Hoće li (opet) biti rata u BiH?

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Hoće li (opet) biti rata u BiH?

Unread post by Skitnica »

Na sve strane se o ratu piše, priča, da li je to nametnuta tema, da bi se prikrili drugi problemi u BiH, ili zaista se ponovo sprema rat?

Šta mislite o tome?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Hoće li (opet) biti rata u BiH?

Unread post by Peace »

Mislim da je nametnuta tema, da bi se skrenula prica s aktuelnih problema.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Da, i opet ce Bakira.. Dodu .. itd.... izabrati.. i taj narod.. :hm na isti fazon ih veslaju godinama.. :D/
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Htjela sam da prenesem jedan video s Aljazere, ali ne daju vise krasti video snimke :rolleyes

Bilo je to javljanje Ivice Puljic. Zapamtila sam ovo recenicu:
Oni, ti stranacki celnici, zakuhaju stvari, a sve sto oni zakuhaju pojedu narodi Bosne i Hercegovine , a UN dodje ko salveta, da pocisti mrlje.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovo je govorio o bošnjačkim ratnim planovima ako vlasti RS povuče suglasnost za Oružane snage BiH, neizravne poreze i VSTV, piše Hrvatski Medijski Servis

– Ako krene u tom smjeru, a mislim da neće, važan je legitimitet vojske koja se brani, koja broji 8000 vojnika, ima stotinjak tenkova, ima neke protuzračne obrane. Međutim, to bi se jako brzo dopunjavalo.

Mi prije svega imamo jaku namjensku proizvodnju, kakvu nismo imali ni u ratu ni prije rata, proizveli smo i pušku s kojom možemo jako brzo naoružati 100, 200 tisuća vojnika, dronovi su u razvoju, radimo stvari koje nas mogu učiniti vrlo opasnim u obrani zemlje. Ne bi taj sukob nastao naglo.

Tada bi se, naravno morala uvesti vojna obuka, dignuti rezervni sastav i braniti svoju zemlju kao kad se mačka brani kad je satjerate u kut, kazao je Izetbegović.

Lider SDA ranije je izjavio kako bi sukob prvo izbio na međuentitetskim linijama, pa u Brčkom, pa “bi mi branili povratnike”.

Reagirajući na Izetbegovićeve prijetnje ratom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH ne može “dići” vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije prelaziti entitetsku liniju.

Dodik je rekao da takve prijetnje lider SDA ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

“Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za Politiku.

Na konstataciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabricirati i krivica pripisati Srpskoj.

“Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju napraviti psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju je napraviti, spriječit će naše namjere i zadržat će ono što je oteto, umjesto da afirmiraju moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovi daytonskih papira ova zemlja može opstati”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

Dodik je istaknuo da će Republika Srpska donijeti zakon o vojsci Republike Srpske i da ima puno pravo na to, jer sve to piše u Ustavu BiH, kao i da oružane snage jednog entiteta ne smiju prijeći na teritoriju drugog entiteta.

“Mi i ne kanimo prelaziti. Ništa ne radimo tajno, nemamo skrivene planove, ne planiramo secesiju, već afirmaciju Ustava. A oni neka objašnjavaju da se mi ponašamo nezakonito”, istaknuo je Dodik.

dnevnik.ba

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Razmišljam ko bi im ratovao. Umalo sposobni mladi ljudi su otišli, ostali penzioneri... A takvi nisu sposobni, niti žele više da prilaze kroz što su već prošli..Više izgubili nego dobili...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Bas vrlo cesto se prica o ratu, u poslednje vrijeme..neki se jos nisu ni oporavili od predgodnog, i jos dugo će da traje taj oporavak, ( ako se uopšte i oporave )..a političari im vec spominju novi. :fpalm

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Nikada se nije ni prestalo pričati o ratu, samo ovisi kako se i kada i u koje svrhe ta priča treba iskoristiti.
Lično ne mislim da će rata biti, a vjerujem da najmanje mi ovdje o tome odlučujemo. Možda sam u zabludi :??

