Hoće li (opet) biti rata u BiH?

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Magazin

Post by Coolio »

Dmr wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:40 pm
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:31 pm
I da li je istina da je Tudjman ovo javno izgovorio? Sta mislis?

https://pro.tiktok.com/t/ZGdmf2edU/
Apsolutno je to rekao i ne vidim u cemu je probelm :D Procijenio da odcjepljenje nece biti moguce bez rata a zeljeli su odcjepljenje po svaku cijenu pa su samim tim i zeljeli rat, zar je tako tesko shvatiti :D
Ja shvatam ali mi govore da su Srbi zapoceli rat

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

dezire wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:52 pm
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:31 pm
I da li je istina da je Tudjman ovo javno izgovorio? Sta mislis?

https://pro.tiktok.com/t/ZGdmf2edU/
Naravno da je izgovorio! Šta je tu čudno?
I to da je žrtvovao Vukovar!
Sjećam se, u ratu (blizina Zadra), nakon 2 mjeseca konačno dogovore primirje i ovi iz elektroprivredde Zd izađu poprave dalekovode, dobijemo struju i za par sati opet granate, Srbi iz SAO krajine gađaju dalekovode, opet nema struje.
Kaže tip iz vojne policije koji je pratio konvoj naoružanja prema Dubrovniku....naši dobili naređenje da prvi počnu gađati njjih da se Srbi nebi uspavali
Cuo sam i to sve. Ovo sam njoj poslao jer me ubedjivala da su Srbi poceli rat

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Dmr »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:59 pm
Srbi nisu dozvolili odcjepljenje bez rata :D Meni ga dodje na isto :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Dmr wrote:
Sun Jan 11, 2026 5:02 pm
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:59 pm
Srbi nisu dozvolili odcjepljenje bez rata :D Meni ga dodje na isto :D
I u tome ima istine,ne poricem. Ona je to na drugaciji nacin rekla...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:killm :hahah

kakvo ocjepljenje.... srbi '92 skonatali da je njih procentualno najvishe u YU, vojska YU preko 70 % bili srbi... :jbg ko danas trump. isti rezon
.. to je bio zlochinac miloshevich... koji je godinama prije '92 pripremao narod srbije na to. iz lichnog iskustva znam.. da su se srbi pocheli doseljavati u bosnu,

direktovr moje firme preko nochi, doveden iz srbije :fpalm zaposhlavali se .. bilo nam je intreresntno. i pitali se zashto dolaze u bosnu da rade. to vrijeme je bilo ekonomski jako loshe. moja firma pred raspadom.. a oni dolaze. .
....... nakon rata. smo saznali da taj dr nije uplachivao penziono radnicima,3 god znaci rat nije pocheo '92 bec .kasne '80 .. itd.
i zvaka i dalje glumi nevinashece. nikako da svati .iz kakvog 'naroda' potiche.. :jbg sad chu kao on. zao mi je svakog nevinog srbina koji je ne svojom voljom uvuchen u zlochinachke akcije u bivshoj YU :cv

:hahah
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

I ti si na osnovu tvoje firme zakljucila da se srbi doseljavaju da bi ratovali. Au. A ono sto vidis da su izjavljivali ne prihvatas, to su neki roboti pretpostavljam. Lepo ljudi kazu ukratko, hteli ste da se odvojite i zato je pokrenut rat. Srbi su hteli da ostane celovitost drzave a vi da se odvojite. I zato su hrvati u dogovoru sa bosancima mislili da je rat najbolje resenje kako bi se odvojili.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Dmr »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 5:41 pm
Lepo ljudi kazu ukratko, hteli ste da se odvojite i zato je pokrenut rat.
Uuu kako okrenu pricu, nisi ni ti naivan :D Opravdavas rat sa strane Srbije jer nije dozvoljavala da republike izadju iz Juge? :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Dmr wrote:
Sun Jan 11, 2026 5:47 pm
Coolio wrote:
Uuu kako okrenu pricu, nisi ni ti naivan :D Opravdavas rat sa strane Srbije jer nije dozvoljavala da republike izadju iz Juge? :D
Ne opravdavam ali je valjda normalno da branis celovitost drzave ili ipak nije? Kako preti Bosna za odvajanje republike Srpske? Ratom ili kaze ok, hajde idite svojim putem?!

