Magazin

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Magazin

Post by Coolio »

Komentar na to od nekoga na fb

U potpunosti se slažem, ali treba naglasiti da se ne radi samo o pitanju privatnosti. Problem je mnogo dublji — riječ je o gubitku osobne slobode i kontrole nad vlastitim životom. Kada jednom sve postane digitalno povezano, moć prelazi u ruke onih koji upravljaju sustavom.

Zamislimo situaciju u kojoj vlast ili korporacije odluče uvesti novu dozu cjepiva, a netko kaže da je ne želi primiti. U tom trenutku mogu ti jednostavno skinuti novac s računa kao “kaznu” i poslati automatsko upozorenje da “promisliš o svom ponašanju”. To više nije slobodan izbor, nego prisila prikrivena tehnologijom.

Još jedan problem je digitalna kontrola potrošnje. Ako svaki tvoj trošak ide kroz centralizirani digitalni sustav, lako je uvesti ograničenja — primjerice, zabranu kupnje određenih proizvoda jer si “prešao tjednu kvotu” ili zato što tvoj “ugljični otisak” prelazi dopuštenu granicu. Sve se to može opravdati brigom za “klimatske promjene” ili “zdravlje stanovništva”, ali u praksi znači da netko drugi odlučuje što smiješ, a što ne.

Na taj način stvaraju se uvjeti za potpunu kontrolu društva. S digitalnim eurom, na primjer, dovoljno je da ti jednostavno skinu novac s računa bez objašnjenja. A ako se usudiš javno reći da su ti koji to provode “bolesni” ili da sustav nije pravedan, to se može proglasiti govorom mržnje i dodatno kazniti.

To više nije zaštita društva, nego sustav potpune poslušnosti — gdje svatko tko se usudi sumnjati postaje “problem”.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:fpalm
.. danashnji klinci i neznaju baratati sa keshom.. teshko i kusur vrachaju.

vech od 10 + godine . roditelji im daju kreditne kartice. s odredjenom sumom novca na raspolaganju.. zar ne ?
. shto se tiche potroshnje.. dakle, shta god platimo karticom. .porezna sluzba to moze da zna..
kod nas IRS, ima pristup bankovnim rachunima.. .sami prijavljujemo porez... i dobro sve treba 'ushtimati' da neka potroshnja ne 'iskochi'..

. ne upada nam inspekcija u biznise i kontroloshe kase. :hahah :fpalm uzimaju trake. kao neshto che skontati.. :hahah
..Zvaka, valjda znash da npr u Sarajevu. ili cijeloj Bosni. ne mozes donijeti u banku par hiljada $ ili KM, a da te ne pitaju . odakle ti novac :hahah gledaju te ko kriminalca.. :fp
itd .
ovo shto ti postash, je paranoja.... uzeche nam pare. :rlys ko che uzeti i kome.. . koliko naroda ima na shednji novac..

. ali, vjerujem da u vrijeme, neke krize. ne bude tako shto.. . kako se zashtiti. ne znam..
narod kupuje zlato.. lijepo. u krizi. kome prodati ? :-?

.. shta se desilo za vrijeme korone/ narod nije radio/ plate kasne. drzava kaze. .. ne morate plachati rentu.. a Zvaka iznajmio stan.. ulozio u sigurnu investiciju ? da li..? jeste .kad je sve potaman.. :DE
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Sve ti to lepo pricas...I sve je jos uvek u redu dok postoji kes. I ne, nisam paranoican samo postavljam logicna pitanja,. A i ovaj lik je lepo objasnio u komentaru. On kao da je slusao mene pa ga je napisao.

Uzmi u obzir da ukinu kes skroz,da vise ne postoji i da sve ima svoju kontrolu. Kao sto sam vec negde pisao, ja sam prvi za to da kes ne postoji zbog korupcije i mita ali da se uvede u zakon da ako vlast neka to zloupotrebi da joj sledi dozivotna robija. Sta mislim pod ovo "zloupotrebi" ... Znaci ja recimio zaradim 3000 eura mesecno, ja ne zelim da mi vlast odredjuje sta cu da kupim, za koliko para cu da kupim, da mi daje rok trajanja novcu, da nemam prava na stednju,da me ucenjuje vakcinacijom niti bilo cim drugim. Znaci, ne zelim kada se pojavi neka nova korona predstava a hoce sigurno, da ja kada kazem necu da se vakcinisem a on mi blokira racun i da nemam pristup sve dok se ne vakcinisem. Ili da ja kazem nesto lose za vlast kada radi nesto lose a on da me kaznjava takodje blokadom nekakvom i ostalim debilizmom. E sve to da se uvede u Ustav,u zakon pa u slucaju da zele da zloupotrebe automatski dozivotna robija.

