Koliko vam treba da nađete posao?

Sve teme koje se odnose na privredu, lokalnu i svjetsku. Zapošljavanje, radni odnosi, ekonomija...
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Koliko vam treba da nađete posao?

Unread post by Vjetar »

Koliko vam je vremena trebalo da pronađete posao — u BiH ili van nje? Da li se posao nalazi brzo ili se čeka mjesecima, i koliko ulogu igraju veza, iskustvo i struka?

Također, da li bez problema dajete otkaz dok nemate drugi posao ili prvo tražite pa tek onda prelazite? Kakva su vaša iskustva i koliko je to rizično kod nas u odnosu na inostranstvo?

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Koliko vam treba da nađete posao?

Unread post by Dmr »

NIje valjda da razmisljas o otkazu? :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

U Nemackoj zaista ima dosta posla i lako se nalazi. Barem osnovni poslovi za koje ne treba neka visoka strucna sprema. Najvise traze medicinsko osoblje, tako je vec unazad 20 godina ako ne i vise.

Sto se otkaza tice daju ga ljudi ako su nasli bolji posao inace ako nemas drugi posao ogromna je razlika da li ces dati otkaz ili ga dobiti od firme.

Ako das otkaz i prijavis se na biro rada (ovde se to zove Jobcenter) prva tri meseca ne dobijas nista a nakon tri meseca oni ti izracunaju koliko ces dobijati. Ako recimo zivis sam, daju ti za kiriju,struju i gas i plus nesto para za zivot. Nema ogranicenog vremena ali te stalno zovu, daju ti spisak firmi u tvom mestu i okruzenju gde da ides da pitas za posao.

Ako ne das otkaz, vec te vlasnik firme izbaci jer recimo nema posla onda ti odes na biro rada i 12 meseci primas svoju platu koju si imao u firmi. Plus, posto je radnk zasticen on dobija novac i od firme u kojoj je radio. Dobija po godini mesecnu brutto platu koju je imao u firmi.

Na primer moja brutto plata ako je 3500 eura i radim sedam godina ovde, ja bih dobio 24500 eura brutto, dakle oko 18-19 hiljada netto. Zato je dobro raditi duze u jednoj firmi.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Apr 14, 2026 6:17 pm
Plus, posto je radnk zasticen on dobija novac i od firme u kojoj je radio. Dobija po godini mesecnu brutto platu koju je imao u firmi.
mozes li ovo objasniti . ako je dobio otlaz. koji je ovo novac shto dobija i koliko vremenski ako?
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Apr 14, 2026 6:26 pm
Coolio wrote:
Tue Apr 14, 2026 6:17 pm
Plus, posto je radnk zasticen on dobija novac i od firme u kojoj je radio. Dobija po godini mesecnu brutto platu koju je imao u firmi.
mozes li ovo objasniti . ako je dobio otlaz. koji je ovo novac shto dobija i koliko vremenski ako?
To se ovde zove abfindung.

Ako ti je mesecna plata 3000 brutto na primer, a radis 10 godina u firmi recimo, firma te otpusti kao visak radnika, firma je duzna da ti isplati za svaku godinu po taj brutto koji zaradjujes na mesecnom nivou. Dobro,plate nisu uvek iste, rastu iz godine u godinu pa se to posle sve izracuna i izvede prosek brutto zarade.

Ali recimo da je 3000 na mesecnom nivou, za 10 godina firma je duzna da ti isplati 30000 brutto.

E sada, neki ljudi to nisu znali pa su potpisivali otkaze i dobijali sume koje firma sama predlozi.

Zato se otkaz nikada ne potpisuje vec advokat naplacuje to.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Mislim da nije ovdje sve tačno.

Ako dobiješ otkaz u Njemačkoj ne dobijaš punu platu 12 mjeseci. Dobijaš Arbeitslosengeld što je oko 60% tvoje neto plate i traje 6-12 mjeseci, mada može i više ja mislim u zavisnosti od starosti

E sad konkretno za platu od 3000 eura bruto:
-Neto plata je otprilike oko 1900–2100 eura
-60% bi bilo oko 1140–1260 eura mjesečno

Što se tiče otpremnine, to nije garantovano pravo. U Njemačkoj ne postoji automatsko pravo na otpremninu, već ako firma daje otkaz iz poslovnih razloga i ponudi otpremninu da radnik ne ide na sud. I iznosi oko 0,5 bruto plate po godini rada.

