Dobro se dobrim vraca ?

Teme iz psihologije
biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Dobro se dobrim vraca ?

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:07 am
biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:03 am
Bella wrote:
Wed Mar 26, 2025 11:59 pm
.jesi li uspjela zavrshiti konverzaciju s pushachem.. je li shtetno ili ne / :hahah
Ne razumijem
. jesi li ikada uopshteno prichala sa pushachem, o shtetnosti duvana/ ili alkohola/ . koji isti konzumira..
Da, i sama sam pušač. I sve osobe s kojima imam mlo više kontakta i koji su pušači stalno ponavljaju "Kad ćeš prestat?" i "Prestani dok možeš". Niko od nas nije toliko deulu da ne znamo šta radi organizmu
Per aspera ad astra :fiju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:11 am
Bella wrote:
biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:03 am

Ne razumijem
. jesi li ikada uopshteno prichala sa pushachem, o shtetnosti duvana/ ili alkohola/ . koji isti konzumira..
Da, i sama sam pušač. I sve osobe s kojima imam mlo više kontakta i koji su pušači stalno ponavljaju "Kad ćeš prestat?" i "Prestani dok možeš". Niko od nas nije toliko deulu da ne znamo šta radi organizmu
. i nikad ili na neke periode . prekinu s konzumiranjem.. :hm to je ovisnost.. i teshko je kontrolisati, naravno, nije nemoguche.. :/*
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:16 am
biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:11 am
Bella wrote:

. i nikad ili na neke periode . prekinu s konzumiranjem.. :hm to je ovisnost.. i teshko je kontrolisati, naravno, nije nemoguche.. :/*
Naravno. I većina žena u toku trudnoće iskontroliše, ali poslije trudnoće najčešće opet počnu. Tako ide :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:D/ .tako ..mislimo da ide.. to samo one znaju..
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Suma sumarum diskusije: U nedostatku "logičnog objašnjenja" koje bi potvrdilo mišljenje da se rađamo potpuno čisti, prazni, nezli kako god, kad se dođe do urođenih mana najlakše se okomiti naravno na majke, i to u nastavku pazi sad-one koje puše, a možda i ne puše, ali odabrat ćemo da im ne vjerujemo. Jer žena je ženi najveći vuk.

Nemam više šta da dodam.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

... trebam ovo napisati na drugoj temi.
'zena je zeni' vuk.. kako otrcana fraza :hahah

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:36 am
Mislim da bi samo ona žena koja je obično u priči vuk rekla da je otrcana :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:38 am
Bella wrote:
Mislim da bi samo ona žena koja je obično u priči vuk rekla da je otrcana :hahah
a ne znam... mozesh misliti shta ti je volja. koga briga.. :hahah
.. mislim. ne znam zashto je pricha otishla u smjeru..da se pishe i iznalaze razlozi, ko je kriv ako iko. za potomstvo.

.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:41 am
biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:38 am
Bella wrote:
a ne znam... mozesh misliti shta ti je volja. koga briga.. :hahah
.. mislim. ne znam zashto je pricha otishla u smjeru..da se pishe i iznalaze razlozi, ko je kriv ako iko. za potomstvo.

.
To i mene iskreno zanima. Ne znam koja je tačka bila prijelomna :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
sve bi bilo drugachije da ti nisi pushach..Image

:DE

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:45 am

Otkud ti taj emoji???

:pussss

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:47 am
Bella wrote:

Otkud ti taj emoji???

https://www.cosgan.de/smilie.php?wahl=1 ... rschiedene

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:57 am
biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 12:47 am
Bella wrote:

Otkud ti taj emoji???

https://www.cosgan.de/smilie.php?wahl=1 ... rschiedene
Jao hvalaaaa
Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Thu Mar 27, 2025 2:24 am
Za slucaj da zbilja nekoga zanima, i da nema minut da googla.

https://orthomol.rs/razvoj-mozga-i-kogn ... -kod-dece/

https://lorijen.center/neduzne-zrtve-ka ... e-na-bebu/
Ne znam da je iko ovdje tvrdio da određeno ponašanje majke ne utiče na nerođenu bebu. Ovo svi znamo :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

.a znamo da i dobro se dobrim ne vracha... tu i tamo ..mozda.. tako... :kaafa

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 7:58 am
Peace wrote:

Ne znam da je iko ovdje tvrdio da određeno ponašanje majke ne utiče na nerođenu bebu. Ovo svi znamo :jbg
Da te potsjetim da ti je ovo jucer bilo ruzno za procitati
biljka wrote:
Wed Mar 26, 2025 9:56 pm

