BH standard života vs dijaspora

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: BH standard vs ostali

Unread post by deksametazon »

Naš narod je snalažljiv pa i iz problema izvuče neku korist. To je taj šarm ovdašnje svakodnevice. :DE

Zovi na kafu kad sve platiš

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: BH standard života vs dijaspora

Unread post by Coolio »

Sve mi to citamo, svuda mi vidimo da narod kuka na zapad,da pise da se vraca i sve...ali na kraju barem 10 puta je vise onih koji odu nego oni koji se vracaju...I opet da naglasim, u 99% slucajeva se vracaju ljudi sa kapitalom, sa planovima da otvori nesto,izda nekretnine i slicno. A u taj 1% sto se vraca spadaju ljudi koji su u penziji ili neko ko bas ne zeli da zivi u uredjenom sistemu.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio wrote:
Sun Apr 05, 2026 7:04 pm

Da li koristite sporet na drva ?

Mislim na nase prostore, ovde u Nemackoj je to zabranjeno...
I opet hvališ Njemačku, a ne možeš slušati pucketanje bukovine. :doh

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: BH standard vs ostali

Unread post by Bella »

deksametazon wrote:
Sun Apr 05, 2026 5:34 pm
Čitam komentare na ovoj grupi i ima zanimljivih iskustava onih koji su se vratili pa i pitanja onih koji imaju njemačko državljanstvo i žele da se vrate sa magistratom koji su stekli u Njemačkoj. Ja sam napravio izbor davno i uprkos problemima nisam se pokajao jer problemi čovjeka svuda čekaju što pokazuju i iskustva u komentarima naših ljudi.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu - RahatLand
:hahah da, taj se posebno cijeni..
..znajuchi narod, i poneko oskustvo od meni poznatih.. niko neche biti dochekan . otovrenih ruku... :jbg bila im muka shto odlaze. e sad si se vratio. muka im je opet. jer su sad, barm tako se misli , 'puni iskistva i dodatnog obrazovanja' da soli pamet. 'kako se to radi'.. :hahah vani. u uspjeshnoj drzavi. iz koje se vrati, niko ne zna zashto.. :killm
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Sun Apr 05, 2026 7:12 pm
Coolio wrote:
Sun Apr 05, 2026 7:04 pm

Da li koristite sporet na drva ?

Mislim na nase prostore, ovde u Nemackoj je to zabranjeno...
I opet hvališ Njemačku, a ne možeš slušati pucketanje bukovine. :doh
Ne znaci da je na zapadu sve bolje od onoga sto nude nase zemlje ali kada sve uzmemo i sgtavimo na vagu, zapad je bolja odluka...Da li ce zauvek biti tako, to ne znam ali trenutno je tako.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Pa i ovaj se vratio da otvori firmu, tacnije turisticku agenciju i renta car. I ako mu ne daj Boze ne bude islo ima gde da se vrati jer ima Finski pasos ili sta god. Dakle nista novo nije rekao. Svi bi se mi tako vratili :D

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Nije tema kako doći do Finske i Njemačke nego ..... BH standard života vs dijaspora. Čak da je i to tema šta mene sprečava da se vratim u Njemačku? :DE Tamo sam boravio 7 godina, poznajem sistem i jezik, imam najmanje dva poslodavca koji bi mene isključivo tražili da uposle i koji bi mi dali preporuke kod stanodavaca. Poenta je što čovjek reče dva puta.....bolje je 10x nego što sam mislio. I da ovdašnji mediji tamo našim ljudima ovo predstavljaju kao propalu državu, a on svako jutro na parkingu ispred zgrade u Bosni gleda očima kako skoro sva auta ujutro nestanu jer svako ide za svojim poslovima, a uveče se taj parking opet napuni.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

I to mu je dokaz da je 10 puta bolje? Pa idu ljudi da rade a da li je video za koliko rade? Koliko sati mesecno rade?

Njemu ce biti i 50 puta bolje ako mu agencija i renta car budu isli dobro.

Ja prvi kazem, daj Boze da bude bolje prvi bih se vratio. Jos ni jednog ne videh da se vratio bez da otvara bilo sta nego da kaze super je zemlja pa da ide da radi po bingu,kinezima,cevabdzinicama,robotu,u pekari,butiku i slicno. Vratice se neko koga ceka plata 2500-3000KM pa da kaze eto moze lepo da zivi. A sta da zivi onaj sa 1000-1500KM u Sarajevu. Jos ne daj Boze ako privatno zivi ili je kupio stan na kredit.

Da se razumemo, Bosna je jako lepa i Srbija je, normalno da bi bilo lepo ziveti tu ali kazem ti,za obicnog coveka sa obicnim poslom tu opstanka nema. Ima ako radi i privatno pa da belog dana ne vidja.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Ja se vratila na goru zaradu. Nemam nikakav problem, osim što mi svi kažu da nisam normalna, al haj na to sam navikla :fiju
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Nije vazno da li je gora. Moze biti losija od zapadne a da je zadovoljavajuca za uslove dole. I u Srbiju bi se ljudi vratili kada bi imali platu 1500 eura. Ovde je minimalna 1870 ili tako nesto

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

ne gledam yt, ovakvih sadzaja.. to je dodatna neka zarada. kao istagram... promocija sebe . rekacije , - zarada.. kanala kao i uchesnike

. ko god otvori . biznis. promovishe ga na drugi nachin. profesionalan.

. priche 'povratnika' mi nikad nisu bile interesantne niti vjerodostojne..
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ne radi se o youtube emisijama. Racunica je prosto. Pogledas broj odlazaka i uporedis sa brojem povratnika.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hm
. e, gdje su objavljeni.tachni brojeci --zvani statistika.. :hahah
..poredimo standard... okruzenje gdje zivimo..
. znachajan br 'dijaspore' vani zivi u predgradjima velikih gradova ili u manjim mjestima..gdje i nema neki luksuz, kako bi neko zamishljao 'zapad'.
. svejedno. i nizi nivo svega vani je bolje nego prosjechno mjesto u BiH.. da li je to nekome bitno.. mozda nije.. .

Zvaka .ti zivish u nekom malo vechem selu .kako si opisao.. tebi nema velike razlike od mjesta gdje di kupio nekretnine.
. planirash povratak.. za 10 god. pitanje, koje chesh planove imati.. :-?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Apr 06, 2026 11:12 pm
:hm
. e, gdje su objavljeni.tachni brojeci --zvani statistika.. :hahah
..poredimo standard... okruzenje gdje zivimo..
. znachajan br 'dijaspore' vani zivi u predgradjima velikih gradova ili u manjim mjestima..gdje i nema neki luksuz, kako bi neko zamishljao 'zapad'.
. svejedno. i nizi nivo svega vani je bolje nego prosjechno mjesto u BiH.. da li je to nekome bitno.. mozda nije.. .

Zvaka .ti zivish u nekom malo vechem selu .kako si opisao.. tebi nema velike razlike od mjesta gdje di kupio nekretnine.
. planirash povratak.. za 10 god. pitanje, koje chesh planove imati.. :-?
Ziveo sam u velikom gradu, tacnije Düsseldorfu...I sve vise naroda iz gradova bezi u prigradska mesta,naselja...

Gradic u kome zivim ima 40 000 stanovnika...

Kada god mi treba nesto po velikom gradu, ja sam tamo za 20 minuta kolima...

Svakako mi nije plan vratiti se i zaposliti se dole....

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah . tako prichaju i stanovnici ilidze, Dobrinje.. eto nas do centra .20 min.. :-?
.poznajem ovdje dosta osoba. koji godinama nisu bili u centru grada...ili na plazi.. kao ja.. tako.nema pravila ,shta je pozeljno.. nekome... da ga zadovolji.....ali. da je neshto tu... iako ga ne posjechujemo.. je to shto nas drzi..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ljudi beze od guzve, lepse je za zivot ziveti u predgradju nego nekom vecem gradu. Zato se po manjem mestima samo grade stanovi i kuce...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah
i..shta se deshava. kad tako mnogi,odluche da zive u predgradju. onda ta predgradja .postaju koshnice... infrastruktura ne prati .potrebe stanovnishtva..
a grade se, jer je zemljishte jeftinije.od parcela u centru,kao i nedostatak prostora..
. selo je selo.. :DE lepo par sati.boraviti

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Pa ne idu svi u isto predgradje ali dosta njih zaista bezi iz grada, narocito stariji...Ja u manjim sredinama imam sve sto sam imao u vecem gradu,samo sto oni u vecem gradu imaju vise filijala istih radnji...OK,nemam ogromne trzne centre i slicno ali kao sto rekoh,sve mi je na 20 minuta kolima...I sta god da mi treba da posetim, nije daleko...U krugu od 200-250km imam 20-ak gradova koje mogu posecivati, nikada mi nije monotono i ne svodi se na isto...

U tom krugu su mi Düsseldorf, Köln, Bonn, Wuppertal, Bielefeld, Münster, Dortmund, Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Brisel, Lijez, Briz, Gent i da ne nabrajam dalje...Hocu reci ne svodi se sve na isto, uvek ides u drugo mesto sto je za mene hiperaktivnog i vise nego odlicno... :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. naravno. i manja mjesta imaju sadrzaje, ..ipak. to za neke nije izbor..
. shto se tiche starijih./penzionera/ samaca itd ... po mom shvatanju..grad je bolja opcija
. ne trebaju im auti. teze im je i voziti, vechi izbor,bar u danasnje vrijeme. kako se prehraniti, da nekuvaju, ima grad i parkove, staze za setanje. a najvaznije. mada nekima i ne treba .su bolnice, ne samo ambulante...
. porediti, provinciju bh-dijaspora.. josh uvijek je dojaspora na boljem mjestu..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Manja mesta u Nemackoj imaju ambulante, bolnice,staracke domove,setalista,parkove,gomilu prodavnica,apoteka,za mladje ima mnogo vrtica,skola...Skola u kojoj radi moj otac ima 1500 djaka...To je jedna skola...Ogroman komplekx bolnice i starackog doma...Dakle stariji ljudi se i sele u predgradja jer su krajevi mirniji a ima sve...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
1500 djaka. nema tu mira.. :maad :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

12 razreda po nekoliko odeljenja.... :D

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • BH dijaspora