BH standard života vs dijaspora
Re: BH standard vs ostali

.............................................................................................

.............................................................................................
Jel to skuplje u odnosu na Bosnu ili jeftinije?
ne znam.. iz Bosne, ovdje niko ne posta..
nije im skupo nishta .
kod mene internet sa $50. poskupio na $100. dakle i kod ostalih . ali je bitno da je gorivo pojeftinilo. par $..
.
kod mene internet sa $50. poskupio na $100. dakle i kod ostalih . ali je bitno da je gorivo pojeftinilo. par $..
Pa zato što budžet za 2026. je predložila Federalna vlada u ukupnom iznosu 8.898.279.146 KM. Budžet RS za 2026. godinu, prema ovom prijedlogu, iznosi 7,409 milijardi KM. Na ovih 16 milijardi naši vladari dodaju i prihode iz Centralne banke koje pošalje dijspora pa zaokruže na 20 milijardi. Dok vi šaljete, i kupujete ovdje i plaćate PDV, niko se neće buniti.

. chisto sumnjam da dijaspora toliko shalje.. to je neka pricha lokalnih. kako ja vidim. da namami dijasporu da ulaze .. i da je opljachka.
. penzioner se moze vratiti. ali da ne otvara biznis... jednostavno da zivi. i tu je ok za dijasporu
. penzioner se moze vratiti. ali da ne otvara biznis... jednostavno da zivi. i tu je ok za dijasporu
To su podaci Centralne banke koja mora poslovati transparentno i davati redovno ovakve izvještaje. Ti možeš sumnjati. Još je ovo do septembra, a gdje je priliv od dolaska dijaspore za praznike u decembru i koliko je dato u ruke što Centralna banka ne može pratiti, ali uprati Bingo, frizeri, zubari, ćevapdžije.
Sigurno će se ovo zaokružiti na 5 milijardi samo preko CB jer je u septembru uplata bila veća nego godinu prije kada je bila preko 5 milijardi.
https://avaz.ba/vijesti/dijaspora/10180 ... lijarde-km
https://avaz.ba/vijesti/dijaspora/10180 ... lijarde-km
. pogledaj profil turiste, koji posjechuje .ostaju u ptosjeku 2 dana. i koliko taj turista sa ruksakom ostavi novaca .
.. dijaspora. zavisi koja.. stara dijaspora. dolai rjedje ili nikako. dijaspora iz EU, koja je u velikom broju, na rad na odredjeno vrijeme.. dolazi mozda uchetsalje. ali n donose sigurno. velike novce za potroshiti ..
. ugostiteljski objekti . profitiraju, narod mora jesti. to su iglavnom posjete da , chevabdinice i pitare.. nije neki novac..
frizeri.
ne znam. dijaspora dolazi manje vishe sredjena.
da se pokaze..
e zubne ordinacije. profitiraju. jer je zbilja jeftinija usluga. kvalitet . zavisi. mnogi su obnavljali rad u svojim drzavama.. tako. treba biti oprezan..
dakle. cifre objavljuju 'portali'. novinari. da li im vjerovati.
ne bash. ..
.. dijaspora. zavisi koja.. stara dijaspora. dolai rjedje ili nikako. dijaspora iz EU, koja je u velikom broju, na rad na odredjeno vrijeme.. dolazi mozda uchetsalje. ali n donose sigurno. velike novce za potroshiti ..
. ugostiteljski objekti . profitiraju, narod mora jesti. to su iglavnom posjete da , chevabdinice i pitare.. nije neki novac..
frizeri.
ne znam. dijaspora dolazi manje vishe sredjena.
e zubne ordinacije. profitiraju. jer je zbilja jeftinija usluga. kvalitet . zavisi. mnogi su obnavljali rad u svojim drzavama.. tako. treba biti oprezan..
dakle. cifre objavljuju 'portali'. novinari. da li im vjerovati.
Ne novinari, Centralna banka. Novinari prenesu njihove izvještaje. Još u tom članku kažu da samo 50% ide preko banke što je vrlo realno jer lakše je ostaviti nego slati.
A pogledaj samo granične prelaze u vrijeme praznika koliko se čeka ulaz ili izlaz. Imaš uživo BIHAMK-ove.
Kada su praznici ni u džamiji petkom nema mjesto više nego se mora doći pola sata ranije ili do neke seoske. Nema se gdje parkirati auto od limuzina i džipova sa stranim tablicama. Pa Bella ti meni kažeš, vjeruješ svojim očima više nego meni.
i kako znaju.koliko 'ostave' mislish na kesh
Ja sam ranije imao raspravu sa jednom budalom, kaze on meni sta ti imas sa Srbijom, ti zivis u Nemackoj. Debil nije ni svestan da vise mog novca udje u Srbiju nego sto ga on ostavi.