U suprotnom, nisam za ukidanje kesa jer kes je sloboda. Zlato i u slucaju ukidanja kesa ne pomaze jer opet mora ici preko racuna,digitalnog eura i ostalih sranja.

A taj model koji sam ti naveo imas u Kini. Nekakvo ocenjivanje, odredjivanje da li mozes da putujes,da li ces imati povlastice bla bla bla..kao u zatvoru.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Doduse ovo u Kini za ocenjivanje nije u celoj zemlji, pojedini delovi, probni balon zbog nametanja ostalima. Ne mozes odjednom milijardu ljudi kontrolisati pa zato i rade iz delova.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:_)
ne klikam na te postove.. ako se odmah ne otvore.. puno je to ..Image
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Mon Nov 10, 2025 8:23 am
Sve ti to lepo pricas...I sve je jos uvek u redu dok postoji kes. I ne, nisam paranoican samo postavljam logicna pitanja,. A i ovaj lik je lepo objasnio u komentaru. On kao da je slusao mene pa ga je napisao.

Uzmi u obzir da ukinu kes skroz,da vise ne postoji i da sve ima svoju kontrolu. Kao sto sam vec negde pisao, ja sam prvi za to da kes ne postoji zbog korupcije i mita ali da se uvede u zakon da ako vlast neka to zloupotrebi da joj sledi dozivotna robija. Sta mislim pod ovo "zloupotrebi" ... Znaci ja recimio zaradim 3000 eura mesecno, ja ne zelim da mi vlast odredjuje sta cu da kupim, za koliko para cu da kupim, da mi daje rok trajanja novcu, da nemam prava na stednju,da me ucenjuje vakcinacijom niti bilo cim drugim. Znaci, ne zelim kada se pojavi neka nova korona predstava a hoce sigurno, da ja kada kazem necu da se vakcinisem a on mi blokira racun i da nemam pristup sve dok se ne vakcinisem. Ili da ja kazem nesto lose za vlast kada radi nesto lose a on da me kaznjava takodje blokadom nekakvom i ostalim debilizmom. E sve to da se uvede u Ustav,u zakon pa u slucaju da zele da zloupotrebe automatski dozivotna robija.

U suprotnom, nisam za ukidanje kesa jer kes je sloboda. Zlato i u slucaju ukidanja kesa ne pomaze jer opet mora ici preko racuna,digitalnog eura i ostalih sranja.

A taj model koji sam ti naveo imas u Kini. Nekakvo ocenjivanje, odredjivanje da li mozes da putujes,da li ces imati povlastice bla bla bla..kao u zatvoru.
:-?
tebi je vodechi problem u zivotu. vakcina.. :fpalm .. kako prezivjeti a ne primiti je. :hahah
. ama. nismo svjesni. shta sve uzimamo,a da mislimo da je to dobro za nas..
. ako u tvojoj zemlji uvedu 'tu kontrolu' biche zemalja gdje je to zabranjeno.. :jbg seli se.... vech si iselio iz Srbije.. :hm koji ono razlog beshe ??

. kesh je .osjechaj slobode.. ok je imati neku sumu... ali, ne znam kolko ti to kesha imash namjeru drzati kuchi.ili vech gdje i shta chesh s tim??
Kina gazi naprijed.. gradjani sve bolje zive... :jbg ne znam kakvo je stanje tamo. . treba je posjetiti :DE

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Ti ili ne procitas sve ono sto ja napisem ili me ne razumes. Rekoh ti vec, ja se slazem da ne postoji kes pod uslovom da nikakve ucene ne postoje. I da ko god pomisli da ucenjuje narod,zatvara mu racun, blokira i slicno, dobije dozivotnu robiju. I nije moj jedini problem vakcina nego je to do sada jedina stvar sa kojom su ucenjivali ljude. I ako to uvedu,uvesce prvo u par zemalja pa ici redom. Nemoj da mislis da ce te zaobici. A tebi ako je prihvatljivo da nemas slobodu ti odmd tada prihvati sve to sto ti nude