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Dmr »

Zar je Srpska medjunarodno priznata kao samostalna drzava? :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Dmr wrote:
Sun Jan 11, 2026 5:57 pm
Zar je Srpska medjunarodno priznata kao samostalna drzava? :D
Ako imas republiku, samim tim se i zoves republika Srpska znaci da jesi. Ni Kosovo nije priznato pa je na silu oteto,okupirano. Ni u EU ga ne priznaju svi kamoli u svetu ali oni teraju po svome.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by dezire »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 5:53 pm
Dmr wrote:
Coolio wrote:
Ne opravdavam ali je valjda normalno da branis celovitost drzave ili ipak nije? Kako preti Bosna za odvajanje republike Srpske? Ratom ili kaze ok, hajde idite svojim putem?!
Ako dvoje žive u braku i jedno se želi razvesi... Ne možeš ga silom zadržati.
Ustav je to omogućavao i trebalo se razići mirnim putom
Ovdje je RS entitet a ne republika

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Dmr »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:00 pm
Ako imas republiku, samim tim se i zoves republika Srpska znaci da jesi. Ni Kosovo nije priznato pa je na silu oteto,okupirano. Ni u EU ga ne priznaju svi kamoli u svetu ali oni teraju po svome.
Prouci to malo bolje :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

dezire wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:01 pm
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 5:53 pm
Dmr wrote:

Ako dvoje žive u braku i jedno se želi razvesi... Ne možeš ga silom zadržati.
Ustav je to omogućavao i trebalo se razići mirnim putom
Ovdje je RS entitet a ne republika
RS je postala Republika dejtonskim sporazumom s'tim sto se vodi kao entitet jer se kao glavni grad vodi Sarajevo a inace sva vlast se vodi u Banjaluci. Bosna je drugi entitet. I da se razumemo, ja ne navijam da bude rata, da se oni nesto odvajaju itd. Samo uporedjujem kako su tada Hrvatska i Bosna htele samostalnost i radi toga zapoceli rat. Srbi su ratovali jer su hteli da odbrane celovitost. Tako sada Kosovo uzimaju na silu, sutradan ce izmisljati Sandzak, pa Vojvodinu jer politika u svetu nije na strani Srbije i sve svaljuje na srbe jer narod Srbije nece u NATO i na strani je Rusije sto je i logicno.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:08 pm
pa Vojvodinu
Autonomija Vojvodine nije ukinuta jednokratno, već je
postepeno smanjivana, a ključni trenutak kada je suštinski dovedena u pitanje i počela da se ukida bila je Antibirokratska revolucija i "Jogurt revolucija" početkom 1989. godine, kada su smenjena rukovodstva Vojvodine (i Kosova, i Slovenije), čime su de fakto ukinute nadležnosti SAP Vojvodine. Ovo je bio uvod u kasnija smanjenja ustavne i pravne autonomije tokom 1990-ih.
Zvaka, oladi se bre.. prichash istoruju sa tiktoka. jel to gradivo kako i sina obrazujesh..

:-?
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:18 pm
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:08 pm
pa Vojvodinu
Autonomija Vojvodine nije ukinuta jednokratno, već je
postepeno smanjivana, a ključni trenutak kada je suštinski dovedena u pitanje i počela da se ukida bila je Antibirokratska revolucija i "Jogurt revolucija" početkom 1989. godine, kada su smenjena rukovodstva Vojvodine (i Kosova, i Slovenije), čime su de fakto ukinute nadležnosti SAP Vojvodine. Ovo je bio uvod u kasnija smanjenja ustavne i pravne autonomije tokom 1990-ih.
Zvaka, oladi se bre.. prichash istoruju sa tiktoka. jel to gradivo kako i sina obrazujesh..

:-?
To sto neko postavi neciji govor na tik tok,facebook ili gde vec ne znaci da nije istina. Ukucas lepo Tudjmanov govor i cujes...Kakve veze ima gde je izbacen...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Oj, Srbijo iz tri dela, uskoro ćeš biti cela", velikim crvenim slovima pisalo je te 1988. godine na duguljastom platnu usred mase okupljene u Titovom Vrbasu.

Odmah pored je i natpis „od Triglava do Tirane, zadaju nam teške rane", veliki broj trobojki sa petokrakama, ali i fotografija Slobodana Miloševića uz reči: „Hoćemo ovakvog".

Takve poruke tokom leta i jeseni 1988. godine, pre tačno tri i po decenije, često su se mogle videti širom Vojvodine, tada i dalje jedne od dve autonomne pokrajine u SFR Jugoslaviji.