To nema niko na papiru kao ovaj podatak Centralne banke BiH što su donacije koje idu u oba entiteta zbog čega sam došao do 'budžeta države' na osnovu jedan entitet + drugi entitet + dijaspora i tu je čak preko 20 milijardi, ali neki ipak procjenjuju da je to dosta više.
Imaš li ti predstavu o broju bosanske dijaspore kao rezltat rata ili kao ove sadašnje migracije? Gase se škole. Poslije rata je bilo po 5-6 odjeljenja sa po 36 učenika, danas je usjeh ako se skupi 3 odjeljenja po 18 učenika da bi smanjili tehnološki višak prosvjetara. Manjim dijelom je smanjen natalitet, a većim dijelom odlazak.
Niko ne posjeti roditelje da na odlasku ne ostavi bar ono što je pretvorio u marke, a nije stigao potrošiti. Jelte?BiH ne bi mogla preživjeti bez doznaka iz inostranstva, uvjeren je predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.
Ukazuje da se 4,3 milijarde odnosi samo na iznose uplaćene iznose putem računa, dok je konačan iznos podrške bh. dijaspore možda i dvostruko veći.
Procjene pokazuju da je Bosna i Hercegovina od 2013. do danas izgubila znatno stanovništvo – ukupno oko 400.000 do 620.000 ljudi – radi negativnog prirodnog priraštaja i masovnog iseljavanja.
https://time.rs/c/adab91a316/dijaspora- ... hatgpt.com
A na TV-u emisije kako se ljudi ustvari vracaju nazad u Bosnudeksametazon wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 6:48 amTo nema niko na papiru kao ovaj podatak Centralne banke BiH što su donacije koje idu u oba entiteta zbog čega sam došao do 'budžeta države' na osnovu jedan entitet + drugi entitet + dijaspora i tu je čak preko 20 milijardi, ali neki ipak procjenjuju da je to dosta više.
Niko ne posjeti roditelje da na odlasku ne ostavi bar ono što je pretvorio u marke, a nije stigao potrošiti. Jelte?BiH ne bi mogla preživjeti bez doznaka iz inostranstva, uvjeren je predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.
Ukazuje da se 4,3 milijarde odnosi samo na iznose uplaćene iznose putem računa, dok je konačan iznos podrške bh. dijaspore možda i dvostruko veći.Imaš li ti predstavu o broju bosanske dijaspore kao rezltat rata ili kao ove sadašnje migracije? Gase se škole. Poslije rata je bilo po 5-6 odjeljenja sa po 36 učenika, danas je usjeh ako se skupi 3 odjeljenja po 18 učenika da bi smanjili tehnološki višak prosvjetara. Manjim dijelom je smanjen natalitet, a većim dijelom odlazak.
Procjene pokazuju da je Bosna i Hercegovina od 2013. do danas izgubila znatno stanovništvo – ukupno oko 400.000 do 620.000 ljudi – radi negativnog prirodnog priraštaja i masovnog iseljavanja.
https://time.rs/c/adab91a316/dijaspora- ... hatgpt.com
Znam ih dosta. Najčešće su to slučajevi ljudi koji su tamo ostvarili penzije i dolaze ovamo u svoje kuće da žive, ima dosta majstora kao što su keramičari ili limari ili električari i ovdje su dosta traženi pa imaju uvijek posla, kući su i dobro zarađuju. Čak u mojoj bližoj rodbini ima djece koja su tamo magistrirala i tamo rade odlične poslove, ali ih više zanima ovaj naš laganiji tempo života gdje se može i dobro zaraditi i raspituju se o mogućnostima. Samo u mom gradu imaju desetine milionera koji nikada ovo ne bi stekli da su radili u Njemačkoj, Austriji ili Holandiji. U nekoj srednjoj klasi gdje su policajci ili profesori imaš onih koji su pokrenuli posao sa voćnjacima ili proizvodnjom meda i zarade sada više od tog posla koji je trebao dopunjavati budžet nego tamo gdje mu se uplaćuje penzija i zdravstveno. Ima dosta bosanske dijaspore koja kupuje po hrvatskom primorju nekretnine pa neke rentaju, a u nekima dolaze na odmor i planiraju u penziji se tu vratiti. Ima i odlazaka i povrataka pa nekada zbunjujuće djeluje da li odlaze ili se vraćaju. Ali nema više onih talasa odlazaka kakvi su bili u prošloj deceniji. Idu ljudi još na tri mjeseca i tamo rade pa se vrate pa opet tri mjeseca. Raznih kombinacija je tu.
. da, svaki mjesec, morash u red/ chekaonici, .. kod dr. da ti produzi terapiju. koja je inache . --do kraja zivota..
Kao neko ko je živio dvije godine vani nakon čega sam odlučila da se vratim, mogu reći da u birokratiji nije bilo neke velike razlike.
Termin za doktora se jednako, ako ne i duže čeka ako želiš da ideš u državnu ustanovu. Naravno hitne procedure idu odmah, ali je tako i ovdje. Nisam bila nešto oduševljena time. Jedino gdje jesam osjetila veliko olakšanje je u papirologiji na fakultetu. Odnosno u Bosni i dalje moram nositi uplatnice iz banke na fakultet da bi mi dali tri papira da upišem podatke svaki sesmetar-ime, prezime, ime roditelja, naziv fakulteta i ostale gluposti... (jedan papir je pola marke i ja u uplatnicu pišem 1, 50 KM...), dok je vani sve bilo online, bez komplikacija.
Pored toga, najznačajnija razlika zbog koje vjerujem da bih i sama živjela vani je situiranost ljudi koji nisu visokoobrazovani. Ne bih ih nazvala srednjom klasom, već jednostavno ljudi koji nemaju završen fakultet. Ovdje ti ljudi, pogotovo u manjim sredinama, jedva spajaju kraj s krajem. Mislim na radnike npr. u fabrikama, na kasi... Konobarisanje je druga priča. Vani su moje kolegice, radnice na kasi, sebi svako ljeto mogle priuštiti ljetovanje od 7-10 dana u Turskoj/Egiptu, par dana zimovanja na nekoj od okolnih planina... Ovdje se to nažalost ne može ako radiš takve poslove
Mislim da visokoobrazovana osoba može uspjeti i tamo i ovamo stići do nekog lagodnog života, ali onima sa srednjom stručnom spremom je puno jednostavnije vani nego ovdje
Termin za doktora se jednako, ako ne i duže čeka ako želiš da ideš u državnu ustanovu. Naravno hitne procedure idu odmah, ali je tako i ovdje. Nisam bila nešto oduševljena time. Jedino gdje jesam osjetila veliko olakšanje je u papirologiji na fakultetu. Odnosno u Bosni i dalje moram nositi uplatnice iz banke na fakultet da bi mi dali tri papira da upišem podatke svaki sesmetar-ime, prezime, ime roditelja, naziv fakulteta i ostale gluposti... (jedan papir je pola marke i ja u uplatnicu pišem 1, 50 KM...), dok je vani sve bilo online, bez komplikacija.
Pored toga, najznačajnija razlika zbog koje vjerujem da bih i sama živjela vani je situiranost ljudi koji nisu visokoobrazovani. Ne bih ih nazvala srednjom klasom, već jednostavno ljudi koji nemaju završen fakultet. Ovdje ti ljudi, pogotovo u manjim sredinama, jedva spajaju kraj s krajem. Mislim na radnike npr. u fabrikama, na kasi... Konobarisanje je druga priča. Vani su moje kolegice, radnice na kasi, sebi svako ljeto mogle priuštiti ljetovanje od 7-10 dana u Turskoj/Egiptu, par dana zimovanja na nekoj od okolnih planina... Ovdje se to nažalost ne može ako radiš takve poslove
Mislim da visokoobrazovana osoba može uspjeti i tamo i ovamo stići do nekog lagodnog života, ali onima sa srednjom stručnom spremom je puno jednostavnije vani nego ovdje
Per aspera ad astra 
Takvi sto se vracaju su i u pravu. I ja bih se u tom slucaju vratio, tacnije vraticu se kada jos sta obezbedim za sebe a prvenstveno svokje dete. Naravno da ce se penzioner vratiti kada mu je bolje da zivi dole sa tom penzijom jer ne placa kiriju kao sto bi je ovde placao. Zanatlije poput keramicara,molera,elektricara i tome slicno mogu dosta para zaraditi i kod nas. Neko se doduse ubije od posla,nema slobodnog dana a neko zna i da naplati dobro pa ga zivi super.deksametazon wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 11:20 amZnam ih dosta. Najčešće su to slučajevi ljudi koji su tamo ostvarili penzije i dolaze ovamo u svoje kuće da žive, ima dosta majstora kao što su keramičari ili limari ili električari i ovdje su dosta traženi pa imaju uvijek posla, kući su i dobro zarađuju. Čak u mojoj bližoj rodbini ima djece koja su tamo magistrirala i tamo rade odlične poslove, ali ih više zanima ovaj naš laganiji tempo života gdje se može i dobro zaraditi i raspituju se o mogućnostima. Samo u mom gradu imaju desetine milionera koji nikada ovo ne bi stekli da su radili u Njemačkoj, Austriji ili Holandiji. U nekoj srednjoj klasi gdje su policajci ili profesori imaš onih koji su pokrenuli posao sa voćnjacima ili proizvodnjom meda i zarade sada više od tog posla koji je trebao dopunjavati budžet nego tamo gdje mu se uplaćuje penzija i zdravstveno. Ima dosta bosanske dijaspore koja kupuje po hrvatskom primorju nekretnine pa neke rentaju, a u nekima dolaze na odmor i planiraju u penziji se tu vratiti. Ima i odlazaka i povrataka pa nekada zbunjujuće djeluje da li odlaze ili se vraćaju. Ali nema više onih talasa odlazaka kakvi su bili u prošloj deceniji. Idu ljudi još na tri mjeseca i tamo rade pa se vrate pa opet tri mjeseca. Raznih kombinacija je tu.
