Nasilje

Teme iz psihologije
dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Re: Nasilje

Unread post by dezire »

Strašno :fp ...pročitala sam sinoć tu vijest. Nažalost, državne institucije te ne mogu zaštititi od posesivnih/bolesnih luđaka.

Novinarka, čini mi se radila u ,,Oslobođenju,, :(s

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Sistem iliti drzava su krivi za svo zlo koje se desava. Na zapadu je jos gori sistem

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? sve isti vikabular se ponavlja nakon
Emotivna reakcija sarajevskog profesora na ubistvo Elme Godinjak: "Sistem ne funkcioniše"
tvrdi
On je ocijenio da živimo u jednom muškom šovinističkom društvu, koje već vijekovima tako funkcioniše i koje "nema kaznenu politiku odgovarajuću i nema psihoterapeutsku politiku odgovarajuću".

"Vi kad krenete od malena, kada vam neko kaže: "Jel' to plačeš, jes' to curica, jel' to curica brža od tebe, jel' to curica bolja od tebe?" i tako dalje, već ste napravili primjesu ružnog odnosa prema osobama suprotnog spola,
.. mislim da preuvelichava.. svi smo bili djeca. prolazili u druzenju,kroz kojekakva zezanje. bilo je slichnih komentara ,reakcija.. ali da je to temelj .izvor nasilja. sumnjam .

:-? pretjeruje.. dize paniku, bez konkretnog prijedloga koji zbilja radi u praksi ....
teshko je preventivno, nekoga 'skloniti' .. da je tako. ne bi bilo dovoljno zatvora od kojekavih prijava.. za nasilje.. moraju imati dokaze.

i jeste uzas.. da mogu reagovati ..samo kad se desi /ubistvo/ ili pokushaj ubistva/ shto i nije neka visoka kazna.. :jbg
Evo, ja pitam i opet postavljam, gdje je epilog slučaja u Tuzli sa curicama koje su seksualno podvođene i iskorištene od raznoraznih, ne znam imena? Gdje su imena tih ljudi koji su to radili? Dajte mi spisak tih ljudi. Kažu 200 ljudi. Daj spisak. Ja ću objaviti na svom Facebooku, ako ne smije u medije. Dakle, nevjerovatno je da mi šutimo na te stvari, a samo je slučajno te curice su žive, je li tako? Slučajno. A što se tiče femicida, pa imate ljude, evo, je li žena prijavljivala? Kome je prijavljivala? Prijavljivala je valjda organima sigurnosti. I šta su organi sigurnosti poduzeli? Kaže, oni ne mogu ništa dok se ne desi. Znači, sad kad je ubijena, sad mogu nešto mjeriti, koliki je bilo ulaz u haustor i tako dalje, zaglavili pola Dobrinje jučer, nešto mjere. Šta sad mjeriš? Šta sad mjeriš? Skloni te ljude, svaka mahala ima jednog potencijalnog ubicu, je li tako? Šeta, onako. Pa kaže, neće, ne znamo šta ćemo s njim. Ne znaš šta ćeš s njim, a znaš li šta ćeš s finim ljudima, poreskim obveznicima koji finansiraju sistem koji je napravljen za zločince i kriminalce i lopove", kazao je za N1 profesor Zubić.
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Belma Kapo (SDP) uputila je inicijativu Vladi KS za uvođenje SOS narukvica, odnosno privjesaka za žrtve nasilja u porodici.
zashto se nasilnicima ne nakachi tako neka vidljiva narukvica..da se zna .da je nasilnik .pored vas ,u tramvaju/ chevabdzinici . galeriji itd..
. :fpalm . zena predlaze.kako da zashtiti drugu zenu.. jah treba joj samo jaka 'zvizdaljka' kad vidi nasilnika da zvizdi.. .i 'pomoch je na putu'

