Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Peace »

Da dodam i ovo.
Otisla s cojekom jucer u salon, kad kod njih na tv winter jazz.
Otisla raditi drug test (za posao) kod njih isto neka relaksirajuca muzika na tv.

Ljudi izgleda zele nekako stvoriti manje stresne prostore.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Fri Jan 16, 2026 2:10 pm
Kaze mi sin kod njega je dog friendly office.
Kako mislis, pitam
- Ljudi mogu dovesti na posao svoje pse ukolike se fino ponasaju.
Pa dovedu li ?
- Dovedu.
Ponasaju li se lijepo?
- Ponasaju. I on je zavolio jednog huskija. Sjedi mirno ko cojek kod njegove vlasnice.

Googlah na tu temu

Prednosti ureda prilagođenih psima

Smanjuje stres i podiže moral:
Interakcija sa psima snižava kortizol, poboljšava raspoloženje i čini zaposlenike sretnijima.

Povećava produktivnost:
Podstiče kratke pauze, pomažući zaposlenicima da se napune energijom i ponovo fokusiraju.

Poboljšava zadržavanje i kulturu:
Popularna pogodnost koja potiče zajednicu, timski rad i povezanost, čineći zaposlenike zadovoljnijima.

Smanjuje izostajanje s posla:
Zaposlenici ne moraju uzimati slobodno vrijeme da bi se brinuli o svojim ljubimcima.
Kod nas je kids friendly i radije bih to dogs friendly ili cats friendly jer su ova kids užasno anoying u firmi :doh

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? vech godinama se pojavio.. therapy dog..mora nositi na sebi prsluk sa tim natpisom.. :jbg javna dijagnoza... i vlasnik ponosan Image ok donekle sa malim cukama..ali telad.. :-? je previshe... sve skupa.. smrde... nije za restorane niti office.. gdje ima osoba koje su alergichne.. bilo radnici ili posjetioci ...
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Dva dana bila odsutna od kuce, mislim dobar dio dana. Nesto s cojekom radila.
I osjeti se u kuci da me nije bilo. Stizala sam navecer…ali pitanje je dokle bi mogla stizati da je svaki dan.
Pa pomislih na sve mame koje su radile sve vrijeme dok su njihova djeca odrastala.
Gubi se 8,5 sati na poslu, neka 2 sata u saobracaju, 8 sati u spavanju, ostaje ti znaci nekih 6 sati.
Treba da skuhas, operes, ocistis, radis s djecom, trebas vremena i za muza.
Znam mislit ce neko ima i otac, treba da pomogne. Istina je da ima, i da treba, samo koliko je to zbilja u praksi…Jako malo, slozit ce te se.
Sve i kad oboje podjednako ucestvuju, oni su tu za djecu i jedno za drugo kad su vec do kraja izmoreni. Znaci zadnje atome svoje dnevne energije poklanjas onim koji su ti najpreci. Kad su iscrpljeni i kad kap moze da prelije casu.
Pa se jos neko cudi sto su porodice disfunkcionalne, pravo bi cudo bilo da su funkcionale.

Pa postavim sebi pitanje - k cemu toliki rad i odricanje?
Da bi mogli priustiti djeci da i oni isto tako zive jednom.
Sta vise, zivjet ce i gore. S obzirom da im je nedostajala paznja i ljubav, vrlo je vjerovatno da je nece ni kod sebe razviti, pa je samim tim nece ni dalje pruzati…
Ili da bi im mogli kupiti stvari. Stvari koje zbilja nikom i ne trebaju.
Koliko li nas se uopste nakon neke kupovine upita - jesam li sada srecniji? Koliko dugo sam srecniji?
Ovo se dobro pitati ukoliko zelimo rasti. Ma bilo koja stvar da je u pitanju, postavljajte sebi ova pitanja.
Moze dovesti do osvijestenosti. I do toga da covjek upozna sebe i pocne raditi stvari koje on stvarno voli.