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Mon Nov 10, 2025 4:25 pm
Ti ili ne procitas sve ono sto ja napisem ili me ne razumes. Rekoh ti vec, ja se slazem da ne postoji kes pod uslovom da nikakve ucene ne postoje. I da ko god pomisli da ucenjuje narod,zatvara mu racun, blokira i slicno, dobije dozivotnu robiju. I nije moj jedini problem vakcina nego je to do sada jedina stvar sa kojom su ucenjivali ljude. I ako to uvedu,uvesce prvo u par zemalja pa ici redom. Nemoj da mislis da ce te zaobici. A tebi ako je prihvatljivo da nemas slobodu ti odmd tada prihvati sve to sto ti nude
. ti pishesh hipotetichki.. a da li che se desiti ili se vech deshava. daj konkretan primjer, gdje ?
. mozda ti neka pravila. smatrash, ucjenom.. ali to nije pravilo.. po mom pogledu na zivot..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Pa sve sto se desava vodi ka tome. Da li ce se desiti ne znam ali svako moze videti da se ka tome ide. Prvo su bile ucene i ukidanje slobode, sada recimo u engleskoj zele da uvedu da imas taj ID. Sve vise se u svetu svodi na online i smeca od skeniranja dob ti usput propagiraju globalno zagrevanje i klimatrtke promene. Sve je to povezano,mislim sve te price koje pustaju po tv-u

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

trenutno u svijetu ima oko 120 oruzanih konflikta :-? da li to zabrinjavajuche.... :-? ne znam... nije blizu nas. pa nas i ne zanima.... da li trebam brinuti. hoche li neka organizacija. skuplati, moje podatke. kretanja i rada.. :jbg ne mogu uticati ..
. shvatamo klomatske promjene , nekim oruzjem za politichka djelovanja. ali. prije 30 god. u Sarajevu je malo ko imao klimu. pogledaj danas., nadzidzane zgrade .ko gnijezda za golubove.. :fpalm toplo je ili smo 'upaljeni' :hahah mozda nam treba vakcina za 'hladjenje'

Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Hannibal Gadafi, najmlađi sin pokojnog libijskog vođe Muamera Gadafija je pušten nakon gotovo decenije pritvora bez suđenja u Libanu zbog nestanka šiitskog muslimanskog klerika, javila je libanska Nacionalna novinska agencija.
Libanske vlasti su ga optužile da skriva informacije o sudbini imama Muse al-Sadra, libanskog šiitskog muslimanskog klerika koji je nestao sa svojim pratiocima tokom posjete Libiji 1978. godine.

Hannibal je tada imao samo dvije godine i nikada nije obavljao visoku državnu funkciju u Libiji kao odrasla osoba.
:hah :hahah jeste, jeste. zna dijete od dvije godine. .ko fol spavao u kolijevci. a prislushkivao razgovore odraslih..

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/najm ... /251110193

Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by fjaka »

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

@Peace , voleo bih da cujem tvoje misljenje o ovome...

https://www.facebook.com/share/v/1CmJ8kFSEr/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Coolio wrote:
Thu Dec 11, 2025 2:46 am

Volila bi da se mozes prestat mucit s ovim stvarima.
I bez tog digitalnog novca, mogu te kontrolirati.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Peace wrote:
Thu Dec 11, 2025 4:15 am
Coolio wrote:
Thu Dec 11, 2025 2:46 am

Volila bi da se mozes prestat mucit s ovim stvarima.
I bez tog digitalnog novca, mogu te kontrolirati.
Ne mucim se ja sa ovim nego gledam realno kuda svet ide,a ide se ka ovome...

Mogu me oni kontrolisati,to je tacno ali dok je kesa ne mogu mi odredjivati sta cu, kuda cu,koliko cu...

Bez kesa to mogu, a to je ogromna razlika draga Peace

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Niko ti nece odredjivati. Vjeruj ne postoji niko na svijetu ko zeli dovesti ljude u red, jer tad niko od nas ne bi imao posla.
Niko nikad nece zeliti da nam stavlja odredbe koliko i gdje cemo trositi. Mi smo bolji sto vise trosimo, tako, i jedino tako, zaivijek ces biti rob kredita i sl.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Daj Boze da je tako Peace

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:-?

.
Sarajevo, koji nudi jako ugodan zivot. s ekskluzivnom ponudom stanovanja.. :-? :hahah
..
e nismo prvi..Lahore. uze titulu
al narod se bori. bavi se sportom.. na otvorenom.. :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

World is a stage

Losa i jeftina gluma. Izgleda i ovo u Sidneju falsirano

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:jbg
. pa ..da .. mora se napraviti razlog.. 'zashto' :jbg radimo shto radimo...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Vec vise puta rekoh. Isceniraju problem pa nametnu resenje. Sada hoce zakon a razoruzavanju ljudi.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

:hahah
nema zemlje .koja se trenutno ne naoruzava... .. pa to oruzje . mora neko i koristiti.. mozda ne ' narod' ali vojska /policija.. da,,,,,,,, ako zatreba .. :jbg i oni su 'narod',