Majke "nosilje"
Majke "nosilje"
Sinoc pogledah jedan film na ovu temu, pa me bas zamisli da nije ni malo jednostavno proci svu tu proceduru pa i samo odvijanje trudnoće kao i bračnog para koji zeli bebu.
Mnoge zemlje članice EU su zabranile te trudnoće.. dok naprimjer u Engleska, Irska, Slovačka, Portugalija, Rumunija, Holandija nemaju zabrane.I kod njih je veliki broj tih majki "nosilja".
Sta mislite da li je to ok da jedna žena bude u drugom stanju, i nakon rođenja se odriče tog djeteta, dobronamjerno naravno..(mada u nekim situacijama i državama na to pristaju iz financijskih ratloga)..?
Da li bi (vi žene) pristale na to, nekom bliznjem učinile tu "uslugu" bile u drugom stanju i nakon rođenja dale bebu?
Sta mislite o tim slučajevima? Da li treba svugdje to zakonom zabraniti, ili ne?
Poznajte li neku majku "nosilju"?
Mnoge zemlje članice EU su zabranile te trudnoće.. dok naprimjer u Engleska, Irska, Slovačka, Portugalija, Rumunija, Holandija nemaju zabrane.I kod njih je veliki broj tih majki "nosilja".
Sta mislite da li je to ok da jedna žena bude u drugom stanju, i nakon rođenja se odriče tog djeteta, dobronamjerno naravno..(mada u nekim situacijama i državama na to pristaju iz financijskih ratloga)..?
Da li bi (vi žene) pristale na to, nekom bliznjem učinile tu "uslugu" bile u drugom stanju i nakon rođenja dale bebu?
Sta mislite o tim slučajevima? Da li treba svugdje to zakonom zabraniti, ili ne?
Poznajte li neku majku "nosilju"?
Re: Majke "nosilje"
Ne poznajem, no, bilo je priloga na tv.o tim uslugama..
..mislim da je bolja opcija od usvajanja.....mada . ne znam koliko je moguce limitirati gene od -nosilje--
. ako shvati kao biznis-placena je- ne bi trebala, emotivno da se veze....
..mislim da je bolja opcija od usvajanja.....mada . ne znam koliko je moguce limitirati gene od -nosilje--
. ako shvati kao biznis-placena je- ne bi trebala, emotivno da se veze....
.............................................................................................
Povezanica majke i djeteta započinje još dok je dijete u stomaku..
Mislim da nešto slično.. lično ne bih mogla uraditi.
Mislim da nešto slično.. lično ne bih mogla uraditi.
Zabraniti.
-
Vanilla
- Aktivan član

- Reactions:
Ne!
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.

Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.
Ne bih mogla da se odreknem deteta koje se razvijalo u meni. Znam par divnih žena koje ne mogu da se ostvare kao majke, ali možda je usvajanje bolje rešenje. Što se surogat majki tiče, nedavno sam gledala jedan prilog o tome...
Najveci broj tih surogat-majki je u Indiji,Aziji uopste
Tu mi je nesto nejasno.
OK,majka nemoze da donese djete,odlucuju se na takav korak
Ko je otac djetetu ..
Dodje mi isto kao i usvajanje,cak je lakse,prirodnije
Tu mi je nesto nejasno.
OK,majka nemoze da donese djete,odlucuju se na takav korak
Ko je otac djetetu ..
Dodje mi isto kao i usvajanje,cak je lakse,prirodnije
Ne znam odakle vam ovaj naziv "nosilja" zvuči ružno, kao koka-nosilja
Surogat-majka može biti tako što se oplođena jajna ćelija roditelja usadi u matericu surogat-majke i ona tako ne dijeli nikakav genetski materijal sa djetetom. Ili, može se oploditi njena jajna ćelija (čak u nekim slučajevima i tradicionalnom "metodom").
