Ostalo je mjesec dana do početka III Međunarodnog Festivala savremene žene u Tuzli

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta.
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ostalo je mjesec dana do početka III Međunarodnog Festivala savremene žene u Tuzli

Unread post by Skitnica »

Treći Međunarodni Festival savremene žene održati će se ove godine od 08. do 11. oktobra u Tuzli. Blizu 80 govornica, moderatora i moderatorica, umjetnica iz čitavog svijeta učiniti će i ovaj Festival događajem za pamćenje.

Festival imati će dijelom drugačiju formu ali će se fizički dogoditi u Tuzli uz poštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka. Festival savremene žene povezuje i podržava sve uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije i svijeta ali i ciljano motiviše mlade žene. Do sada je ugostio više od 500 govornica koje su podijelile svoja iskustva i inspirisale mnoge mlade ljude.

- Ukoliko se pitate ko je to savremena žena današnjice ovo je naš odgovor. Ambiciozna, kreativna, hrabra, pokretač pozitivnih promjena. Ona preuzima odgovornost i umrežava se. Festival je kreiran kao platforma otvorenog dijaloga čiji alati su odlučni i inspirativni govori najuspješnijih dama regije ali i svijeta. Kroz teme života od politike i ekonomije preko kulture, medija, biznisa do svijeta društvenih mreža, slavimo uspjeh i motivišemo - navode organizatori.

Direktorica Festivala savremene žene, Edina Selesković objasnila je zašto je važno da se ovogodišnji Festival održi:

- Misija Festivala savremene žene koja predstavlja vodilju u svemu što radimo a posebno u danima Festivala se nije promijenila. Štaviše, mislim da je postala bitnija u vremenu u kojem živimo. Nismo htjeli da propustimo održavanje Festivala ove godine jer mislimo da nam svima Festival treba. Trebamo čuti pozitivne priče, vidjeti pozitivne primjere i trebamo dokazati da se i pored pandemije život nastavlja. Mi ćemo u toku Festivala poštovati sve preporuke i sve mjere koje su određene u tom momentu na našem teritoriju. Mi smo odlučili da online verzija jednostavno ne ispunjava našu želju i cilj Festivala već je potrebno da naše govornice i učesnice na neki način osjete pozitivnu energiju po kojoj je Festival poznat- kazala je Selesković.

Selesković dodaje i po čemu će to ovogodišnji Festival biti drugačiji:

- Mi smo odlučili da probamo nešto drugačije, da napravimo nešto što zaista i pored svih mjera i svih ograničenja predstavlja jednu interesantnu priču. Radi se o hibridnom obliku Festivala. Mi ćemo imati govornice iz desetak zemalja ove godine. Niti od jedne govornice nismo tražili da putuje i prelazi granicu. Govornice koje su van Bosne i Hercegovine sa nama će biti online dok će one koje su unutar granica Bosne i Hercegovine doći u Tuzlu i biti fizički sa nama. Međutim, online i offline predstavljanje ćemo kombinovati zajedno tako da će naše govornice koje se uključuju online biti prezentovane pred publikom u dvorani uz poštovanje svih mjera. Ograničili smo druženja, after party okupljanja, smanjili smo broj dešavanja van konferencijskog dijela Festivala ali ćemo i dalje uspjeti prezentovati i umjetnice i kulturna dešavanja koja smo zamislili samo u prilagođenom obliku - navodi ona. 

Radujući se svemu što nam Festival savremene žene sprema pozivamo vas da pratite oficijelnu web stranicu Festivala kao i njegove društvene mreže jer brojimo svega nekoliko dana od zvaničnog početka registracije. I ove godine u sve avanture koje dolaze idemo #hrabroženski.

PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Re: Ostalo je mjesec dana do početka III Međunarodnog Festivala savremene žene u Tuzli

Unread post by Vjetar »

Mogle su i ovdje doći i sve to reći što su planirale :hm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Ostalo je mjesec dana do početka III Međunarodnog Festivala savremene žene u Tuzli

Pozovi ih. :aaww

Kuduz
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Kuduz »

Festival?Da ovo nije malo ubleharenje?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

, terapija..... :D/
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Čestitke uspješnim ženama ali festival (?) sasvim nepotreban!
Kome točno,će prenijeti optimizam i pozitivnu energiju,na tom festivalu? Jer,broj posjetitelja će biti ograničen i
onda znamo tko će dobiti ulaznicu,uglavnom.
Mislim,da tamo,sigurno,neće sjediti djevojka koja ima odličnu ideju za posao samo ne zna od kud da počne i nema nikoga tko bi joj pomogao financijski da sve to pokrene.
Moje mišljenje o takvim festivalima (naziv bezveze) je da je to-NEPOTREBNO.Pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se BiH nalazi.
Trošenje novaca za koji bi bilo bolje da se utroši na tribine o obiteljskom nasilju nad ženama,koje se ,,gura pod tepih,,,kao da ne postoji.
Prije dva mjeseca,je bivši suprug ,polio ženu benzinom i zapalio pred djetetom. Preminula je nakon mjesec dana,borbe za život.U našim medijima,dva puta po dvije-tri rečenice,o tome. I to je to.
Žrtva (u ovom slučaju-žena) je uplašena,usamljena,psihički i fizički maltretirana,ne vidi izlaz i na kraju je i žigosana od naše sredine ako pokuša bilo što napraviti da bi se spasila.
Toliko toga treba pokrenuti,uraditi upravo uspješna žena jer ona ima mogućnosti i kroz politiku i kroz medije.
Nažalost,većina uspješnih žena okreće glavu .
Zato su ovakvi festivali,samo naslikavanja i pričanja priča,koje nikome ne mogu biti od koristi.
Ali, to je samo moje mišljenje!

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Ja opet mislim da ne pravi ni štetu festival poput ovoga.
Razumijem šta hoćeš reći i slažem se da postoji mnogo problema koji terete žene isključivo i koji su potpuno na marginama, uprkos svom značaju. Slažem se da treba da se o tome više govori i da se održavaju skupovi koji će ukazivati na te probleme i tražiti odgovore i rješenja za njih. Ali, niko nam ne brani da ih organizujemo (ne mislim mi konkretno, već žene u globalu). Bude i takvih skupova, koliko god da su rijetki, ipak bude i nisu zatvoreni za javnost, može se prisustvovati i učestvovati na njima i iznositi prijedloge, ukazivati na probleme. Ali nismo baš sklone tome i malo nas ode tamo i nešto i kaže.

Zato, kad već neko organizuje i ovakav festival, mislim da ga treba podržati. Jer njegovo održavanje nije blokada drugim tribinama da se održe, ako me razumijete. Niti će njegovo neodržavanje uticati da se održe druge tribine i skupovi o temama koje tište žensku populaciju.
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Ton
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Ton »

Ne pravi štetu, ali malo koristi donosi. Po svaku cijenu se želi zadržati festival, iako unovoj formi nije ni nalik festivalu. Ali hajde :kaafa

gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by gripen »

Sam taj naziv,neznam ko ga je formulisao,izgleda mi debilan.
CUJ,FESTIVAL ZENE ..... :killm

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Ton wrote:
Sat Sep 12, 2020 10:42 am
Ne pravi štetu, ali malo koristi donosi. Po svaku cijenu se želi zadržati festival, iako unovoj formi nije ni nalik festivalu. Ali hajde :kaafa
Ipak, je dobro. Zene se druze, razmjene iskustva, misljenja, razbiju svakodnevi monotoniju. Dobro i za biznis -hotela, restorana ...
.............................................................................................Image

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • U Tuzli električni stub usred kolovozne trake
    by Wall-e » » in Vijesti
    3 Replies
    946 Views
    Last post by Vjetar
  • Nema otkazivanja festivala u RS
    by Mina » » in Vijesti
    1 Replies