BH standard života vs dijaspora

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: BH standard vs ostali

Unread post by Bella »

:-?
shta je problem ako se neko 'politichki ' angazuje.

u stranci je.. pa shta.. :hahah .
moze li neko opisati,kako izgleda.kad si chlan neke 'stranke?

..kao. bolje je biti ' neovisan' slobodan' i kukati. bez ikakve podrshke. ili shanse da se neshto promjeni. utiche .

. takvi su izgleda . shetachi s vremena na vrijeme, poznati kao .protestanti.. :hahah
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja cu da ti opisem kako je u Srbiji.

Otvarane su fabrike gde su sefovi ljudi iz stranke. Ljudi koji se zaposljavaju moraju biti u stranci i ugovori za poslove su im na tri meseca. Ugovor ti produzavaju ako si poslusan, skupljas glasove, ides na miting da mu tapses. Postoje spiskovi i ako neko izostane ostaje bez posla.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

>:I
napisah da poshaljem . stranica nedostupna. ne da mi se ponovo :skippp
.............................................................................................Image

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by deksametazon »

Coolio wrote:
Sat Apr 04, 2026 1:32 pm

I ja govorim za Nemacku...
Nije ni Njemačka više kao što je bila.... Česta uzrečica naših koji žive tamo duže.

Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

deksametazon wrote:
Sat Apr 04, 2026 3:36 pm
Coolio wrote:
Sat Apr 04, 2026 1:32 pm

I ja govorim za Nemacku...
Nije ni Njemačka više kao što je bila.... Česta uzrečica naših koji žive tamo duže.

Image
Moja sestra i zet imaju Nemacke pasose, eno ih u Srbiji...Nikakve dozvole i gluposti nisu trazili niti im ko sta rekao...

Posto vidim da pise da je to vec u primeni...iako ja zs sto nisam ni cuo...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Mada moguce je, ako idu negde duze od tri meseca...to retko ko i ide...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Pogledah sada...Ima to...Muskarci koji su nemacki drzavljani, izmedju 17 i 45 godina ako hoce da idu van Nemacke duze od tri meseca moraju dobiti odobrenje...kao satro zbog krize sa rusima...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Fri Apr 03, 2026 9:56 pm
Inace da zakljucim, ja licno kupio sam dva apartmana i lokal dole...ako uspem da kupim jos par nekretnina, idem dole...Onda mogu i ja u emisiju da prodajem pricu da sam se vratio da nema zivota u Nemackoj bla bla bla
:lups
. da li netko too moze sve od 8 sati rada... :pomeo2 meni lichi na neki dodatni 'kriminal' .. :jbg ali ako se ne primjeti :qq

:hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Sat Apr 04, 2026 3:48 pm
Coolio wrote:
Fri Apr 03, 2026 9:56 pm
Inace da zakljucim, ja licno kupio sam dva apartmana i lokal dole...ako uspem da kupim jos par nekretnina, idem dole...Onda mogu i ja u emisiju da prodajem pricu da sam se vratio da nema zivota u Nemackoj bla bla bla
:lups
. da li netko too moze sve od 8 sati rada... :pomeo2 meni lichi na neki dodatni 'kriminal' .. :jbg ali ako se ne primjeti :qq

:hahah
Kako ne moze?

Kupio sam ih u izgradnji kada se tek pocelo graditi...Novac nisam dao odjednom nego u delovima,tacnije etapama kako je zgrada napredovala tako se novac davao...Novac koji sam ustedeo dao na pocetku, uzeo kredit na pet godina za placanja u sredini radova i novu ustedjevinu dao za kljuceve u ruke....Kredit otplatio, zgrada se zavrsila,kljuceve odavno uzeo i svi srecni i zadovoljni... :D

Nema kod mene kriminalnih radnji...Ja sam se bavio kriminalistikom, alergican na nepradvu...i zao mi je sto sam priteran bio da je napustim...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bez ove preporuke sto Biljka spomenum haman se sada u USA nije moguce ni zaposliti. Bar ne dobro zaposliti.