U svakom slučaju, to je moralno jako diskutabilno. U mnogim zemljama je zabranjeno, pa obično parovi i idu u te neke zemlje gdje je dozvoljeno i tamo za novac kupuju tu "uslugu".
Nije mi jasno samo kako psihički prelome te žene u glavi to da sutra predaju nekom drugom dijete koje je izraslo u njima
Ali kad mogu da ga daju na usvajanja, mogu i to onda, očito
Surogat-majka može biti tako što se oplođena jajna ćelija roditelja usadi u matericu surogat-majke i ona tako ne dijeli nikakav genetski materijal sa djetetom. Ili, može se oploditi njena jajna ćelija (čak u nekim slučajevima i tradicionalnom "metodom").
U svakom slučaju, to je moralno jako diskutabilno. U mnogim zemljama je zabranjeno, pa obično parovi i idu u te neke zemlje gdje je dozvoljeno i tamo za novac kupuju tu "uslugu".
Nije mi jasno samo kako psihički prelome te žene u glavi to da sutra predaju nekom drugom dijete koje je izraslo u njima
Ali kad mogu da ga daju na usvajanja, mogu i to onda, očito
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust
Usvajanje nije isto- nema nista od novih roditelja... kod surogat usluge..ipak - ima...
Meni to nije nemoralno- bilo je slucajeva - da je -majka jednog od para- bila -surogat da unuce.. jeste cudno no, ako je svrha... sasvim razumljivo..
.Da li nam je nemoralno, da idemo ginekologu mushkracu- hm. nije - pa on je dr..
Meni to nije nemoralno- bilo je slucajeva - da je -majka jednog od para- bila -surogat da unuce.. jeste cudno no, ako je svrha... sasvim razumljivo..
.Da li nam je nemoralno, da idemo ginekologu mushkracu- hm. nije - pa on je dr..
.............................................................................................
i ja taj izraz prvi put procitah ovde
bilo mi je neobicno ...
bilo mi je neobicno ...
Svakako nas se previše rađa... Sve to treba zabraniti. Kao i ograničiti broj djece po porodici na jedno. Kapak. Ko može to jedno, može, ko ne može - doviđenja 
..eh, kaze --s kim ce se igrati...
..
Lično ne bih mogla nešto takvo uraditi ali nisam za zabranu.
Učestvovala sam u jednoj vrsti debate na temu surogat majčinstva, i to igrom slučaja morala zastupati i stranu koja se zalaže za to i onu koja ne odobrava. Ima validnih argumenata za obe strane.
Ona koja odobrava će uvijek na to gledati kao na vrstu malo kompleksnijeg ugovora između surogat majke i para, sve je to samo "neka vrsta transakcije-obostrana korist", iako zvuči brutalno.
Lično se ne bih upuštala u to i lično mi je siva zona i sa aspekta odobravanja/osuđivanja jer se radi o eksploataciji ženskog tijela. I sve je to "okej kada žena da pristanak i kada ima izbor", ali koliko ima zapravo izbor ako se isključivo radi zarade odluči na toliku žrtvu? Ne govorim da je definitivno da nema izbor, već da se treba sagledati iz svih uglova.
I mrzim što se u te rasprave obično miješaju feminističke ideje, kao i sa prostitucijom. Te stvari nisu feminističke i nije feministički ohrabrivati ženu da "ima izbor" kada je taj izbor eksploatacija njenog tijela, imala ona tu ikakvu korist ili ne
Ona koja odobrava će uvijek na to gledati kao na vrstu malo kompleksnijeg ugovora između surogat majke i para, sve je to samo "neka vrsta transakcije-obostrana korist", iako zvuči brutalno.
Lično se ne bih upuštala u to i lično mi je siva zona i sa aspekta odobravanja/osuđivanja jer se radi o eksploataciji ženskog tijela. I sve je to "okej kada žena da pristanak i kada ima izbor", ali koliko ima zapravo izbor ako se isključivo radi zarade odluči na toliku žrtvu? Ne govorim da je definitivno da nema izbor, već da se treba sagledati iz svih uglova.
