Na KCUS-u utvrđena zaraza koronavirusom kod 23 osobe, čak 16 ih je iz Sarajeva!

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta.
Vanilla
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Vanilla »

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na koronavirus je testirano 279 uzoraka, a pozitivna su 23, potvrđeno je za Klix.ba s KCUS-a.

Čak 16 pozitivnih je iz Sarajeva. Osim toga, po dvije pozitivne osobe su iz Travnika i Zenice, te po jedna iz Maglaja, Kaknja i Trnova.

Ovo je od ukidanja stanja nesreće izazvane koronavirusom u FBiH i ublažavanja mjera najveći skok zaraženih kada je riječ o testiranju na KCUS-u. Osim toga, ovo je najveći broj zaraženih u 24 sata u Sarajevu od početka pandemije.

Podsjećamo, najlošija situacija trenutno je u Tuzlanskom kantonu gdje je ponovo pokrenuta procedura za proglašenje epidemije koronavirusa. Najsloženija situacija je u Živinicama.

(Klix)
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.

🍀

blackadder
Član
Član
Reactions:

Re: Na KCUS-u utvrđena zaraza koronavirusom kod 23 osobe, čak 16 ih je iz Sarajeva!

Unread post by blackadder »

Dobro nema i više...

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Na KCUS-u utvrđena zaraza koronavirusom kod 23 osobe, čak 16 ih je iz Sarajeva!

Unread post by Grofica »

Joj jutros kad mi kolegica reče baš me neka šuhva obuze. Taman smo malo odahnuli. Nije valjda drugi val već krenuo :hah
Nadam se da neće dalje ići i da će vrlo brzo svemu stati u kraj.
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

Osman
Član
Član
Reactions:

Unread post by Osman »

Grofica wrote:
Thu Jun 11, 2020 7:19 pm
...Nadam se da neće dalje ići i da će vrlo brzo svemu stati u kraj.
A ja se nadam da hoće, što se prije zarazi većina, to će prije proći sluđivanje naroda.
Jeftino uređujem avatare.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Nakon onakvih mjera i zabrana, na kraju će biti kao da se ništa nije ni poduzimalo :doh

Tačno mi više muka od svih informacija :killm

Vanilla
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Vanilla »

Aida Pilav:

U Kantonu Sarajevo trenutno ima ukupno 90 aktivnih slučajeva koronavirusa, na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu se trenutno nalazi 16 osoba, no prema riječima Aide Pilav niko od njih nije ugrožen, odnosno sa težom zdravstvenom slikom.

Ona objašnjava da je trenutni val koronavirusa slabiji od onog kojeg smo imali u martu i aprilu:

"Sreća je i dobro je da je ovaj virus puno blaža varijanta u odnosu na onaj kojeg smo imali. Sve su slabije kliničke slike u odnosu na ono kako je bilo, sada je to sve radno aktivno stanovništvo, dobre kondicije uglavnom se radi o blažim upalama pluća koje se vrelo brzo rješavaju."

Govoreći o tome da u posljednjih nekoliko dana imamo sve veći broj zaraženih, pozitivno je i nekoliko političara te direktor Hitne pomoći i dvije medicinske sestre, Pilav nam je rekla da otkrivanje novih zaraženih i testiranje ide nesmetano te da nema potrebe za testiranjem kontakata ukoliko ne razviju simptome. Ono što je pak obavezno jeste izoliranje prve i druge linije kontakata kako bi se spriječilo širenje virusa u slučaju da su već zaraženi.

U posljednja 24 sata je testirana 141 osoba što kako ona objašnjava nije mali broj obzirom na to da je u pitanju nedjelja. Od početka epidemije je u Kantonu Sarajevo testirano 10.465 osoba, a Pilav nam je potvrdila da testova ima dovoljno kao i to da ih je sada već lako nabaviti na tržištu ukoliko zaliha ponestan

Također nam je kazala da je na sastanku Štaba razgovarano o trenutnoj situaciji, ali da epidemiolozi za sada nisu predlagali uvođenje mjera u borbi protiv koronavirusa, a da one već nisu na snazi:

"Još uvijek nema potrebe za nekim strožijim mjerama. Moramo se naviknuti da živimo s tim virusom i da je on oko nas. Jedina mjera kojom možemo sami sebi pomoći jeste maska, fizička distanca, dezinfekcija, pranje ruku..."

Na kraju poručuje kako je evidentno da je virus počeo cirkulirati više nego što je bilo očekivano zbog čega apeluje da se sve osobe sa simptomima jave porodičnom ljekaru kako bi bili upućeni u COVID ambulante ili na DRIVE IN testiranje.

Klix
- unutra u mene.

🍀

carobnjak_N
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by carobnjak_N »

ljudima toliko smeta maska i distanca , isto da ne moze zivjeti ako ti ne puse za vrat na nekom salteru
Con Te partiro, Su navi per mari, Che, io lo so
No, no, non esistono più..

Vanilla
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Vanilla »

.....

"Krizni štab KS ne razmišlja o podizanju nekih mjera. Držimo situaciju u potpunosti pod kontrolom. Nema mjesta zabrinutosti. Virus je među nama, moramo se navikavati i prelaziti na novi stil života. Ljekari rade svoj posao i svima su na raspolaganju 24 sata", poručila je Pilav.

Klix
- unutra u mene.

🍀

Osman
Član
Član
Reactions:

Unread post by Osman »

Vanilla wrote:
Tue Jun 23, 2020 1:15 pm
.....

"Krizni štab KS ne razmišlja o podizanju nekih mjera. Držimo situaciju u potpunosti pod kontrolom. Nema mjesta zabrinutosti. Virus je među nama, moramo se navikavati i prelaziti na novi stil života. Ljekari rade svoj posao i svima su na raspolaganju 24 sata", poručila je Pilav.

Klix
Konačno, glas razuma. :W

Idemo dalje, pa šta bude neka bude.

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Nakon mjesec i po ponovo i kod nas se vrati beštija :0I
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Još kad bi vratili sve one mjere, zabrane, restrikcije, podjelu po grupama u firmama, policijski sat... eh, lijepa stara vremena :roll:

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Taman da ovaj krug ja ostanem raditi od kuće.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Danas bila na poslu i sve normalno, radili po grupama. Dođem kući i dobijem poruku da sutra i prekosutra dolazimo na svoju odgovornost a za dalje ćemo vidjeti. Ma kakve su to nebuloze, šta je ovim ljudima iz rukovodstva :??

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Čuj na svoju odgovornost :hah

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Grofica wrote:
Tue Jun 23, 2020 7:14 pm
Čuj na svoju odgovornost :hah
Nevjerovatni su, kao da idemo na dernek a ne na posao, ne kontam.

Osman
Član
Član
Reactions:

Unread post by Osman »

Ma sluđivanje naroda, ništa drugo. :/&%

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Uručene zahvalnice osobama koje su prve zaražene koronavirusom u FBiH
    by Vanilla » » in Vijesti
    12 Replies
    2243 Views
    Last post by Revizor