Ko danas ima lakši život — muškarci ili žene?
Re: Ko danas ima lakši život — muškarci ili žene?
@Mina u potpunosti razumijem šta govoriš.
Mene su nekoliko puta pitali imam li djecu, koliko mi je dijete.. i namjeravam li rađati još.
Majčinstvo nije hobi.. Niti neki ženski problem ili izgovor.
I naježim se na okrivljavanje žena i opravdavanja sistema koji kažnjava žene zbog biološke uloge.
Kao da je "prazna stolica" krivica žene, a ne nedostatak sistemske podrške.
Mene su nekoliko puta pitali imam li djecu, koliko mi je dijete.. i namjeravam li rađati još.
Majčinstvo nije hobi.. Niti neki ženski problem ili izgovor.
I naježim se na okrivljavanje žena i opravdavanja sistema koji kažnjava žene zbog biološke uloge.
Kao da je "prazna stolica" krivica žene, a ne nedostatak sistemske podrške.
.. jednostavno, sve su to kao shto navodi. opravdani razlozi . ali.. kako nachi zamjenuI'll give you an example....I had 11 people reporting to me in my last organization out of which 7 were female.
5 out of those 7, had been replaced not because of competency but genuine reasons such as - 2 on maternity leave, 1 got married and her husband did not want her working late, 1 changed team cause she wasn't comfortable working afternoon shift and the last one followed the one before her and came back one day saying she is also not comfortable with afternoon shifts.
It took me about 4 months to replace the first 2, another month for the newly married, another 3 months for the other 2. So, in all our business now preferred men over females...it was an unsaid rule that to keep the work running we have to hire people(men) who will work any shift and won't leave us in between.
My diverse team was 2:9.
.. 4 mjeseca joj je trebalo da nadje zamjenu za prve 2. dakle ako rade u vrtichu.
ko che chuvati djecu, . ta 4 mjeseca .... dakle vrtich, mora odkazati uslugu. mame te djece che morati uzeti bolovanje ili shta vech. da preuzme njegu djetete.. njen posao je prazna stolica..
. dalje 3 mjeseca za jos 2 itd..
. prechutno. ne zaposhlavati. nikakve ucjene niti misteriozna pitanja. o privatnom zivotu.. prilikom intervjua za posao
. manji je problem za Z generacije. jer nisu zainteresovani toliko za potomstvo kako neke studije kazu..
. a nije samo potomstvo u pitanju. moze biti i radno vrijeme. nochne smjene, putovanja / seminari. chak i suprug . se moze protiviti takvom ritmu ,obaveza..
josh uvijek . ne znam kome je lashe Z ili M ili ostali
.............................................................................................
Ne zenu je mnogo palo.
Kad napravim poredjenje uzlaznom linijom - kcerka, ja, majka, nana…Mislim da je majka najlakse prosla.
Nane su radjale mnogo djece, i nije bilo lahko u tim vremenima. Mi ne radjamo mnogo, ali zato pored onog kod kuce
imamo poslove.
Majke (uglavnom) nisu radjale mnogo, a nisu ni radile u firmi. Imala su najvise slobodnog vremena.
A znam da i svako vrijeme ima svoje teskoce.
Ako se fokusiram na svoj brak, ne bih mogla reci kome je bilo teze. Muz je mnogo vise radio/donosio, ali se nije ni o cemu brinuo kuci. Ja sam se brinula o svemu ostalom, ali nisam donosila, bar nisam dovoljno i stalno.
Tu smo negdje prosli isto.
To lahko/tesko opet mogu mnogo zavisiti od ugla iz kojeg posmatramo stvari.
Vidjela sam ljudi koji imaju sve da im bude lahko, ali opet im je pretesko u zivotu, i obrnuto.
Kad napravim poredjenje uzlaznom linijom - kcerka, ja, majka, nana…Mislim da je majka najlakse prosla.
Nane su radjale mnogo djece, i nije bilo lahko u tim vremenima. Mi ne radjamo mnogo, ali zato pored onog kod kuce
imamo poslove.
Majke (uglavnom) nisu radjale mnogo, a nisu ni radile u firmi. Imala su najvise slobodnog vremena.
A znam da i svako vrijeme ima svoje teskoce.
Ako se fokusiram na svoj brak, ne bih mogla reci kome je bilo teze. Muz je mnogo vise radio/donosio, ali se nije ni o cemu brinuo kuci. Ja sam se brinula o svemu ostalom, ali nisam donosila, bar nisam dovoljno i stalno.
Tu smo negdje prosli isto.
To lahko/tesko opet mogu mnogo zavisiti od ugla iz kojeg posmatramo stvari.
Vidjela sam ljudi koji imaju sve da im bude lahko, ali opet im je pretesko u zivotu, i obrnuto.
Zasto bi uopste morao traziti zamenu?
Ja cu ti navesti primer moje firme...Na primer u firmi imamo osam masina trenutno ...Za svaku masinu ima majstor i pomocni radnik....I ima jedan covek koji lepi klise na cilindre...Taj covek je nazalost doziveo infarkt i nece dolaziti na posao godinu dana. Sef nije trazio zamenu nego je jednog od pomocnih radnika poslao na to mesto da radi...Radnici se setaju u krug,ne rade uvek isti posao i za istom masinom.Nekada idu i u lager da rade, nekada na slanju itd. Cak i kada je neko na bolovanju par dana sef organizuje radnike ko ce gde i sta raditi.
Nema nista gore nego kada zenu pitaju da li ces radjati, da li ces ovo,da li ces ono...Svaki iole normalan covek koji zaposli zenu nece praviti problem ako zatrudni. Drugo,ako je bolovanje u pitanju ovde ako si duze od sest nedelja na bolovanju,ne placa te vise firma/osiguranje nego prelazis na manja primanja po danu a to je 60% ako si bez dece ili 67% ako imas decu. Dakle gazda maltene nista i ne gubi. Ako se zena porodi, takodje dobija novac od drzave...
