Eutanazija

Teme iz psihologije

Da li ste za / protiv eutanazije?

Da
3
50%
Ne
0
No votes
Da, uz saglasnost i članova porodice
3
50%
Ne, iz vjerskih razloga
0
No votes

Total votes: 6

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Eutanazija

Unread post by Skitnica »

Kapsule Sarco koje je dizajnirao doktor Filip Ničke prošle su pravni pregled i spremne su za upotrebu.

Ničke, koji je direktor i osnivač proeutanazijske organizacije "Exit International", istakao je da je pogodnost što osobi koja koristi kapsulu za eutanaziju nije potreban lekar da pokuša da uvuče iglu i ne moraju da se uzimaju teški lekovi.

Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mesto na kom osoba želi da umre.

Kada se aktivira, kapsula se puni azotom, a količina kiseonika se smanjuje. Nakon toga osoba gubi svest i konačno umire.

Proces umiranja, kako navode, traje manje od minut.

Holandija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dopuštaju potpomognuto samoubistvo, iako svaka ima drugačija pravila o tome.

Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtevaju od ljudi da imaju neizlečivo ili terminalno stanje koje im uzrokuje patnju.

U Holandiji eutanaziju mogu da zatraže osobe starije od 12 godina, ali je pristanak roditelja potreban ako je dete mlađe od 16 godina.

U 2020. godini eutanazija je u Holandiji dosegla vrhunac sa 6.938 izvršenih postupaka, što je povećanje od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije Jerun Rekort rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Holandiji odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti.
Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Eutanazija

Za.

Ako osoba odlucila da stavi kraj na svoj zivot a za to ima ozbiljne i opavdane razloge.

Opravdan razlog znaci, neizljeciva bolest, nepodlosljivi bolovi /patnja..Ovisnost od drugih ..takoder i aparata. To i onako ne bih nazvala "zivotom".Smrt je smiraj, i na taj nacin se pomaze bolsniku.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Morala sam da se odlucim za macu, tesko je.

Nedaj Boze nikom tolike patnje.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Ja sam ZA.

Nadam da neću nikada morati doći u tu situaciju. Ispoštovala bih želju oboljele osobe iako ne mogu ni pojmiti koliko je to teška odluka.

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Verska učenja koja poznajem su izričito protiv toga. Mislim da i medicinska etika isto govori. Saglasnost porodice? Voleo bih da nikada ne budem u situaciji, i nikome ne želim to, da moraju da razmišljaju o toj stvari ili već postupku. Ali kolike su patnje osobe obolele od nekog kancera?
Legal Alien

bakterijasmarsa
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by bakterijasmarsa »

Žan Lik Godar, nedavno sam pročitao da je ovaj Francusko-Švajcarski režiser izvršio asistirano samoubistvo. U Švajcarsko po zakonu dozvoljeno.
Legal Alien

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Za

Nagledala sam se, patnje, jako bolesnih ljudi... A ne možeš im pomoći. :((

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

bakterijasmarsa wrote:
Fri Sep 16, 2022 2:33 pm
Žan Lik Godar, nedavno sam pročitao da je ovaj Francusko-Švajcarski režiser izvršio asistirano samoubistvo. U Švajcarsko po zakonu dozvoljeno.
Da. Nakon toga bilo je rasprava..da li treba legalizirati I u Fr ..ili ne.. mnogi se odluce otici tamo, kada vise nisu u mogućnosti/ želji docekati kraj života prirodnim putem..
Nije ni mala cijena te smrti..9000€ ..ali eto..tuzno doci do takve odluke..

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Preksinoc sam gledala jednu reportazu bas na ovu temu... :tctc

Kanadanka koja je bila bolesna od neizljecive bolesti odlucila se za ovaj korak...Zakazala vrijeme izabrala datum,ispunila dosije vise od 15 stranica.. Nekoliko razlicitih ljekara posjetila, psihologa... bas je duga procedura..Nekoliko dana prije smrti pozvala je djecu, rodbinu prijatelje na " ispracaj"..

Bas je na sve mislila, djeci za rodjendane pripremila video snimke, poklone djeci i unucadima..Jednostavno nije mogla podnijeti da bolest odluci kada ce biti kraj..Nego ona..I do posljednjeg momenta bila je sa osmjehom, sretna sto ce njenim mukama biti kaj..

