Da li je fakultet danas gubljenje vremena?
Da li je fakultet danas gubljenje vremena?
Da li se fakultet danas zaista isplati ili je bolje odmah krenuti raditi i učiti kroz praksu?
Zanima me vaše lično iskustvo — da li vam je diploma pomogla ili biste danas išli drugim putem?
Zanima me vaše lično iskustvo — da li vam je diploma pomogla ili biste danas išli drugim putem?
Re: Da li je fakultet danas gubljenje vremena?
U Srbiji je nebitna. Vise ti vredi kada si clan Vuciceve stranke nego bilo koja skola. U Nemackoj diploma vredi. Zanat je isplativija stvar
Nemam fakultetsku diplomu, ali skolovali smo dvoje djece, pa opet mogu ostaviti neku komentar iz iskustva.
Lijepo je da djeca idu, malo se osamostale, iskuse da se sami brinu o sebi bar donekle.
Mojoj djeci diplome nisu bile presudne, ovo su mogli raditi bez njih. Od starta su morali uciti nesto drugu, ali i znanje koje su stekli tokom skolovanja, pomogalo im je.
I kcerka i sin su IT strucnjaci, ali oboje rade u marketingu.
Kcerka je kasnije pomnozila ta dva znanja i oformila svoje poslovanje.
Naravno presudno je ipak za neka zvanja - doktor, pravnik, pilot…
Lijepo je da djeca idu, malo se osamostale, iskuse da se sami brinu o sebi bar donekle.
Mojoj djeci diplome nisu bile presudne, ovo su mogli raditi bez njih. Od starta su morali uciti nesto drugu, ali i znanje koje su stekli tokom skolovanja, pomogalo im je.
I kcerka i sin su IT strucnjaci, ali oboje rade u marketingu.
Kcerka je kasnije pomnozila ta dva znanja i oformila svoje poslovanje.
Naravno presudno je ipak za neka zvanja - doktor, pravnik, pilot…
Zato sto je jos mnogo toga u vladnistvu drzave, isto kao i u Bosni.
Kad zavladaju privatna poduzeca, to ce se promijeniti.
Jer privatnik nece rodjaka, ni prijatelja…on hoce sposobnog, da mu sto vecu profit pribavi…
Ali vidjet ces, ni sa tim vaktom nece sve biti dobro.
Ne mislim da je gubljenje vremena jer učiti-nikad nije gubljenje vremena.
Ne mora nužno značiti da se radi baš to za što se završilo ali stečeno znanje se uvijek može iskoristiti.
E sad, drugo je kad mladi završe faks i sjede i čekaju da se zaposle u struci a nakon završetka faksa, godinama ne pročitaju ništa, ne samo vezano za struku već uopće.
Ne mora nužno značiti da se radi baš to za što se završilo ali stečeno znanje se uvijek može iskoristiti.
E sad, drugo je kad mladi završe faks i sjede i čekaju da se zaposle u struci a nakon završetka faksa, godinama ne pročitaju ništa, ne samo vezano za struku već uopće.
U Srbiji vlast ne dozvoljava privatniku da opstane ako nije poslusan. Stalne kontrole,slanje inspekcije,psihicko maltretiranje...Govorim o vecim privatnim firmama...Peace wrote: ↑Sun Apr 12, 2026 7:34 pm
Zato sto je jos mnogo toga u vladnistvu drzave, isto kao i u Bosni.
Kad zavladaju privatna poduzeca, to ce se promijeniti.
Jer privatnik nece rodjaka, ni prijatelja…on hoce sposobnog, da mu sto vecu profit pribavi…
Ali vidjet ces, ni sa tim vaktom nece sve biti dobro.
Ne bas svima ali ima gomila njih koji se zale da im se smesta inspekcija, trazi im se sve vise papira,dokumentacije i sta ti ja znam...
Inace sam svakako misljenja da zanat vise donosi od fakultetske diplome...
Inace sam svakako misljenja da zanat vise donosi od fakultetske diplome...
. i u bosni je isto 'pazenje' od drzave i njihovih raketasha..
.. tu i tamo zanatlije zarade dobro.. ali se ne moze porediti sa poslovima, koje rade sa visokim obrazovanjem
. osim toga ..koliko godina zanatlije mogu izdrzati. fizichki tezak, zahtjevan rad..
.............................................................................................
Zanatlije zaradjuju dobro ali tacno je i da previse rade...
Tako je. U Srbiji recimo radnik nije zasticen. I u dosta firimi recimo pitaju zene da li planiraju da radjaju i slicno i onda ti ne daju posao....To kada sam cuo da su pitali jednu poznanicu, znaci da smo dotakli dno...
Koliko poznajete lično ljudi koji rade na poslovima za koje su završili fakultet? U struci dakle rade sa fakultetom.
Zapravo puno. Više nego ovih što ne rade
Per aspera ad astra 
Medicinari uglavnom. I pravnici.
U USA dosta u bisnisu, koji su do unazad 10ak god zavrsili IT mogli su da se zaposle u tom sectoru.
U USA dosta u bisnisu, koji su do unazad 10ak god zavrsili IT mogli su da se zaposle u tom sectoru.
. mnogi neche dochi do...
prevaranti ,i prije nego li upishu istu..
a kako Zvaka kaze. deca se ne vaspitavaju. pjesmicama. samo shakama..
kad se deshava u gimnaziji. shta ochekivati od zanatljia....Učenik u sarajevskoj gimnaziji fizički napao profesoricu, sindikat upozorava da je sve posljedica katastrofalnog zakona
a kako Zvaka kaze. deca se ne vaspitavaju. pjesmicama. samo shakama..
.............................................................................................
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 310 Views
-
Last post by Duh
-
- 132 Replies