Zene, zene...

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Zene, zene...

Unread post by deksametazon »

"Jedna od najboljih stvari koja mi se ikad dogodila je to da sam žena. To bi trebale osjećati sve žene", Marilyn Monroe

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg i ubila se. bolje da je primjenila pol

:hahah
.............................................................................................Image

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Tako to na zlo krene kada žene daju komentare ženama o ženama. To su muška posla.

Dora
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Dora »

Image

Dora
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Dora »

Procitala sam nekoliko stranica teme i ima zanimljivih razmisljanja. Zenama u ovom patrijahalnom svetu je teze izboriti se i u karijeri pa i u svim drugim segmentima jer uglavnom i ako je nesto sa zenskim prefiksom time upravljaju muskarci. ne zameram zenama kada iskoriste svu svoju pamet, mudrost i resurse da se izbore na vrh. Drugacije ne mogu.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dora wrote:
Thu Jan 22, 2026 12:33 pm
Procitala sam nekoliko stranica teme i ima zanimljivih razmisljanja. Zenama u ovom patrijahalnom svetu je teze izboriti se i u karijeri pa i u svim drugim segmentima jer uglavnom i ako je nesto sa zenskim prefiksom time upravljaju muskarci. ne zameram zenama kada iskoriste svu svoju pamet, mudrost i resurse da se izbore na vrh. Drugacije ne mogu.
Pamet i mudrost da. A šta su resursi :hm
Per aspera ad astra :fiju

Dora
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Dora »

Ne zameram zenama kao "slabijem polu" kada ne biraju sredstva/resurse do cilja. Tako je nekako kroz vekove. Istorija belezi mnoge primere.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja volim original zene :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dora wrote:
Thu Jan 22, 2026 2:01 pm
Ne zameram zenama kao "slabijem polu" kada ne biraju sredstva/resurse do cilja. Tako je nekako kroz vekove. Istorija belezi mnoge primere.
Pa mislim da sad na ovim prostorima živimo u prilično normalnim uvjetima kad su u pitanju karijerne prilike, da nema potrebe da se skreće sa pravilnog puta da se dođe do željene karijere. A žene koje koriste svakakve resurse mislim da samo štete drugim ženama i u suštini podržavaju taj isti patrijarhat :jbg

Dora
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Dora »

I kada se zena uda za oficira ili lekara sa stanom zato sto joj neko celi zivot tvrdi da je to dobra prilika. I kada se manekenka uda za fudbalera (skoro postalo pravilo). I kada se devojka sa 23 godine uda za poznatog glumca. I kada vise danas imamo ugovorenih brakova zbog spajanja kapitala nego nekada princeza i princeva da bi se spojilo kraljevstvo ili nekada spajanja porodica od "soja i korena". Kakve su danas nove prilike i okolnosti? Zene, zene...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dora wrote:
Thu Jan 22, 2026 4:36 pm
I kada se zena uda za oficira ili lekara sa stanom zato sto joj neko celi zivot tvrdi da je to dobra prilika. I kada se manekenka uda za fudbalera (skoro postalo pravilo). I kada se devojka sa 23 godine uda za poznatog glumca. I kada vise danas imamo ugovorenih brakova zbog spajanja kapitala nego nekada princeza i princeva da bi se spojilo kraljevstvo ili nekada spajanja porodica od "soja i korena". Kakve su danas nove prilike i okolnosti? Zene, zene...
Sve se ja slažem što se tiče patrijarhata koji je duboko ukorijenjen, ali imamo i mi mozak da se ne udamo iz koristi. Ako ništa, sad se te priče o dobrim prilikama i "samo se udaj dobro" mogu razbijati jer opet kao društvo jesmo napredovali. Neće te niko istući jer želiš da se obrazuješ i da budeš uspješna. Okej, teško je penjati se ljestvicom, slažem se, ali to nije opravdanje u 21. stoljeću u Europi da posežeš za nekim drugim sredstvima.

I po meni nema razlike između toga da se udaš za nekog iz koristi i od toga da preko neke stvari gradiš karijeru. I jedno i drugo je pogrešno, a cilj ne opravdava sredstvo

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Thu Jan 22, 2026 3:54 pm
Dora wrote:
Pa mislim da sad na ovim prostorima živimo u prilično normalnim uvjetima kad su u pitanju karijerne prilike, da nema potrebe da se skreće sa pravilnog puta da se dođe do željene karijere. A žene koje koriste svakakve resurse mislim da samo štete drugim ženama i u suštini podržavaju taj isti patrijarhat :jbg
Ko danas još igra po propisima? Pravilnim putem? Jednako i muškarci biraju kraći put, lakši, na neke druge načine, kada se pokušavaju situirati ili "uspjeti" u poslu ili bilo čemu.

Žene imaju rođenjem stečeno oružje za takvu "borbu" i koristiće ga većina, najsvjesnije moguće ili nesvjesno, ako će značiti brži i sigurniji put do uspjeha. Baš koga danas briga za moralnost i etiku :D/ Ili za patrijarhat, ako je njoj u konačnici dobro

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Jan 22, 2026 8:40 pm
biljka wrote:
Dora wrote:
Ko danas još igra po propisima? Pravilnim putem? Jednako i muškarci biraju kraći put, lakši, na neke druge načine, kada se pokušavaju situirati ili "uspjeti" u poslu ili bilo čemu.