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Cudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...

Zato uvedu asistirano samoubistvo, uvedu da mozes da abortiras kada hoces...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Fri Feb 07, 2025 11:58 am
Cudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...

Postoje organizacije koje pomažu oboljeloj djeci.. i svim sredstvima koja su im neophodna ..

Protivnik si eutanizma i abortusa ?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Jesi li to i protiv abortusa? E stvarno si jutros zakucao :fp
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Fri Feb 07, 2025 1:05 pm

Jesi li to i protiv abortusa? E stvarno si jutros zakucao :fp
Jesam, protiv abortusa u trecem,cetvrtom,petom mesecu trudnoce. To nije abortus,to se drugacije zove

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Fri Feb 07, 2025 12:30 pm

Postoje organizacije koje pomažu oboljeloj djeci.. i svim sredstvima koja su im neophodna ..

Organizacije? Zasto im drzava ne pomogne? Zasto jadnim roditeljima traze milionske iznose kako bi operisali njihovo dete?

Sto se abortusa tice, da sam zensko bilo bi mi zao da uradim to,govorim o pocetku trudnoce. I tu verovatno ima ljudi koji moraju to da ucine pa i razumem. Ali abortus nakon tri meseca trudnoce,cetri,pet to nije abortus vec maltene ubijas zivo dete u sebi. Naravno da sam protiv toga.

Protiv eutanazije nisam iako u nasoj veri samoubistvo je vrsta greha. Razumem ljude koji su tesko bolesni, trpe ogromne bolove i ostalo. To razumem.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Fri Feb 07, 2025 2:22 pm
Skitnica wrote:

Organizacije? Zasto im drzava ne pomogne? Zasto jadnim roditeljima traze milionske iznose kako bi operisali njihovo dete?

Sto se abortusa tice, da sam zensko bilo bi mi zao da uradim to,govorim o pocetku trudnoce. I tu verovatno ima ljudi koji moraju to da ucine pa i razumem. Ali abortus nakon tri meseca trudnoce,cetri,pet to nije abortus vec maltene ubijas zivo dete u sebi. Naravno da sam protiv toga.

Protiv eutanazije nisam iako u nasoj veri samoubistvo je vrsta greha. Razumem ljude koji su tesko bolesni, trpe ogromne bolove i ostalo. To razumem.
Postoje rijetke bolesti koje se moraju lijeciti van EX YU, i te troskove ne snosi drzava, ni u jednoj zemlji koliko je meni poznato drzava ne finansira to lijecenje/ operacije..Zbog toga su roditelji primorani traziti pomoci i sredstva za lijecenje djece vani..

Neki zene / djevojke su primorane abortirati i u kasnoj trudnoci, nekada i njen zivot bude ovisan u slucaju nastavka trudnoce..Ne uradi ni jedna zena abortus eto tek tako, iz dosade..Prije samog akta abortusa postoje procedure i nis kontrola uz to i psiologa..Ljekarska duznost je da kazu majci rezultate i sa kakvim problemima bi se susrela nakon rodenja djetea..Abortus je jedna od solucija..

Egoizam je odluciti se ne abortirati znajuci kakve sve zdravstvene probleme moze dijete imati nakon rodenja..Dok su roditelji zivi i sposobni da brinu o njemu ok, ali i ad traze pomoc od drzave..Ali posle, treba razmisljati i na duze staze..

Ima slucajeva gdje su djevojke / zene silovane ostanu u drugom stanju, ili saznaju kasnije za trudnocu, mislis li da bi im bilo zadovoljstvo roditi nezeljeno djete koje je doslo na taj nacin..Ima bezbroj opravdanih razloga abortusa, i ne treba uvijek gledati sa religijske strane, dovoljno prosiriti malo ugao gledista..

Postoje djevojke/ muskarci koje nista ne znaju o kontracepciji ..a to je druga tema..

