Droge, alkohol..

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Droge, alkohol..

Unread post by Skitnica »

Ne znam ima li vec tema o drogama i alkoholu, ali ja nisam nasla...

Citam jutros u dnevnoj stampi, kako adolesanti sve vise koriste gaz hélium za puhanje balona..Sto znaci napusu balon, i onda udisu zrak iz balona..To udisahje gasa im izaziva par minuta 'ludog smijeha " do suza.... A taj gas je vrlo opasan za zdravlje a takodjer i postaje se vrlo brzo i ovisno o njemu..jedna vrsta jeftine droge..

Za par eura se mogu kupiti i one "kapsule" koje se koriste za slag.. također koriste u iste svrhe..
Sada su zabranili te kapsule -18g.
Posljedice strasne, svjedoci jedna djevojka sto je dnevno 100 balona udisala..izgubila osjecaj dodira, pamcenje..strasno.. :fpalm

Ja za to nisam ni znala do skoro.. malo listala po netu i vodim da se zaista prodaje cak i dostavljaju lično ..sto se vise tog gasa kupi, jeftinije bude...

Vise zabave ne prolaze bez tih balona i korostenja na taj način ?

Jeste li vi znali za to..ili možda koristili ?
Nemojte ako jeste...opasno je..
Pratite vase adolesante, i ispitajte ih jesu li upoznati sa tim..

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Droge, alkohol..

P.S. pratite li ih...ne mislim da idete za njima i fizicki ih pratite, :D/nego jeste li upoznati i razgovarate li o drogama / opojnim sredstvima alkoholu i sl. Imaju li u društvu takvih ili poznaju li neke koji to koriste...

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

poznajem momka koji je bas volio popit, a nekad je znao i travurinu zapalit. onda mu punica postavi ultimatum i frajer batali sve za 7 dana. mnogo joj je zahvalan jer je napravila boljeg covjeka od njega
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_) ako izdrzi
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nisam znala za helium :hah

Znam da se neke tablete sa slobodnog trzista zloupotrebljavaju. Amerika ima fol neki federalni zakon koji ogranicava kupovinu istih.

Zasto postoji potreba da se ljudi napiju ili nadrogiraju :?? Ili ustvari ne postoji, da li se to samo radi jer se culo da i drugi ljudi to rade :??

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Nemojte samo da pivo uvrstite pod alkohol! Nemojmo pivo mješati sa ovim propalitetskim zanimacijama :""

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Dobro poznajem covjeka koji je svaki dan mrtav pijan od pive. Popije doduse 10-15 flasa.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Jedna lasta ne čini proljeće :plaz

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ovdje se najvise konzumira piva, svi pijani su uglavnom pijani od nje.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Nedavno su objavili da blizu 150 osoba dnevno umire ...overdose.. omladina je zbilja ugrozena. uzmu bilo sta .. jer je dostupno i jeftino..

Alkohol , mislim da su se stariji vec uhodali. navecer kad vozim, tacno po voznji auta ispred, znam da li je neko bio na veceri i pio... svi znau da su kazne visoke . no, svejedno . pije se..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

A sto li se pije?

Jednom sam razmisljala da otvorim temu - zasto se pije.
Sta se hoce time postici, i da li uopste postize?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Djevojke piju žestoka, čini mi se više nego muškarci. Votka, džin, jegeri i sl. :-?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ja ne znam ni jednu zenu koja pije. Bar mislim da ne znam.

Ima neka mapa, govori gdje se najvise pije, sad cu to probat naci.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, najviše alkohola piju Belorusi (jedan stanovnik godišnje popije 17 litara alkohola).

Odmah za njima su i njihove komšije, stanovnici zemalja istočne Evrope, ali i centralne.

Što se tiče zemalja na Balkanu, najviše alkohola, 12,5 litara godišnje, popiju Srbi, pa odmah za njima Hrvati.

Najmanje alkohola piju Turci, koji godišnje popiju dva i po litra. U Kini je taj prosek od pet do 7,4 litra, u SAD između 7,5 i 9,9, a u Indiji od 2,5 do 4,9.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Tacno, mozda ne isti procenat ali je znachajan. zene piju i pushe. drogiraju se. nema diskriminacije.
Piju.jer je uzitak.. problem je ovisnost.....

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Thu Dec 09, 2021 9:03 pm
Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, najviše alkohola piju Belorusi (jedan stanovnik godišnje popije 17 litara alkohola).

Odmah za njima su i njihove komšije, stanovnici zemalja istočne Evrope, ali i centralne.

Što se tiče zemalja na Balkanu, najviše alkohola, 12,5 litara godišnje, popiju Srbi, pa odmah za njima Hrvati.

Najmanje alkohola piju Turci, koji godišnje popiju dva i po litra. U Kini je taj prosek od pet do 7,4 litra, u SAD između 7,5 i 9,9, a u Indiji od 2,5 do 4,9.
U Turskoj je jako skup alkohol. To je državna politika borbe protiv alkoholizma, kako su mi rekli. Po tim podacima koje si napisala, očito ima efekta

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jel stvarno uzitak :??

Top 20 zemalja u kojima se najviše pije alkohol

Moldavija (17,4 l)
Belorusija (17,1 l)
Litvanija (16,2 l)
Rusija (14,5 l)
Češka (14,1 l)
Ukrajina (13,9 l)
Andora (13,8 l)
Rumunija (12,9 l)
Srbija (12,6 l)
Australija (12,6 l)
Slovačka (12,5 l)
Portugal (12,5 l)
Grenada (12,5 l)
Mađarska (12,4 l)
Letonija (12,3 l)
Hrvatska (12,2 l)
Ujedinjeno Kraljevstvo (12 l)
Finska (11,9 l)
Namibija (11,8 l)
Francuska (11,5 l)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Thu Dec 09, 2021 9:07 pm
Peace wrote:
Thu Dec 09, 2021 9:03 pm

U Turskoj je jako skup alkohol. To je državna politika borbe protiv alkoholizma, kako su mi rekli. Po tim podacima koje si napisala, očito ima efekta
A ja naivno pomislila da je do vjere :doh

A mozda malo i jest.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Vjerovatno ima i do vjere, ali dok je i država uskočila da to stanje popravi, vjerovatno je više do cijene :hahah

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Peace wrote:
Thu Dec 09, 2021 8:49 pm
Ovdje se najvise konzumira piva, svi pijani su uglavnom pijani od nje.
Možda zato što je i najjeftinije pivo...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Istraživanje Global Drugs Survey je pokazalo da Australijanci piju dva puta sedmično, a jednom u 14 dana se teško odnosno prekomjerno napiju.

Australijanci provode više vremena u pijanom stanju nego li stanovnici drugih zemalja - zaključak je internacionalne analize i ankete objavljene pod nazivom Global Drugs Survey 2021. Zašto?

U istraživanju u kojem je učestvovalo 32.022 osoba iz 22 zemlje svijeta zaključeno je da Australijanci piju do potpuno pijanog stanja prosječno 27 puta godišnje, što je skoro duplo više od globalnog prosjeka. Skoro četvrtina ispitanika iz ove zemlje je izrazila kajanje zbog intoksikacije alkoholom.

Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da Australijanci piju dva puta sedmično, a jednom u 14 dana se teško odnosno prekomjerno napiju. Anketa je pokazala da od njih jedino Francuzi piju češće tokom sedmice, tri puta sedmično tačnije.

Australijski učesnici u anketi su također utrostručili globalni prosjek traženja hitne pomoći zbog ispijanja alkohola (3,9 posto u poređenju sa globalnim prosjekom od 1,2 posto).

"Postoje naznake da značajan dio ljudi koji piju alkohol u rizičnim količinama to rade da bi se nosili sa stresom i anksioznošću. Te navike teško je poništiti dok nastavljamo živjeti u COVID okruženju", izjavila je Caterina Giorgi, izvršna direktorica Fondacije za istraživanje i edukaciju o alkoholu, prenosi The Guardian.

Šta je uzrok?

Povećano konzumiranje alkohola u 2021. godini uzrokovano je, između ostalog, pandemijom COVID-19. Istraživači su primijetili i nagli porast poziva na telefonske linije za pomoć pri odricanju od droge i alkohola. Također, zabilježeno je i više poziva za prijavu nasilja u porodici širom zemalja čiji su stanovnici učestvovali u istraživanju.

Giorgi je pojasnila da je prodaja alkohola u domovima porasla za 3,3 milijarde dolara u 2020. godini, te se taj trend nastavio u 2021.

Zajednička studija klinike Turning Point i Univerziteta Monash u Australiji otkrila je da se broj posjeta hitnoj pomoći za štetu uzrokovanu alkoholom povećao za dvet posto u australskoj Viktoriji prošle godine, u isto vrijeme kada je država bila pod ograničenjima COVID-19.

"Vidjeli smo da mentalno zdravlje ljudi uvelike pati tokom ove pandemije, a posebno kada smo imali stroge mjere koje su ograničile naše normalne aktivnosti i povezanost s mrežama podrške", rekao je izvršni klinički direktor Turning Pointa, prof. Dan Lubman.

"Ispijanje alkohola na kraju dana često je promovisano kao nagrada i način suočavanja, uz lak pristup alkoholu u trgovinama i putem internet dostave tokom pandemije", dodao je.

Gomilanje alkohola tokom restrikcija

Podaci Commonwealth banke pokazuju da se ukupna potrošnja na alkohola povećala u martu 2020., vjerovatno zbog gomilanja alkohola tokom COVID restrikcija, a to je trend koji se nastavlja.

RadioSlobodnaEvropa.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ove djevojke su brzo bile van sebe.. ako su ovako brzo pile vino... :fpalm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

"Postoje naznake da značajan dio ljudi koji piju alkohol u rizičnim količinama to rade da bi se nosili sa stresom i anksioznošću. Te navike teško je poništiti dok nastavljamo živjeti u COVID okruženju", izjavila je Caterina Giorgi, izvršna direktorica Fondacije za istraživanje i edukaciju o alkoholu, prenosi The Guardian.
A ne moze se biti u pijanom stanju dokle god traje stres i anksioznost. Kad se otrijeznis to dvoje i dalje prisutno, plus i trece - griznja savjesti zbog alkohola. Bar kontam da bi kod normalne osobe trebala da postoji.

Vjerujte ne znam kako i jedan roditelj moze sebi dopustiti da se napije. Ili da se bilo ko u tvojoj kuci napije.

Sinoc sam ovo odnekle prepisala u jednu svoju biljeznicu - svaka je kuca univerzitet, i svaki je roditelj ucitelj.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Meni se taj video ne pokrece. Mozda je tako i bolje.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Na društvenim mrežama pojavila su se svedočanstva onih kojima je u noćnim klubovima u piće sipana “droga za silovanje” zvana dži (GHB). Talas ovih dramatičnih priča usledio je samo nekoliko dana nakon ispovesti jedne Novosađanke koja je na Tviteru opisala kako ju je grupa mladića drogirala i silovala.

Sintetička droga dži uglavnom se sreće u tečnom stanjum bez boje i mirisa, a može biti i u prahu. Kada se u maloj količini sipa u piće, oseti se blagi metalni ukus, a često se dešava da ljudi ni to ne konstatuju. Njeno dejstvo počinje od 10 do 20 minuta nakon unošenja, a može da traje i do 12 sati. Najjači simptomi se uglavnom javljaju nakon sat-dva, u vidu širenja zenica, ubrzanog srčanog rada, euforije, povećanog seksualnog nagona i druželjubivosti. U većim dozama dovodi do gubitka svesti, povraćanja, halucinacija, amnezije i oduzimanja udova, objašnjavaju u policiji.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović objasnio je sve opasnosti konzumiranja “droge za silovanje”.

- Ovaj narkotik se ne koristi samo za silovanje već i za trnsplantaciju organa. Deluje na pamćenje, pa se pod njegovim uticajem ne sećate ničega. Zato ih koriste za silovanje jer žrtva u policiji ne može da pokaže ko je osoba koja ju je silovala, a popularna je po noćnim klubovima i privatnim zabavama. Od nje se spava I do pet sati – objasnio je Nicović.

On je naglasio da se sintetičke droge lako krijumčare i da sve više mladih koristi te narkotike jer su jeftini, odnosno cena može biti i 10 evra po jednom opijatu.

Jedna devojka koja živi u Novom Sadu u subotu je na Tviter nalogu podelila bolnu ispovest u kojoj kaže da ju je grupa mladića silovala nakon drogiranja. Kobne večeri se uopšte ne seća.

- Te noći u mom stanu je bio moj momak sa svojim drugarima i jedna moja drugarica iz Amerike. U jednom momentu gubim pamćenje i budim se ujutru, ne sećajući se prethodne večeri, a drugarica užurbano odlazi bez reči. Ulazim na Instagram i nalazim snimak koji su ovi momci okačili gde se iživljavaju bada mnom. Narednih dana javljaju mi se razni ljudi sa nepristojnim ponudama – prisetila se nesrećna devojka.

Ona je podstakla brojne devojke da na društvenim mrežama podele svoja iskustva sa “drogom za silovanje”.

- Moja drugarica je drogirana na jednom popularnom beogradskom splavu. Te večeri smo je našli napolju sa otkopčanim pantalonama. Niko nije bio oko nje, a ona se ničega ne seća – rekla je jedna devojka, a nadovezala se još jedna koja je napomenula da su I njenu drugaricu ovog leta drogirali na istom splavu.

Druga korisnica Instagrama ispričala je da su je spasili prijatelji.

- Desilo se i meni, nisam osećala noge. Odmah sam se onesvestila, a drugari su primetili neki talog u  mom piću i odveli me u Hitnu pomoć – navela je ona, a u drugom svedočenju napisano je da je jedna devojka drogirana ovog vikenda u poznatom beogradskom klubu i da je povraćala ugruške krvi, pa je završila na VMA. Podnela je potom prijavu policiji.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Pritvor za osumnjičene za prostituciju i dilanje droge
    by Mina » » in Vijesti
    2 Replies
    40 Views
    Last post by Vjetar