Treba imati na umu da nas okolis utjece na bebu i prije rodjenja. Sve ono sto majka radi, osjeca, jede, pije, voli, ne voli, sve se odrazava.
Ovo mi je stvarno jako ružna stvar za pročitati, pomisliti, a kamoli napisati. Ispravi me ako griješim, ali si to napisala u kontekstu govornih mana. Zaista apatično prema bilo kojem roditelju/majci koja Bog zna šta "osjeca, jede, pije, voli, ne voli" , koji/a odvede svoje dijete logopedu na kraju krajeva. Staviti govorne mane ili bilo kakve mane, nebitno, u kontekst onoga što majka radi u trudnoći i tako generalizovati situaciju mi je stvarno grozno za pročitati (a pogotovo ovo voli, ne voli, šta bi to uopšte trebalo značiti)

Stoji to da je li pušiš i piješ utiče na razvoj djeteta, ali staviti samo to kao odgovor na komentar o govornim manama :rolleyes

Da li si to spomenula zbog nedostatka argumenata jer neke stvari, poput govorne mane, zaista mogu biti urođene čak i kad kao roditelj sve savršeno radiš ili si spomenula iz nekog drugog razloga ne znam. Ali znam da imam divne žene u životu, odlične majke, koje su rodile djecu sa govornom manom ili nekim drugim manama. Vjerujem da ih i ti imaš u životu i meni je ovo uvreda za sve njih
Pa si isla dalje, okrivivsi me da sam okrivila zene samo
Nakon sto napisah da je to dokazan fact.
biljka wrote:
Wed Mar 26, 2025 10:53 pm
Peace wrote:
Wed Mar 26, 2025 10:43 pm
To su fakat dokazane cinjenice.
Jeste dokazano da pušenje, alkohol i stil života mogu uticati na razvoj djeteta u stomaku. Zato se žene uglavnom posvete trudnoći i ostave poroke ili ih ne konzumiraju ni generalno. Pa neke opet rode djecu sa manama ili poteškoćama u razvoju. Nije okej na ženu svaliti krivicu za to

:spavaa

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Thu Mar 27, 2025 1:55 pm
biljka wrote:
Peace wrote:

Naravno da je ružno za pročitati kada je kontekst djece sa govornim manama. Apatično i ružno i aludira na okrivljavanje majke za stanje njihove djece. Ako toliko želiš da pričamo o trudnoći onda se pokrene nova tema, a ne koristiš majke kao odgovor i argument na komentar o djeci sa poteškoćama u razvoju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

mnogi se koriste, osjetljivim terminima.. starci. bolesni, mnogochala porodica, na minimalcu ... itd... da bi naglasili neku svoju karakternu osobinu... :D/ :-? koja je vechinom jako 'plemenita' a u stvari je ; vuk; :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Demograf Stevo Pašalić izjavio je da je u BiH 1991. godine rođeno 67.000 djece, a 2023... 25.911.
..interesujem me, kakve su te generacije... jer su rodjene u vrlo stresnom dobu za majke... sigurnost / dostup hrane... :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Thu Mar 27, 2025 3:57 pm
Peace wrote:
Thu Mar 27, 2025 1:55 pm
biljka wrote:

Naravno da je ružno za pročitati kada je kontekst djece sa govornim manama. Apatično i ružno i aludira na okrivljavanje majke za stanje njihove djece. Ako toliko želiš da pričamo o trudnoći onda se pokrene nova tema, a ne koristiš majke kao odgovor i argument na komentar o djeci sa poteškoćama u razvoju
Majka je najdirektniji prijenosnik svega na svoje dijete, u najbitnijoj fazi - kroz trudnocu i kroz dojenje. U velikoj vecini i kasnije odigra najvecu ulogu.

Tema je krenulau ovom smjeru, i ti se prva donavezala. Nisi morala, niko te nije vukao za jezik.

Pogotovo nisi morala (kontam) reagirati kako si reagirala. Meni je jedino to bilo apaticno i ruzno.

Prvo si se uvrijedila, navodno, jer ja spomenih majke i njihov izravan kontakt s bebom.
Onda si svalila da okrivljujem majke.
Onda, slazem s Bellom da je fraza otrcana - zena je zeni vuk.
Onda nemam argumenata.
Postavim argumente, pa pocnes tvrditi da niko nije tvrdio..
Postavim ti post u kojem si ti tvrdila, a ti krenes u smjeru - trebala sam novu temu otvoriti..

Bas si mi ocitala bukvicu.
Zna se o cemu.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Majka je najdirektniji prijenosnik svega na svoje dijete, u najbitnijoj fazi - kroz trudnocu i kroz dojenje. U velikoj vecini i kasnije odigra najvecu ulogu.
Nije upitno da utiče. Upitan je kontekst u kojem si to govorila, što ti sve vrijeme objašnjavam
Tema je krenulau ovom smjeru, i ti se prva donavezala. Nisi morala, niko te nije vukao za jezik.