Na plati od 300p eura to bi bilo ako radiš npr 7 godina:
3000 eura × 0,5 × 7 godina = 10.500 eura bruto, što je otprilike oko 7.000–8.500 € neto

U Bosni je realno puno jasnije definisano.

U FBiH ako radnik dobije otkaz bez svoje krivice automatski ima pravo na otpremninu od najmanje 1/3 prosječne plaće za svaku godinu rada, ali uz zakonsko ograničenje da ukupna otpremnina ne može biti veća od 6 prosječnih mjesečnih plaća.

Npr ako ti je plata 3000 KM, 1/3 je 1000 KM po godini, što znači za 7 godina rada-7000 KM, ali maksimalno do 6 plata (oko 18.000 KM)

Što se tiče biroa, naknada iznosi oko 40% tvoje prethodne plate. Na platu od 3000 KM to bi bilo oko 1200 KM mjesečno.

Trajanje te naknade zavisi od staža: 8 mjeseci (do 5 godina staža), 12 mjeseci (5–10 godina) i 18 mjeseci (preko 10 godina)

Kod nas su otpremnina i ova naknada sa biroa sigurniji, ali niži, dok u Njemačkoj bukvalno sve zavisi od dogovora
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Tue Apr 14, 2026 7:17 pm
Mislim da nije ovdje sve tačno.

Ako dobiješ otkaz u Njemačkoj ne dobijaš punu platu 12 mjeseci. Dobijaš Arbeitslosengeld što je oko 60% tvoje neto plate i traje 6-12 mjeseci, mada može i više ja mislim u zavisnosti od starosti

E sad konkretno za platu od 3000 eura bruto:
-Neto plata je otprilike oko 1900–2100 eura
-60% bi bilo oko 1140–1260 eura mjesečno

Što se tiče otpremnine, to nije garantovano pravo. U Njemačkoj ne postoji automatsko pravo na otpremninu, već ako firma daje otkaz iz poslovnih razloga i ponudi otpremninu da radnik ne ide na sud. I iznosi oko 0,5 bruto plate po godini rada.

Na plati od 300p eura to bi bilo ako radiš npr 7 godina:
3000 eura × 0,5 × 7 godina = 10.500 eura bruto, što je otprilike oko 7.000–8.500 € neto

U Bosni je realno puno jasnije definisano.

U FBiH ako radnik dobije otkaz bez svoje krivice automatski ima pravo na otpremninu od najmanje 1/3 prosječne plaće za svaku godinu rada, ali uz zakonsko ograničenje da ukupna otpremnina ne može biti veća od 6 prosječnih mjesečnih plaća.

Npr ako ti je plata 3000 KM, 1/3 je 1000 KM po godini, što znači za 7 godina rada-7000 KM, ali maksimalno do 6 plata (oko 18.000 KM)

Što se tiče biroa, naknada iznosi oko 40% tvoje prethodne plate. Na platu od 3000 KM to bi bilo oko 1200 KM mjesečno.

Trajanje te naknade zavisi od staža: 8 mjeseci (do 5 godina staža), 12 mjeseci (5–10 godina) i 18 mjeseci (preko 10 godina)

Kod nas su otpremnina i ova naknada sa biroa sigurniji, ali niži, dok u Njemačkoj bukvalno sve zavisi od dogovora
Ako dobijes otkaz i potpises ga, dobijes 60% to je tacno. Ako dobijes otkaz jer si nesto zajebao u firmi,tacnije ukrao,pobio se ili tako nesto takodje ne dobijas nista. Ako dobijes otkaz jer si postao visak i ne potpises nista ides kod advokata i dobijas kao sto sam napisao. E sada, ne znad da li ima veze firma, koliko je zaposlenih,promet firme itd. Inace Nemacka se sastoji od 16 saveznih drzava (Bundesländer) i zakon nije svuda isti po pitanju svega a ne samo ovoga.

Moj kolega je dobio otkaz,radio je godinu ipo dana otprilike za 2200 platu, nije potpisao otkaz i dobio je 2620 eura netto.

Pitanje je kako se racuna i sta se sve racuna. Verovatno je to za svakoga drugacije.

Uglavnom kod mene u firmi navijaju da ih isteraju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

I jos nesto, ti na osnovu brutta ne mozes znati neciju platu jer ovde imaju stufe.

Ako neko zivi sam on je stufa 1 (vise mu uzimaju za porez)

Ako zivi bracni par i imaju slicne plate oboje uzimaju stufe 4.