:-?
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 05, 2026 2:48 pm
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Belma Kapo (SDP) uputila je inicijativu Vladi KS za uvođenje SOS narukvica, odnosno privjesaka za žrtve nasilja u porodici.
zashto se nasilnicima ne nakachi tako neka vidljiva narukvica..da se zna .da je nasilnik .pored vas ,u tramvaju/ chevabdzinici . galeriji itd..
. :fpalm . zena predlaze.kako da zashtiti drugu zenu.. jah treba joj samo jaka 'zvizdaljka' kad vidi nasilnika da zvizdi.. .i 'pomoch je na putu'

Ma cip da joj ugrade pa da je prate GPS-om. Koja glupost mati draga. Zene prijavljuju po 100 puta drzava ne reaguje. Sada ce narukvica da je spasi. Koja je razlika da li zvala ili pritisla dugme. I sto kaze Bella, nasilnika treba obeleziti po sred cela a ne zenu

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:fpalm
evo nam misnistra.. kako nashi politichari izgledaju 'prljavo' neuredno... pogotovo sa bradama zaraslim.. :-?

:-? i ovaj oshine zenu..

.Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Kao narukvica SOS će promjeniti situaciju- ništa brže neće doći policija nego kad se pozove sa tel. Oštrijim kaznama prema nasilnicima / zakonom mogu nešto promjeniti a ne kojekakvim gatdzetima.. :-?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Tue May 05, 2026 4:13 pm
Kao narukvica SOS će promjeniti situaciju- ništa brže neće doći policija nego kad se pozove sa tel. Oštrijim kaznama prema nasilnicima / zakonom mogu nešto promjeniti a ne kojekakvim gatdzetima.. :-?
To i ja kazem. Ali nema zakona, drzava nesposobna ili nece

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

kad je zivot u dvoje, dobrovoljno se udruzli da zive skupa i grade buduchnost. nije bash ni da drzava moze toliko zashtiti. zakoni postoje.. sprovode se... ali preventiva je na nama
... biraj s kim chesh,, ... nakon 20-30 god samostalnog zivota uz roditelje. nova sredina je puna izazova.. raznih 'karaktera' i zena i mushkaraca... kontrola teritorije, sloboda... :-? uzasno puno nepoznanica.
. a josh ako se na pochetku zajednice i dijete ima.. stres je teshko kontrolisati..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Zakoni postoje ali se ne sprovode. Llk je imao zabranu prilaska zeni a uznemiravao je. Neduzna zena ga je vise puta prijavljivala a policija umesto da ga uhapsi reagovala je tek kada je ubio.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
eh aj ti meni objasni. zashto si ti imao 47 prijava za buku. jah utakmica. folovi /golovi /
i ovdje si optuzio babu,da je dokona i krade socijalni program od drzave i tako u tom tonu ....
..zar nije bilo dovoljno 2-3 da shvatish da neshto nije u redu?

.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 05, 2026 7:42 pm
eh aj ti meni objasni. zashto si ti imao 47 prijava za buku. jah utakmica. folovi /golovi /
i ovdje si optuzio babu,da je dokona i krade socijalni program od drzave i tako u tom tonu ....
..zar nije bilo dovoljno 2-3 da shvatish da neshto nije u redu?

.
Ih bre slatka sestro, uporedjujes prijavu za gledanje fudbala sa prijavom za ubistvo neduzne zene.

Ja toj babi nista nisam rekao,niti je uvredio. Mogao sam da je prijavim za sve to sto radi ali nisam. Dakle prihvatio sam prijavu zbog buke. Drugo, ona je prijavljivala vise puta oni za takve stvari nisu reagovali jer je bilo vikendom a vikendom,tacnije subotom imas prava raditi sta zelis. Na kraju kada su me pozvali na razgovor rekli su mi da me je prijavila 47-48 puta. Ja nisam ni znao da me je prijavljivala. I sam policajac se smejao.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 8:19 pm
Ih bre slatka sestro, uporedjujes prijavu za gledanje fudbala sa prijavom za ubistvo neduzne zene.