Kako obrazovanje funkcionise u Njemackoj, ne znam.
Ono sto meni, koja sve posmatram sa strane, izgleda, da nasa djeca u Bosni trenutno sticu vise obrazovanja od one djece koja su otisla s roditeljima u Njemacku.
Iznenadila se koja su djeca ostalo samo sa zavrsenom srednjom skolom u Njemackoj. Rekoh gore poznjem dobro desetine porodica i vidjamo se svako ljeto.
Pretpostavljam da nisu imali “vjetar u ledja” od roditelja jer su ovi bili preumorni da bi radili/razgovarali sa svojom djecom.
S te strane USA je mnogo bolja ud Njemacke.
Vjerujte mi, od svih mojih prijateljica koje su ostale u Bosni, djeca su fakultetski obrazovana.
Od jedne, dvije kcerke doktori, i druge dvije fakultet zavrsavaju.
Od druge, sin doktor.
Od rodice kcerka doktor.
Od tetke oboje djece diplomirani inzinjeri.
Od brata sin upisuje master ove god.
Mala se misli izmedju prava i medjunarodnih odnosa..
Da ne brojim, znaci svi…

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Coolio wrote:
Sat Apr 04, 2026 3:46 pm
...kao satro zbog krize sa rusima...
Radi ti sklekove, šta znaš. :DE
Erkki Koort, direktor Instituta za unutrašnju sigurnost pri Estonskoj akademiji sigurnosnih nauka, tvrdio je da je Njemačka logičnija i dostupnija meta Rusiji unutar NATO-a nego baltičke države.

On je sugerisao da, budući da Njemačka služi kao logističko i strateško srce Evrope, svako ko želi oslabiti savez mora prvo udariti u njegov centar. Stručnjak je istakao nekoliko faktora koji čine zemlju ranjivom, uključujući njenu ulogu strateškog čvorišta i prisustvo velike ruskojezične populacije.

Na kraju, Koort je zaključio da bi neutralizacija Njemačke imala značajnu propagandnu vrijednost za Kremlj, istovremeno efikasno paralizujući istočni bok NATO-a.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nije ... /260404036

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Sve to stoji Peace. Nasi studenti uce mnogo vise nego ovi ovde samo je zalosno sto ti nasi studenti nista ne mogu postici sa tim diplomama u nasoj zemlji, retko ko uspe da radi svoj posao jer opet treba vezamstranka i sve to dok ovde nije tako. Ovde je radnik cenjen a i zasticen. Drugo, ovde manje uce ali vise prakse. Evo recimo pre neki dan isao sam u banku,imao termin... osim osobe sa kojom sam razgovarao sedeo je i decak 19 godina...Dakle nema ovde ekonomija i samo ucenje...ovde te posalju direktno tamo gde ti zelis ili planiras da radis i ucis...Kod mene u firmu dolaze deca od 16-17 godina uce da rade za masinom,da proizvode kartice,plakate itd. I to mu ne traje nedelju dve nego godinu dana...

Evo ti recimo primer mog oca, sedam jezika govori...srpski,engleski,arapski,nemacki,grcki,francuski,italijanski...U Beogradu zavrsio rudarsko geoloski fakultet sa 10-om i to pre 40 godina otprilike...cak i tada nije mogao posao naci, radio je u pekari...nocne smene...kopao je kanale po ulici...radio baustele,gradio ljudima kuce ma sve sto se ponudi...Cak mi je pricao da je selektor ujedinjeni arapskih emirata ili ne znam koje tacno zemlje bio Santrac pa ih je dovodio u Srbiju na pripreme a moj otac bio prevodilac. Radio je za dnevnicu sta je stigao...Poznajem bezbroj mladih ljudi koji dodju u Beograd, zavrse fakultete i onda se vrate u gradove iz kojih su dosli jer posla nema i rade nesto drugo....Ne znam,mozda je u Bosni drugacije,vi bolje od mene znate za Bosnu...ja samo znam ono malo sto sam video i sto procitam da sve vise ljudi zele da pobegnu odatle...Da je sve vise ljudi uplaseno da ima decu jer ne zna da li ce moci da ih izdrzava i slicno...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Rekoh da moja djeca u USA ne rade ono sto su studirali. Tolika je konkurencija, nemas sanse upasti.
Znaci prinudjen si snalaziti se. Ako si inteligentan, a i cestit, pa pokreci svoj posao. Kcerka je pokrenula sama svoje poslovanje.
Muz je pokrenuo svoje poslovanje.
Nemisliti odmah ces zagrabiti. To je nas balkanski, uglavnom, mentalitet.
Ne ceka mi se. Hocu odmah.
Muz tek sada sjajno zaradjuje, nakon sto je za to pripremao put dobrih 20 god.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