Ako zivi bracni par i jedan od njih zaradjuje mnogo vise od drugog onda uzimaju stufe 3 i 5

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ako sam das otkaz i nemas drugi posao, tri meseca nemas prava da primas nista od Jobcentra

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

I da ti dam odgovor i na ovo.

Abfindung ide od 0.5 do 1.5 u zavisnosti od firme.

Ne moze ti abfindung biti isti ako radis u butiku i ako radis recimo u mojoj firmi gde sada ima oko 200 zaposlenih i gde covek okrece milione.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Dmr wrote:
Tue Apr 14, 2026 6:11 pm
NIje valjda da razmisljas o otkazu? :D
I ja sam to pomislila :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Tue Apr 14, 2026 4:03 pm
Koliko vam je vremena trebalo da pronađete posao — u BiH ili van nje? Da li se posao nalazi brzo ili se čeka mjesecima, i koliko ulogu igraju veza, iskustvo i struka?

Također, da li bez problema dajete otkaz dok nemate drugi posao ili prvo tražite pa tek onda prelazite? Kakva su vaša iskustva i koliko je to rizično kod nas u odnosu na inostranstvo?
Zavisi od struke.
Medicinsko osobolje kao i sto Coolio kaze u njemackoj, jako trazeno.
Sto je samo po sebi malo zabrinjavajuce, znaci da je nacija sve bolesnija.

Sin u IT strcnjak, cekao 7 mjeseci, i nije poceo to. Aplicirao za nekoliko stotina poslova. Bio spreman da promijeni state, ali nije se desilo.
Pokazivao mi neke fakte, za svaki posao gdje je slao aplikaciju, jos je nekoliko hiljada ljudi apliciralo.

Zadnje 3 god sam bila u javnom servisu. U drzavni sector nije moguce da upadnes bez dobre preporuke.
U privatni, moguce je. Ali benificije nikakve. Potrosac/klijent uvijek u pravu, privatnik hoce da sacuva svaku musteriju.

Na jednom interviju (bank teller) zene mi je, jos unazad 10 god rekla - dat cu ti posao, ali preferiramo mladje ljude. Ne bune se, ne traze vecu platu, ne traze vise sati, ne traze benificije…
Skuzila sam to na dosta mjesta.
Mladi ljudi zive jos s roditeljima, ovi se brinu o svemu, oni sami koliko god donesu, njima elhamdulillah.

Nisam nikad najavilla unapred da odlazim.
Vidjela sam da ni firme ne rade to ljudima.
Svjedocila sam da je prejaka firma jednog petka, samo 15 min pred istek radnog vremena, odvela nekoliko ljudi u office i saopstila im da su visak, te da ne dolaze na posao vise.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Wed Apr 15, 2026 12:16 am
Vjetar wrote:
Tue Apr 14, 2026 4:03 pm

Zavisi od struke.
Medicinsko osobolje kao i sto Coolio kaze u njemackoj, jako trazeno.
Sto je samo po sebi malo zabrinjavajuce, znaci da je nacija sve bolesnija.

Sin u IT strcnjak, cekao 7 mjeseci, i nije poceo to. Aplicirao za nekoliko stotina poslova. Bio spreman da promijeni state, ali nije se desilo.
Pokazivao mi neke fakte, za svaki posao gdje je slao aplikaciju, jos je nekoliko hiljada ljudi apliciralo.

Zadnje 3 god sam bila u javnom servisu. U drzavni sector nije moguce da upadnes bez dobre preporuke.
U privatni, moguce je. Ali benificije nikakve. Potrosac/klijent uvijek u pravu, privatnik hoce da sacuva svaku musteriju.

Na jednom interviju (bank teller) zene mi je, jos unazad 10 god rekla - dat cu ti posao, ali preferiramo mladje ljude. Ne bune se, ne traze vecu platu, ne traze vise sati, ne traze benificije…
Skuzila sam to na dosta mjesta.
Mladi ljudi zive jos s roditeljima, ovi se brinu o svemu, oni sami koliko god donesu, njima elhamdulillah.

Nisam nikad najavilla unapred da odlazim.
Vidjela sam da ni firme ne rade to ljudima.
Svjedocila sam da je prejaka firma jednog petka, samo 15 min pred istek radnog vremena, odvela nekoliko ljudi u office i saopstila im da su visak, te da ne dolaze na posao vise.
Dobija li i tamo radnik neki novac ako ga otpuste? Kakav je zakon po tom pitanju?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ako nisi dobio otkaz svojom krivicom, stices pravo na primanje. Mislim da ide jedna sedmica na godinu radnog staza s tom firmom.
Moze se kretati od 50% - 70% od plate koju si imao.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Znaci ako je covek radio 20 godina ima prava samo 20 nedelja da prima novac? To je manje od pet meseci. Au, malo je to.