Ja toj babi nista nisam rekao,niti je uvredio. Mogao sam da je prijavim za sve to sto radi ali nisam. Dakle prihvatio sam prijavu zbog buke. Drugo, ona je prijavljivala vise puta oni za takve stvari nisu reagovali jer je bilo vikendom a vikendom,tacnije subotom imas prava raditi sta zelis. Na kraju kada su me pozvali na razgovor rekli su mi da me je prijavila 47-48 puta. Ja nisam ni znao da me je prijavljivala. I sam policajac se smejao.
figurativno da shvatish. prijava organima vlasti je 'prijava' ulazi u zapis. ima istoriju dogadjaja sve ostaje..
..kad je dobrio prijavu. vjerujem da je to nachin da osoba smiri osjechaje. udalji se ,razmisli..... ali kad je dijete u pitanju.kako se ta prijava sprovodi.. :-?
...imash pravo da radish shta hochesh,ali ako je dernek trebao bi prijaviti komshijama.. da che biti od -do itd.
urlikati na promashene shanse za gol.. moze neko shvatiti i kao neki incident u familiji.. a inache da se ti tako ponashash je zbilja smijeshno... a, ne chudi me, shta sve smatrash normalnim shta ne

:hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 05, 2026 10:37 pm
Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 8:19 pm

figurativno da shvatish. prijava organima vlasti je 'prijava' ulazi u zapis. ima istoriju dogadjaja sve ostaje..
..kad je dobrio prijavu. vjerujem da je to nachin da osoba smiri osjechaje. udalji se ,razmisli..... ali kad je dijete u pitanju.kako se ta prijava sprovodi.. :-?
...imash pravo da radish shta hochesh,ali ako je dernek trebao bi prijaviti komshijama.. da che biti od -do itd.
urlikati na promashene shanse za gol.. moze neko shvatiti i kao neki incident u familiji.. a inache da se ti tako ponashash je zbilja smijeshno... a, ne chudi me, shta sve smatrash normalnim shta ne

Ti uvek polazis od najnegativnijeg. Cuj to,incident :hahah

Fudbal slatka sestro, najlepsa sporedna stvar na svetu :D

Zene pa fudbal :)

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 10:45 pm

. to je poenta. situacije... shto je tebi vrh nije drugom, a ti to ne mozes da shvatish. chak i kad si se morao preseliti. nikakvu lekciju nisi prihvatio.
dakle.. nasilnik je nasilnik. kad se primjeti da je taj. nije rjeshenje prijaviti ga policiji. i misliti da si zavrshio posao.. ..to je samo pochetak.. :-?
..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 05, 2026 10:56 pm
Coolio wrote:

. to je poenta. situacije... shto je tebi vrh nije drugom, a ti to ne mozes da shvatish. chak i kad si se morao preseliti. nikakvu lekciju nisi prihvatio.
dakle.. nasilnik je nasilnik. kad se primjeti da je taj. nije rjeshenje prijaviti ga policiji. i misliti da si zavrshio posao.. ..to je samo pochetak.. :-?
..
:DD :DD :DD

Ma tacno tako :jee. :DD

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 11:01 pm
Bella wrote:
Coolio wrote:

..

aj sad napishi. nije tema sport.. da ne zachatavamo :hm

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 05, 2026 11:03 pm
Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 11:01 pm
Bella wrote:

..

aj sad napishi. nije tema sport.. da ne zachatavamo :hm
Ma ja i ti cemo izmisliti nesto, samo da pisemo do besvesti ovde :hahah

Nikako sestu zvezdicu da dobijem, moram da se otelim :hahah :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 11:13 pm
, blizu si. idi na 'zavere' tu si najbolji. :hahah . :muzz

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed May 06, 2026 1:14 am
Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 11:13 pm
, blizu si. idi na 'zavere' tu si najbolji. :hahah . :muzz
Xaxaxa ti koliko znas da ubodes coveka toliko znas da ga nasmejes. Floridjanka prava :hahah

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Vršnjačko nasilje
    by Skitnica » » in Vijesti
    20 Replies
    1994 Views
    Last post by Kamilica
  • forumsko nasilje
    by fjaka » » in Psihologija
    20 Replies