Mostovi okruga Medison sindrom

Teme iz psihologije
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Mostovi okruga Medison sindrom

Unread post by Vjetar »

Vjerujem da ste svi gledali film.
Žene ga dožive - recimo tako - dosta drugačije nego muškarci :D/

Kako ste ga vi doživjeli?

Kikirikiniki
Forumaš mjeseca
Forumaš mjeseca
Reactions:
Re: Mostovi okruga Medison sindrom

Unread post by Kikirikiniki »

Dozivjela sam ga vise kao pricu o izborima i posljedicama nego o samoj ljubavi - pricu o odgovornosti, zrtvi i izboru izmedju licne srece i odgovornosti prema porodici. Imam osjecaj da zene u njemu cesce prepoznaju svakodnevna odricanja i unutrasnje borbe, dok se izvana mozda vidi samo propustena ljubav.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Prvo sam se mislila odakle mi je poznat naslov, jedva se sjetih, gledala sam.
Dobar film. Za detalje trebala bih gledati opet.

Kako ga to dozive muskarci?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Većina onih koji su gledali, to vide kao i ja. Romantizirana verzija prevare :jbg

Sve stoji da je ona nezadovoljna, mrtav život u zabiti… onda se pojavi “princ na bijelom konju” očara je životnošću, zanimljivošću, svime onim što njen muž nije, snom o nekom drugačijem životu, putovanjima, bla bla…

I onda se ona zaljubi naravno, jer ono što ima, njen muž i sve što ide uz njega izgleda tako jadno naspram očaravajućeg fotografa koji svijet obilazi pun je iskustava zanimljivih, bla bla…

I naravno ne može da se suzdrži, spava sa njim, i to joj je čudesno u odnosu na prostog muža. I lomi se zaljubljena želi otići sa njim i ostaviti i muža i djecu u taj novi zanimljiviji i uzbudljiviji život. Ali ipak proradi savjest i ne ode. Naprotiv, očigledno da će ostati i nikada ne reći naivnom mužu da je spavala sa drugim, da se zaljubila u njega, da ih je htjela ostaviti jer želi više.

To nam sve treba da bude opravdanje za to što je i uradila i osjetila jer eto na kraju ipak nije otišla :DE Ženama koje su gledale film, obično jeste.

Mislim da film ustvari govori o izborima, ali ne samo o njenom na kraju filma kad se lomi hoće li otići ili ostati, već o izborima koje pravimo u životu kada se ti izbori i prave - pred brak. I o tome šta želimo od života, mislimo li da to možemo sa osobom koju izaberemo i o zadovoljavanju sa tim što imamo i možemo. Ili ćemo jednostavno prvi put kad naidje bolje od našeg izbora, otići za tim. Jer naknadna kajanja i promjena izabranog nosi velike i teške posljedice ne samo po nas, već sve koji su predmet tih izbora.

Ojj preozbiljan post za mene :killm :D/

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Svaki brak, pa i dosta veza, počinje sa osjećajem kod obje strane da će trajati zauvijek. Mislim da niko ne ulazi u brak sa pretpostavkom da će možda u budućnosti sresti nekog ko više voli. Život, međutim, nije tako jednostavan. Brak postane rutina. I onda ti u život uđe neko zanimljiv, strastan, neko nov, ko nije dio te rutine. Njen muž nije tu imao nikakve šanse. Njen izbor, na kraju, je bio između dužnosti i ljubavi. Izabrala je dužnost. I tu nema pobjednika. Njen muž tu gubi najviše.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ako nesto ne znas, valjda te i ne boli.

Ako se dobro sjecam, muz nije doznao.

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Možeš biti gubitnik i da ne znaš. Ostatak života ona će voljeti fotografa, a muž će joj biti dužnost. Tako ja to vidim.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Sun Jan 11, 2026 2:11 pm
Većina onih koji su gledali, to vide kao i ja. Romantizirana verzija prevare :jbg

Sve stoji da je ona nezadovoljna, mrtav život u zabiti… onda se pojavi “princ na bijelom konju” očara je životnošću, zanimljivošću, svime onim što njen muž nije, snom o nekom drugačijem životu, putovanjima, bla bla…

I onda se ona zaljubi naravno, jer ono što ima, njen muž i sve što ide uz njega izgleda tako jadno naspram očaravajućeg fotografa koji svijet obilazi pun je iskustava zanimljivih, bla bla…

I naravno ne može da se suzdrži, spava sa njim, i to joj je čudesno u odnosu na prostog muža. I lomi se zaljubljena želi otići sa njim i ostaviti i muža i djecu u taj novi zanimljiviji i uzbudljiviji život. Ali ipak proradi savjest i ne ode. Naprotiv, očigledno da će ostati i nikada ne reći naivnom mužu da je spavala sa drugim, da se zaljubila u njega, da ih je htjela ostaviti jer želi više.