Ovde kada god si bez posla mozes na biro rada da primas 60% od plate ili osoba sa detetom/decom 67% . Jedino sto te onda salju po nekim firmama koje traze radnike da probas da se zaposlis. Tacnije ti navedes na birou kakav bi posao i takav ti traze. A mozes i uzeti neki zanat ili jezik da ucis, biro ti placa

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Wed Apr 15, 2026 2:34 pm
Znaci ako je covek radio 20 godina ima prava samo 20 nedelja da prima novac? To je manje od pet meseci. Au, malo je to.

Ovde kada god si bez posla mozes na biro rada da primas 60% od plate ili osoba sa detetom/decom 67% . Jedino sto te onda salju po nekim firmama koje traze radnike da probas da se zaposlis. Tacnije ti navedes na birou kakav bi posao i takav ti traze. A mozes i uzeti neki zanat ili jezik da ucis, biro ti placa
Opet nije baš tako da možerš na biro kad god hoćeš. I uz to, oni imaju 2 stepena

U Njemačkoj ne dobijaš automatski 60/67% plate kad god si bez posla. To važi samo za Arbeitslosengeld I i samo ako si radio i uplaćivao osiguranje najmanje 12 mjeseci u zadnjih 30 mjeseci. Ta naknada traje obično do 12 mjeseci, a ne neograničeno.

Poslije toga ideš na Jobcenter gdje više ne dobijaš procenat plate nego osnovnu pomoć za život.

Za Ameriku ne znam :jbg

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Wed Apr 15, 2026 2:52 pm
Coolio wrote:

Opet nije baš tako da možerš na biro kad god hoćeš. I uz to, oni imaju 2 stepena

U Njemačkoj ne dobijaš automatski 60/67% plate kad god si bez posla. To važi samo za Arbeitslosengeld I i samo ako si radio i uplaćivao osiguranje najmanje 12 mjeseci u zadnjih 30 mjeseci. Ta naknada traje obično do 12 mjeseci, a ne neograničeno.

Poslije toga ideš na Jobcenter gdje više ne dobijaš procenat plate nego osnovnu pomoć za život.

Ja kada sam se doselio u Nemacku bio sam na Jobcentru i primao novac. Nisam radio ni dan.

Cekao sam dva ipo meseca da mi se izda nemacka viza jer sam imao austrijsku.

Poznajem ljude koji menjaju poslove cesto. Rade par meseci pa odu na biro rada. E sada koliko su dobijali to ih nisam pitao.

A ovo za 12 meseci je tacno,zaboravio sam da navedem.

A bas cu da proverim koliko traje, ranije nije bilo ograniceno. Jeste ograniceno taj procenat od plate jer nakon 12 meseci primas manje i mislim da mozes dokle hoces. Ali i tu imaju cake da se trazi dopuna za zivot. Jer kada ti plate kiriju,struju,gas i daju za hranu opet mu dodje na isto. Plus idu i koriste to sto im Jobcentar placa kurseve.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Wed Apr 15, 2026 2:59 pm
biljka wrote:
Wed Apr 15, 2026 2:52 pm
Coolio wrote:

Ja kada sam se doselio u Nemacku bio sam na Jobcentru i primao novac. Nisam radio ni dan.

Cekao sam dva ipo meseca da mi se izda nemacka viza jer sam imao austrijsku.

Poznajem ljude koji menjaju poslove cesto. Rade par meseci pa odu na biro rada. E sada koliko su dobijali to ih nisam pitao.

A ovo za 12 meseci je tacno,zaboravio sam da navedem.

