Nismo razgovarali pet godina. Stranci smo.”

Marina potvrđuje: “Umorna sam. Usamljena sam. Neko je pored mene, ali ja sam sama. Lakše je dobiti razvod.”

Razvedeni. Imovina je podeljena 50/50. Deca žive sa majkom. Civilizovani .

Igor i Svetlana. 20 godina zajedno. Troje dece.

Igor kaže da želi razvod jer je njegova žena histerična, viče svaki dan, nemoguće je živeti sa njom.

Svetlana se žali da je njen muž ravnodušan, da mora da viče da bi je čuo.

Preporučio sam im psihologa. Otišli ​​smo i radili na tome. Šest meseci kasnije, Igor je pozvao. “Promenili smo mišljenje o razvodu. Stvari su krenule na bolje.”

Vidite razliku? Prvi par je ćutao. Praznina. Razveli su se. Drugi par se svađao. Emocije. Spasili su brak.

Šta rade tokom razvoda?

Greška broj jedan: skrivanje imovine. Muž prenosi stan na svoju majku. Misli da neće ništa pripasti njegovoj ženi jer on na sebi nema imovine.

Greška broj dva je korišćenje dece. Okretanje protiv drugog roditelja. Sud to vidi. Uzima to u obzir.

Imovina je podeljena 50/50. Ali postoje nijanse. Ako jedno od njih nije radilo ili je trošilo novac na sebe bez razloga, sud može dosuditi manje.
Deca ostaju sa majkama u 90% slučajeva. To je statistika.

Da li je moguće spasiti brak?

“Zavisi od scene. Ako se par i dalje svađa, postoje emocije koje se mogu spasiti. Psiholog. Razgovori. Rad na vezi . Ako par godinama živi ćutke kao komšije, verovatno je prekasno. Osećanja su umrla,” kaže advokat.

Šta da radite ako vidite znake?

“Progovori. Ne ćuti. Razgovaraj o problemima. Provođenje vremena zajedno. Ne samo svakodnevni život. Održavanje kontakta. Ne zadržavaj ljutnju. Bolje je da odmah progovoriš. Ali važno je razumeti. Ne treba spasavati sve brakove. Ako jedan partner tuče, zlostavlja, vara ili pije, razvod je ispravna odluka.

Ponekad je razvod spas. Šansa za sreću.

Pratim razvode već 27 godina. Shvatio sam jednu stvar. Glavni neprijatelj braka nije odlazak zbog devojke ili dugova. Glavni neprijatelj je ravnodušnost. Kada prestanete da marite, brak je mrtav,” kaže Andrej.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ojj šta je ovo :-?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Fri Jan 02, 2026 1:24 pm
Ojj šta je ovo :-?
Koje? :rolleyes

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Peace wrote:
Fri Jan 02, 2026 12:47 am
Andrej ima 52 godine. Radi kao porodični advokat u Moskvi već 27 godina. Specijalizovan je za razvode. Vodio je stotine slučajeva i video je sve vrste porodičnih drama. Razume obrasce koji dovode do razvoda.

Odlučio je da otkrije šta zaista uništava brakove i kada je prekasno da ih spasemo. Ovo su njegove reči.

“Imam 52 godine. Advokat sam već 27 godina. Specijalizovan sam za porodično pravo i razvod. Tokom godina, vodio sam više od nekoliko hiljada slučajeva. Video sam sve varijacije. Od civilizovanih do ratobornih. Razumeo sam obrasce. Sada ću vam reći:

“Živimo kao komšije”

Ovo je najopasnija fraza. Gore od izdaje. Gore od skandala. Gore od dugova. Kada mi par dođe, pitam ih zašto se razvode. Ako čujem „Živimo kao komšije“, znam da je kraj. Brak se ne može spasiti.

Ako mi par kaže da žive kao komšije, znam da je tu kraj.

Šta ovo znači?

Spavaju u istom stanu. Ali žive odvojeno. Svako za sebe. Minimalno komuniciraju. O svakodnevnim stvarima. Plaćanje računa. Kupovina namirnica. Preuzimanje deteta. Bez iskrenih razgovora. Bez zajedničkih planova. Bez intimnosti. Bez emocija. Bez ljubavi. Bez mržnje. Praznina.

Sećam se jednog para. Sergeja i Olge. Živeli su zajedno 12 godina. Imali su dvoje dece. Došli su da se razvedu.

Sergej kaže da žive kao komšije. Poslednjih pet godina. “Pričamo samo o deci i svakodnevnom životu. Ne sećam se kada smo poslednji put pričali o osećanjima. Stranci smo pod istim krovom.”

Olga potvrđuje. “Umorna sam od života sa muškarcem kome nije stalo do mene. Dolazi kod mene. Večera. Razgovara telefonom. Spava. Ide na posao ujutru. Nismo par. Komšije smo.”

Imali su civilizovan razvod. Deca su sa majkom. Izdržavanje deteta se plaća bez sudskog naloga.

