Lazne vijesti,kako ih prepoznati i boriti se protiv njih?
Lazne vijesti,kako ih prepoznati i boriti se protiv njih?
Lazne vijesti kao sto znamo vrlo brzo se sire drustvenim mrezama i cesto izazivaju jednu vrstu panike..
Jesu li potrebni stroziji zakoni i regulative za suzbijanje sirenja dezinformacija?
Da li drzava treba da cenzurise sadrzaj na internetu ili bi to stvaralo problem u slobodi govora??
Da li djeca u skolama uce o laznim informacijama i kako da ih prepoznaju ??
Sjecate li se nekih vijesti / objava koje su bile lazne ( doduse malo koje nisu )..
Koji je to nacin na koji se mozemo (iz)boriti protiv njih ? Postoji li zapravo nacin ?
Jesu li potrebni stroziji zakoni i regulative za suzbijanje sirenja dezinformacija?
Da li drzava treba da cenzurise sadrzaj na internetu ili bi to stvaralo problem u slobodi govora??
Sjecate li se nekih vijesti / objava koje su bile lazne ( doduse malo koje nisu )..
Koji je to nacin na koji se mozemo (iz)boriti protiv njih ? Postoji li zapravo nacin ?
Re: Lazne vijesti,kako ih prepoznati i boriti se protiv njih?
Da ne ispadne da se vracam na koronu ali recimo u tom periodu sa neki koji su sebe nazivali factchekeri ili kako se vec pise blokirali svaki video ili poruku koja se protivila onome sto drzave forsiraju. E sada, ja sam da se strogo kaznjava svaka laz. Dakle ako neko nesto tvrdi i ubedjuje druge da je tako a nije tako,pogotovu ako to siri paniku onda sam cak i da taj neko ide na robiju. Ali isto sam tako da i ti sto sklanjaju vesti pod izgovorom da su netacne imaju odgovornost istu, da idu na robiju ako ubedjuju ljude da je nesto netacno a zapravo je tacno.
gdje chesh .tolike 'robijashe' smjestiti..
.............................................................................................
. vidi bre kakv si. ti bi narod na robiju. jer imaju svoje mishlenje. ni blizu tvom.....a kao tvoje je ok...
.............................................................................................
Jesi li procitala sta sam napisao
Ja kada napisem svoje misljenje uvek se ogradim sa time da ne mora znaciti da sam u pravu.
A inace napisah da ako neko tvrdi nesto kao u doba korone recimo,siri paniku a da to nije tacno, takav treba odgovarati. Ko god da je u pitanju,nebitno da li onaj ko ne veruje u to ili ko veruje. Pa ne zivimo mi na golom otoku. Ne mozes ti samo da kaznjavas one koji tvrde nesto a suprotno je od onoga sto propagira drzava. Naveo sam ti vec primer, imas neke fact checkere ili kako vec po drustvenim mrezama koji uklanjaju sve sto narod postavi. Slazem se da ukloni sve sto je laz ali ako uklanjas nesto sto je istina i predstavis je kao laz onda moras biti odgovoran. Zar nije tako? Ili bi ti da vlada jednoumlje, da se laze kao sto se istorija menja itd.
i ne morash, naglasavati.... nije neki kviz... niti neki forum, gdje se za svoje mishljenje . banuju chlanovi..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Wed Jan 22, 2025 7:58 amJesi li procitala sta sam napisao?
Ja kada napisem svoje misljenje uvek se ogradim sa time da ne mora znaciti da sam u pravu.
A inace napisah da ako neko tvrdi nesto kao u doba korone recimo,siri paniku a da to nije tacno, takav treba odgovarati. Ko god da je u pitanju,nebitno da li onaj ko ne veruje u to ili ko veruje. Pa ne zivimo mi na golom otoku. Ne mozes ti samo da kaznjavas one koji tvrde nesto a suprotno je od onoga sto propagira drzava. Naveo sam ti vec primer, imas neke fact checkere ili kako vec po drustvenim mrezama koji uklanjaju sve sto narod postavi. Slazem se da ukloni sve sto je laz ali ako uklanjas nesto sto je istina i predstavis je kao laz onda moras biti odgovoran. Zar nije tako? Ili bi ti da vlada jednoumlje, da se laze kao sto se istorija menja itd.
... i ovdje ti administracija. moze ukloniti post. ako im se ne svidja sadrzaj . .po njihovom klriterijumu. jer je njihov proizvod.... i zele da ga predstvave kako oni hoche i osjechaju ..
Tako je i na drugim DM..
..a shta je istina..
Naslovi su najcesce udice, vrlo pocinju sa " NEVJEROVATNO", "SOKANTNO", su vecinom lazne info, ili inko koje nista konkretno nemaju za info 
Draga Bella, nisi me razumela.Bella wrote: ↑Wed Jan 22, 2025 4:43 pmi ne morash, naglasavati.... nije neki kviz... niti neki forum, gdje se za svoje mishljenje . banuju chlanovi..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Wed Jan 22, 2025 7:58 amJesi li procitala sta sam napisao?