I mrzim što se u te rasprave obično miješaju feminističke ideje, kao i sa prostitucijom. Te stvari nisu feminističke i nije feministički ohrabrivati ženu da "ima izbor" kada je taj izbor eksploatacija njenog tijela, imala ona tu ikakvu korist ili ne
Per aspera ad astra 
I pri tom se ne osvrćem na genetski materijal. Postoje dvije vrste, gestational surrogacy i traditional surrogacy (mogu komotno odraditi proceduru koliko sam se bavila ovim
) U prvom slučaju ni oplođena jajna ćelija nije majčina. Stoji i to, i čak postoje presude u kojima se navodi da žena i dijete u utrobi formiraju posebnu vezu bez obzira na genetski materijal. Ima smisla, ali bez uopšte gledanja na te stvari, emotivne veze i genetskog materijala, sa aspekta društva i pozicije žene u drušvu je vrlo problematično 
Per aspera ad astra 
.. ne znam tachno. nisam niti jednu pitala od tih. niti upoznala da je ..
ali, vjerujem da tu ima i uticaja ... religija..
Pa to je bukvalno "rentanje utrobe"
Eksploatacija=Prisvajanje, iskorišćavanje tuđeg rada od strane vlasnika
"It could make both women and children be seen as having only monetary value and so alienating them from their personhood. That is, women and children are seen as commodities".
Per aspera ad astra 
U prirodi zene i jeste.. da radja. bilo sebi ili nekome .ko to iz nekog razloga ne moze uchiniti.
...moj pogeled na to je, prije svega.. vrlo. humano. da zena tako shto hoche uraditi.(naravno da je bez ikavih trenutnih zdravstvenih problema) vjerujem da ih ima .da bi rado i da su vech . bez ikakave novchane naknade . uradile..
...moj pogeled na to je, prije svega.. vrlo. humano. da zena tako shto hoche uraditi.(naravno da je bez ikavih trenutnih zdravstvenih problema) vjerujem da ih ima .da bi rado i da su vech . bez ikakave novchane naknade . uradile..
Ako je tako isključivo u prirodi žene da rađa kako ima žena koje ne mogu roditi? One su neprirodne?
Pa nije žensko tijelo fabrika, pa da joj je svrha da proizvodi ili ti ga rađa
Per aspera ad astra 
ne mogu . iz nekog zdrastvenog razloga. poremechaja.. nekad je to i nemoguchnost partnera..
..
. da, jeste fabrika.. mada neki nauchnici kazu. sto zene vishe radjaju. unapredjuju svoje zdravlje.. regenerisu se.
.. lichno, ne vjerujem u tu teoriju ....
nije kazneno djelo ako to rade i za novac..
Ili možda nije priroda svake žene da rađa? Ili je svakoj prirodno, samo ako ne može roditi onda je neki poremećaj garant? Možda je i ako ne želi roditi poremećaj, samo mentalni?
Samo ću ovo ostavit ovdje:..nije valjda .da to ne razumijesh
. da, jeste fabrika.. mada neki nauchnici kazu. sto zene vishe radjaju. unapredjuju svoje zdravlje.. regenerisu se.
Umm... Prvo nisam ni spomenula pravni pogled na ovo sve. Drugo, ne postoji konsenzus na nivou Europe na temu surogat majčinstva i u većini država se na ugovor sklopljen između surogat majke i para ne gleda kao na validan dokument jer nije pravno osnažen. Nije regulisano, a u nekim državama je i strikto zabranjeno, npr. Njemačka, Poljska itd... lichno, ne vjerujem u tu teoriju ....![]()
nije kazneno djelo ako to rade i za novac..