A bas cu da proverim koliko traje, ranije nije bilo ograniceno. Jeste ograniceno taj procenat od plate jer nakon 12 meseci primas manje i mislim da mozes dokle hoces. Ali i tu imaju cake da se trazi dopuna za zivot. Jer kada ti plate kiriju,struju,gas i daju za hranu opet mu dodje na isto. Plus idu i koriste to sto im Jobcentar placa kurseve.
Ma da, samo nekako je sve individualno. Cifre su puno veće nego ovamo, ali je nekako teže upasti u sistem nego ovdje. Ovdje s druge strane čim ostaneš bez posla na birou si i u sistemu, ali sa malim novcima

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Posao treba, u principu, tražiti uvijek, jer idealni posao nikad nije tvoj. :hahihihohoh Razumijem i kad se ljudi osjećaju komforno na jednom radnom mjestu, pa i ne pomišljaju na promjenu, ali, u teoriji, uvijek postoji posao koji će vam više odgovarati od trenutnog. Ovdje prvenstveno mislim na visinu plate, ali i ne mora biti samo to u pitanju. Nekima su primamljivi i bolji radni uslovi mimo plate. Na kraju krajeva, može se raditi i o otvaranju privatnog biznisa.

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Što se tiče ove rasprave oko pitanja dobijanja financijske pomoći kad nemaš posao, ja ne živim u Njemačkoj ali mislim da je u skoro svim zapadnim zemljama slično.

Employment Insurance Benefits se dobija kada izgubiš posao ne svojom krivicom i kada imaš odrađen zakonom reguliran broj sati u prethodnoj godini. To je procenat plate koju si zarađivao, do nekog, takođe zakonom određenog, maksimuma. Tipično, ovaj iznos se oporezuje, i traje, u zavisnosti od zemlje, do godinu dana.

Ako si posao izgubio svojom krivicom ili ako ti je isteklo vrijeme primanja Employment Insurance Benefits i nisi našao novi posao, onda primaš socijalnu pomoć. Možda se drugačije zove, jer države skoro po pravilu to upakiraju pod imenom koje je manje upadljivo od socijalne pomoći. Ovaj novac nije oporezovan.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Nesto slicno sam i napisao... :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:DD
to i ptice na strujnim zicama znaju
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu Apr 16, 2026 1:03 pm
Nesto slicno sam i napisao... :D
:-? ne pishi. svi te kopiraju :lups

Kikirikiniki
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions:

Unread post by Kikirikiniki »

Most wrote:
Thu Apr 16, 2026 12:15 pm
Posao treba, u principu, tražiti uvijek, jer idealni posao nikad nije tvoj. :hahihihohoh Razumijem i kad se ljudi osjećaju komforno na jednom radnom mjestu, pa i ne pomišljaju na promjenu, ali, u teoriji, uvijek postoji posao koji će vam više odgovarati od trenutnog. Ovdje prvenstveno mislim na visinu plate, ali i ne mora biti samo to u pitanju. Nekima su primamljivi i bolji radni uslovi mimo plate. Na kraju krajeva, može se raditi i o otvaranju privatnog biznisa.
Znam nekoliko osoba koje mijenjaju posao svake godine - godinu i po, iz bas tih razloga. Medjutim, to vec moze djelovati neozbiljno buducim poslodavcima. Gdje je onda granica izmedju trazenja boljeg i pretkeranog skakanja s posla na posao?

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Kikirikiniki wrote:
Thu Apr 16, 2026 2:01 pm
Most wrote:
Thu Apr 16, 2026 12:15 pm
Znam nekoliko osoba koje mijenjaju posao svake godine - godinu i po, iz bas tih razloga. Medjutim, to vec moze djelovati neozbiljno buducim poslodavcima. Gdje je onda granica izmedju trazenja boljeg i pretkeranog skakanja s posla na posao?
Rekao bih da je to individualna stvar. Tržište rada treba posmatrati upravo kao tržište, sa svim vrlinama i manama. Poslodavac, ako je ozbiljan, gledaće i da zadrži dobre radnike. To se može raditi na različite načine. Ako se ponaša po načelu "svako je zamjenljiv", i ne trudi se zadržati radnike, onda važi i obrnuto.

I u svakom slučaju, ne treba napuštati posao ako nemaš osiguran sljedeći posao. To je neodgovorno. Rekao sam i da razumijem ljude koji ne vole mjenjati poslove.

Imalo bi se ovdje još svašta napisati, o "late stage" kapitalizmu, naprimjer.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Koliko vas vaš posao iscrpljuje?
    by Peace » » in Privreda
    33 Replies
    9823 Views
    Last post by Kamilica
  • Hitno vam treba novac da se riješite dugova?
    by sllcapital » » in Sve ostalo
    9 Replies
    1666 Views
    Last post by Revizor
  • Kako danas prepoznati sirotinju koju treba pomoci?
    by Peace » » in Psihologija
    1 Replies
    56 Views
    Last post by Ina