To da. Ovde sa diplomama imas vece sanse ali takodje nije sigurno da ces odmah dobiti posao za koji si se skolovao...Mada su velike sanse da hoces,bez moranja da juris stranku i ostale gluposti.

Ali su i mnogo sire mogucnosti na zapadu nego kod nas u svakom pogledu.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Image

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Narod kuka kako se nema, poskupilo gorivo....

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Coolio wrote:
Sat Apr 04, 2026 4:44 pm
To da. Ovde sa diplomama imas vece sanse ali takodje nije sigurno da ces odmah dobiti posao za koji si se skolovao...Mada su velike sanse da hoces,bez moranja da juris stranku i ostale gluposti.

Ali su i mnogo sire mogucnosti na zapadu nego kod nas u svakom pogledu.
Vise ljudi u zemlji = vece trziste/vise konzumera.
S te strane da.
Svaka vrsta uslugu ce proci bolje.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

deksametazon wrote:
Sat Apr 04, 2026 5:13 pm
Narod kuka kako se nema, poskupilo gorivo....

Image
:hahah a narod se hvali i da moze....Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Sat Apr 04, 2026 4:20 pm
Sve to stoji Peace. Nasi studenti uce mnogo vise nego ovi ovde samo je zalosno sto ti nasi studenti nista ne mogu postici sa tim diplomama u nasoj zemlji, retko ko uspe da radi svoj posao jer opet treba vezamstranka i sve to dok ovde nije tako. Ovde je radnik cenjen a i zasticen. Drugo, ovde manje uce ali vise prakse. Evo recimo pre neki dan isao sam u banku,imao termin... osim osobe sa kojom sam razgovarao sedeo je i decak 19 godina...Dakle nema ovde ekonomija i samo ucenje...ovde te posalju direktno tamo gde ti zelis ili planiras da radis i ucis...Kod mene u firmu dolaze deca od 16-17 godina uce da rade za masinom,da proizvode kartice,plakate itd. I to mu ne traje nedelju dve nego godinu dana...

Evo ti recimo primer mog oca, sedam jezika govori...srpski,engleski,arapski,nemacki,grcki,francuski,italijanski...U Beogradu zavrsio rudarsko geoloski fakultet sa 10-om i to pre 40 godina otprilike...cak i tada nije mogao posao naci, radio je u pekari...nocne smene...kopao je kanale po ulici...radio baustele,gradio ljudima kuce ma sve sto se ponudi...Cak mi je pricao da je selektor ujedinjeni arapskih emirata ili ne znam koje tacno zemlje bio Santrac pa ih je dovodio u Srbiju na pripreme a moj otac bio prevodilac. Radio je za dnevnicu sta je stigao...Poznajem bezbroj mladih ljudi koji dodju u Beograd, zavrse fakultete i onda se vrate u gradove iz kojih su dosli jer posla nema i rade nesto drugo....Ne znam,mozda je u Bosni drugacije,vi bolje od mene znate za Bosnu...ja samo znam ono malo sto sam video i sto procitam da sve vise ljudi zele da pobegnu odatle...Da je sve vise ljudi uplaseno da ima decu jer ne zna da li ce moci da ih izdrzava i slicno...
Ma realno fakultetski obrazovanom čovjeku je isto-bilo ovdje ili vani. Ljudi kukali-puno pravnika na birou, iz moje generacije možda nekolicina nema priliku za rad, i to jer su se odlučili vratiti u manje sredine. Svi negdje obavljaju pripravnički, kod advokata, na sudu, u banci. I to imaju fine platice.