Pogotovo nisi morala (kontam) reagirati kako si reagirala. Meni je jedino to bilo apaticno i ruzno.
Forum je tu da ti kažem ako nešto meni nije okej. Isto kao što ti sad govoriš da je moja reakcija bila apatična i ružna meni je tvoj komentar na djecu sa govornim manama apatičan i ružan.
Prvo si se uvrijedila, navodno, jer ja spomenih majke i njihov izravan kontakt s bebom.
Nisam se uvrijedila, ali smatram da je tvoj komentar u tom trenutku uvreda za majke sa djecom sa govornim manama i poteškoćama u razvoju.
Onda si svalila da okrivljujem majke.
Da.
Onda, slazem s Bellom da je fraza otrcana - zena je zeni vuk.
Ako ti tako misliš :up
Mada sam i dalje stava da samo ženi vuku može biti otrcana, ali you do you
Onda nemam argumenata.
Postavim argumente, pa pocnes tvrditi da niko nije tvrdio..
Postavim ti post u kojem si ti tvrdila, a ti krenes u smjeru - trebala sam novu temu otvoriti..
Zato što nije niko tvrdio. Postaviš post u kojem "ja tvrdim", a ja bukvalno ne tvrdim od mog prvog posta o ovom:
Stoji to da je li pušiš i piješ utiče na razvoj djeteta, ali staviti samo to kao odgovor na komentar o govornim manama :rolleyes
Argument na to da ti kažem da je apatično spominjati nešto u datom trenutku ti je "Evo još da ja potkrijepim to što sam spomenula", iako fokus nije na tome što si spomenula, već što govoriš to u kontekstu djece s manama. I to ti bukvalno od prve poruke objašnjavam.
Bas si mi ocitala bukvicu.
Ako to tako doživljavaš i neko drugi doživljava žao mi je. Ne želim da nikoga uvrijedim, ali postoje neke stvari na koje imam nultu toleranciju i uvijek ću odreagovati. Imaš puno pravo da isto tako ti meni prokomentarišeš neke stvari koje tebi nisu okej kao što imam i ja pravo tebi. To i bilo šta što kažem da nije okej i da je ružno nije bukvica, već rasprava ako ljudi znaju da prihvate kritiku

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
a, dijaloga .. oko chega..
..ko ima nultu toleranciju nije za ovakva druzenja.... :D/ . to je po meni neki 'problem' koji moze i rat izazvati.. :hm medju zenama pogotovo .

. kao sto navede onu otrcanu ' poslovicu' ... upravo je suprotan dokaz.koji primjenjuje u RL..... izborom vokabulara je pokazano...

. zena-- zenu . bolje razumije i poznaje.. vjerovatno za razliku od suprotnog pola ....,tako i reaguje .. :jbg gledano sa strane / ublehachice :hahah

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Thu Mar 27, 2025 7:20 pm
:-?
a, dijaloga .. oko chega..
..ko ima nultu toleranciju nije za ovakva druzenja.... :D/ . to je po meni neki 'problem' koji moze i rat izazvati.. :hm medju zenama pogotovo .

. kao sto navede onu otrcanu ' poslovicu' ... upravo je suprotan dokaz.koji primjenjuje u RL..... izborom vokabulara je pokazano...

. zena-- zenu . bolje razumije i poznaje.. vjerovatno za razliku od suprotnog pola ....,tako i reaguje .. :jbg gledano sa strane / ublehachice :hahah
Um... Apsolutno možeš imati nultu toleranciju na neke stvari. Na forumu se na sve reaguje i iz svega proizilazi neka diskusija zbog različitih mišljenja. Ako će rat izazvati to što smatram da je neki komentar u datom trenutku apatičan onda neka izazove :jbg

Izborom vokabulara koji je "ružno i grozno za pročitati" i "pokazuje apatiju" ako se ne varam. Kakav vokabular :doh

Puno žena ne razumije druge žene, manje razumije druge žene od muškaraca. Nažalost. Ne govorim o ovoj sad raspravi, već generalno jer ti kažeš da se bolje razumijemo i poznajemo. Mizoginija je toliko ukorijenjena da će često žena gore prokomentarisati drugu ženu od muškarca, da će često prije žena komentarisati izbore druge žene, da će često prije žena poniziti drugu ženu. Tako da ne bih rekla da je pravilo da se nešto super dobro razumijemo. Mislim da nema veze sa spolom, već s tim koliko je osoba spremna da odbaci takav odnos prema ženama kojima smo svi okruženi

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg uopshte nije kako ti pishesh.. apatichan
komentar je bio uopshten...............,za zene. ne specifichno za odredjenu anomaliju.. jasno napisano
kako si ti to iskoristila i ubacila, da bi pokazala da si ''osjetljivija'' ili pravednija'prema djeci s poteshkochama je providno :)

a da. sad te trend. mizoginija. femicida.. :inlv :-?

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Kad službenici dobro rade...
    by Mina » » in Bosna i Hercegovina
    3 Replies
    613 Views
    Last post by laganini
  • Vaše preporuke ( restorane, slastičarnice ) gdje se dobro jede / pije?
    by Skitnica » » in Gastronomija
    35 Replies
    657 Views
    Last post by Coolio