BH standard života vs dijaspora

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: BH standard vs ostali

Unread post by Bella »

Nakon toga se javio Zahiragić.

"Ministar je zloupotrijebio govornicu i ušao u debatu. Trebao je odgovarati na pitanja. Premijer Novalić nije pisao status iz zatvora, ali ima ljudi koji prate ono što je radio. Radi se o 79,5 miliona KM razlike prihoda nad rashodima, ali vi to ne razumijete jer ste te pare usmjerili u druge svrhe. Vi ne razumijete ništa, gospodine Deliću. Vi ste prihvatili da budete ministar ovako kompleksnog sistema iako ste, ponavljam jedan DIF-ovac koji je radio u prodavnici kompjutera. Vi ste prodavali miševe i kompjutersku opremu i kao takvi ste došli da vodite ovakav sistem",
:hahah
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Re: Prekidi

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 12:10 am
Bella wrote:
Tue Jan 13, 2026 11:45 pm
biljka wrote:
Tue Jan 13, 2026 10:20 pm
Opet, ovo mi zvuči kao bolja opcija od tindera jer ne volim piskarati, a i teško mogu biti zainteresovana za nekoga ako ga prvo nisam upoznala uživo. Da li bih koristila? Ne vjerujem. Da li je prihvatljivo? Jeste.
. sjetih se djevojke. koja je ishla na tako neki event, meni zvuchalo chudno.. ali.. da , izgleda da i ovdje postoji. i njen komentar je bio: 15 min. joj je izgledalo malo..koliko je dozvoljeno da se razmjene vrline.. :DE
. shto se tiche upoznavanja. nema pravila.... jedna djevojka je kolapsirala u avionu.. sluchajno se nashao doktor. pomogao joj i sada je taj suprug... :DE
Pa i ja kad sam čula 15 minuta... Fakat šta mogu dvije osobe reći u 15 minuta hahah
. vjerujem da se treba pripremiti, mada koliko god to chinili.. teshko je uspjeti..ali, mislim da je dovoljno. za povrshinu... kako se ko predstavi. i shutnja neshto govori.. . :DE
.. nevezano. ako mi mozesh pomochi u :
da li je dovoljno 300KM za jednu osobu,za mjesec dana prehrane?
bez luksuza .kao izlasci, cigarete. sminka.. itd samo hrana/
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Wed Jan 14, 2026 1:09 am
biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 12:10 am
Bella wrote:
Tue Jan 13, 2026 11:45 pm

. sjetih se djevojke. koja je ishla na tako neki event, meni zvuchalo chudno.. ali.. da , izgleda da i ovdje postoji. i njen komentar je bio: 15 min. joj je izgledalo malo..koliko je dozvoljeno da se razmjene vrline.. :DE
. shto se tiche upoznavanja. nema pravila.... jedna djevojka je kolapsirala u avionu.. sluchajno se nashao doktor. pomogao joj i sada je taj suprug... :DE
Pa i ja kad sam čula 15 minuta... Fakat šta mogu dvije osobe reći u 15 minuta hahah
. vjerujem da se treba pripremiti, mada koliko god to chinili.. teshko je uspjeti..ali, mislim da je dovoljno. za povrshinu... kako se ko predstavi. i shutnja neshto govori.. . :DE
.. nevezano. ako mi mozesh pomochi u :
da li je dovoljno 300KM za jednu osobu,za mjesec dana prehrane?
bez luksuza .kao izlasci, cigarete. sminka.. itd samo hrana/
Teško. Možda je prije godinu/godinu i po moglo. Sada ne vjerujem. Ne pratim svaki mjesec koliko trošim na jelo, ali sigurno pređem 300 KM. Sigurno trošim više od 10 KM dnevno, odnosno možda nekad manje jer kupim namirnice unaprijed :hahah

U svakom slučaju ako želiš 3 obroka, doručak, ručak koji ćeš pripremiti kući ili gricnuti nešto vani i obilnu večeru, od toga svega jedan obrok sa mesom-ne vjerujem da se može izaći ispod 400 KM. Neka me ispravi neko ako griješim

Nekad jedem vani/naručim, obično nedjeljom, ali ništa luksuzno. To je najčešće kad želim da jedem nešto što mi nema smisla kuhati, npr. punjene paprike. Sigurno neću sebi napraviti dvije punjene paprike :doh

