Amerika

Društvene teme i dešavanja van Bosne i Hercegovine
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Amerika

Unread post by Bella »

Spremni smo na gubitak- odlaskom trumpa.. :(s

:hahah

frendi- ne zezaj... ovome nije trebalo dozovoliti, ni kao turista da udje u BK :hahah -- UH dobro smo proshli- mozda je moglo biti i gore --da su ga nedaj bolze u ludjackoj koshulji izveli iz BK, pa da ga nasljedi -- njegov zamjenik.. :hah koji je taj vec freak
. no. jeste cudno- 70 miliona je glasalo za trumpa- :cc. .. no, u istom okruzenju- jedne drzave, i Obama/ Hussein-- je bio predsjednik --mada ga, ne rado stavljam u istoj recenici s ovim bivshim.. :D/
.............................................................................................Image

gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by gripen »

ti kako hos
samo ce tu biti hrkljusa
i ja sam da ode
a ...kako ...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

.lijepo.. cirkus doshao-- cirkus ce i da ode.. :D/

:doh .. zbilja, za ne povjerovati...sta se nekome moze ostvariti..
.............................................................................................Image

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Eto, izabran je Biden.
Ušao sam u stan maloprije i upalio tv koji je bio na CNN jutros i radio sam nešto u stanu dok je tv bio tamo u pozadini upaljen. I čuo sam kad su objavili da je izabran.
Automatski su svi ovi u studiju koji su radili uživo program oko izbora počeli da pričaju kako je Trump bio loš i kako je većina ljudi u državi sretna sad što se Trump uklonio sa te pozicije i da će prestati da nanosi štetu Americi :D/

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by laganini »

..zanimljvonda je CNN reka nesto loše o trumpu.. :DD

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

ne samo CNN. jao kad se okomi, slovenka na njega.. :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

laganini wrote:
Sat Nov 07, 2020 6:35 pm
..zanimljvonda je CNN reka nesto loše o trumpu.. :DD
frendi ba- kako si spavao.. :chrs :_)

Vanilla
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Vanilla »

Usla sam na forum samo da pitam kako nam je laganini :fiju
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.

🍀

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Image

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Vanilla wrote:
Sat Nov 07, 2020 6:56 pm
Usla sam na forum samo da pitam kako nam je laganini :fiju
..zasto..sto bi meni značila Amerika..eto sad će odma bih postat velesila koliko su energije usmjerili kontra trumpa..mogu mislit..i čestitke bidenu i nadam se da nece ispunit moje prognoze na dobrobit svete Amerike

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ko je Joe Biden

Kandidat Demokratske partije Joe Biden pobjednik je predsjedničkih izbora i u Bijelu kuću će useliti kao najstariji šef Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u historiji, javlja Anadolu Agency (AA),

Iskusni političar Joseph Robinette Biden Junior je rođen 20. novembra 1942. godine u Scrantonu, u Pensilvaniji, a u bogatoj političkoj karijeri je u šest navrata bio senator iz savezne države Delawere. U gornji dom Kongresa prvi put je ušao 1972. godine.

Obnašao je i funkciju potpredsjednika SAD-a i to u toku dvostrukog predsjedničkog mandata Baracka Obame.

Tokom predizborne kampanje je ukazivao na svoje prijateljstvo s Obamom i poštovanje prema njegovoj ostavštini za koju tvrdi da može biti faktor ujedinjavanja Amerikanaca.

Biden je oštri kritičar politike sadašnjeg predsjednika SAD-a Trumpa, a političko iskustvo i jačanje zdravstva predstavlja svojim glavnim adutima.

Tokom višedecenijske senatorske karijere Biden je glasno branio dvostranačje na američkoj političkoj sceni i bio otvoren za saradnju sa republikanskim oponentima.

Život novoizabranog američkog predsjednika obilježile su i velike porodične tragedije. Prvu suprugu Neili Hunter Biden i tek rođenu kćerku je izgubio u saobraćajnoj nesreći iz 1972. godine i to neposredno prije njegovog prvog izbora za senatora. Sin Beau Biden je umro 2015. godine od posljedica karcinoma na mozgu.

Biden od 1977. godine živi u braku s Jill Jacobs Biden s kojom ima kćerku Ashley Biden. Ima i troje djece iz prvog braka, Naomi Christina, Robert Hunter i Joseph Robinette „Beauu“ III.

Novi američki predsjednik je strastveni zaljubljenik u automobile, a sladoled mu je omiljena poslastica. Kao dječak je imao problema s mucanjem.