Do velikog protesta u Novom Sadu došlo je 5. i 6. oktobra 1988, kada je zgrada pokrajinske vlade zasuta kamenicama i jogurtima - otud i kovanica „Jogurt revolucija" - kada dotadašnje vojvođansko rukovodstvo posle višemesečnih pritisaka podnosi ostavke.

„Taj napad na Vojvodinu bila je najprljavija politička priprema da se počne razbijanje Jugoslavije", kaže Živan Marelj, tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, za BBC na srpskom.
itd.
Zvaka, ovo je moja zadnja konverzacija na temu.. raspad YU i pachenichka srbija... vekovima. :hahah
.. iznosish nabuloze. pored toliko literatute.. nije ti kasno.. chitaj / budi obavjeshtetn/ i budi shto jesi..... niko ti to ne zamjera.... i tu si na Bosanskom forumu.. gdje si bez ikakave diskriminacije i pored takvih iznoshenja ... prestani

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by dezire »

Jedan entitet je RS a drugi Federacija i oba su sastavni dio Bosne i Hercegovine.
RS nije dobila da bude republika dejtonom već entitet a samo su im je odobren naziv entiteta.
Jbga, @Coolio ,srpkinja sam, rođena u Bl, rat proživjela u HR (ba hrvatsko strani tada), sad živim u Bl... I samo treba reći tako kako je
O nijansama rata u Hr bi se dalo raspravljati ali Srbi su mogli bez rata

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:26 pm
Oj, Srbijo iz tri dela, uskoro ćeš biti cela", velikim crvenim slovima pisalo je te 1988. godine na duguljastom platnu usred mase okupljene u Titovom Vrbasu.

Odmah pored je i natpis „od Triglava do Tirane, zadaju nam teške rane", veliki broj trobojki sa petokrakama, ali i fotografija Slobodana Miloševića uz reči: „Hoćemo ovakvog".

Takve poruke tokom leta i jeseni 1988. godine, pre tačno tri i po decenije, često su se mogle videti širom Vojvodine, tada i dalje jedne od dve autonomne pokrajine u SFR Jugoslaviji.

Do velikog protesta u Novom Sadu došlo je 5. i 6. oktobra 1988, kada je zgrada pokrajinske vlade zasuta kamenicama i jogurtima - otud i kovanica „Jogurt revolucija" - kada dotadašnje vojvođansko rukovodstvo posle višemesečnih pritisaka podnosi ostavke.

„Taj napad na Vojvodinu bila je najprljavija politička priprema da se počne razbijanje Jugoslavije", kaže Živan Marelj, tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, za BBC na srpskom.
itd.
Zvaka, ovo je moja zadnja konverzacija na temu.. raspad YU i pachenichka srbija... vekovima. :hahah
.. iznosish nabuloze. pored toliko literatute.. nije ti kasno.. chitaj / budi obavjeshtetn/ i budi shto jesi..... niko ti to ne zamjera.... i tu si na Bosanskom forumu.. gdje si bez ikakave diskriminacije i pored takvih iznoshenja ... prestani
Pa ti me diskriminises, drugi ne. Ti me teras da prihvatim tvoje razmisljanje a ne necije drugo. Znaci da ne verujem izjavi coveka nego da procitam tu literaturu tvoju...Zasto je tesko nesto priznati,nemam pojma. Ali nisi ti jedina,veruj mi. Kada sam bio u Bosni i kada kazes covek da su stradali i Srbi u selu poput Kravice i slicno, ma nema sanse da kaze da se to dogodilo. Pre ce kometa da padne na zemlju. Ne razumem, sta je problem reci desilo se...Ovo navodim primer,ne zelim ni ja da nastavljam hocu samo da kazem da je jednoumlje glupo.I nema razloga bilo ko mene da diskriminise jer ja volim ljude iz Bosne, mada volim sve dobre ljude,ne interesuje me odakle su i kojoj veri pripadaju, vec sam rekao da sam i ja sam musliman po ocu. Drugo, ja ne poricem da su srbi cinili zlocine nad neduznim ljudima u ratu, ne poricem da je Bosna i njeni gradjani najvise stradali, nije mi drago sto se rat uopste desio. I mrzim svakoga ko je zlocin pocinio. I tu ti stavljam tacku. A svako kome smeta moje takvo razmisljanje, slobodno neka me blokira, neka mi ne pise,neka me istera sa foruma ili sta vec. Nemam problem sa tim