... i ovdje ti administracija. moze ukloniti post. ako im se ne svidja sadrzaj . .po njihovom klriterijumu. jer je njihov proizvod.... i zele da ga predstvave kako oni hoche i osjechaju ..
Tako je i na drugim DM..
..a shta je istina..jel i to bitno... evo ti si mi primjer. da ni pod kojim okolnostima nechesh ptihvatiti istinu/ npr. . vakcine/ za djecu kao i za odrasle. ..
![]()
Ne radi se ovde u sta ja ili bilo ko veruje nego kako spreciti lazne vesti.
Koronu sam naveo kao primer jer je tada bilo najvise lazi. I govorim da bi se u buducnosti trebao kaznjavati svako ko izbaci nesto i ubedjuje ljude da je tako a nije tako.
E isto tako trebaju odgovorni biti i novinari i svi ti navodni checkeri koji pored laznih sakrivaju i istinite dogadjaje.
A to ko u sta veruje svako od nas ima prava. To nam niko ne moze oduzeti.
... mislim da ne postoji zivo biche na PLaneti, a da te ne razumije. pa pishesh 'srpski'..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Wed Jan 22, 2025 5:59 pm
Draga Bella, nisi me razumela.
Ne radi se ovde u sta ja ili bilo ko veruje nego kako spreciti lazne vesti.
Koronu sam naveo kao primer jer je tada bilo najvise lazi. I govorim da bi se u buducnosti trebao kaznjavati svako ko izbaci nesto i ubedjuje ljude da je tako a nije tako.
E isto tako trebaju odgovorni biti i novinari i svi ti navodni checkeri koji pored laznih sakrivaju i istinite dogadjaje.
A to ko u sta veruje svako od nas ima prava. To nam niko ne moze oduzeti.
.. kandidati na izborima. mogu 'malo lagati' obechavati.. i to nije kaznjivo.. to i svi rade.. neko smishljeno. neko. nakon svega,i bude lazov, u ochima naroda, jer nije uspio progurati neshto. obechano. i to je razumljivo...
.. ok ako neshto nije objavljeno. , eto desi se. ne saznamo. i ne osjechamo da nam je ta info. i nedostajala.... a opisi pojedinih dogadjaja kod nas na Balkanu . ima dosta.. odmanjujuchih..
U danasnje vreme maltene je vise laznih nego istinitih informacija. To je postala neka normala. Zivimo u vremenu lazi i izmisljotina
Jedini siguran nacin je da ih ne citas uopste.
Ali opet se svako od nas uhvati za nesto i drzi da je to istina.
Pitanje je da li je i to da je sve laz potpuna istina.
Pitanje je da li je i to da je sve laz potpuna istina.
Ne znam da li je bukvalno sve laz ali sam izgubio poverenja u medije jer sam video svojim ocima gomilu lazi bas kao i mnogi drugi ljudi...Montiranje klipova, lazna izvestavanja,koriscenje starih snimaka i predstavljati ih kao da su iz rusko ukrajinskog rata...Novinari su obicne krpe vlasti i tu su samo da pisu i govore ono sto im se naredi.
Sta ti vijesti uopste znace, zivi zivot i uzivaj 
Vala da znas da si u pravu.
Ej ti, nemacka televizija pustila u udarnom terminu neke dve zgrade kako gore i napisali ispod tekst a i govore naravno "Rusija bombardovala Kijev itd. A snimak je inace bio pet godina star, izgorele dve zgrade u Kini...
Ej ti, nemacka televizija pustila u udarnom terminu neke dve zgrade kako gore i napisali ispod tekst a i govore naravno "Rusija bombardovala Kijev itd. A snimak je inace bio pet godina star, izgorele dve zgrade u Kini...
Novinarstvo vise ne postoji. Mozda nekih 1% novinara pisu posteno svoje tekstove
kako vjerujete u 'svete knjige'...ko je njih pisao. dopisivao.. i ko zna shta josh..
Ponovicu se, ja novinama i televizijama ne verujem nista. Obicni citaci tekstova i nista drugo
za dezinformacije bih novcano kaznjavala medije. treba se informisati ali ne i bezuvjetno vjerovati svemu napisanom.
Vjeruješ li ti u ovo ?Coolio wrote: ↑Fri Feb 27, 2026 4:26 pmSada je pusten ljudima taj AI i sada naravno i kada se nesto sazna puste gomilu laznih vesti kako ni u istinu koju sam pronadjes ne bi verovao.
Inace svakodnevno mozes videti da televizije i novine lazu,narocito ta desavanja u svetu.
Evo ovi ovde nas izvestavase iz sveta
![]()
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 1 Replies
- 56 Views
-
Last post by Ina