Inace sto kaze Biljka, dole sa srednjom skolom i da ne znas nista ne mozes ziveti dok su ti ovde mogucnosti velike. Em sto mozes dobro zaradjivati em sto ti grad moze placati skolovanje ili neki kurs. U Nemackoj dosta stimulisu onoga ko zeli da napreduje. Evo recimo primer moje sestre...Kao pomocna medicinska sestra kada je dosla imala je 2100 eura netto platu. I onda je trazila skolovanje kako bi kasnije imala vecu platu. Drzava em sto ti plati skolovanje em sto dobijas platu za to vreme, dakle platu svoju nastavljas da primas a skolujes se...Zapravo isla je recimo sest nedelja u skolu pa je sest nedelja radila i tako u krug...Zatim je to zavrsila i postala je glavna medicinska sestra sa oko 2900 eura netto platom. Onda je opet trazila da ide u skolu po istom sistemu, platu od 2900 eura je uredno dobijala, skolovanje joj je bilo placeno i sada je sef jednog odeljenja I sada je trazila dalje da ide ali ne znam za sta tacno.
Ili moj drugar je radio u fimri gde se voze mali i veliki kamioni, prevozi se nesto nemam pojma. I sada on je imao B dozvolu i mogao je da vozi samo man je kamione do 3.5 tone. Firma mu je platila da polaze za CE i sada vozi ogromne kamione sa prikolicom, I to imas svuda u velikim firmama da napredujes a da te ne kosta nista. Ok, duzan je onda da ostane dve godine u toj firmi da radi ali i to mozes da eskiviras ukoliko bas zelis.
Da ti ne nabrajam kralju duple plate krajem juna i krajem decembra, pa dodatno placanje prekovremenih sati, da nocna smena pa praznici sve se dodatno placa. i
. mogu ako su u 30-im. max. 50 -im.. dalje ne mrdaju.. 'vechina 'obogalji. odnosi se i na na povratnike. neki poslich mogu odraditi ali da se 'ubijaju od posla' ili 'para' teshko..
U mom gradu sve više ljudi se liječi po privatnim poliklinikama. Tu ti je sve od krvnih nalaza pa nadalje što posumnjaju bez uputnica i čekanja nego nazoveš, dobiješ termin i recepte nakon sat vremena. Čak je i apoteka u sklopu. A ko hoće na karticu ili kako se to prije govorilo na knjižicu onda to fakat potraje ako nemaš vezu, ali ima dobrih ljekara. Znam sa sistematskih. Još mi hvala Bogu ne trebaju. I tu se plaća pa recimo popravak zuba je trenutno 18 KM.
Živio sam 7 godina i planirao ostati tamo da mi nisu nazvali iz Bosne i rekli da ima Konkurs dosta primamljiv i odmah sam rekao da neću jer mi je u Njemačkoj bilo dobro, dobar stan, opremio ga sve novim, dobra primanja i nije mi do novih početaka, ali iz noći u noć ušao neki crv i pošaljem Molbu i prime me bez ikakve intervencije niti sam imao konkurenta. Primanja su bila onda manja nego ona koju sam ostavio u Njemačkoj, ali opet dovoljno za normalan život. Iz Njemačke se nisam vratio sa nekom velikom ušteđevinom jer tamo sam živio sasvim normalno šta poželim od tehnike, obuće, odjeće, putovao jer planirao tamo ostati. I opet u Bosni od bosanske plate napravio kuću od temelja. Zanimljivo što kažu ....nafaka ....jer u tom periodu mi ispao paralelno još jedan posao i zarađivao duplo. Još mi ispao i treći i radio samo jedan mjesec i odustao jer niti je zdravo niti normalno, a htio da završim kupatilo jer je kvadrat kupatila u kući izgleda najskuplji.
Moj dobar prijatelj tamo koji je studirao medicinu i prekinuo je otišao na Arbeitsamt/biro i ovi ga nasavjetovali da upiše kurs od 6 mjeseci za Pharmaberatera i u startu novo, moćno auto čije održavanje plaćala firma, gorivo, telefon, pokloni za ljekare i u startu je imao blizu 10.000 KM, kasnije kada su počeli da mu sjedaju i procenti od prodanih lijekova znao je dostići i do 20.000 KM. Ja sam imao u planu prodavnicu vode plus dostava restoranima i stanovima jer sam imao neke prijatelje Nijemce koji su me na to poticali i obučavali me kod svojih prijatelja. U smislu, nazovi, naruči, prodaj.
. sve te gradjevinske radove. pojedincu trebaju jednom u ..koliko, 10 -20 godina.. trenutno su ti radovi vrlo skupi. pretjerano. . tako.. da se mogu i izostaviti...
.. mozda che biti problem za osobe .koje su vani 20 + godina. navichi se, opet . . zivotu u Bosni. koji je po meni loshiji nego kad su ti napustili istu..
..
.. mozda che biti problem za osobe .koje su vani 20 + godina. navichi se, opet . . zivotu u Bosni. koji je po meni loshiji nego kad su ti napustili istu..
..
I po Srbiji i po Bosni imas poslova koji su zadovoljavajuci za zivot ali je to u malom procentu. Inace da je losije nego sto je bilo, to jeste. Onaj ko se vrati taj vec ima plan, razradjeno sve, ustedjevinu dobru itd.
. svaka drzava je manje vishe takva.. i u Njemachkoj imash osoba bez posla. malo zaradjuju itd.
.. Japan pogotovo. oni mislim preko 20 god nisu dobili povechanje plata. narod radi za zbilja niske prihode,/ vechina bez visokog pbrazovanja/, hrana i nije toliko skupa.. ali to shto zarade, jedva se pokrivaju i pokrivaju se zato. shto su takvi. ne kukaju. ne traze... sami u sebi borbe vode.... a da ti niko ne primjeti...
. kod nas a evo i ti si primjer. samo kukash na gazdu. nja nja. ne kaze hvala itd..
Ja uvek zelim da guram napred i idem ka boljem. I ako ja napredujem i odradjujem posao bolje i vise onda ocekujem i da to neko postujeBella wrote: ↑Fri Jan 23, 2026 7:10 pm. svaka drzava je manje vishe takva.. i u Njemachkoj imash osoba bez posla. malo zaradjuju itd.
.. Japan pogotovo. oni mislim preko 20 god nisu dobili povechanje plata. narod radi za zbilja niske prihode,/ vechina bez visokog pbrazovanja/, hrana i nije toliko skupa.. ali to shto zarade, jedva se pokrivaju i pokrivaju se zato. shto su takvi. ne kukaju. ne traze... sami u sebi borbe vode.... a da ti niko ne primjeti...njihova vrlina ili mana
. kod nas a evo i ti si primjer. samo kukash na gazdu. nja nja. ne kaze hvala itd..shtaosh bre. otvori svoj biznis.
![]()
![]()
A cime se ti bavis? Radis li ili si japanac
. poshtuje time . shto je bash tebe izabrao,da napredujesh, da ti mjesto... da li je zadovoljan taj . .mmm, vjerujem da vidi dosta propusta. ali , ipak i kao takvog che te ostaviti da nastavish napredovati. jer nema niko drugi.
.. mogao si zakljuchiti.. ne kukam, pogotvo shto se tiche posla.. .. nasha odluka je glavna.. ako prihvatish neki posao ,radi ga shto najbolje mozesh.. ako neko kritikuje.. to shto ti radish.. treba se malo zamisliti . prochi sve moguche tachke.. ?
.. generalno. malo ko ima direktan odnos za 'vlasnikom firme' radije sa kojekavim 'menadjerima' koji su isti kao i svi ostali samo sa malo vechom platom i puno obaveza i . ' kako se kaze uvlachenje onima iznad ' valja to svariti u glavi
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 14 Replies
- 1480 Views
-
Last post by Coolio
-
- 187 Replies