Žene imaju rođenjem stečeno oružje za takvu "borbu" i koristiće ga većina, najsvjesnije moguće ili nesvjesno, ako će značiti brži i sigurniji put do uspjeha. Baš koga danas briga za moralnost i etiku :D/ Ili za patrijarhat, ako je njoj u konačnici dobro
Ja ne poznajem nikoga iz te "većine" :zbunjd

A i da jeste većina, a nije, to nije opravdanje jer onda nisi ništa ni bolja od mizoginog muškarca. Praktički učestvuješ u urušavanju položaja žene u društvu
Last edited by biljka on Thu Jan 22, 2026 8:53 pm, edited 1 time in total.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Otvori malo oči :rolleyes

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Jan 22, 2026 8:52 pm
Pa više puta se raspravljalo o sličnim temama i više puta si baš ti slično napisao i evo godinu dana poslije nisam baš uočila takve slučajeve

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Otvori malo više :rolleyes

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Thu Jan 22, 2026 8:54 pm
Vjetar wrote:
Thu Jan 22, 2026 8:52 pm
Pa više puta se raspravljalo o sličnim temama i više puta si baš ti slično napisao i evo godinu dana poslije nisam baš uočila takve slučajeve
Nisu svi ofirni u tome, i ne mora biti drastično očigledno da se to primjeti. Ali ako posmatraš, vidjećeš.

Dora
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Dora »

Koga slusa Brnabicka, Joksimovicka ili Kisicka u Srbiji? Ne pita nista Vucica?
Koga slusa Vulicka, Cvijanovicka, Ljubojevicka, Kojicka? Rade bez konsultacija sa Dodikom?
Pendes i Kristo rade samostalno, a da ne pitaju nista Covica? U SDA nije samo Zuko? U vladajucoj trojci Renic, Cudic... U Hrvatskoj u sjeni Plenkovica su Pejcinovic- Buric, Suica, Tramisak, Simpraga....

Sve one ispunjavaju volju sefova. Sto nisu sefovi? Ko u svetu radi na novom svetskom poretku osim Putina, Trampa, Natanjahua, Zelenskog, Makrona, Sholca, Erdogana, Bin Semana, Orbana, Jinpinga? Koliko se pita Meloni ili Ursula u svoj ovoj prici?

Zato sam postavila gore Votes for Women. Zene ne odlucuju, o njima odlucuju.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dora wrote:
Thu Jan 22, 2026 9:00 pm
Koga slusa Brnabicka, Joksimovicka ili Kisicka u Srbiji? Ne pita nista Vucica?
Koga slusa Vulicka, Cvijanovicka, Ljubojevicka, Kojicka? Rade bez konsultacija sa Dodikom?
Pendes i Kristo rade samostalno, a da ne pitaju nista Covica? U SDA nije samo Zuko? U vladajucoj trojci Renic, Cudic... U Hrvatskoj u sjeni Plenkovica su Pejcinovic- Buric, Suica, Tramisak, Simpraga....

Sve one ispunjavaju volju sefova. Sto nisu sefovi? Ko u svetu radi na novom svetskom poretku osim Putina, Trampa, Natanjahua, Zelenskog, Makrona, Sholca, Erdogana, Bin Semana, Orbana, Jinpinga? Koliko se pita Meloni ili Ursula u svoj ovoj prici?

Zato sam postavila gore Votes for Women. Zene ne odlucuju, o njima odlucuju.
Političari/ke su svakako loši ljudi, bez obzira na spol. Zato je žena manje u toj grupi :hahah
Svejedno, stoji što si napisala, ali i dalje cilj ne opravdava sredstvo :jbg

Dora
Intern
Intern
Reactions:

Unread post by Dora »

biljka wrote:
Thu Jan 22, 2026 9:08 pm

Svejedno, stoji što si napisala, ali i dalje cilj ne opravdava sredstvo :jbg
Tvoj izdvojeni stav. :jbg

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Pratim. :DE

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja vec rekoh, volim samo original zene...i nista vise :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

opishi slikovito .originalnu? :lups :hahah
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Thu Jan 22, 2026 8:40 pm
biljka wrote:
Dora wrote:

Mislim da grijesis. Ne znam ni jednu koja se time pusluzila.
Zeni i sa sasvim malo mozga je uvreda da dolazi do necega na taj nacin.
To je ono bas da zgazos samu sebe.

Ne znam stvarno ko treba otvoriti oci…

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Janet Wood Reno
Lawyer and former United States Attorney General
. kako je ona dospjela do vrha,, :jbg :-? mislim da je Klinton bio lud za njom.. kao da je drzi za straznicu :hahah

Image

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Ostalo je mjesec dana do početka III Međunarodnog Festivala savremene žene u Tuzli
    by Skitnica » » in Vijesti
    10 Replies
    1831 Views
    Last post by Bella
  • U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi za sve žene
    by Skitnica » » in Vijesti
    4 Replies
    620 Views
    Last post by Skitnica
  • Istaknute žene
    by Mina » » in Svijet
    10 Replies