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ja sam nekad davno držao notifikacije sa klix upaljene, jer ne pratim puno to oko vijesti. Pa da mi dođe ako pukne rat obavijest. Ali mi je stalno stizalo da je Džeko dao go pa me nerviralo i ukinuo sam ih. Sada, ako pukne, pouzdam se da će mi valjda neko reći :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Narod je prilicno 'pukao,' pocevshi od restrikcija za sprecavanje sirenja virusa.. do samih vakcina.... i pitanja .. uzeti ih ili ne.
Moze dochi do tucha, do rata.. cisto sumnjam....
.............................................................................................Image

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

bosnjacima treba 30-50 godina da ovladaju bosanskom teritorijom ekonomski i demografski, ali nam zato svakih 30-50 godina daju rat i uzmu nam to sto smo stekli. trenutno smo u ekspanziji koju samo rat moze zaustavit
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Magazin

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu Jan 08, 2026 5:38 am
Bella wrote:
Wed Jan 07, 2026 11:47 pm
Coolio wrote:
Wed Jan 07, 2026 10:03 pm
Na neduznu decu koja se rode bolesna se moja prica ne odnosi, Odnosi se na zdravu decu koju u skoli uce nakaradnim stvarima pa ta zdrava deca postaju bolesna. To je sasvim druga stvar.

Roditelji koji psihicki i fizicki maltretiraju svoju decu svakodnevno, roditelji koji su narkomani i slicno,takvima treba oduzeti decu.

A roditelji koji vaspitavaju svioje dete,koji se trude da obezbede svom detetu sve sto je potrebno ne trebaju imati nikakvo pravo mesati se, bas kao sto ja sam ne bih dozvolio da mi se mesaju.
:-?
.I, shta si uradio po tom pitanju? Upisao dijete u neku privatnu shkolu gdje to ne rade, imaju program koji zadovoljava roditelje kao shto si ti ?
Tako cu i uraditi ako dodje do toga da ga uce o tome. Necu sigurno dozvoliti da ga uce naopako.
ah . i ti si po svemu napisanom ucio pogreshnu/ istoriju, Balkana. i ko zna shta josh . :hm

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Jan 08, 2026 1:51 pm
Coolio wrote:
Bella wrote:
Wed Jan 07, 2026 11:47 pm

:-?
.I, shta si uradio po tom pitanju? Upisao dijete u neku privatnu shkolu gdje to ne rade, imaju program koji zadovoljava roditelje kao shto si ti ?
Tako cu i uraditi ako dodje do toga da ga uce o tome. Necu sigurno dozvoliti da ga uce naopako.
ah . i ti si po svemu napisanom ucio pogreshnu/ istoriju, Balkana. i ko zna shta josh . :hm
Sta ako smo svi ucili pogresnu istoriju? Koja je garancija da je istorija koju si ti ucila tacna?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu Jan 08, 2026 3:36 pm
Bella wrote:
Coolio wrote:

Sta ako smo svi ucili pogresnu istoriju? Koja je garancija da je istorija koju si ti ucila tacna?
.. u dansnje vrijeme, sve dostupno. samo sa par klikova..
tako. svjeze iz novijih datuma. '92-'95 rat na Balknu... je ochiti primjer.. da imash vishe verzija dogadjaja.. i svaka strana che tumachiti drugachije ali ''slika'' ne vara
.. zapao si mi u ochi. s tvojim komentarima.. nisi ih izmislio, ali su ti tako prezentirane. i prihvatio si. ni jedne sekunde se nisi pitao. . shta li pishu drugi o tome.. da. nalazio si, ali samo istomishljenike. slichnih tvojih stavova.. zbog toga ih i pratish ..

.. da li iko od tvojih zna tvoj stav. ne znam.. shta vam djeca uche u shkoli. mozete nagadjati.. ako imate vremena prichati s njima. i ako vam sve i pochnu objashnjavati. chsto sumnjam da che te izdrzati, duze od 10 ak minuta.
ako pomene 3.chi wc u shkoli. iskolachichesh ocji.... i pitati , u koji wc si ti ishai .. :DD :objss

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Jan 08, 2026 5:37 pm
Coolio wrote:
Thu Jan 08, 2026 3:36 pm
Bella wrote:

.. u dansnje vrijeme, sve dostupno. samo sa par klikova..
tako. svjeze iz novijih datuma. '92-'95 rat na Balknu... je ochiti primjer.. da imash vishe verzija dogadjaja.. i svaka strana che tumachiti drugachije ali ''slika'' ne vara
.. zapao si mi u ochi. s tvojim komentarima.. nisi ih izmislio, ali su ti tako prezentirane. i prihvatio si. ni jedne sekunde se nisi pitao. . shta li pishu drugi o tome.. da. nalazio si, ali samo istomishljenike. slichnih tvojih stavova.. zbog toga ih i pratish ..

