Milorad Dodik
Re: Milorad Dodik
bila bi konkretnija, da su predlozili kakav sastanak. svih suprostavljenih u Boani i da izbace strance. Bosna-- bosancima..Konkretna akcija
Njemačka i Austrija uvele sankcije Dodiku, Stevandiću i Viškoviću, zabranjuje im se putovanje u ove zemlje
bivshi okupatori koji su zapechatili ovo podruchje svojim nedjelima..
.............................................................................................
Njemačka državna ministrica za Europu i klimu Anna Lührmann rekla je da je situacija otišla predaleko i da se BiH mora vratiti na put europskih reformi.
Nakon što je Interpol odbio raspisati međunarodnu tjeralicu Dodiku koji već mjesecima drži BiH na konopcima, stigli su prvi konkretni potezi iz Europe. Austrija i Njemačka su postigle bilateralan sporazum i zabranile ulaz u zemlju Dodiku, Radovanu Viškoviću i Nenadu Stevandiću zbog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba.
Osim zabrane ulaska, Berlin i Beč blokirali su imovinu vođi bosanskih Srba. Sarajevo je posjetila austrijska ministrica vanjskih poslova Beate Meinl-Reisinger.
-Napadi na ustavnu cjelovitost Bosne i Hercegovine od strane vodećih političara iz Republike Srpske, koji svjesno slabe državu, neprihvatljivi su i predstavljaju opasnost za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije. Oni također blokiraju daljnji proces pristupanja EU i dovode u opasnost budućnost zemlje u EU - stoji u zajedničkom priopćenju Austrije i Njemačke.
e, bilo bi bolje, da uinat Dodiku. prime Bosnu U EU
.............................................................................................
Austrijska ministrica za evropske i međunarodne poslove Beate Meinl-Reisinger obratila se danas na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministrom Elmedinom Konakovićem. Kazala je da je Austrija spremna podržati BiH na putu ka EU, te je prokomentarisala i uvođenje novih sankcija za Milorada Dodika.
“Svakako da se moram vratiti jer sam obećala da ću obići grad. Drago mi je što sam ovdje i želim se zahvaliti na toploj dobrodošlici. Austrija i BiH su snažni partneri i imali smo uvijek dobar dijalog i zadovoljstvo mi je da mogu nastaviti rad svojih prethodnika”, kazala je na početku obraćanja austrijska ministrica.
“Mi ćemo nastaviti još odlučnije raditi na ovom opredijeljenju jer smo povezani na toliko načina. Austrija je treći najveći investitor u BiH i naš je cilj da osnažimo dodatno ekonomske odnose. Imamo snažne i ljudske veze, 170.000 ljudi iz BiH živi u Austriji i obogaćuje naše društvo”, dodala je.
Razgovori o EU integracijama
Kaže da se mora iskoristiti pozitivan zamah ka EU koji je BiH uradila.
“Imali smo izvrsne razgovore o EU integracijama i mi ćemo i dalje pružati podršku svim zemljama Zapadnog Balkana u nastavku puta ka EU. Moramo iskoristiti pozitivan zamah prema EU koji nije bio uvijek tu, ali sad je tu. Mi smo za postupnu integraciju u EU, ključno je da ljudi vide napredak, da ljudi vide kako može izgledati EU, kakve prilike i šanse nudi.
Ja znam da vi Elmedine ste bili pokretačka snaga u ostvarivanju potrebnih reformi, čestitam na postignutim uspjesima. Vi ste spremni uložiti dodatne napore i to je snažan signal koji želimo uputiti. Računamo na vas da ćete postići prosperitetnu i stabilnu budućnost u BiH”.
Sankcije protiv Dodika
Osvrnula se i na sankcije koje je Austrija uvela protiv predsjednika RS Milorada Dodika.
“Mislim da je jasno reći da nedavne radnje Milorada Dodika su prijetnje stabilnosti i ustavnom poretku kao i teritorijalnom integritetu BiH. Pažljivo pratimo postupke koji se vode protiv njega i svjesni smo da Dodik ignorira te postupke i napuštao je zemlju više puta.
Želimo podržati BiH odlučnom akcijom. Zadovoljstvo mi je da kažem da smo zajedno sa Njemačkom odlučili uvesti određene sankcije na ulazak Dodika i dvije osobe u naše zemlje. Time smo željeli izraziti podršku BiH čija je budućnost u EU“.
Dodaje da je BiH zemlja velikih potencijala, te je u odgovoru na novinarsko pitanje kazala da su sankcije već stupile na snagu.
“BiH je zemlja velikih potencijala, divnih ljudi i u njoj vidimo priliku. Moramo naći način da zajedno prevaziđemo prepreke koje blokiraju taj put. Moramo pokazati i mladima da je budućnost njihova u BiH. Zemlja u kojoj mladi kažu da ostaju, je zemlja koja će imati prosperitetnu budućnost.
Sankcije su već stupile na snagu, njima se Dodiku i drugim zabranjuje ulazak u Austriju ili prolazak kroz Austriju. Mislim da je neophodno dati signal i da je mudro probati deeskalirati situaciju što više. S druge strane i mi imamo svoje interese jer je Austrija u EU i kada neko pređe toliko crvenih linija moramo poslati političke signale i drago mi je što smo to u mogućnosti uraditi“.
Jaoooooo šta mu žene rade …