Jedina koja je završila fakultet od ljudi moje generacije da znam, a da nije zaposlena u struci je prijateljica koja je završila nutricionizam. I iskreno i da ode vani ja ne znam kako bi joj taj fakultet osigurao posao. Mislim da je jednostavno generalno neperspektivan.

Tako da ljudi sa fakultetom itekako imaju prilike. Razlika se po meni osjeti u prilikama za ljude sa srednjom školom. Vani je ipak veće poštovanje i odnos, pa i plate prema onima koji nemaju VSS
Per aspera ad astra :fiju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..za mlade. krenite sa fahrom :qq
Puno ideja koje nudi mladost, prijatnog druženja, elana, borbenosti da se pravi država novih vrijednosti, kadrovskog kapitala mladih, razvoja i beskompromisna borba protiv sistemske korupcije - poručio je Radončić.
:hm nije poznato. da li moraju trchati jednom godishnje, stepenicama do vrha twistera :hahah

https://www.instagram.com/reel/DWtrdrYjG4x/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Frizeri se već dugo vremena ponašaju kao doktori nauka. Ne čudi da su došli do toga da obično muško šišanje naplaćuju i 50 KM
jel ovo istina @deksametazon Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Frizeri kod nas mogu lepo da zive...dosta i rade ali lepo zaradjuju...Frizeri, pa onda kozmeticki saloni sa noktima i solarijumima, masaze i dosta zata tipa vodoinstalater,keramicar,moler..pa sve do baustelaca...

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Bella wrote:
Sun Apr 05, 2026 4:19 pm
Frizeri se već dugo vremena ponašaju kao doktori nauka. Ne čudi da su došli do toga da obično muško šišanje naplaćuju i 50 KM
jel ovo istina @deksametazon Image
Istina @Bella , ima i dosta skupljih frizera. Moj je nešto jeftiniji.

Pravila igre na tržištu promijenila "ponudu i potražnju": Sve veće plate za zanimanja iz sjene, cijeni se praksa

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Coolio wrote:
Sun Apr 05, 2026 4:33 pm
Frizeri kod nas mogu lepo da zive...dosta i rade ali lepo zaradjuju...Frizeri, pa onda kozmeticki saloni sa noktima i solarijumima, masaze i dosta zata tipa vodoinstalater,keramicar,moler..pa sve do baustelaca...
I ovdje je to zazivilo zadnjih 10ak godina.
Ko i sve drugo vezano za fizicki izgled.
Prosjecna zena izdvaja oko $1000 na godisnjem nivou za frizerski salon.
Za nokte isto mnogo.

Cini mi se, da sto je salon skuplji, vise musterije ima.

Ja ipak, ne spadam u taj prosjek, za razliku od moje kcerke.
Porucila sam prosle god, kad su cijene otisle u vasionu, kvalitetne makaze.
Muz je tokom rata u Bosni, pored ostalog, siso svijet.
Sad mu se i ja prepustan. I zadovoljnija nego u salona ustajem sa stolice.

Vazna mi je zdrava kosa. I uglavnom se samo takvoj divim. Sto sam manje u salonu, veca mi je sansa da je imam.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Čitam komentare na ovoj grupi i ima zanimljivih iskustava onih koji su se vratili pa i pitanja onih koji imaju njemačko državljanstvo i žele da se vrate sa magistratom koji su stekli u Njemačkoj. Ja sam napravio izbor davno i uprkos problemima nisam se pokajao jer problemi čovjeka svuda čekaju što pokazuju i iskustva u komentarima naših ljudi.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu - RahatLand

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • BH dijaspora
    by Vanilla » » in Bosna i Hercegovina
    14 Replies
    1480 Views
    Last post by Coolio
  • IZ zivota poznatih muzicara
    by kreja » » in Muzika