U jednoj emisiji cujem da se 70% odjece koju kupimo nikad ne nosi.
Nesto sam na tu temu ovih dana googlala.
Evo jedan zanimljiv portal.
Pazite kako se pamuk i lan brzo razgradjuju.
Za zenu se proizvede, ne bas duplo vise nego za muskarca, ali haman….
Neki zanimljivi fakti.
Tako da se mozemo sjecati kad pricamo o bolestima i krizama da smo ustvari svi tome doprinijeli.

92 miliona tona tekstila se odbaci svake godine širom svijeta. (TheRoundup)
Prosječni američki potrošač godišnje odbaci oko 81,5 funti odjeće, što dovodi do procijenjenih 11,3 miliona tona tekstilnog otpada samo u zemlji. (roadrunner)
Modna industrija je odgovorna za 10% godišnjih globalnih emisija ugljika (Worldbank)
Svake godine modna industrija koristi dovoljno vode da zadovolji potrebe pet miliona ljudi, što iznosi 93 milijarde kubnih metara. (Worldbank)
Tekstil se može razgraditi i do 200 godina. (Roadrunner)
Samo 1% odjeće se reciklira svake godine (Therounduporg)
Do 500.000 tona mikrovlakana završi u okeanu svake godine (TheRoundup)
15% korištenog tekstila se šalje u inostranstvo gdje materijali često ionako završe na deponijama zbog manje naprednih sistema upravljanja otpadom (BU School of Public Health)

https://www.uniformmarket.com/statistic ... 0in%202014.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Isli smo na neko selo, skoro 2 sata do tamo vozili.
Nesto smo od njih kupili.
Par zivi tu 5 god, jedva ih tu sa google maps nadjes, bukvalno su u sumi i nestane ti signal.
Put do kuce je sumski.
Milju uokolo nemaju nikoga.
Imaju tri koze, tri kokice, i jednog psa.
Koze neka drukcija sorta od nasih, kratkih nogu i debele.
Pitah sta rade na koncu s kozama, hoce li in pojesti…?
Ne kazu, to si im ljubimci. I ponasaju se tako.
Dok su muskarci razgledali to po sto smo dosli, ja i zena smo obilazile okolo kuce, ispricasmo se ko da se znamo dugo.
Toliko su nam vjerovali, pozvali su nas u kucu. U kuci sam vidjela toliko unikatnih stvari…
Na koncu me zena zagrilila i pozvala da im dodjemo u ljeto, a to se rijetko desava s amerikacima.
Ali ocigledno radi ona narodna - lijepa rijec i gvozdena vrata otvara.

Od kako sam dosla razmisljam o njima. Volim i ja osamu, ali ne znam da li bi mogla bas toliko da se odvojim od svijeta.

Neke slike s tog mjesta

Image

Image

Image

Image

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ojj pa i koze debele :rolleyes

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ali ljudi su bili fit.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne pratim portale s vijestima redovno.
Prvo sam pravila pauze od nekoliko dana, pa se vratim da in pratim nekoliko dana.
Pa sam pravila pauze od nekoliko sedmica, pa popustim, i vratim im se nekoliko sedmica.
Pa sam na koncu uspjela da se odmaknem i na nekoliko mjeseci.
Tako sam uspjela da primijetim kako se stanje moje svijesti i mog bica uopste mijenjalo zavisno od toga da li sam pratila ili ne.
Jucer i danas sam u potrazi za necim otvorila par portala.
I primijetim ovo - ono cega smo imali unazad par mjeseci, sad imamo vise.
Ne moze covjek da se ne zabrine. Ako konstantno ono cega sada imamo raste, pa sta cemo imati za koju godinu…