To nam sve treba da bude opravdanje za to što je i uradila i osjetila jer eto na kraju ipak nije otišla :DE Ženama koje su gledale film, obično jeste.

Mislim da film ustvari govori o izborima, ali ne samo o njenom na kraju filma kad se lomi hoće li otići ili ostati, već o izborima koje pravimo u životu kada se ti izbori i prave - pred brak. I o tome šta želimo od života, mislimo li da to možemo sa osobom koju izaberemo i o zadovoljavanju sa tim što imamo i možemo. Ili ćemo jednostavno prvi put kad naidje bolje od našeg izbora, otići za tim. Jer naknadna kajanja i promjena izabranog nosi velike i teške posljedice ne samo po nas, već sve koji su predmet tih izbora.

Ojj preozbiljan post za mene :killm :D/

Ne mora se Vjetre muz uopste drzati naivnim.
Jer u tom slucaju imamo haman pola svjetske populaciji naivnom.
Negdje neki dan procitah da je broj ljudi koji ce pokusati nesto “sa strane” u brako poprilicno velik.
Mislim moze se reci on je naivan, ali moze i ona je.
Il u stvari sav zivot je.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Most wrote:
Sun Jan 11, 2026 2:54 pm
Možeš biti gubitnik i da ne znaš. Ostatak života ona će voljeti fotografa, a muž će joj biti dužnost. Tako ja to vidim.
Ona ce najvise od svega voliti svoju jedinu svetu prirodnu duznost - biti majka.
Biti supruga, to je vec ljudsko. Valjda zato i jeste to lakse staviti na kocku.

Ma kako da je lijepa privremena avatura, svjesna ce osoba znati da ce i ta postati dosadna rutina jednom kad je budes zivjela stalno.

Most
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Most »

Slažem se donekle sa tobom. Ali, ona je izabrala da ne iskusi tu avanturu do kraja. Samim tim ta do kraja neisprobana avantura postaje dio njene mašte. Njena mašta joj daje sve moguće boje. Postaje idealizirana. Nikad neće postati rutina.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Most wrote:
Sun Jan 11, 2026 3:07 pm
Slažem se donekle sa tobom. Ali, ona je izabrala da ne iskusi tu avanturu do kraja. Samim tim ta do kraja neisprobana avantura postaje dio njene mašte. Njena mašta joj daje sve moguće boje. Postaje idealizirana. Nikad neće postati rutina.

Bas je to fina stvar, ostaviti nesto nedovrsenim, pa uvijek mozes idealizirati :)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

I kolika god je mogucnost da ce ona dalje idealizirati, tolika je i da ce se “jesti”.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Peace wrote:
Sun Jan 11, 2026 3:02 pm
Ma kako da je lijepa privremena avatura, svjesna ce osoba znati da ce i ta postati dosadna rutina jednom kad je budes zivjela stalno.
Pa da, i da je otisla sa njim naiso bi neki novi zanimljiviji fotograf :D

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sex je valjda zelja tijela za nekim drugim tijelom, i to smo u mogucnosti kontrolirati…
Ali kad i ako se desi ljubav, to je, ja bih rekla zelja duse za drustvom druge duse, i uglavnom ne mozes nista.
Desi se a ti nisi ni zelio ni planiro. Dusa ne poznaje i ne postuje papire koje smo mi potpisali, ona je od toga slobodna.
Rekla bih desi se sami Boziji uplit.
Da li je i tada partner naivan? Sta uopste ima s muzem/zenom?
Ko je se ikada zaljubio u nekoga jer je to tako i tada zelio i planiro?

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Peace wrote:
Sun Jan 11, 2026 7:18 pm
Da li je i tada partner naivan? Sta uopste ima s muzem/zenom?
Haha, ovo je dobro, sto neko napisa da je partner naivan sto smo ga mi prevarili, pa valjda smo mi prevaranti :D

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

A nikome ne primjećuje da je on ovdje skoro 70 godina :skippp
A ona 40-ak :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
vidish ti to. kako se narod navikne na takve 'situacije'.. mada njoj je ipak 40. te su godine za neke .. 'bash je otishla' :hahah
.............................................................................................Image

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Šta bi bio ekvivalent ovom filmu sa zamijenjenim ulogama?
Možda Match Point? :hm

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Film govori o životu koji se ne odvija onako kako se želi. Stvari se dese bilo da ti je 20 ili 50.