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

bakterijasmarsa wrote:
Mon Sep 12, 2022 11:03 pm
Verska učenja koja poznajem su izričito protiv toga. Mislim da i medicinska etika isto govori. Saglasnost porodice? Voleo bih da nikada ne budem u situaciji, i nikome ne želim to, da moraju da razmišljaju o toj stvari ili već postupku. Ali kolike su patnje osobe obolele od nekog kancera?
religije bi nas najradije vratile u srednji vijek da se striktno držimo njihovih učenja a ko ne misli tako na lomaču sa njim.

pozdravljam eutanaziju :up

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Fri Feb 07, 2025 2:47 pm
Fri Feb 07, 2025 2:22 pm
Skitnica wrote:

Postoje rijetke bolesti koje se moraju lijeciti van EX YU, i te troskove ne snosi drzava, ni u jednoj zemlji koliko je meni poznato drzava ne finansira to lijecenje/ operacije..Zbog toga su roditelji primorani traziti pomoci i sredstva za lijecenje djece vani..

Neki zene / djevojke su primorane abortirati i u kasnoj trudnoci, nekada i njen zivot bude ovisan u slucaju nastavka trudnoce..Ne uradi ni jedna zena abortus eto tek tako, iz dosade..Prije samog akta abortusa postoje procedure i nis kontrola uz to i psiologa..Ljekarska duznost je da kazu majci rezultate i sa kakvim problemima bi se susrela nakon rodenja djetea..Abortus je jedna od solucija..

Egoizam je odluciti se ne abortirati znajuci kakve sve zdravstvene probleme moze dijete imati nakon rodenja..Dok su roditelji zivi i sposobni da brinu o njemu ok, ali i ad traze pomoc od drzave..Ali posle, treba razmisljati i na duze staze..

Ima slucajeva gdje su djevojke / zene silovane ostanu u drugom stanju, ili saznaju kasnije za trudnocu, mislis li da bi im bilo zadovoljstvo roditi nezeljeno djete koje je doslo na taj nacin..Ima bezbroj opravdanih razloga abortusa, i ne treba uvijek gledati sa religijske strane, dovoljno prosiriti malo ugao gledista..

Postoje djevojke/ muskarci koje nista ne znaju o kontracepciji ..a to je druga tema..
Rekoh da opravdavam abortus ako je majka ne daj Boze zivotno ugrozena i tome slicno. Abortus u pocetnoj fazi mogu da razumem. Samo mislim da su onda trebali da uvedu da je kasni abortus dozvoljen samo ako ima jak razlog za to a ne iz hira.

Ali recimo nesto drugo razmisljam. Greske doktora kao i lazi se desavaju. Sta ako greskom doktora majci saopste da mora da prekine trudnocu? Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.

Mnogo ljudi je izgubilo poverenja u doktore zbog korone. To je bas zeznuta situacija.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.
koliki je procenat .'bude sve u redu' ?

:/*
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Feb 07, 2025 5:38 pm
Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.

E to ne znam, slagao bih kada bih napisao bilo sta. Znam samo da ima i takvih ishoda na kraju.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Fri Feb 07, 2025 5:41 pm
Bella wrote:

E to ne znam, slagao bih kada bih napisao bilo sta. Znam samo da ima i takvih ishoda na kraju.
:D/ ajde bezi. ne znash.. znaju samo te zene....ako che iskreno rechi.. a, gledajuchi statostiku.. svashta je zabiljezila.. :-?
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Feb 07, 2025 5:45 pm
Bella wrote:

:D/ ajde bezi. ne znash.. znaju samo te zene....ako che iskreno rechi.. a, gledajuchi statostiku.. svashta je zabiljezila.. :-?
Pa i napisah da ne znam. Videh par slucajeva kojima su rekli da abortiraju, isterali do kraja i hvala Bogu bilo sve ok.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Fri Feb 07, 2025 5:46 pm
Bella wrote:

Pa i napisah da ne znam. Videh par slucajeva kojima su rekli da abortiraju, isterali do kraja i hvala Bogu bilo sve ok.
ok do kad.. operacija uspela. pacijent nakon 4 dana umro.. :fp :hahah kaze hirurg, nisam ja kriv sestra ga nije previjala..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Feb 07, 2025 5:48 pm
Bella wrote:

ok do kad.. operacija uspela. pacijent nakon 4 dana umro.. :fp :hahah kaze hirurg, nisam ja kriv sestra ga nije previjala..
Nemoj tako. Zaista ima zena koje su uspele

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Fri Feb 07, 2025 5:51 pm
Bella wrote:
Fri Feb 07, 2025 5:48 pm

Nemoj tako. Zaista ima zena koje su uspele
.kao i da su izgubile zivot.. dakle.. nije vrijedna pricha
... :-?