Pazite sta imate i sta hranite. To ce se umnoziti.
Moze se napraviti zaokretaj. Bas je steta sto vecina ljudi u to ne vjeruje dovoljno da bi pokusali.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Na šta misliš?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mislim da trebamo traziti i teziti pozitivne stvari. I da nas treba mnogo koji ce to raditi, ako uopce zelimo da nam bude bolje.
Otruje se covjek crnjacina, pa i sam pocne djelovati tako.
Cak sam, dok sam ova zadnja dva dana citala vijesti, razumila i vase stavove “vecina ce zena”.
Stvarno to moras vjerovati ako pratis vijesti.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Ima smisla, ali to za zene i ne znam da je bas nesto u vijestima ocrnjeno o zenama :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja svoj zivot zivim pozitivno...Ne dozvoljavam bilo kakvu negativu...Imao sam par negativnih ljudi oko sebe koji su samo o problemima pricali, doktorima,sve naopako itd. Kod njih nikada nista pozitivno, sve je nesto tipa nece, ne moze, te ovo,te ono...Jednostavno takvi ljudi te ubijaju u pojam...Vesti me ne mogu zatrovati jer ja televizijama i novinama gotovo nista ne verujem...sve laz do lazi...Ali kada ovde pisem, meni je potpuno nelogicno iliti cudno da ljudi to ne kapiraju, da ne vide sta se desava i sve mislis, kada nekome govoris probudices ga, shvatice sta je i kako ali ne vredi. Ne govorim za forum, ja to govorim uopsteno...Ljudi pojma nemaju gde se nalaze...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Frendici umro otac.
Nismo toliko bliske, ali cujemo se bar 2 puta u mjesecu, i vidimo bar jedan put.
Njenog muza znam citav zovot. Neki daleki rod.
Ona je tu vijest stavila na fb. Ja cujem nakon 9 dana.
Javi mi druga frendica, koja je sasvim slucajno doznala, pa u cudu prvo nazvala mene da provjeri da li znam…
Nazovem je, izrazim saucesce, kaze mi, razocaranim tonom - well, svi su mi dosli, samo ti i S. niste…
Pitam - zasto nisi javila? Mi nismo znale..
- Nije mi veselje, kaze, pa da ljudima javljam. Stavila sam na fb.
Neko nema fb, neko i ne prati fb svaki dan, a nije nam ovo ni Bosna, nema osobnog sastajanje ni sirenja vijesti na stari nacin.
Bezveze sam se osjecala. To mi je beyond weird. Nasuprot mene S. koja je meni javila, a koja se s njom i vise druzi, toliko je razocarana, i ljuta, da joj zeli otici sada, i zavrsit s njom…

Bas ne znam sta je ispravno. Vjerovatno se nemamo pravo ljutiti. Ali 100% sam uvjerena da je ispravno takvu vijest javiti nekim drugim/sigurnim putem ljudima s kojim se druzis.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Fri Jan 30, 2026 5:10 pm
Frendici umro otac.
Nismo toliko bliske, ali cujemo se bar 2 puta u mjesecu, i vidimo bar jedan put.
Javi mi druga frendica, koja je sasvim slucajno doznala, pa u cudu prvo nazvala mene da provjeri da li znam…
Nazovem je, izrazim saucesce, kaze mi, razocaranim tonom - well, svi su mi dosli, samo ti i S. niste…
Neko nema fb, neko i ne prati fb svaki dan, a nije nam ovo ni Bosna, nema osobnog sastajanje ni sirenja vijesti na stari nacin.
Bezveze sam se osjecala. To mi je beyond weird. Nasuprot mene S. koja je meni javila, a koja se s njom i vise druzi, toliko je razocarana, i ljuta, da joj zeli otici sada, i zavrsit s njom…

Bas ne znam sta je ispravno. Vjerovatno se nemamo pravo ljutiti. Ali 100% sam uvjerena da je ispravno takvu vijest javiti nekim drugim/sigurnim putem ljudima s kojim se druzis.
Kakav bezobrazluk, umro joj otac a vama ne javi, već stavi na FB :hah
Ja bih joj rekao, i ti si mrtva sad za mene. Ili, nije samo otac ti umro, i ti si!

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Kaze nisam htela da javljam jer nije slavlje a objavila na facebook da vide i oni koje zna i oni koje ne zna.

Logicno je da javi prijateljima. Ili da barem neko od njenih bas bliskih a vasih zajednickih prijatelja vama javi.

Nisi ti nista kriva tu

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
i to je zbilja, nepotrebno.. mada, nekima je bitno koliko che ljudi dochi na sahranu, zashto. ne znam..
.. inache, shrana u krugu samo blize familije. mi je prihvatljivo
a bilo je sluchajeva. mozda je i vic. . dodju na sahranu pa na glas kazu. 'eeee bio je dobar' , mada mi je ostao duzan neke novce.. :hahah pa familija. naleti. pa vrati taj 'dug'..
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Frendici umro otac.

Ja sam bila u njenim cipelama i sigurno bi me povrijedilo da neko koga sam smatrala bitnim nije bio tu. Razumijem i tebe i obe ste u pravu. Ona se sad osjeća povrijeđeno, ali trebate što prije da se vidite. Pokaži joj da si tu za nju. Ta njena reakcija nije odraz nečeg dugoročnog, već je u osjetljivom periodu i treba joj malo više pažnje. Okej je sve, to da nisi saznala, i nemoj se osjećati krivom, samo probaj nadomjestiti to što se nisi javila prije
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Jan 30, 2026 6:15 pm
:-?
i to je zbilja, nepotrebno.. mada, nekima je bitno koliko che ljudi dochi na sahranu, zashto. ne znam..
.. inache, shrana u krugu samo blize familije. mi je prihvatljivo
a bilo je sluchajeva. mozda je i vic. . dodju na sahranu pa na glas kazu. 'eeee bio je dobar' , mada mi je ostao duzan neke novce.. :hahah pa familija. naleti. pa vrati taj 'dug'..
Mom drugaru se to desilo. Umro mu je otac i nakon 10-ak dana pojavi se covek i kaze kako mu je njegov otac dugovao 1000 eura...i sta ce,moj drugar ih mu da iako nikada njegov otac nije dugovao niti bilo sta. E sada niti mozes tvrditi da laze niti da ne laze...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Fri Jan 30, 2026 7:11 pm
Peace wrote:
Frendici umro otac.

Ja sam bila u njenim cipelama i sigurno bi me povrijedilo da neko koga sam smatrala bitnim nije bio tu. Razumijem i tebe i obe ste u pravu. Ona se sad osjeća povrijeđeno, ali trebate što prije da se vidite. Pokaži joj da si tu za nju. Ta njena reakcija nije odraz nečeg dugoročnog, već je u osjetljivom periodu i treba joj malo više pažnje. Okej je sve, to da nisi saznala, i nemoj se osjećati krivom, samo probaj nadomjestiti to što se nisi javila prije
Izrazila sam zelju da odmah taj dan dodjem, to je bilo u srijedu kad sam ja doznala…
I ona je svoju izrazila - da ne dolazim do petka.
Tako da nocas sam u planu.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Fri Jan 30, 2026 9:53 pm
biljka wrote:
Fri Jan 30, 2026 7:11 pm
Peace wrote:
Frendici umro otac.

Izrazila sam zelju da odmah taj dan dodjem, to je bilo u srijedu kad sam ja doznala…
I ona je svoju izrazila - da ne dolazim do petka.
Tako da nocas sam u planu.
Vjerujem da će sve biti u redu. Javi kako prođe <3
Per aspera ad astra :fiju

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Otisla danas u postu, trebala neke dokumente poslati kcerki.
I tako dok sam stajala na salteru, neko nace pricu da za sutra najavljuju snijeg.
Kazem - wow, to je odlicna vijest, zelim vam svima da uzivate sutra (5 nas unutra).
Zena iza saltera kaze - kako cemo uzivati? Pomisli kakav ce saobracaj biti, ceste ce mozda biti pokrivene ledom, bice udesa, osiguranja ce poskupiti svima…
Da, kazem. Mozes da vidis tu negativnu stranu, ali ima i pozitivna…
Mozes ostati cijeli dan kuci, u pidzami, slusati winter jazz, napraviti jelo koje svi volite, skuhati kolace, pogledti s porodicom neki porodicni film, uzivati u kafi, caju…
Drugi uposlenik, za drugim salterom, nageo se ledjima na zid i nekako sjetno kaze - uzivati mogu samo bogati…
Negdje neki bogati sigurno misle - uzivati mogu samo oni koji nemaju sve ovo na pameti sto ja imam.