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

dezire wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:27 pm
Jedan entitet je RS a drugi Federacija i oba su sastavni dio Bosne i Hercegovine.
RS nije dobila da bude republika dejtonom već entitet a samo su im je odobren naziv entiteta.
Jbga, @Coolio ,srpkinja sam, rođena u Bl, rat proživjela u HR (ba hrvatsko strani tada), sad živim u Bl... I samo treba reći tako kako je
Ja ne kazem da to nije istina, ja prvi mrzim sto se ista od toga desilo ali ne volim da mi neko namece misljenje i da ja budem taj koji ce samo da klima glavom cak i ako vidim da je barem neki deo bio drugaciji. To je sve. Daleko od toga da ja imam bilo sta protiv bilo kog muslimana,hrvata,albanca ili koga god.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by dezire »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:39 pm
dezire wrote:
Ja ne kazem da to nije istina, ja prvi mrzim sto se ista od toga desilo ali ne volim da mi neko namece misljenje i da ja budem taj koji ce samo da klima glavom cak i ako vidim da je barem neki deo bio drugaciji. To je sve. Daleko od toga da ja imam bilo sta protiv bilo kog muslimana,hrvata,albanca ili koga god.
Možda najbolje ne ulazi na te teme :)

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

dezire wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:41 pm
Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 6:39 pm
dezire wrote:
Možda najbolje ne ulazi na te teme :)
I to si u pravu...Poslusacu tvoj savet :)

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Dmr »

dezire wrote:
E svaka ti cast za ovo. Nazalost rijetko kojeg sam pravoslavca, sa nasih prostora, sreo a da se uspio izdici iznad necega tako bezveznog kao sto je nacionalnost ili religija :up Ali ima ih. :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Post by dezire »

Dmr wrote:
Sun Jan 11, 2026 7:43 pm
dezire wrote:
E svaka ti cast za ovo. Nazalost rijetko kojeg sam pravoslavca, sa nasih prostora, sreo a da se uspio izdici iznad necega tako bezveznog kao sto je nacionalnost ili religija :up Ali ima ih. :D
E sad, glupo mi je izignorirati ovo a šta reći :??
Hvala i vjerovatno ih ima samo ne mogu doći do izražaja ili se boje stvari tako postaviti.
Znam (osjetim), koliko ovo mišljenje i stav, nosi problema u samoj Bl.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

dezire wrote:
Sun Jan 11, 2026 7:53 pm
Dmr wrote:
Sun Jan 11, 2026 7:43 pm
dezire wrote:
E sad, glupo mi je izignorirati ovo a šta reći :??
Hvala i vjerovatno ih ima samo ne mogu doći do izražaja ili se boje stvari tako postaviti.
Ni jednog srbina neces videti da nece tako reci osim onih zatucanih debila kakvih je malo. Samo narod u Srbiji nervira nesto drugo a to je negiranje stradalih kada su oni u pitanju. Niko ne kaze da je vise srba stradalo, da je Srbija stradala, da zlocinaca iz Srbije nema,da nisu pocinili zlocine...Problem je kada treba da se kaze da je i na drugoj strani imalo zlocinaca. Tada se ili umanjuje ili negira. Cast izuzecima naravno.

Na primer Bella se na mene ljuti sto ja kazem da ja ne mogu tvrditi nista...U smislu ne mogu tvrditi tacan broj ubijenih, tacan broj zlocinaca, ko je sve tacno zlocinac...jer ja to nemam pojma. Svi mi ovde smo culi price sa svih strana i nase je u sta cemo i da li cemo verovati. A ona mi uporno prica da ja citam literature neke...

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Dmr »

dezire wrote:
Sun Jan 11, 2026 7:53 pm
Ma razumljivo, a slicno je na svim "stranama". Nazalost vecina ljudi se poistovjecuje sa nacijom i religijom, pricao sam vec da bih najradije ukinuo sve religije, evo da dodam i nacije :D

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Mašta može svašta! - Gdje biste voljeli biti trenutno?
    by Ptica bijela » » in Brbljaonica
    11 Replies
    1032 Views
    Last post by Jouri
  • Šešelj opet bulazni o podjeli Hrvatske
    by Skitnica » » in Vijesti
    1 Replies
    44 Views
    Last post by fjaka
  • Aktivni smo opet :)
    by Vjetar » » in Obavještenja
    9 Replies