On je kao usamljeni vuk koji voli razgovarati s ljudima koje upoznaje. Ona se očito zaljubila, ali nije htjela da uništiti svoju porodicu i malo se povlačila kada bi on pokušavao napraviti "potez". U konačnici se radi o osobi koja je odana i poštuje svoga muža i svoju porodicu ( ovdje su mislim bila ključna djeca za ostanak). Ne ostavlja porodicu uprkos svojoj sreći, postavlja druge ispred sebe. I to je umjetnost. Film opisuje zabranjenu ljubav.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Capri wrote:
Tue Jan 27, 2026 10:28 pm
Film govori o životu koji se ne odvija onako kako se želi. Stvari se dese bilo da ti je 20 ili 50.

On je kao usamljeni vuk koji voli razgovarati s ljudima koje upoznaje. Ona se očito zaljubila, ali nije htjela da uništiti svoju porodicu i malo se povlačila kada bi on pokušavao napraviti "potez". U konačnici se radi o osobi koja je odana i poštuje svoga muža i svoju porodicu ( ovdje su mislim bila ključna djeca za ostanak). Ne ostavlja porodicu uprkos svojoj sreći, postavlja druge ispred sebe. I to je umjetnost. Film opisuje zabranjenu ljubav.
Dobro, a samo postavi ovako stvari:
Tvoj muž, dok si ti negdje na putu, upozna i provede nekoliko dana sa djevojkom koja ga očara i u koju se zaljubi. Imaju strastven seks. Ali zbog porodice, koja mu je ispred svega, ne ode sa njom, već ostane sa tobom i vjerovatno hudi cijeli život poslije zbog tog izbora.
Siguran sam da bi mu svaki dan sa divljenjem ponavljala koliko ti je odan i koliko te poštuje :aaww

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Vjetar wrote:
Wed Jan 28, 2026 9:23 am
Capri wrote:
Tue Jan 27, 2026 10:28 pm

Dobro, a samo postavi ovako stvari:
Tvoj muž, dok si ti negdje na putu, upozna i provede nekoliko dana sa djevojkom koja ga očara i u koju se zaljubi. Imaju strastven seks. Ali zbog porodice, koja mu je ispred svega, ne ode sa njom, već ostane sa tobom i vjerovatno hudi cijeli život poslije zbog tog izbora.
Siguran sam da bi mu svaki dan sa divljenjem ponavljala koliko ti je odan i koliko te poštuje :aaww
Ono što ne znaš ne može te ni povrijediti, tako i u filmu. Muž nikad nije saznao šta se zbilo i ta borba koju je ona osjećala je bila samo njena. Ništa nije garancija u životu za ostanak sa nekim, samo što je ona hrabro stajala iza odluke da ne napusti porodicu. Odličan film u svakom slučaju. Malo spor doduše, ali definitivno daje prostora za razmišljanje i diskusiju.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Capri wrote:
Wed Jan 28, 2026 3:21 pm

Ono što ne znaš ne može te ni povrijediti, tako i u filmu. Muž nikad nije saznao šta se zbilo i ta borba koju je ona osjećala je bila samo njena. Ništa nije garancija u životu za ostanak sa nekim, samo što je ona hrabro stajala iza odluke da ne napusti porodicu. Odličan film u svakom slučaju. Malo spor doduše, ali definitivno daje prostora za razmišljanje i diskusiju.
Pa dobro, mene zanima samo da li bi isto tako romantizirano i sa riječima hvale za hrabrost što je ostao sa tobom, doŽivjela i situaciju u kojoj je tvoj muž/partner u njenoj ulozi? Evo recimo da saznaš. Jer i mi smo saznali za njenu.

Mnogi imaju afere, zaljube se, pa to potraje ne nekoliko dana, već godina, pa hrabro ostaju uz svoje supružnike/partnere koji o tome nemaju pojma :DE

Samo pokušavam doći do odgovra da li bi isto tako blagonaklono gledala da si ti muž ove iz filma?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

A generalno, nekako mi je fokus bio ne na filmu kao filmu, već toj nekoj čežnji za “princom na bijelom konju”, uzbudljivom, karizmatičnom, strastvenom frajeru na kojeg će pasti i ona koja je u do tada sretnom braku, i tek sa njegovim pojavljivanjem shvati da može puno bolje, svjetla holivuda je obasjaju odmah, i ne popusti tom iskušenju. Nerijetko se i prepusti.

Zašto onaj iz filma muž nije dovoljan, ako očigledno jeste bio dobar prema njoj. Mora li tražiti više? I je li to trebala tražiti kad je bilo vrijeme da traži a ne sad sa mužem i djecom za vratom kao odgovornošću.

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Rekoh već, umijeće je i to. Žene obično odlaze kada se zaljube u drugog, to medjutim nije slučaj sa muškarcima. Njima je sigurnost mnogo bitnija nego neka razmjena tekućine. Zavisi šta smo izgradili skupa, u kojim smo godinama i tako to. Ne znam.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Hording sindrom
    by Skitnica » » in Psihologija
    5 Replies
    372 Views
    Last post by Skitnica