I tako uglavnom biva. Svako razgadja da bude istinski radostan, jer nesto mu fali.
Kad bi samo mogli promijeniti ugao iz kojeg posmatramo…

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

A imas i onih koji uvek nadju manu u necemu iliti pesimisti. Da si rekla "jao, sutra sneg, udesi, poskupece osiguranje" oni bi rekli a sto ne bi u kuci sedela :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vaznije je, ja mislim, vise sta ce ljudi uciniti nego sta ce reci.
A jutros, u jedinom jutru ove zime kad je ovako lijepo padalo, ljudi su sigurno popalili njihove tv, comp. i tell, te tu provjerili kakav ce im dan biti.
Cijela dva sata sam hodala vani, cula sam nekog da vrisni radosno - snijeg. I vidjela jednog covjeka koji je izveo psa malo vani.
I moj muz je jedan od tih koji je izabrao provesti jutro uz vijesti.

Image

Image

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas kod mene bio lijep dan, nekih 10C.
Meni je bilo super toplo, otvorila sam vrata i ugasila grijanje.
Pustila sam glasno muziku, a u trgovini sam se zbog toplog dana tako lijepo osjecala da sam imala zelju svakom zagrljaj pokloniti.
Kcerka kaze da je i kod nje bio lijep i topao dan, kod nje je tem bila 1C.
NYC je oborio rekord sa nizom hladnih dana, zadnji put ih je toliko bilo 1961 god.

Zanimljivo kako se tijelo prilagodi na tem.
Pocetkom zime bilo mi je hladno i na 16C,
Na toj tem sam nosila laganije kapute, a danas sam hodala u majici dugih rukava.
Vani sam s cojekom popila kafu, da nas malo sunce sprzi…
Na 10C bi se u Novembru tresla ko jermenija.
Neka niko ne pita sta je jermenija, jer ni ja ne znam.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nije da planiram, ali nekako se desi da odem u shoping uvijek na valentinovo.
I lijepo je.
Lijepo je vidjeti tate kako biraju bukete i balone s njihovom djecom za zenu/mamu <3
Bas me dirne. I to rade muskarci svih zivotnih dobi.
I sva atmosfera je nekako lijepa, pozitivna.
Kupila sam na kasi dvije cokolade za dvije zene koje su radile na kasi.
Danas zbog valentinova, ali to uradim cesto.
Dosta je nervoznog svijeta, i znam koliko je sada testo raditi u javnoj usluzi, bilo kakvoj, a potrebna nam je, svima.
Tako naprevim neku sitnu gestu, da nekad radnice ponesu i lijepu pricu kuci.

Kcerkica kaze da sam trebala vidjeti valentinovo u NYC. Sve su djevojke/zene nosile ruze. U svakom cafeu su vam davali po jednu ruzu ako kupite kafu kod njih

Frendica mi bila na kafi iza podne.
Stigo mi neki kabinet za kuhinju, pa sam to sklapala sama, muz bio zauzet, sin otiso s drustvom na veceru.
I nesto ramjestala. Ostadoh 2-3 sata.
Al sve uz muziku.
Frizider mi je s computerom. Kad sam ga kupovala taj mi bio na ponudi.
Na pocetku ga nisam ni koristila mjesecima, a onda se naucila.
Posebno mi dobro dodje tokom Ramazana. Sto je najljepse tu mi ne idu reklame na yt.

Frendica prica - znas ovo se desilo…znas ono…sve crne strahote.
Stvarno nista ne znam, nista ne citam. Sto moram sve crnjake znati…
Svidja mi se imati mir u glavi.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14659 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio