AI - umjetna inteligencija

Svijet tehnike, teme koje se odnose na sve vrste tehničkih uređaja - televizori, hi-fi, mobiteli, računari, programi, igre, aplikacije.
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: AI - umjetna inteligencija

Unread post by Coolio »

Na prvom mestu je sto ce sve vise ljudi ostajati bez posla...I da li se zapitas sta ce biti sa tim ljudima? Gde ce?

Poceli su robota da ubacuju u skole da predaje, dakle profesori ce biti visak...

Automobili,kamioni,vozovi,tramvaji su poceli ici sami...dakle svi vozaci bez posla...

Roboti ciste ulice,skupljaju smece...znaci i tu ce biti bez posla...

Kasa je iz dana u dan sve manje, sam placas i naravno karticom...dakle kasirke bez posla...

U medicini su poceli sa ubacivanjem robota...

Da li mislis da je to smesno ? Da je to dobro?

Da ne idem dublje u tu temu sa kamerama, sa gubljenjem proivatnosti, potpunom kontrolom itd.itd.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Nekada su ljudi dizali sav teret svojim misicima, da li mislis da je dobro sto su napravljene masine da zamijene ljude ili mislis da bi bilo bolje da to i dalje ljudi rade sa svojim misicima? Siguran sam da su i tada ljudi govorili da su to djavolja posla i da ce ostat bez posla ti radnici :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Sve si ti to u pravu burazeru, za masine...ali masinama upravlja isti taj covek...a ovde nece sedeti covek da uzjase robota i ide za njim ili da ponavlja reci u skoli za njim...Robot ide sam...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Udjes u bus, nema vozaca...ide sam...nema ni kontrolora vise jer u bus ne mozes da udjes dok ne skeniras svoju kartu...automatski par ljudi ostalo bez posla kada je u pitanju jedan bus...a koliko buseva ima sirom sveta...banalan primer sam ti naveo...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Znaci tvoj glavni strah je da ce doci do smanjenja zaposlenosti? Pa "rodit" ce se nova zanimanja :D, ko je prije 50 godina mogao zamisliti sadasnje nacine zarade novca? To se zove napredak :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja nemam strah nikakav i ni od cega...Ja razmisljam o svom detetu,njegovoj buducnosti...Bolesnici vladaju svetom i sprovode pravila kakva su zamislili i ukoliko ukinu kes koji kako sami kazu zele da ukinu, tu je svacijoj slobodi kraj...Ti isti bolesnici govore da nas je previse na zemlji bla bla bla...Bice nova zanimanja, poslusni rob...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

To sto pricas se moglo reci u bilo kojj tacki vremena, samo su sredstva razlicita, eto sada je to AI :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ne pricam ja. To otvoreno najavljuju...I sve nas vodi ka tome jer narod kao stado cuti i slusa...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Zato ne gledaj i ne citaj vijesti, dobro je Pis rekla :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Na vestima nema nista novo ni da ti kazu,mogu samo da te lazu dok sprovode ono sto zele a to je ovo sto sam ti napisao...Nemam ja sa vestima nista. Narod je taj koji treba da se digne i spreci zlotvore. drugo resenje za to nema...Ustvari ima, da ih pustis da nam rade sta pozele...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Coolio wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:08 pm
To otvoreno najavljuju
Pa ako ne na vijestima gdje najavljuju i ko?

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Ja u zadnje vrijeme ne znam šta je istina od onoga što pročitam ili gledam na internetu. Zgadio mi je sve AI. Nekada sam guglala simptome, pripremala se za sastanke a onda sam shvatila da zaglupljujem i da se ne služim niti zdravom logikom niti povjerenjem prema struci.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

[quotr post_id=103689 time=1769545574 user_id=57]
Coolio wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:08 pm
To otvoreno najavljuju
Pa ako ne na vijestima gdje najavljuju i ko?
[/quote]

Svetski ekonomski forum...okupljanje svih politicara u Davosu ( Svajcarska ). Tu dodju po instrukcije i onda politicari koji su obicni piuni i poslusnici sprovode ono sto im je receno...Korak po korak...Dom nama daju koske da glodjemo u vidu panike,ratova,sirenje straha i ostalo...Oni to najavljuju otvoreno ali narod kao izgubljen slucaj, ne cuje,ne vidi...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Onda ne gledaj ni to :D

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Capri wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:27 pm
Ja u zadnje vrijeme ne znam šta je istina od onoga što pročitam ili gledam na internetu. Zgadio mi je sve AI. Nekada sam guglala simptome, pripremala se za sastanke a onda sam shvatila da zaglupljujem i da se ne služim niti zdravom logikom niti povjerenjem prema struci.
A cuj ako cemo tako internet je od pocetka bio pun i bezveznih i laznih informacija, opet je na kraju na nama da zakljucimo i odaberemo prave stvari.

EDIT: Dobar avatar, nekad sam bio zaljubljen u Medlin Stow :D

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Ne možeš uporedjivati šta je internet bio prije 10 godina i ovo sad. Plaši me šta će biti za još deset, koliko će napredovati.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Sto ne bih mogao uporedjivati? Evo uporedjujem internet od njegovog samog nastanka :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Capri wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:39 pm
Ne možeš uporedjivati šta je internet bio prije 10 godina i ovo sad. Plaši me šta će biti za još deset, koliko će napredovati.
O tome ja i govorim...Ni ne slute kada vodi ovo sve...

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Pa eto, kada već dobro plivaš u tim vodama, kakve su se promjene desile od unazad godinu-dvije?

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

reci nam :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Capri wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:45 pm
Pa eto, kada već dobro plivaš u tim vodama, kakve su se promjene desile od unazad godinu-dvije?
Najveci problem je sto se ljudima predstavljaju samo dobre stvari sto se toga tice...O losim stvarima niko ziv ne govori...Zapravo govore ljudi mnogi ali oni sa tom pricom ne dobijaju prostora na televiziji jer se kosi sa svim onim sto nam televizije i novine predstavljaju.

Ovde se uveliko roboti prikljucuju, menjaju ljudsku radnu snagu sto je jako lose...forsira se prica o digitalnim identitetima, o tome da sve bude digitalno...itd.itd.

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Coolio wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:48 pm
Capri wrote:
Najveci problem je sto se ljudima predstavljaju samo dobre stvari sto se toga tice...O losim stvarima niko ziv ne govori...Zapravo govore ljudi mnogi ali oni sa tom pricom ne dobijaju prostora na televiziji jer se kosi sa svim onim sto nam televizije i novine predstavljaju.

Ovde se uveliko roboti prikljucuju, menjaju ljudsku radnu snagu sto je jako lose...forsira se prica o digitalnim identitetima, o tome da sve bude digitalno...itd.itd.
Mislila sam da dmr pojasni, tebi hvala na doprinosu. Slažem se, mada postoje poslovi koji roboti ne mogu da nadomjeste taman i da hoće. Ja se nekako nadam Resetu 😃

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Capri wrote:
Tue Jan 27, 2026 9:52 pm
Coolio wrote:
Capri wrote:

Mislila sam da dmr pojasni, tebi hvala na doprinosu. Slažem se, mada postoje poslovi koji roboti ne mogu da nadomjeste taman i da hoće. Ja se nekako nadam Resetu 😃
Naravno da postoje poslovi koje ne mogu zameniti ali gomilu poslova mogu i zamenice ako se nastavi ovako...I gde ce ta masa ljudi, niko i ne razmisllja...Ja se nadam resetu ali po grbaci tih bolesnika koji su sve to osmislili...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Coolio wrote:

Kako god iz tvojih i vecine postova vidim strah da ce neki ljudi upotrijebiti AI protiv nekih ljudi ili covjecanstva, a ne od samog AI-a. To su vec neke druge price i uveliko se ticu identiteta :D Sjecam se kako si bio ponosan na svoj identitet kao Srbin. Tako vjerovatno razmislja veeeelika vecina ljudi danas, mislim ne da su Srbi vec svoje nacionalnosti :D i odatle potice sav strah ljudi od ljudi, a ne od AI-a :D
Dok god se ne pocne kod ljudi prvenstveno podsticati onaj primarni identitet, da smo svi isto, dio istog, postojace strah jednih od drugih.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Dmr wrote:
Tue Jan 27, 2026 10:19 pm
Coolio wrote:

Kako god iz tvojih i vecine postova vidim strah da ce neki ljudi upotrijebiti AI protiv nekih ljudi ili covjecanstva, a ne od samog AI-a. To su vec neke druge price i uveliko se ticu identiteta :D Sjecam se kako si bio ponosan na svoj identitet kao Srbin. Tako vjerovatno razmislja veeeelika vecina ljudi danas, mislim ne da su Srbi vec svoje nacionalnosti :D i odatle potice sav strah ljudi od ljudi, a ne od AI-a :D
Dok god se ne pocne kod ljudi prvenstveno podsticati onaj primarni identitet, da smo svi isto, dio istog, postojace strah jednih od drugih.
Kod mene kao jedinke postoji samo strah za moje dete. Sta ce sa njim biti u buducnosti. Drugi strah kod mene ne postoji. Da sam ponosan na to odakle sam, naravno da jesam a verujem da je i svako od vas ponosan na isto ali to sto sam ponosan ne znaci da manje volim drugu naciju, bas naprotiv. Svaki normalan covek,odakle god on bio, kod mene je dobrodosao. I za mene i jesu svi isto. A AI ce biti upotrebljen protiv ljudi. Ne bukvalno da te ubiju i te gluposti ali ako recimo zameni kes i sve bude digitalno, tu ti je kraj slobodi. Jos ako naprave 15-ominutne gradove i ta sranja, tek ces onda osetiti sta je digitalni tor ali na lep nacin.