Da li je prevara “deal breaker”, ili zavisi od situacije?

Kutak za partnerske odnose - veze, brak, intimu. Sve teme koje se tiču ljubavnih i seksualnih odnosa
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Da li je prevara “deal breaker”, ili zavisi od situacije?

Unread post by Vjetar »

Prevara je jedna od onih stvari oko koje većina ljudi ima jasan stav — barem dok se ne nađe u takvoj situaciji :DE Nekima je to apsolutna granica preko koje se ne prelazi, dok drugi misle da sve zavisi od okolnosti, odnosa u vezi i toga šta se zapravo desilo.

Je li vam ista emotivna i fizička prevara? Ima li vam razlike ako se desilo jednom ili se ponavljalo? Može li se povjerenje nakon toga uopće vratiti ili je to kraj bez obzira na sve? I možda najvažnije — ostaju li ljudi zaista zbog ljubavi ili iz drugih razloga poput straha, navike ili porodice?

Bez osuđivanja, zanima me kako vi gledate na ovo. Gdje povlačite granicu i da li mislite da postoje situacije u kojima bi oprost imao smisla?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Da li je prevara “deal breaker”, ili zavisi od situacije?

Unread post by Coolio »

Evo ja cu prvi

Bez da ja glumim nekog nevinog muskarca. Prosao sam svasta, imao svakakve devojke ali ni ja nisam bio nevinasce. Da li me je neka devojka prevarila, to ne mogu da kazem. Ako jeste onda je to savrseno sakrila.

E sada u zavisnosti od veze postavljao sam granice. Ako je to bila neka veza bez obaveza onda granica nije ni postojala ali ako je rec o vezi koju smatram ozbiljnom onda nikakvu vrstu prevare ne bih oprostio.

Mislim da i kada bih oprostio, poverenja nikada bilo ne bi. Verujem da ima ljudi koji zbog ljubavi oprastaju ali da je vecina onih koji oprastaju radi porodice,neke sigurnosti i slicno.

Inace nesto najgore mi je kada muskarac prevari zenu pa zena kao njemu vrati istom merom. Ili obrnuto. To znaci onda da su isti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Oprost uvijek ima smisla. Mislim onaj koji se osjeca. Oprost izrazen rijecima, koji ne zivis u srcu, nije se zapravo ni desio.

Svaki zivi insan moze da pogrijesi. Kako danas zivimo/radimo, iskusenja su veca i sve prisutnija.

Greska koja se ponavlja, nije vise greska, vec namjera. I pokajanja s tvoje/bilo cije strane je kao i oprost, moralo da se desi duboko u tebi/meni. Od onog izrazenog samo u rijecima, nema nista, to je povrsno.

Zasto ljudi ostaju i nakon prevare? Mislim zbog svega navedenog, i zbog cinjenice da se moze desiti i drugoj, trecoj…vezi. Sto je opet strah.

Trebalo bi se oslobadjati ega, opet. I mozda ne misliti prevaren sam.
Nisi bas siguran ko se vise grize, “zrtva” ili pocinioc.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Mon Apr 20, 2026 3:26 pm
Oprost uvijek ima smisla. Mislim onaj koji se osjeca. Oprost izrazen rijecima, koji ne zivis u srcu, nije se zapravo ni desio.

Svaki zivi insan moze da pogrijesi. Kako danas zivimo/radimo, iskusenja su veca i sve prisutnija.

Greska koja se ponavlja, nije vise greska, vec namjera. I pokajanja s tvoje/bilo cije strane je kao i oprost, moralo da se desi duboko u tebi/meni. Od onog izrazenog samo u rijecima, nema nista, to je povrsno.

Zasto ljudi ostaju i nakon prevare? Mislim zbog svega navedenog, i zbog cinjenice da se moze desiti i drugoj, trecoj…vezi. Sto je opet strah.

Zvučiš kao da i jesi i nisi bila u toj situaciji.

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Oprost prevare ne mora neophodno značiti i nastavak veze ili braka. Isto tako, nastavak veze nakon prevare ne mora značiti da je prevarena osoba oprostila.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Prevara je PREVARA. Ne zavisi od situacije....bar u mom načinu razmišljanja. Ne postoji dovoljno dobar argument da bih preko toga prešla.
Ali niti to napravila. I nema ono ,,ne znaš dok se ne nađeš u situaciji,,. Bila i prevarena i u situaciji da to napravim.
Znam puno ljudi (i muškaraca i žena) koji su ,,oprostili,, prevaru. Nije to više to povjerenje, nema tu više onog ,,nečega,,. Ti ljudi su samo naučili živjeti s tim jer im je tako bilo lakše.
U mom slučaju -nastavak bi bio teži i zato to režem odmah bez puno objašnjavanja. Jer, kako možeš drugome napraviti ono što ne bi želio da se tebi napravi. Kraj

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjerovatno Dezire jer u tim momentima niko ne konta da radi nesto drugom.
Vec radi nesto sebi.
Kasnije ce kontati da je radio nesto drugom, a mozda i nece. Taj drugi ce misliti radio je to meni.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Tue Apr 21, 2026 1:37 am
Peace wrote:

Nisam bila.
Ali znam koliko sam iskusenja sama imala. I znam da je trebalo mnogo snage da ne padnes. Bivala sam na ivici.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Prevara se mozda i moze oprostiti (kako ko) ali tu poverenja vise nikada ne bude...