.. da li iko od tvojih zna tvoj stav. ne znam.. shta vam djeca uche u shkoli. mozete nagadjati.. ako imate vremena prichati s njima. i ako vam sve i pochnu objashnjavati. chsto sumnjam da che te izdrzati, duze od 10 ak minuta.
ako pomene 3.chi wc u shkoli. iskolachichesh ocji.... i pitati , u koji wc si ti ishai .. :DD :objss
Pogresno si mene shvatila draga Bella...

Ja nemam jedno misljenje, vec ja nemam nikakvo misljenje o ratu na balkanu...Mogu samo da nagadjam sta se tacno i precizno dogodilo i nista drugo...Niti sam bio ucesnik niti sam bio svedok...To sto ti meni kazes imam na netu, tacno je ali opet ti kazem, ima svakakvih prica. Ne znam sta hoces da mi kazes time da imaju slike na internetu? Znam da imaju ali ne razumem sta ja trebam da ti kazem na to? Da klimam glavom i kazem sve si u pravu? Ne razumem...Ja ni u srpsku pricu ne verujem. Za mene jedino Bog zna sta se tacno do detalja sve izdesavalo i iskreno se nadam da ce Bog biti taj koji ce kazniti svakoga ko je zlocin pocinio. Pa makar svi zlocinci iz Srbije bili iako svi znamo da ih ima i sa druge strane. I tu stavljam tacku. Sta ja imam od toga da ti recimo posaljem snimke od nekih muslimana iz Bosne koji govore kontru od toga sto ti govoris, ili govore da mu se recimo brat nalazi na spisku u Srebrenici a covek ziv itd.itd. Ja cak ni za to ne kazem da je tacno sto govore. Jednostavno,nisam kompetentan da pisem na tu temu. O toj temi moras sa nekim drugim. A da mi je zao nevino stradalih ljudi,meni je iskreno zao. Niti sam ja ucestvovao u tome, niti sam video bilo sta o tome,niti znam bilo sta o tome, I ne zelim da se zameram nisakim kroz tu temu,jer to je bolna tema za ljude koji su izgubili svoje najmilije. I samo oni znaju kako im je.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu Jan 08, 2026 10:52 pm

Ja nemam jedno misljenje, vec ja nemam nikakvo misljenje o ratu na balkanu...Mogu samo da nagadjam sta se tacno i precizno dogodilo i nista drugo...Niti sam bio ucesnik niti sam bio svedok...To sto ti meni kazes imam na netu, tacno je ali opet ti kazem, ima svakakvih prica. Ne znam sta hoces da mi kazes time da imaju slike na internetu? Znam da imaju ali ne razumem sta ja trebam da ti kazem na to? Da klimam glavom i kazem sve si u pravu? Ne razumem...Ja ni u srpsku pricu ne verujem. Za mene jedino Bog zna sta se tacno do detalja sve izdesavalo i iskreno se nadam da ce Bog biti taj koji ce kazniti svakoga ko je zlocin pocinio. Pa makar svi zlocinci iz Srbije bili iako svi znamo da ih ima i sa druge strane. I tu stavljam tacku. Sta ja imam od toga da ti recimo posaljem snimke od nekih muslimana iz Bosne koji govore kontru od toga sto ti govoris, ili govore da mu se recimo brat nalazi na spisku u Srebrenici a covek ziv itd.itd. Ja cak ni za to ne kazem da je tacno sto govore. Jednostavno,nisam kompetentan da pisem na tu temu. O toj temi moras sa nekim drugim. A da mi je zao nevino stradalih ljudi,meni je iskreno zao. Niti sam ja ucestvovao u tome, niti sam video bilo sta o tome,niti znam bilo sta o tome, I ne zelim da se zameram nisakim kroz tu temu,jer to je bolna tema za ljude koji su izgubili svoje najmilije. I samo oni znaju kako im je.
:jbg ne mozesh nekom namertnuti. da ima mishljenje. koje ti nudish
. povezala sam situacije.. koje se tichu mase. ikoje se tichu samo tebe i tvog okruzenja... dakle,kako ja to vidim.koju sliku si prezentirao. dupli arshini...