Što pitaš :D
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Troclana porodica u Nemackoj na mesecno nivou potrosi 450 eura na hranu i to da ima svega, od slanog pa do slatkog,od voca pa do povrca, od mesa pa do ribe...u tu cenu ulaze i osnovne stvari kao sto su ulje,mleko,hleb,so,secer itd.itd. Dakle nema sta nemas za 450 eura na mesecno nivou za tri osobe...Videh da nije tema nego cisto poredjenja radi sa Bosnom...Bosna je skuplja

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 1:27 am
Teško. Možda je prije godinu/godinu i po moglo. Sada ne vjerujem. Ne pratim svaki mjesec koliko trošim na jelo, ali sigurno pređem 300 KM. Sigurno trošim više od 10 KM dnevno, odnosno možda nekad manje jer kupim namirnice unaprijed :hahah

U svakom slučaju ako želiš 3 obroka, doručak, ručak koji ćeš pripremiti kući ili gricnuti nešto vani i obilnu večeru, od toga svega jedan obrok sa mesom-ne vjerujem da se može izaći ispod 400 KM. Neka me ispravi neko ako griješim

Nekad jedem vani/naručim, obično nedjeljom, ali ništa luksuzno. To je najčešće kad želim da jedem nešto što mi nema smisla kuhati, npr. punjene paprike. Sigurno neću sebi napraviti dvije punjene paprike :doh

pitam. zbog starije osobe .kojoj treba i koja ima dva obroka dnevno.Komshinica joj kuva, i donosi. Ova zena smatra da ne treba nishta da placha ,jer ona i onako kuva za sina i sebe. i tako skuva za josh jednu...shto nije veliki teret :fpalm :hahah .. koji je to set u glavi
...tako. da se doshlo do situacije ,da mora da platii.. i zena koja kuva, rekla aj 300 KM da pokrijem troshkove... ova kojoj se Kuva i dalje smatra da je to puno.
..nakon nekog vremena .doshli smo do 500KM.. .da joj placha..
dakle sve shto dobije je skuvano u kuchi.
.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Wed Jan 14, 2026 1:43 am
Troclana porodica u Nemackoj na mesecno nivou potrosi 450 eura na hranu i to da ima svega, od slanog pa do slatkog,od voca pa do povrca, od mesa pa do ribe...u tu cenu ulaze i osnovne stvari kao sto su ulje,mleko,hleb,so,secer itd.itd. Dakle nema sta nemas za 450 eura na mesecno nivou za tri osobe...Videh da nije tema nego cisto poredjenja radi sa Bosnom...Bosna je skuplja
:-? kako 450 eura.. :fpalm ne mogu vjerovati

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Jan 14, 2026 3:35 am
Coolio wrote:
Troclana porodica u Nemackoj na mesecno nivou potrosi 450 eura na hranu i to da ima svega, od slanog pa do slatkog,od voca pa do povrca, od mesa pa do ribe...u tu cenu ulaze i osnovne stvari kao sto su ulje,mleko,hleb,so,secer itd.itd. Dakle nema sta nemas za 450 eura na mesecno nivou za tri osobe...Viosdeh da nije tema nego cisto poredjenja radi sa Bosnom...Bosna je skuplja
:-? kako 450 eura.. :fpalm ne mogu vjerovati
Lepo, bilo je i manje dok nije bilo poskupljenja...ali sada je 450 eura.

Naravno, moze i skuplje da te izadje ako zelis da platis skuplje stvar koja je u drugoj prodavnici jeftinija...

Nemci ovde to zovu angebot kauf... Kako bih ti preveo to, kupovina na snizenjima...

Snizenja su svakodnevna i u svim prodavnicama...U jednoj je snizeno voce, u drugoj povrce, u trecoj salame,sirevi,meso, u cetvtoj pastete,tunjevine,nutela,u petoj nesto drugo i tako...I sve prodavnice su blizu jedna drugoj jer ih ima po vise filijala u gradovima.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Živjela sam u Austriji prije dvije godine i trošila preko 200 eura sama na hranu. Tako da mislim da to nije tačno
Postojale su neke stvari koje su jeftinije nego u Bosni, ali je na kraju većina skuplja. Neki dan sam bila u Austriji i nisam mogla vjerovati da je kapućino u studentskom kafiću otišao na 4,20 eura. Okej, ne mora se piti kafa u kafiću, ali je stvarno obična kafa postala luksuz