Biden ima evropske korijene jer mu je otac englesko-francusko-irskog porijekla, a majka mu je Irkinja. Nakon Johna Fitzgeralda Kennedyja, Biden je drugi katolik na čelu SAD-a.

Joe Biden je tokom kampanje govorio i o njegovoj ulozi u zaustavljanju ratova na Zapadnom Balkanu, tvrdeći kako je 1993. godine Slobodanu Miloševiću rekao u lice da misli da je “prokleti ratni zločinac“.

Bio je inicijator rezolucije u američkom Senatu kojom je administraciji Billa Clintona odobreno pokretanje 78-dnevnih zračnih udara na strateške ciljeve u Srbiji.

Za Bidena je naša javnost doznala početkom rata, kada je tražio da se ukine embargo na prodaju oružja Hrvatskoj i BiH i kada je pisao i predsjedniku Busu starijem nakon povratka iz posjete BiH i Hrvatskoj.

- Tamo sam vidio koliko je taj embargo nemoralan, pa i nelegalan. Spriječili smo da teško naoružanje dođe do žrtava agresije, a istodobno nismo spriječili da granate iz teškog naoružanja u rukama bosanskih Srba i agresora padaju na žrtve te agresije. Milošević je bosanske Srbe obilno snabdio tenkovima, artiljerijom, avionima i trupama - govorio je tada Biden u Senatu pa poentirao:

- Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim narodima, i sudjeluje u genocidu.

Biden je sudjelovao u senatskoj raspravi o slanju američkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu pa je senatorima objašnjavao:

– Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i čelnik Srbije Milošević, također, ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen… Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim narodima, i sudjeluje u genocidu. To se zove genocid. Ge-no-cid! Upravo to. A ova administracija, i oni koji je podržavaju, boje se upotrijebiti tu riječ!

U toj raspravi 13. decembra 1995. javljaju se i govornici koji smatraju kako su svi isti u ratu u BiH, kako svi čine zločine, i Hrvati, i Muslimani, a ne samo Srbi. No, Biden im oponira, ne dopušta takvu relativizaciju, objašnjava kako su pojedinačni zločini u ratu jedno, ali su masovna ubistva i genocid drugo, a samo je jedna strana u ratu - srpska - provodila ovo drugo, govorio je Bajden.

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..uf katolik..neki su to predvidili.. :DD

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Da, bio je dobar rjecit...no.. sto se tice bombardovanja srbije- zasluzna je ..Madeleine Albright.. :up

I Kamala je pravnica.. jako dobro postavlja pitanja - u srz.. ali u debati. nije bila tako briljantna.. kao i Biden... mozda su i godine. lako je on znao dobro ribati druge. u komissijama, kad se neko birao- i trazena nominacija..