. ne trebash da mislish kao ja niti to ochekujem.. ali neke dogadjaje izgleda nismo dorasli sagledati.. neutralno..
..
kad je za tebe jedini pokazatelj 'Bog'. onda pitaj ga brt... . i shta ti kaze pishi ..

.. :hahah nisam ja kompetentan. a svaki moguchi detalj si obiljezio.. svojim mishljenjen
. jel zbilja mislish ,da samo mi ovce.. :-?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Jan 08, 2026 11:18 pm
Coolio wrote:
Thu Jan 08, 2026 10:52 pm

:jbg ne mozesh nekom namertnuti. da ima mishljenje. koje ti nudish
. povezala sam situacije.. koje se tichu mase. ikoje se tichu samo tebe i tvog okruzenja... dakle,kako ja to vidim.koju sliku si prezentirao. dupli arshini...

. ne trebash da mislish kao ja niti to ochekujem.. ali neke dogadjaje izgleda nismo dorasli sagledati.. neutralno..
..
kad je za tebe jedini pokazatelj 'Bog'. onda pitaj ga brt... . i shta ti kaze pishi ..

.. :hahah nisam ja kompetentan. a svaki moguchi detalj si obiljezio.. svojim mishljenjen
. jel zbilja mislish ,da samo mi ovce.. :-?
Aman Bella, kojim mojim misljenjem? U svakom mom postu ti naglasim da ja namem nikakvo misljenje i da ne verujem ni u kakve price, odakle god da dolaze. Naveo sam ti primere sta sve kruzi internetom ali sam i naglasio da cak ni u to ne verujem. Ja ne znam da li ti uopste citas sta ja pisem ili jednostavno ne razumes dobro nas jezik...

Niti ti namecem bilo sta. Imas prava da mislis ono sto zelis bas kao i svako od nas. Niko ti ne brani. Ne znam, neka mi neko od clanova foruma kaze gde ja to i kome namecem nekakvo misljenje, evo zivo me interesuje...

Jos kazes,misljenje koje ja nudim xaxaxaxa....Ja kazem kako ja razmisljam, a ne kako neko drugi treba da razmislja

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah
sad ide. napred -nazad...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Navikao sam vec na ovo tvoje bockanje...Ali vise se necu ponavljati...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah .. zao mi je svakog nevinog forumasha

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ovo u novinama i na vestima neces da vidis @Bella

https://pro.tiktok.com/t/ZGdmf5XnE/

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

I da li je istina da je Tudjman ovo javno izgovorio? Sta mislis?

https://pro.tiktok.com/t/ZGdmf2edU/

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:31 pm

Apsolutno je to rekao i ne vidim u cemu je probelm :D Procijenio da odcjepljenje nece biti moguce bez rata a zeljeli su odcjepljenje po svaku cijenu pa su samim tim i zeljeli rat, zar je tako tesko shvatiti :D

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Coolio wrote:
Sun Jan 11, 2026 4:31 pm

Naravno da je izgovorio! Šta je tu čudno?
I to da je žrtvovao Vukovar!
Sjećam se, u ratu (blizina Zadra), nakon 2 mjeseca konačno dogovore primirje i ovi iz elektroprivredde Zd izađu poprave dalekovode, dobijemo struju i za par sati opet granate, Srbi iz SAO krajine gađaju dalekovode, opet nema struje.
Kaže tip iz vojne policije koji je pratio konvoj naoružanja prema Dubrovniku....naši dobili naređenje da prvi počnu gađati njjih da se Srbi nebi uspavali

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Mašta može svašta! - Gdje biste voljeli biti trenutno?
    by Ptica bijela » » in Brbljaonica
    11 Replies
    1032 Views
    Last post by Jouri
  • Šešelj opet bulazni o podjeli Hrvatske
    by Skitnica » » in Vijesti
    1 Replies
    44 Views
    Last post by fjaka
  • Aktivni smo opet :)
    by Vjetar » » in Obavještenja
    9 Replies