Per aspera ad astra 
Ne znam pravno.. ali, zbog osjetljive situacije djeca su u pitanju... ima sluchajeva..da surogat majke. neche da predaju dijete. ili zele neki kontakt u buduchnosti itd. tako. trebalo bi da ima neku zkonsku obavezu.. da zakonodavstvo moze da reaguje
.. to shto nisi navela. ne znachi da ja ne mogu navesti...
ne znam dali je. dakle. obzeravicija je da zene radjaju.. kao i mace ne machori..
..Ako neko ne zeli. ne mislim da je poremechaj, pogotovo ne mentalni
.. ali moze biti mentalni. za nekog posmatracha, koji ti tako vidi..
.. to shto nisi navela. ne znachi da ja ne mogu navesti...
Ili možda nije priroda svake žene da rađa? Ili je svakoj prirodno, samo ako ne može roditi onda je neki poremećaj garant? Možda je i ako ne želi roditi poremećaj, samo mentalni?
ne znam dali je. dakle. obzeravicija je da zene radjaju.. kao i mace ne machori..
.. ali moze biti mentalni. za nekog posmatracha, koji ti tako vidi..
Ne znam niti jednu surogat majku, niti bih voljela upoznati. Ne podržavam surogat majčinstvo iz razloga što smatram da je bogom dato nekome da rodi a nekome ne, to su Njegove odluke i samo On zna razloge.
S druge strane, ja kao majka ne mogu zamisliti uopšte čin da žena nosi 9 mjeseci u utrobi živo biće, osjeća prve pokrete, osjeća kako raste, osjeća kako se formira i rodi ga i odustane od njega, preda ga drugom.
Ne, ne mogu to shvatiti i ne kogu to podržati.
S druge strane, ja kao majka ne mogu zamisliti uopšte čin da žena nosi 9 mjeseci u utrobi živo biće, osjeća prve pokrete, osjeća kako raste, osjeća kako se formira i rodi ga i odustane od njega, preda ga drugom.
Ne, ne mogu to shvatiti i ne kogu to podržati.
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.
Upravo je to razlog zbog čega naginjem na stranu da bi surogat majčinstvo trebalo u potpunosti zabraniti. Vječno se može vrtiti u krug pitanje ko je veći roditelj, ovi sa genetskim materijalom ili žena koja je mjesecima nosila dijete u utrobi. Ko na kraju pobjeđuje? Dijete u svakom slučaju ne.
Opet kažem, šta je bitnije: genetika ili veza koju žena stvori sa djetetom u toku trudnoće? Nema tačnog odgovoratrebalo bi da ima neku zkonsku obavezu.. da zakonodavstvo moze da reaguje
.. to shto nisi navela. ne znachi da ja ne mogu navesti...![]()
Nije tvoja obzervacija bila da žene rađaju, već da im je u prirodi da rađaju, a kad tvrdiš da je nešto prirodno onda u slučaju izuzetka trebaš znati šta je neprirodno i šta prouzrokuje neprirodno. Ti si rekla da je zdravstveni razlog ili poremećaj uzrok nemogućnosti. Ako neko ne želi i to je neprirodno jer "je u prirodi žena da rađaju", pa šta onda prouzrokuje njihovu neželju?ne znam dali je. dakle. obzeravicija je da zene radjaju.. kao i mace ne machori..![]()
Bar se u nečemu slažemo
.. ali moze biti mentalni. za nekog posmatracha, koji ti tako vidi..![]()
Per aspera ad astra 
Sad nešto kontam, imamo li temu prostitucijabiljka wrote: ↑Sat Mar 01, 2025 7:24 pmUčestvovala sam u jednoj vrsti debate na temu surogat majčinstva, i to igrom slučaja morala zastupati i stranu koja se zalaže za to i onu koja ne odobrava. Ima validnih argumenata za obe strane.
I mrzim što se u te rasprave obično miješaju feminističke ideje, kao i sa prostitucijom. Te stvari nisu feminističke i nije feministički ohrabrivati ženu da "ima izbor" kada je taj izbor eksploatacija njenog tijela, imala ona tu ikakvu korist ili ne![]()