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..pa da ga predstavimo..simpa lik suosjećam s njegovom obiteljskom tragedijom..
U studenom 1972. proslavio je izbor za američkog senatora, kao peti najmlađi u povijesti, okružen presretnom obitelji. Mjesec dana poslije, njegova supruga i kći poginule su u automobilskoj nesreći, dok su mu dva sina bila ozlijeđena.
Ta tragedija i smrt najstarijeg sina 2015. povećale su njegovu empatičnost. Suosjećanje je pretvorio u svoju zaštitni znak.
Godine 2020. drži se jednako ponosno kao i na početku karijere i nastupa jednako strastveno.
Ali taj prekaljeni politički vuk ne izgleda više jednako dobro u svojim savršeno skrojenim odijelima kao na svojem vrhuncu kada je bio potpredsjednik Baracka Obame. Izgleda krhko. I proćelavo.
Sklon je gafovima i gubitku kontrole i neki, čak i među njegovim pristašama, bojali su se da ne posrne, ne sruši se, tijekom duge bitke sa 74-godišnjim Donaldom Trupmom.
Pandemija koja je u ožujku naglo paralizirala predizbornu kampanju oduzela mu je jedan od najjačih aduta: izravan kontakt s biračima.
Premda je potkraj kolovoza nastavio putovanja nešto sporijim ritmom, strogo je poštivao zdravstvene upute pa nije bio toliko prisutan na terenu. Kampanju je vodio daleko od birača, izbjegavajući često novinare, na što su upozoravali njegovi kritičari.
Donald Trump, koji ga je prozvao "Pospanim Joeom", izrugivao se "dječjim pitanjima" koja mu postavljaju novinari i nije propuštao kritizirati njegovu fizičku formu.
Bidenov katkad nerazumljiv govor, posljedica mucanja u mladosti, neprestano se vrtio po Twitter profilima Trumpovih pristaša, a njegova ga kampanja otvoreno opisuje kao senilnog starca.
Povijesni preokret
Bivša desna ruka Baracka Obame, po nekima prestar, drugima previše u centru, na demokratskim je predizborima prvo doživio tri bolna poraza u Iowi, New Hamspshireu i Nevadi, da bi potom osvojio veliku većinu u Južnoj Karolini zahvaljujući afroameričkim glasovima, koji su neophodni za svakog demokrata koji želi u Bijelu kuću.
Na krilima te pobjede, nizao dalje je jednu za drugom, brzo dobio potporu drugih umjerenih kandidata i potom pobijedio velikog suparnika, samoproglašenog socijalista Bernieja Sandersa.
Suprotno od teške i duge bitke 2016. između Sandersa i Hillary Clinton, Biden je uspio brzo okupiti lijevo krilo stranke, vođeno istim ciljem: pobijediti Donalda Trumpa.
Premda se Biden natječe, po riječima Baracka Obame, "s najprogresivnijim programom” u povijesti američkih predsjedničkih izbora, neki na ljevici smatrali su ga preslabim.
Nisam zlopamtilo
Bidenu je ovo bio treći pokušaj da postane predsjednik, nakon neuspjeha na demokratskim predizborima 1988. i 2008.
Senator više od 35 godina (1973.-2009.), potom potpredsjednik od 2009. do 2017., Biden je desetljećima dio Washingtonskog establišmenta.
Njegova politička karijera duga je, puna kontroverznih epizoda, ali i uspjeha kojima se rado hvali.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na vrhuncu borbe protiv segregacije, protivio se politici prevoženja autobusima crnačke djece u većinski bjelačke škole kako bi se potaknulo njihovo miješanje. To je tada odgovaralo bijelim biračima u Delawareu, ali mu se poslije osvetilo, na primjer kada mu je to usred televizijske debate predbacila senatorica Kamala Harris, tada njegova suparnica na predizborima.
Ističući da nije "zlopamtilo", Biden ju je ipak izabrao za svoju potpredsjedničku kandidatkinju.
Harris je prva afroamerička potpredsjednička kandidatkinja u povijesti SAD-a. Ona je po majci indijskog podrijetla.
Popularan među Afroamerikancima, Biden je na svojim počecima zagovarao izgradnju socijalnih stanova. I često ističe kako mu je iskustvo učitelja plivanja u većinski crnačkoj četvrti pomoglo u političkoj karijeri.
Ima još epizoda koje su opteretile njegovu kampanju za Bijelu kuću: njegov glas za rat u Iraku 2003. i potpora kaznenom zakonu iz 1994., koji se smatra odgovornim za eksploziju broja zatvorenika, velikim dijelom Afroamerikanaca.
"Pogreška", priznaje danas Biden, koji inzistira na drugom aspektu te velike reforme - zakonu protiv nasilja nad ženama, kojim se "jako ponosi".
Ušavši u Bijelu kuću Baracka Obame na vrhuncu financijske krize, bivši senator radio je na usvajanju golemog plana spašavanja gospodarstva od 800 milijardi dolara. To rado ističe kako bi dokazao da može ponovno pokrenuti gospodarstvo koje je u velikoj krizi zbog pandemije.
Dijete iz Scrantona
Joseph Robinette Biden Jr. rođen je 20. studenoga 1942. u Scrantonu u Pennsylvaniji. Taj je rudarski i industrijski grad 1950-ih prolazio kroz teško razdoblje. Njegov otac potražio je posao u susjednoj državi Delaware i potom je preselio cijelu obitelj u Wilmington. Joe Biden imao je tada deset godina. Taj grad pretvorio je u svoju bazu.
"Moj otac uvijek je govorio: 'Šampionu, čovjekova veličina ne mjeri se po tome koliko je puta bio srušen na zemlju, nego po tome koliko mu je trebalo da se digne na noge'”, prisjeća se često.
Ankete su pokazivale da je razlika između dvojice kandidata u Pennsylvaniji bila tijesna pa obojica nastoje pridobiti birače do posljednjeg trenutka.
"Pennsylvanija je ključna na ovim izborima", istaknuo je Biden u nedjelju.
I bio je u pravu. Upravo mu je njegova rodna država donijela konačnu pobjedu.
"Živim u Delawareu, ali sin sam Pennsylvanije, rođen u Scrantonu".
Beau, jesi li ponosan?
Vodeći kampanju za njega širom zemlje, supruga Jill Biden (69) bila mu je velika podrška. Dinamična profesorica, ona je jedan od njegovih najvećih aduta. Par se vjenčao 1977. i imaju kćer Ashley.
Biden je jako vezan za svoju obitelj. Godine 2015. umro mu je najstariji sin Beau Biden od raka na mozgu. Često o tome s tugom govori. Zbog toga se nije kandidirao na predsjedničkim izborima 2016.
Katolik koji se ponosi svojim irskim korijenima, Biden gotovo svake nedjelje posjećuje malu crkvu sv. Josipa u Wilmingtonu.
U siječnju je u vezi svojeg pokojnog sina Beaua kazao: "Svakog se jutra budim i ... pitam se: 'Ponosi li se mnome"?.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:fpalm
aj. dug ti text..
no, Trumpovo ukazivanje i pominjanje familije Bidena je krajnje dno- nevidjeno. to je pravo kafansko provociranje pijane osobe ili trijezne bez imalo ponosa..... puno vishe je Biden mogao o njegovoj familiji, pljacki u ovih 4 godien, kao i njegovom privatnom zivotu.itd.. ali je, kao sto sam i ocekivala- presutao. respekt Bidenu.. :up