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Wed Jan 14, 2026 3:33 am
biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 1:27 am

pitam. zbog starije osobe .kojoj treba i koja ima dva obroka dnevno.Komshinica joj kuva, i donosi. Ova zena smatra da ne treba nishta da placha ,jer ona i onako kuva za sina i sebe. i tako skuva za josh jednu...shto nije veliki teret :fpalm :hahah .. koji je to set u glavi
...tako. da se doshlo do situacije ,da mora da platii.. i zena koja kuva, rekla aj 300 KM da pokrijem troshkove... ova kojoj se Kuva i dalje smatra da je to puno.
..nakon nekog vremena .doshli smo do 500KM.. .da joj placha..
dakle sve shto dobije je skuvano u kuchi.
.
Meni je 300 malo za to. Opet ne znam jesu li te dvije osobe bliske, pa da li ta žena možda očekuje da bude "sniženo"

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 12:43 pm
Coolio wrote:
Živjela sam u Austriji prije dvije godine i trošila preko 200 eura sama na hranu. Tako da mislim da to nije tačno
Postojale su neke stvari koje su jeftinije nego u Bosni, ali je na kraju većina skuplja. Neki dan sam bila u Austriji i nisam mogla vjerovati da je kapućino u studentskom kafiću otišao na 4,20 eura. Okej, ne mora se piti kafa u kafiću, ali je stvarno obična kafa postala luksuz
Ja sam u Nemackoj a ne u Austriji. Ziveo sam u Becu cetri godine i sve je bilo skuplje nego u Nemackoj kao sto je i sada. Kada budem slobodan slikacu cene i izbaciti ovde pa uporedi. Red Bull koji se proizvodi u Austriji je jeftiniji u Nemackoj. Za nepoverovati ali je tako

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. troshkovi djevojke u Kini.. 29 god radi kao .pomochnik menadjera.. zivi u stanu od 13 m kvadratnih :-?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 12:46 pm
Meni je 300 malo za to. Opet ne znam jesu li te dvije osobe bliske, pa da li ta žena možda očekuje da bude "sniženo"
. . dugogodishnje komshije. cak je bilo i konflikta..ali . na veliko iznenadjenje. . zena joj kuva i donosi...
.ide za nju do dr. zbog produzetka terapije/ tablete. a sin(zene koja kuva) joj placha rezije .. kad i sebi... i ova smatra da to nije neka usluga. :jbg jer i svoje rachune placha. :-?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Wed Jan 14, 2026 1:47 pm
biljka wrote:
. . dugogodishnje komshije. cak je bilo i konflikta..ali . na veliko iznenadjenje. . zena joj kuva i donosi...
.ide za nju do dr. zbog produzetka terapije/ tablete. a sin(zene koja kuva) joj placha rezije .. kad i sebi... i ova smatra da to nije neka usluga. :jbg jer i svoje rachune placha. :-?
A je li penzionerka? Ima li primanja? Ne mogu da shvatim ako ima novca ne želi da plati nečiju uslugu :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Wed Jan 14, 2026 5:11 pm
Bella wrote:
Wed Jan 14, 2026 1:47 pm
biljka wrote:
A je li penzionerka? Ima li primanja? Ne mogu da shvatim ako ima novca ne želi da plati nečiju uslugu :jbg
. ima penziju oko 1200KM
.. to je izgleda 'izlapilost' kao i strah... dok je sama vodila brigu o sebi, plachala rezije . neke chak i duplo, za hranu nije marila.. kuvala je sebi. ali sve je to bilo, smuchkano bez mesa... i jako je mrshava...

eh, volila srdele, i to je petkom jela....
onda je pala.. ugruvala se i vishe ne izlazi.. :-? i tako se desilo, da se komshinica angazovala da joj pomogne. ( i ona u 80-im sa loshim zdravljem) chak je nabacila i neshto kg.. :hahah ali. neche, da plati to. a neche ni u dom... :hm
..dakle . bitne su joj tablete i da plati rezije , jer che je izbaciti iz stana ako nema novaca za to. i .jednostavno kaze. nisam ja milionerka. ja to ne mogu platiti. visoke su mi rezije.. :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: