Zene, zene...
Re: Zene, zene...
"Jedna od najboljih stvari koja mi se ikad dogodila je to da sam žena. To bi trebale osjećati sve žene", Marilyn Monroe
.............................................................................................
Tako to na zlo krene kada žene daju komentare ženama o ženama. To su muška posla.
Procitala sam nekoliko stranica teme i ima zanimljivih razmisljanja. Zenama u ovom patrijahalnom svetu je teze izboriti se i u karijeri pa i u svim drugim segmentima jer uglavnom i ako je nesto sa zenskim prefiksom time upravljaju muskarci. ne zameram zenama kada iskoriste svu svoju pamet, mudrost i resurse da se izbore na vrh. Drugacije ne mogu.
Pamet i mudrost da. A šta su resursiDora wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 12:33 pmProcitala sam nekoliko stranica teme i ima zanimljivih razmisljanja. Zenama u ovom patrijahalnom svetu je teze izboriti se i u karijeri pa i u svim drugim segmentima jer uglavnom i ako je nesto sa zenskim prefiksom time upravljaju muskarci. ne zameram zenama kada iskoriste svu svoju pamet, mudrost i resurse da se izbore na vrh. Drugacije ne mogu.
Per aspera ad astra 
Ne zameram zenama kao "slabijem polu" kada ne biraju sredstva/resurse do cilja. Tako je nekako kroz vekove. Istorija belezi mnoge primere.
Ja volim original zene 
Pa mislim da sad na ovim prostorima živimo u prilično normalnim uvjetima kad su u pitanju karijerne prilike, da nema potrebe da se skreće sa pravilnog puta da se dođe do željene karijere. A žene koje koriste svakakve resurse mislim da samo štete drugim ženama i u suštini podržavaju taj isti patrijarhat
Per aspera ad astra 
I kada se zena uda za oficira ili lekara sa stanom zato sto joj neko celi zivot tvrdi da je to dobra prilika. I kada se manekenka uda za fudbalera (skoro postalo pravilo). I kada se devojka sa 23 godine uda za poznatog glumca. I kada vise danas imamo ugovorenih brakova zbog spajanja kapitala nego nekada princeza i princeva da bi se spojilo kraljevstvo ili nekada spajanja porodica od "soja i korena". Kakve su danas nove prilike i okolnosti? Zene, zene...
Sve se ja slažem što se tiče patrijarhata koji je duboko ukorijenjen, ali imamo i mi mozak da se ne udamo iz koristi. Ako ništa, sad se te priče o dobrim prilikama i "samo se udaj dobro" mogu razbijati jer opet kao društvo jesmo napredovali. Neće te niko istući jer želiš da se obrazuješ i da budeš uspješna. Okej, teško je penjati se ljestvicom, slažem se, ali to nije opravdanje u 21. stoljeću u Europi da posežeš za nekim drugim sredstvima.Dora wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 4:36 pmI kada se zena uda za oficira ili lekara sa stanom zato sto joj neko celi zivot tvrdi da je to dobra prilika. I kada se manekenka uda za fudbalera (skoro postalo pravilo). I kada se devojka sa 23 godine uda za poznatog glumca. I kada vise danas imamo ugovorenih brakova zbog spajanja kapitala nego nekada princeza i princeva da bi se spojilo kraljevstvo ili nekada spajanja porodica od "soja i korena". Kakve su danas nove prilike i okolnosti? Zene, zene...
I po meni nema razlike između toga da se udaš za nekog iz koristi i od toga da preko neke stvari gradiš karijeru. I jedno i drugo je pogrešno, a cilj ne opravdava sredstvo
Per aspera ad astra 
Ko danas još igra po propisima? Pravilnim putem? Jednako i muškarci biraju kraći put, lakši, na neke druge načine, kada se pokušavaju situirati ili "uspjeti" u poslu ili bilo čemu.biljka wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 3:54 pmPa mislim da sad na ovim prostorima živimo u prilično normalnim uvjetima kad su u pitanju karijerne prilike, da nema potrebe da se skreće sa pravilnog puta da se dođe do željene karijere. A žene koje koriste svakakve resurse mislim da samo štete drugim ženama i u suštini podržavaju taj isti patrijarhat![]()
Žene imaju rođenjem stečeno oružje za takvu "borbu" i koristiće ga većina, najsvjesnije moguće ili nesvjesno, ako će značiti brži i sigurniji put do uspjeha. Baš koga danas briga za moralnost i etiku
Ja ne poznajem nikoga iz te "većine"Vjetar wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 8:40 pmKo danas još igra po propisima? Pravilnim putem? Jednako i muškarci biraju kraći put, lakši, na neke druge načine, kada se pokušavaju situirati ili "uspjeti" u poslu ili bilo čemu.biljka wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 3:54 pmPa mislim da sad na ovim prostorima živimo u prilično normalnim uvjetima kad su u pitanju karijerne prilike, da nema potrebe da se skreće sa pravilnog puta da se dođe do željene karijere. A žene koje koriste svakakve resurse mislim da samo štete drugim ženama i u suštini podržavaju taj isti patrijarhat![]()
Žene imaju rođenjem stečeno oružje za takvu "borbu" i koristiće ga većina, najsvjesnije moguće ili nesvjesno, ako će značiti brži i sigurniji put do uspjeha. Baš koga danas briga za moralnost i etikuIli za patrijarhat, ako je njoj u konačnici dobro
A i da jeste većina, a nije, to nije opravdanje jer onda nisi ništa ni bolja od mizoginog muškarca. Praktički učestvuješ u urušavanju položaja žene u društvu
Last edited by biljka on Thu Jan 22, 2026 8:53 pm, edited 1 time in total.