Kikirikiniki
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions:

Unread post by Kikirikiniki »

Vjetar wrote:
Wed Apr 15, 2026 1:10 pm
Prevara je jedna od onih stvari oko koje većina ljudi ima jasan stav — barem dok se ne nađe u takvoj situaciji :DE Nekima je to apsolutna granica preko koje se ne prelazi, dok drugi misle da sve zavisi od okolnosti, odnosa u vezi i toga šta se zapravo desilo.

Je li vam ista emotivna i fizička prevara? Ima li vam razlike ako se desilo jednom ili se ponavljalo? Može li se povjerenje nakon toga uopće vratiti ili je to kraj bez obzira na sve? I možda najvažnije — ostaju li ljudi zaista zbog ljubavi ili iz drugih razloga poput straha, navike ili porodice?

Bez osuđivanja, zanima me kako vi gledate na ovo. Gdje povlačite granicu i da li mislite da postoje situacije u kojima bi oprost imao smisla?
Nisu iste emotivna i fizicka prevara, niti je isto da li se desilo jednom ili se ponavljalo. Sve to pravi razliku u nscinu na koji neko dozivi situaciju. Ipak, bez obzira ne sve, mislim da licno ne bih mogla preci preko prevare, bilo kakve.
Peace wrote:
Tue Apr 21, 2026 1:25 pm
Vjetar wrote:
Tue Apr 21, 2026 1:37 am
Peace wrote:

Nisam bila.
Ali znam koliko sam iskusenja sama imala. I znam da je trebalo mnogo snage da ne padnes. Bivala sam na ivici.
Citam temu i nesto me zanima - kako covjek uopste prepozna da je dosao do te ivice? Jel to ide postepeno ili ima neki trenutak kad skontas?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mislim da sve u zivotu ide postepeno.
Religije upucuju - kontrolisite misli, one su pocetak djelovanja.
Valjda se vecina toga, bar vaznog i velikih odluka. odigra prvo u glavi…i tu se moze vrtiti dugo.
I da nikad ne predje u cin/radnju, a i da predje.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Na sto tacno mislite kad kazete emotivna prevara?

Kikirikiniki
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions:

Unread post by Kikirikiniki »

Peace wrote:
Wed Apr 22, 2026 12:52 am
Kad se neko u vezi ili braku upusti i svjesno nastavi graditi bliskost s drugom osobom, iako je svjestan da to prelazi granice obicnog prijateljstva. Odnos koji vise pripada partnerskom, cak i bez fizicke prevare.

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Peace wrote:
Wed Apr 22, 2026 12:49 am

Valjda se vecina toga, bar vaznog i velikih odluka. odigra prvo u glavi…i tu se moze vrtiti dugo.
I da nikad ne predje u cin/radnju
Peace wrote:
Wed Apr 22, 2026 12:52 am
Mislim da se upravo na to iz prvog tvog posta odnosi :-?
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pa sta vi mislite?
Je li moguce ostati u vezi 20-40 god a da nikad nisi mislima “zgrijesio”?

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Jedno je imati neke grešne misli, kao neki flash. Ali dovesti se u situaciju da te sekunda dijeli, da pređeš preko ivice, je već konkretnija stvar.

Za to moraš biti u nekom vremenskom kontinuitetu i da te "grešne misli" kulminiraju do dovođenja do ivice. A to je već ozbiljna stvar i nije benigno. TI može se okarakterisati kao emotivna prevara.

Natrag temi, ne mislim da se prevara treba oprostiti. Nevezano za oklonost... "a desilo se" "zanio se" "popio malo pa izgubio kontrolu"... To se ne dešava onome ko je vjeran :/*

Priča o oprostu, jednakoj boli onog ko vara i ko je prevaren mi je priča koja pije vode samo onima koji nisu prevareni.

Žalim
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ako partner tokom intimnog odnosa s nama ima nekog drugog u glavi, bez da poslije razmislja da bi u djelo sproveo, je li to emotivna prevara?

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Jeste i to.. kao i flertanje..

A najbitnije je da su ljudi/ partneri jedni prema drugima iskreni ljudski. Ne radi ega ili okoline ili očekivanja da si "moje vlasništvo"

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kako mislis ljudski Ina?

Razmisljah dok sam se vozila do posla.
Sex je najljepsi ujutro, odmoren si od proslog dana i jos nisi umoren dolazecim. Radimo (vecina nas) i nismo tu jedni za druge u tim casovima.
Ako se onom kod kuce javi zelja koju sam-a zadovolji, trebali li da je iskren-a i da kaze partneru. Jos pri tom i sta ti je u tim monentima bilo u glavi?

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Da li ljubav zavisi od vremena i mjesta gde živimo?
    by Skitnica » » in Veze, brak, ljubav i seks
    2 Replies
    311 Views
    Last post by Duh
  • Crno-bijela fotografija, vaša ili posuđena:)
    by Kamilica » » in Fotografija
    91 Replies
    11299 Views
    Last post by Skitnica
  • Stan ili kuća
    by Ton » » in Stanovanje
    79 Replies
    6244 Views
    Last post by Coolio