.

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..skoncentriraj se na biden trump je prošlost ..

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

.. Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu na pobjedi i poručio da se raduje suradnji s njegovom administracijom.

“Čestitam izabranom predsjedniku Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris“,

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

laganini wrote:
Sat Nov 07, 2020 8:34 pm
..skoncentriraj se na biden trump je prošlost ..
...i jesam... zar ne primjetish.. :D/

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

:aaww

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..i predsjednik je zadovoljan..
Čestitao i Milanović

"Čestitam izabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.Povjerenje rekordnog broja američkih birača koje mu je ukazano potvrđuje kako u demokraciju moramo ustrajno vjerovati i kada je na kušnji. Siguran sam da će pobjeda Joa Bidena značiti i obnovu euroatlantskog partnerstva koje je bilo ugroženo te da će Europa opet biti glavni saveznik SAD-a. A to je dobro za globalizirani svijet, za Europu i za Hrvatsku. Vjerujem da će Hrvatska u izabranom predsjedniku SAD-a imati ne samo saveznika već i prijatelja, pogotovo što Joe Biden dobro razumije našu noviju povijest u što sam se mogao uvjeriti i tijekom ranijih, vrlo sadržajnih razgovora s njim", napisao je hrvatski predsjednik na Facebooku.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

laganini wrote:
Sat Nov 07, 2020 8:59 pm
Fali ti Kolindica? :)

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

dezire wrote:
Sat Nov 07, 2020 9:34 pm
laganini wrote:
Sat Nov 07, 2020 8:59 pm
Fali ti Kolindica? :)
..ovu sam fotkicu ostavio za kraj kampanje znajući da mnogi u bih gaje simpatije prema kraljici.. ona i predsjednik nije loše..jos Irac..nebi dalje.. :kl

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

laganini wrote:
Sat Nov 07, 2020 9:15 pm
..i predsjednik je zadovoljan..
Čestitao i Milanović

"Čestitam izabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu.Povjerenje rekordnog broja američkih birača koje mu je ukazano potvrđuje kako u demokraciju moramo ustrajno vjerovati i kada je na kušnji. Siguran sam da će pobjeda Joa Bidena značiti i obnovu euroatlantskog partnerstva koje je bilo ugroženo te da će Europa opet biti glavni saveznik SAD-a. A to je dobro za globalizirani svijet, za Europu i za Hrvatsku. Vjerujem da će Hrvatska u izabranom predsjedniku SAD-a imati ne samo saveznika već i prijatelja, pogotovo što Joe Biden dobro razumije našu noviju povijest u što sam se mogao uvjeriti i tijekom ranijih, vrlo sadržajnih razgovora s njim", napisao je hrvatski predsjednik na Facebooku.
uglavnom, ovako-- Milanovic--Joe, ja sam iz Croatie.. a Joe njemu- o, nice.. bio sam jednom u Pragu..... :aaa

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

..a on njemu my ex-president Kolinda a on :kl :<33 ooh Croatia ..very good.. :ptica

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Amerika bombardirala iran
    by fjaka » » in Politika
    110 Replies
    1116 Views
    Last post by deksametazon