Ja cu ti navesti primer moje firme...Na primer u firmi imamo osam masina trenutno ...Za svaku masinu ima majstor i pomocni radnik....I ima jedan covek koji lepi klise na cilindre...Taj covek je nazalost doziveo infarkt i nece dolaziti na posao godinu dana. Sef nije trazio zamenu nego je jednog od pomocnih radnika poslao na to mesto da radi...Radnici se setaju u krug,ne rade uvek isti posao i za istom masinom.Nekada idu i u lager da rade, nekada na slanju itd. Cak i kada je neko na bolovanju par dana sef organizuje radnike ko ce gde i sta raditi.
Nema nista gore nego kada zenu pitaju da li ces radjati, da li ces ovo,da li ces ono...Svaki iole normalan covek koji zaposli zenu nece praviti problem ako zatrudni. Drugo,ako je bolovanje u pitanju ovde ako si duze od sest nedelja na bolovanju,ne placa te vise firma/osiguranje nego prelazis na manja primanja po danu a to je 60% ako si bez dece ili 67% ako imas decu. Dakle gazda maltene nista i ne gubi. Ako se zena porodi, takodje dobija novac od drzave...
i moze li zubara zamjeniti 'higijenicharka'
.. ne znam da zbilja iko pita takva pitanja.. ako je firma vishe od 5 ljudi.. tako neshto je diskriminacija..tako da ne vjerujem da se deshava.....
ima zena .koje shire takve priche.. jer nisu proshle konkurs. ili ko zna koji razlog..ili one same ne bi takve uzela u obzir..
..a da je razlog da se ne prime.. jeste... pa, jednom je razumljivo. nagaziti grablje ali drugi put je vech.. hmmm
.. nismo na istoj liniji. nije novac problem. problem je, radnik koji je zaposlen, nije na radnom mjestu..
.............................................................................................
A sta rade kada im je neko na bolovanju? Prehladi se covek, dobije tempretaruru ili ne daj Boze povredi se na radu...
Sta su radili u onom korona cirkusu gde svako ko se nakaslje ostane kuci ...
Mi i kazemo, ako zena radi isto kao i muskarac onda treba isto biti i placena...ako ne radi, ne ume, ne moze onda je platis manje.....
Sta su radili u onom korona cirkusu gde svako ko se nakaslje ostane kuci ...
Mi i kazemo, ako zena radi isto kao i muskarac onda treba isto biti i placena...ako ne radi, ne ume, ne moze onda je platis manje.....
.. to su situacije, kad je radnik primljen i radi.
pisali smo .prilikom aplikacija za posao.. zashto neke zene budu odbijene. ili nisu odbijene.ali ih nisu pozvali na drugi razgovor
razlog . opisan vech
..a ti se slazesh sa
tako i bude.. dakle. doshli smo do kraja .. 
pisali smo .prilikom aplikacija za posao.. zashto neke zene budu odbijene. ili nisu odbijene.ali ih nisu pozvali na drugi razgovor
..a ti se slazesh sa
.ako ne radi, ne ume, ne moze onda je platis manje.....
Ja se slazem da i muskarac a i zena koji ne znaju posao budu placeni manje od onih koji znaju ali se ne slazem da ako zena zna posao i odradjuje isto sto i muskarac bude placena manje.
Sistemske diskriminacije iznosi kao sasvim logičnu stvar.
Nevjerovatno.
I umjesto da žene na menadzerskoj poziciji mijenjaju sistem.. mnoge žene tog istog sistema postaju im čuvari.
Stavlja(ju) u isti koš biološku potrebu (porodiljsko) i primitivizam (muž koji "ne da" ženi da radi ovo ili ono, kao da mu je vlasništvo)..
Umjesto da osudi takve muževe ili sistem koji ne nudi podršku.. ona jednostavno otpiše sve žene kao "nepouzdane".
Pokvarenost u nizu.. i stav hajdemo da još gazimo žene, jer je tako lakše poslodavcu.
Ako su neke žene i same takve (ili i gore) kako i očekivati drugačiji pristup muškaraca..
I sve dok je sličnih umova.. muških ili i ženskih (kojim pare nisu samo sredstvo za pristojan, ili bolji život.. nego nešto iznad svega i u čemu je majka trošak a žena rizik) ništa se značajno neće promijeniti.
Niti će u posljedici biti manje diskriminacije, mrtvih žena ili zlostavljana.. što je najveći i zastrašujući jaz.
Nevjerovatno.
I umjesto da žene na menadzerskoj poziciji mijenjaju sistem.. mnoge žene tog istog sistema postaju im čuvari.
Stavlja(ju) u isti koš biološku potrebu (porodiljsko) i primitivizam (muž koji "ne da" ženi da radi ovo ili ono, kao da mu je vlasništvo)..
Pokvarenost u nizu.. i stav hajdemo da još gazimo žene, jer je tako lakše poslodavcu.
Ako su neke žene i same takve (ili i gore) kako i očekivati drugačiji pristup muškaraca..
I sve dok je sličnih umova.. muških ili i ženskih (kojim pare nisu samo sredstvo za pristojan, ili bolji život.. nego nešto iznad svega i u čemu je majka trošak a žena rizik) ništa se značajno neće promijeniti.
Niti će u posljedici biti manje diskriminacije, mrtvih žena ili zlostavljana.. što je najveći i zastrašujući jaz.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 3 Replies
- 666 Views
-
Last post by Peace
-
- 174 Replies