Ili Mihail i Katarina. 18 godina zajedno. Troje dece.

Katarina kaže da žive paralelne živote. “On je zauzet svojim poslovima. Ja sam zauzeta svojima. Viđamo se samo na večeri. A onda ćutke. O čemu ima da se priča? Sve je već rečeno. Praznina.”

Mihail se ne svađa. “Postali smo stranci. Ne zanima nas ono drugo. Lakše je dobiti razvod.”

Razveli su se bez žaljenja.

Ako nema zajedničkih interesa, nema ni zajedničke priče – samo praznina.

Zašto je život kao da ste komšije tako opasan za brak?

Zato što nema emocija. Kada se par svađa, postoje osećanja. Možda negativna. Ali ona su tu. To znači da postoji nešto što se može spasiti.

Drugi znaci da je brak završen

Ćutanje umesto borbe

Mnogi ljudi misle da ako se ne borimo, sve je u redu. Ne. Ćutanje je gore.

Ćutanje ne znači ništa. Nemam snage za svađu. Lakše je ćutati. To je znak da je veza gotova.

Odvojeni budžeti između supružnika. Kada par počne strogo da deli novac. Ovo je tvoje, ovo je moje. Ništa zajedničko. To znači da nema porodice.

Intimnost jednom u šest meseci ili ređe.

Intimnost je emocionalna veza. Kada je nema, to znači da se par udaljio.

Planovi za budućnost su odvojeni

On priča o svojima. Ona priča o svojima. Nemaju zajedničkog jezika. Ne postoji reč „mi“. Samo „ja“. To je znak da je par raskinuo.

Ispričaću vam dve priče. Suprotne.

Pavel i Marina. 15 godina zajedno. Dvoje dece. Podneli su zahtev za razvod.
Pavel kaže da žive kao komšije. Poslednjih sedam godina. “Spavamo u odvojenim sobama. Nismo bili intimni četiri godine. Nismo razgovarali pet godina. Stranci smo.”

Marina potvrđuje: “Umorna sam. Usamljena sam. Neko je pored mene, ali ja sam sama. Lakše je dobiti razvod.”

Razvedeni. Imovina je podeljena 50/50. Deca žive sa majkom. Civilizovani .

Igor i Svetlana. 20 godina zajedno. Troje dece.

Igor kaže da želi razvod jer je njegova žena histerična, viče svaki dan, nemoguće je živeti sa njom.

Svetlana se žali da je njen muž ravnodušan, da mora da viče da bi je čuo.

Preporučio sam im psihologa. Otišli ​​smo i radili na tome. Šest meseci kasnije, Igor je pozvao. “Promenili smo mišljenje o razvodu. Stvari su krenule na bolje.”

Vidite razliku? Prvi par je ćutao. Praznina. Razveli su se. Drugi par se svađao. Emocije. Spasili su brak.

Šta rade tokom razvoda?

Greška broj jedan: skrivanje imovine. Muž prenosi stan na svoju majku. Misli da neće ništa pripasti njegovoj ženi jer on na sebi nema imovine.

Greška broj dva je korišćenje dece. Okretanje protiv drugog roditelja. Sud to vidi. Uzima to u obzir.

Imovina je podeljena 50/50. Ali postoje nijanse. Ako jedno od njih nije radilo ili je trošilo novac na sebe bez razloga, sud može dosuditi manje.
Deca ostaju sa majkama u 90% slučajeva. To je statistika.

Da li je moguće spasiti brak?

“Zavisi od scene. Ako se par i dalje svađa, postoje emocije koje se mogu spasiti. Psiholog. Razgovori. Rad na vezi . Ako par godinama živi ćutke kao komšije, verovatno je prekasno. Osećanja su umrla,” kaže advokat.

Šta da radite ako vidite znake?

“Progovori. Ne ćuti. Razgovaraj o problemima. Provođenje vremena zajedno. Ne samo svakodnevni život. Održavanje kontakta. Ne zadržavaj ljutnju. Bolje je da odmah progovoriš. Ali važno je razumeti. Ne treba spasavati sve brakove. Ako jedan partner tuče, zlostavlja, vara ili pije, razvod je ispravna odluka.

Ponekad je razvod spas. Šansa za sreću.

Pratim razvode već 27 godina. Shvatio sam jednu stvar. Glavni neprijatelj braka nije odlazak zbog devojke ili dugova. Glavni neprijatelj je ravnodušnost. Kada prestanete da marite, brak je mrtav,” kaže Andrej.
Prelaički pogled do bola :x8
Jasna je tvoja namjera Peace, ali ovaj kao šarlatan o medicini :hahah
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pa dobro, ima smisla, Mina.

Sve je vise ljudi koji zive pod istin krovom a opet svak nekako sam za sebe vise nego s onim drugim.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Jasno, ali kad tako žive i trebaju da žive onda :fpalm