Potrosaci u BiH brasno i ulje placaju 10 odsto skuplje u odnosu na predhodni period

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta.
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Potrosaci u BiH brasno i ulje placaju 10 odsto skuplje u odnosu na predhodni period

Unread post by Skitnica »

Potrošači u BiH brašno i ulje plaćaju 10 odsto skuplje u odnosu na period od prije nekoliko mjeseci. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pšenično brašno koštalo je marku po kilogramu, a posljednji podaci pokazuju da mu je cijena 1,1 KM, dok je ulje sa dvije marke skočilo na 2,2 KM po litru.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da je brašno poskupjelo u Srbiji, iz koje mnogo uvozimo. “Recimo, tokom žetve cijena brašna u Srbiji bila je oko 200 eura po toni, sada je oko 230 eura po toni, a mi oduvijek uvozimo brašno iz Srbije. Što se tiče domaćeg brašna, kod mene u firmi nije se mijenjala cijena.

Ali, s obzirom na to da je i pšenica poskupjela, možda oko 30 eura po toni, realno je očekivati da i domaći mlinovi podignu cijene”, kazao je Kos za “Nezavisne novine”. Borci za zaštitu prava potrošača ocjenjuju da je u pitanju novi udar na novčanike bh. građana. Institucije bi, ističu, trebalo da reaguju.
“Problem je što mi zaista imamo taj fenomen ‘puzajućeg’ poskupljenja, često bez ikakvog opravdanja. Mi živimo u društvenoekonomskom modelu tržišne ekonomije, gdje je slobodno formiranje cijena, ali mi imamo mehanizme koji ipak sprečavaju da dolazi do monopola. Međutim, često nema kontrola”, rekao je za “Nezavisne” Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara.

Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za oktobar 2020. godine koštala je 1.951 KM. Mjesec ranije, sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj koštala je 1.927 KM. Kao i ranijih mjeseci, i u oktobru, izračunali su sindikalci, najviše novca trebalo je upravo za hranu.

“Porodice u Republici Srpskoj najviše novca u oktobru su trošile za nabavku hrane – 727,9 KM, za stanovanje i komunalne usluge – 591,5 KM te za tekuće održavanje domaćinstva – 105,4 KM”, naveli su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Inače, osim brašna i ulja, cijene još nekih životnih namirnica u proteklim mjesecima su korigovane. Junetina bez kosti je, recimo, u oktobru bila skuplja u odnosu na septembar, dok svinjetini i piletini cijene nisu mijenjane, baš kao ni mlijeku i siru. Jaja su u septembru u prosjeku koštala 0,2 KM, a mjesec kasnije za komad je trebalo izdvojiti 0,3 KM.

Tuzlanski.ba

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Potrosaci u BiH brasno i ulje placaju 10 odsto skuplje u odnosu na predhodni period

Unread post by laganini »

..ako to ne pogodi standard u bih neznan stoce.. :))D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Potrosaci u BiH brasno i ulje placaju 10 odsto skuplje u odnosu na predhodni period

laganini wrote:
Mon Nov 30, 2020 12:21 pm
..ako to ne pogodi standard u bih neznan stoce.. :))D
Što lošiji standard u BiH, gradani će imati manje mogućnosti dolaziti u Hrvatsku.. A to nije ok.. ni jednima.

-Je li tako?

-jeste!

:d.

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..u kom smislu..valjda si shvatila da sam ironičan faca novinar napise da je poskupilo ulje i brašno deset feniga i cilu stranicu..haha..aj kolko ti potrošiš ulja misecno aj dva litra brašna tri kilo ..znaci misecno dvi do tri marke puta dvanaest miseci i nije neka cifra koja bi ugrozila standard..eto mira sam objasnit nesto sto sam mislio sa ne tribam..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

hm , Bosna je zemlja tijesta.. dosta se jede hljeb, sve vrste pita.... za vecinu, je svako poskupljenje, panika...
.............................................................................................Image

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..to je..deset pfeniga po kilu poskupljenje to je 0,4 kune da mi bude lakse puta deset kila cetri kune...a gospete da idu samo brašno ne mogu vise od pedeset kila sto je pet maraka...misecno..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..vishe je na rijec 'pokupilo' :-? bez obzira koliko je...
.. uh . kod mene je kg brasna $3... ima i jeftinijih . na vrecu...
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

laganini wrote:
Mon Nov 30, 2020 6:59 pm
..u kom smislu..valjda si shvatila da sam ironičan faca novinar napise da je poskupilo ulje i brašno deset feniga i cilu stranicu..haha..aj kolko ti potrošiš ulja misecno aj dva litra brašna tri kilo ..znaci misecno dvi do tri marke puta dvanaest miseci i nije neka cifra koja bi ugrozila standard..eto mira sam objasnit nesto sto sam mislio sa ne tribam..

Ti vjerovatno znaš da svako poskupljenje pa makar to bilo i od par pf. je mnogima i to previše..nekome ko je nezaposlen, ko jedva preživljava ..
Neki su zadovoljni kada mogu i par kg brašna kupiti jer sa poezijom ne stignu više.. misliš da imaju nešto puno izbora u prehrani? I pita nekima je ja vjerujem luksuzan obrok.

Samo da te podsjetim da postoje djeca u Bosni koja uvečer zaspe gladna. :fp

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..znam da nije standar velik u Bosni ..bas tako je kritično./

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

.. djece, nazalost ima svugdje u svijetu- gladnih... cak i pored roditelja -koji ce izdvijiti zadnju paru za cigare,a za hjjeb ne..
sjecam se jednog videa.. iz Tuzle.. humanitarna akcija... i covjek cuci izpred kuce, cigara u ruci, i kuka kako mu dijete nema marke za kiflu u skoli... :-? ..grrrrr .

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

laganini wrote:
Mon Nov 30, 2020 6:59 pm
Slažem se. Ovo i nije neko veliko poskupljenje, kakvih smo imali.

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..okonča je nafta il struja ajde..

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Psi plaćaju dugove
    by Mina » » in Vijesti
    13 Replies
    2527 Views
    Last post by Ina
  • Maslinovo ulje / olive oil