Bracne i vanbracne zajednice i njihovi (ne)uspjesi

Porodica, odnosi u porodici, odgoj djece, briga o roditeljima i slične teme
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Bracne i vanbracne zajednice i njihovi (ne)uspjesi

Post by Peace »

Vjetar wrote:
Fri Jan 02, 2026 11:13 pm
Jasno, ali kad tako žive i trebaju da žive onda :fpalm
Nisam te razumila Vjetre.

Mozes li drugim rijecima objasniti sta si htio reci?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Treba ih podržati da žive tako, ako stvarno žive tako :jbg Čemu nekome savjetovati razvod, ako svjesno žele pod isti krov iako su dvije škole pod jednim krovom :zbunjd

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Pa ne zele, desi se. I sasvim je ocekivano da se desi u ovom uzurbanom zivotu, i svijetu interneta.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Nekad mislim da ni 20% svih koji su u brakovima, ne bi trebali biti u brakovima. Odavno je to sve bilo zrelo za razvoda, ali ostaju. I ne mislim pri tome da su se "izborili", kompromise pravili ili šta god, već jednostavno pristaju da žive zajedno jer ili jednom od njih to odgovara tako a drugo ne vidi drugu opciju za sebe, ili oboje isto.

To što im je brak blago rečeno samo cirkus, manje je zlo u njihovim glavama očito.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

I to je tacno. Ima takvih brakova koje si opisao a usput muskarac ima neku, zena ima nekoga sa strane. A njih dvoje ne zele razvod da li radi deteta/dece ili cega vec. To mi je jos veci cirkus.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

, eto izgleda da je cilj. ozeniti se. da bi dostigao pravi zivotni cilj ... razvesti se.. :hahah
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Vjetar wrote:
Sat Jan 03, 2026 1:25 pm
Nekad mislim da ni 20% svih koji su u brakovima, ne bi trebali biti u brakovima. Odavno je to sve bilo zrelo za razvoda, ali ostaju. I ne mislim pri tome da su se "izborili", kompromise pravili ili šta god, već jednostavno pristaju da žive zajedno jer ili jednom od njih to odgovara tako a drugo ne vidi drugu opciju za sebe, ili oboje isto.

To što im je brak blago rečeno samo cirkus, manje je zlo u njihovim glavama očito.

U svakom odnosu ima svega, od bracnog do radnog. Da li je sve onda cirkus?
Da li to treba biti razlog da se ode iz svakog odnosa…Jednostavno svaki insan sam za sebe jer s drugim nije lahko :rolleyes

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Setih se jedne budale od zene... Igrala texas holden na facebook-u i tako pocela da pise sa nekim protiv koga je igrala to...I njihovo dopisivanje se prosirilo u razmenu brojeva,zvanja,gledanja bla bla bla...Jedan dan, rekla muzu odoh do prodavnice...i nije se vise vratila...Pobegla na neko selo kod tog a ostavila muza samog sa dvoje dece a da mu nije ni rekla da ga ostavlja. Tek uvece poslala sms ja sam otisla sa drugim xaxaxaxax.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella wrote:
Sat Jan 03, 2026 1:44 pm
, eto izgleda da je cilj. ozeniti se. da bi dostigao pravi zivotni cilj ... razvesti se.. :hahah
A sta je sa tobom Bella? Jesmo li tebe udavali do sada ? :D :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Coolio wrote:
Sat Jan 03, 2026 2:34 pm
Setih se jedne budale od zene... Igrala texas holden na facebook-u i tako pocela da pise sa nekim protiv koga je igrala to...I njihovo dopisivanje se prosirilo u razmenu brojeva,zvanja,gledanja bla bla bla...Jedan dan, rekla muzu odoh do prodavnice...i nije se vise vratila...Pobegla na neko selo kod tog a ostavila muza samog sa dvoje dece a da mu nije ni rekla da ga ostavlja. Tek uvece poslala sms ja sam otisla sa drugim xaxaxaxax.
Ima takvih danas. Cula sam za nekoliko slucajeva.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Peace wrote:
Sat Jan 03, 2026 2:37 pm
Coolio wrote:
Sat Jan 03, 2026 2:34 pm
Ima takvih danas. Cula sam za nekoliko slucajeva.
Zamisli, ostavis coveka sa kojim si 20+ godina i dvoje dece radi nekog balvana jer te je odusevio na kameri :hahah

Pa stvarno treba biti slucaj za posmatranje

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:hm zivjela je ona bez njega godinama..... a nekoliko godina zajednice, ne znachi da su pupchana vrpca :hahah
nakon 20 god i djeca napuste roditelje.. :hahah
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Meni je kao odraslom coveku normalno da ako ja prema zeni ili zena prema meni ne oseca nista, da sednemo za sto,razgovaramo,prijateljski se razidjemo...a ne da ja godinama imam drugu a glumim da sam u normalnom braku...

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Post by Capri »

Peace wrote:
Fri May 07, 2021 5:31 pm
Ovdje mozemo iznijeti nasa misljenje, sta je bolje i zasto je nesto bolje.

Nekad mi izgleda da svi, bez izuzetka, zagovaramo da je najbolje onako kako je kod nas :hm

U zadnjih 20ak god razvodi su u velikom porastu, postoje gradovi gdje se od tri sklopljena braka razvedu dva.
Ako izuzmemo Afriku, u svijetu se biljezi i sve manji broj novorodjenih beba. U US je prosle god zabiljezen najveci pad u zadnjih 40 god, i zabiljezen je kod svih rasa.
Da li je skupoca zivota dovela dotle, ili ne mozemo imati idealnog partnera, ili smo jednostavno toliko zaokupirani sami sobom, pa smo sami sebi i dovoljni...?

Zasto je danas tako tesko ostati u bracnoj zajednici? Ili je uvijek bilo tesko? I vrijedi li uopste vise i pokusavati? Koje su po vama dobre, a koje lose strane braka, a i vanbracne zajednice?
Idealiziramo previše ponukani jeftinim ljubavnim romanima. Ako se misli da je brak izbor koji znači da je sve ostalo sigurno i lako, nije. Ne znam, kao bračni par, morate birati jedno drugo iznova i iznova. Raditi na vezi. Ništa nije dato i odlučeno kada se dvoje vjenčaju. Brak mi je nekako kao dijeta; najveći posao se mora obaviti nakon što je dostignut cilj, odnosno idealna težinu i održavanje iste. Kontuinirano raditi na održavanju dobre veze, a to je teži posao nego zaljubiti se i vjenčati. Ne može to svako. Nekome kompromisi teško padaju.
Mislim da je lakše živjeti skupa, ustvari, najbolje je da svako ima svoj stan i da se vidjaju tako kada im se prohtije.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Capri wrote:
Wed Jan 28, 2026 6:59 pm
Peace wrote:
Fri May 07, 2021 5:31 pm
Ovdje mozemo iznijeti nasa misljenje, sta je bolje i zasto je nesto bolje.

Nekad mi izgleda da svi, bez izuzetka, zagovaramo da je najbolje onako kako je kod nas :hm

U zadnjih 20ak god razvodi su u velikom porastu, postoje gradovi gdje se od tri sklopljena braka razvedu dva.
Ako izuzmemo Afriku, u svijetu se biljezi i sve manji broj novorodjenih beba. U US je prosle god zabiljezen najveci pad u zadnjih 40 god, i zabiljezen je kod svih rasa.
Da li je skupoca zivota dovela dotle, ili ne mozemo imati idealnog partnera, ili smo jednostavno toliko zaokupirani sami sobom, pa smo sami sebi i dovoljni...?

Zasto je danas tako tesko ostati u bracnoj zajednici? Ili je uvijek bilo tesko? I vrijedi li uopste vise i pokusavati? Koje su po vama dobre, a koje lose strane braka, a i vanbracne zajednice?
Idealiziramo previše ponukani jeftinim ljubavnim romanima. Ako se misli da je brak izbor koji znači da je sve ostalo sigurno i lako, nije. Ne znam, kao bračni par, morate birati jedno drugo iznova i iznova. Raditi na vezi. Ništa nije dato i odlučeno kada se dvoje vjenčaju. Brak mi je nekako kao dijeta; najveći posao se mora obaviti nakon što je dostignut cilj, odnosno idealna težinu i održavanje iste. Kontuinirano raditi na održavanju dobre veze, a to je teži posao nego zaljubiti se i vjenčati. Ne može to svako. Nekome kompromisi teško padaju.
Mislim da je lakše živjeti skupa, ustvari, najbolje je da svako ima svoj stan i da se vidjaju tako kada im se prohtije.
Brak, pogotovu u danasnje vreme sveo se na obican potpis i nista vise. Nekada je to znacilo krunisanje ljubavi (iako je imalo i problematicnih brakova) a danas se ljudi uzimaju nakon mesec dana veze. I svakoga dana upoznajes svoju zenu/coveka jer ih prethodno nisi upoznao. Jos kada vidim one svadbe sa koreografijama za tik tok, povraca mi se

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Coolio wrote:
Wed Jan 28, 2026 7:43 pm

Brak, pogotovu u danasnje vreme sveo se na obican potpis i nista vise. Nekada je to znacilo krunisanje ljubavi (iako je imalo i problematicnih brakova) a danas se ljudi uzimaju nakon mesec dana veze. I svakoga dana upoznajes svoju zenu/coveka jer ih prethodno nisi upoznao. Jos kada vidim one svadbe sa koreografijama za tik tok, povraca mi se
Sad pamet u glavu, prvo se zabavljajte par godina pa onda kad je upoznaš onda se vratite u brak :starrr

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Vjetar wrote:
Fri Jan 30, 2026 8:22 am
Coolio wrote:
Wed Jan 28, 2026 7:43 pm

Sad pamet u glavu, prvo se zabavljajte par godina pa onda kad je upoznaš onda se vratite u brak :starrr
Ja sam to prosao burazeru...Znamo se mi i vise nego odlicno...Kod mene su u pitanju hajde da kazemo sitnice...Ono ostalo je sve bilo kako treba... :D

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Post by Vjetar »

Pa ako su sitnice, što ste se rastavili :hm Ako sad ne smetaju da se sastanete…

Stojim ja iza svog prethodnog posta :D/

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Sitnice u odnosu na probleme kakve imaju ljudi. To sam zeleo reci. Napisah da je glupost prerasla u neku vrstu terora sto je dovodilo do svadje.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

imala sam kolegicu. koja je imala svoj dan za izlazak sa svojom rajom... :-? muz je znao trachati. kako tu noch smrdi na rakiju.. :hahah . imali su skladan brak .. mislim da su josh uvijek zivi. zajedno...
. no. mislim da tako shto, nije normalno... pogotovo mladji parovi... :-? svaki novchich je bitan, za izazove zivota u dvoje. josh ako se dijete potrefi.. :-? chak i godishnji odmotri se mogu preskochiti..
.. izlazak na kafu, tokom dana. ili neki dogadjaj, igranje fudbala . kosharke.. je ok.

... zene da su u nekom .book club-u, ili lunch / kafa.. s prijateljicom. je ok ili skolski dugo nevidjeni prijatelj :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

E vidis,ja to nisam razumeo...Da neko udje u brak i sada nece dinar da potrosi nego sve stedi...Pa gde ce ih? Razumem da imas ustedjevinu kao i svako ali treba brate i trositi,izaci,proci nesto u zivotu...Naravno,nece niko da potrosi a da ne plati racune ili sta vec sve placa ali ako se mesecno odvaja na stranu jedan delic moze vala dati i da ode negde...

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Post by Capri »

Ne znam gdje da ovo postavim 😃

Donji dom francuskog parlamenta izglasao ukidanje termina "bračna dužnost"

Odluka je doneta jednoglasno sa 106 glasova "za", a zakon sada treba da bude razmatran u Senatu.

Donji dom francuskog parlamenta jednoglasno je usvojio zakon kojim se ukida "bračna dužnost", termin koji su, iako nije bio deo Građanskog zakonika, i dalje koristila neka pravosudna tela.

Доњи дом француског парламента изгласао укидање термина
Donji dom francuskog parlamenta izglasao ukidanje termina "bračna dužnost"
Odluka je doneta jednoglasno sa 106 glasova "za", a zakon sada treba da bude razmatran u Senatu, prenosi Figaro.

Ova inicijativa, koju su predstavili poslanici ekološke stranke, ima za cilj da u francuskom pravu jasno ukloni bilo kakav obavezujući seksualni odnos unutar braka.

Poslanica Mari-Šarlot Garan, koja je bila jedan od autora predloga zakona, istakla je da će zakon biti početak okončanja nasilja u braku i sprečavanja seksualnog nasilja.

"Ovaj zakon je važno rešenje za žene koje su bile prinuđene na seksualne odnose, koje su pretrpele bračno silovanje... Nadamo se da će ova promena biti početak kraja takvih nepravdi", izjavila je ona.

Iako termin "bračna dužnost" nikada nije bio zvanično priznat u Građanskom zakoniku, francuski sudovi su ponekad koristili ovaj pojam.

U jednom od slučajeva iz 2019. godine, muž je tražio razvod, jer njegova žena nije imala seksualne odnose sa njim tokom nekoliko godina, a sud je prihvatio njegov zahtev.

Nakon što je žena izgubila tužbu, slučaj je dospeo do Evropskog suda za ljudska prava koji je 2025. godine presudio u korist žene, smatrajući da je zakon time legalizovao seksualni odnos pod prisilom, što se povezivalo sa "kulturom silovanja".

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:-? . \zena nije u pravu.. ali eto.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Cuj to, znaci ima i takvih koji kazu zeni hajde da izvrsis bracnu duznost i ona mora da se skine?

Mati draga, kao 15-ti vek...Jok bre, treba i da donosi lavor sa vodom da mu pere noge i sece nokte...Daleko bilo...

Ali eto, ako su to morali ukidati zbog tih zatucanih ljudi onda je bolje sto su to uradili...

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Post by Capri »

Očigledno sa mora. Sve dok je nešto pod moranjem i nametnuto treba zakonom zabraniti. Barem u seksu treba imate slobodne volje. Ovdje gdje sam ja se ne može spavati sa curom/ženom ako se ne složi ona, u protivnom je silovanje. Only Yes is Yes