Per aspera ad astra 
Otvori malo oči 
Pa više puta se raspravljalo o sličnim temama i više puta si baš ti slično napisao i evo godinu dana poslije nisam baš uočila takve slučajeve
Per aspera ad astra 
Otvori malo više 
Nisu svi ofirni u tome, i ne mora biti drastično očigledno da se to primjeti. Ali ako posmatraš, vidjećeš.
Koga slusa Brnabicka, Joksimovicka ili Kisicka u Srbiji? Ne pita nista Vucica?
Koga slusa Vulicka, Cvijanovicka, Ljubojevicka, Kojicka? Rade bez konsultacija sa Dodikom?
Pendes i Kristo rade samostalno, a da ne pitaju nista Covica? U SDA nije samo Zuko? U vladajucoj trojci Renic, Cudic... U Hrvatskoj u sjeni Plenkovica su Pejcinovic- Buric, Suica, Tramisak, Simpraga....
Sve one ispunjavaju volju sefova. Sto nisu sefovi? Ko u svetu radi na novom svetskom poretku osim Putina, Trampa, Natanjahua, Zelenskog, Makrona, Sholca, Erdogana, Bin Semana, Orbana, Jinpinga? Koliko se pita Meloni ili Ursula u svoj ovoj prici?
Zato sam postavila gore Votes for Women. Zene ne odlucuju, o njima odlucuju.
Koga slusa Vulicka, Cvijanovicka, Ljubojevicka, Kojicka? Rade bez konsultacija sa Dodikom?
Pendes i Kristo rade samostalno, a da ne pitaju nista Covica? U SDA nije samo Zuko? U vladajucoj trojci Renic, Cudic... U Hrvatskoj u sjeni Plenkovica su Pejcinovic- Buric, Suica, Tramisak, Simpraga....
Sve one ispunjavaju volju sefova. Sto nisu sefovi? Ko u svetu radi na novom svetskom poretku osim Putina, Trampa, Natanjahua, Zelenskog, Makrona, Sholca, Erdogana, Bin Semana, Orbana, Jinpinga? Koliko se pita Meloni ili Ursula u svoj ovoj prici?
Političari/ke su svakako loši ljudi, bez obzira na spol. Zato je žena manje u toj grupiDora wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 9:00 pmKoga slusa Brnabicka, Joksimovicka ili Kisicka u Srbiji? Ne pita nista Vucica?
Svejedno, stoji što si napisala, ali i dalje cilj ne opravdava sredstvo
Per aspera ad astra 
Pratim. 
Ja vec rekoh, volim samo original zene...i nista vise 
opishi slikovito .originalnu?

.............................................................................................
Mislim da grijesis. Ne znam ni jednu koja se time pusluzila.Vjetar wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 8:40 pmKo danas još igra po propisima? Pravilnim putem? Jednako i muškarci biraju kraći put, lakši, na neke druge načine, kada se pokušavaju situirati ili "uspjeti" u poslu ili bilo čemu.biljka wrote: ↑Thu Jan 22, 2026 3:54 pmPa mislim da sad na ovim prostorima živimo u prilično normalnim uvjetima kad su u pitanju karijerne prilike, da nema potrebe da se skreće sa pravilnog puta da se dođe do željene karijere. A žene koje koriste svakakve resurse mislim da samo štete drugim ženama i u suštini podržavaju taj isti patrijarhat![]()
Žene imaju rođenjem stečeno oružje za takvu "borbu" i koristiće ga većina, najsvjesnije moguće ili nesvjesno, ako će značiti brži i sigurniji put do uspjeha. Baš koga danas briga za moralnost i etikuIli za patrijarhat, ako je njoj u konačnici dobro
Zeni i sa sasvim malo mozga je uvreda da dolazi do necega na taj nacin.
To je ono bas da zgazos samu sebe.
Ne znam stvarno ko treba otvoriti oci…
. kako je ona dospjela do vrha,,Janet Wood Reno
Lawyer and former United States Attorney General

-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 10 Replies
- 1831 Views
-
Last post by Bella
-
- 4 Replies