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izrazila je zabrinutost zbog "nedavnih secesionističkih akcija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS)", navodeći da su potrebne jake zemlje Zapadnog Balkana koje će nastaviti put ka EU-u.
Politička kriza u Bosni i Hercegovini uslijedila je nakon što je Sud BiH krajem februara nepravomoćno osudio predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na godinu zatvora i šest godina zabrane vršenja dužnosti entitetskog predsjednika, zbog “nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH”.
Tužilaštvo BiH je potom izdalo nalog za privođenje Dodika, kao i premijera RS-a Radovana Viškovića i Nenada Stevandića, čelnika entitetske skupštine. Osumnjičeni su za krivično djelo “napad na ustavni poredak” nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila, a Dodik potpisao ukaz o objavi zakona kojima se zabranjuje djelovanje državnih pravosudnih i sigurnosnih institucija u tom bh. entitetu.
Sud Bosne i Hercegovine ranije je prihvatio prijedlog državnog Tužilaštva o raspisivanju međunarodne potjernice za Dodikom i Stevandićem, koji se terete za krivično djelo “napad na ustavni poredak”. Interpol nije raspisao međunarodnu potjernicu.
Čovjek koji krade sadašnjost, jedino sto mu je i ostalo

vrijeme che pokazati..
klima u RS se naglo pogorshala. grmljavine, vjetrovi..Njemačka ministrica za pitanja Evrope i klime Ana Lurman (Anna Luhrmann) obaviještena je danas da je Vlada RS proglasila nepoželjnom osobom uz sugestiju da se ne zadržava na teritoriji RS.
Evropa neće stati zbog njihovih ispada, ali RS hoće u mjestu, jer s ovakvim pristupom nemaju nikakav kredibilitet na međunarodnoj sceni…
RS-a je opet odlučila da igra veliku politiku s malim kartama
Proglasiti njemačku ministricu nepoželjnom osobom je vrhunac prkosa koji više govori o kompleksima…
Sad će Njemačka ministrica plakati
godinama / decenijama sto u BL ljuti …
Malo ozbiljnosti ne bi naskodilo, ali teško je to očekivati od ljudi koji spoljnu politiku vode kao kafansku raspravu ..
RS-a je opet odlučila da igra veliku politiku s malim kartama
Sad će Njemačka ministrica plakati
Malo ozbiljnosti ne bi naskodilo, ali teško je to očekivati od ljudi koji spoljnu politiku vode kao kafansku raspravu ..
https://x.com/IstragaB/status/190823170 ... 1dVppsgFxQ
Kad cuje ovo Ana Brnabic…
Tacno je sto kazu : “kad klaun udje u palatu ne postane kralj
palata postane cirkus”..
. reche ..ko..

Kad Dodik citira Andrića, to je kao kad pijani vozač drži časove bezbjednosti.…
dakle.. doshla lezbacha da uzurpira narod..Nakon što je Vlada Republike Srpske donijela odluku da je proglasi personom non grata na teritoriji Srpske, Lirmanova je napustila Banjaluku i RS.
Status njemačke ministrice prenosimo u cjelosti.
“Danas sam bila u Banjaluci, Bosni i Hercegovini. Predivan grad sa divnim ljudima. Ljudi koje sam srela su me toplo dočekali. Imam sam brojne, zaista odlične sastane sa opozicijom i predstavnicima civilnog društva. Dodikovo secesionističko djelovanje je neprihvatljivo.
Negdje pred kraj moje posjete Banjaluci, Dodik je još jednom demonstrirao destruktivni pristup. Njegovi predstavnici su zaprijetili meni i mojoj delegaciji nasiljem. To je znak slabosti. Dodik je sve izolovaniji i nedostaje mu podrška građana RS.
Primila sam brojne poruke podrške iz Banjaluke, ljude je sramota Dodikovih akcija. Imam jasnu poruku za sav narod Republike Srpske: Nastavićemo da budemo na vašoj strani – na putu prosperiteta, stabilnosti i puta u EU”, napisala je ona na som Instagram profilu.
. zaboravola je povesti
Jel uhapsenSkitnica wrote: ↑Thu Apr 03, 2025 5:29 pm![]()
Koja uvlakusa ..
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da u potpunosti podržava politiku američkog predsjednika Donalda Trampa, kojem je Amerika na prvom mjestu.
– I nama naš interes treba da bude na prvom mjestu. Brinući o interesu Republike Srpske, predlažem da BiH ukine sva carinska opterećenja na robu iz SAD – ističe Dodik na društvenoj mreži X.
Kako dodaje, na taj način bi se stvorili uslovi za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i SAD, što bi značilo nultu stopu carina.
– To bi omogućilo dalji razvoj naše ekonomije – dodaje Dodik.
Podsjećamo, predsjednik SAD Donald Tramp najavio je da će u ponoć prema lokalnom vremenu na snagu stupiti “uzvratne carine”, uključujući carine od 25 odsto na uvoz svih automobila inostrane proizvodnje. Prema Trampovoj odluci, carine na uvoz iz BiH iznosiće 35 odsto.
Milorad Dodik i njegovi saradnici osumnjičeni su za teška antiustavna krivična djela i za njima je Sud BiH raspisao centralnu potjernicu. Na crnoj je američkoj listi, a sankcije mu najavljuju i druge demokratske zemlje.
dakle.. doshla lezbacha da uzurpira narod..Nakon što je Vlada Republike Srpske donijela odluku da je proglasi personom non grata na teritoriji Srpske, Lirmanova je napustila Banjaluku i RS.
“Danas sam bila u Banjaluci, Bosni i Hercegovini. Predivan grad sa divnim ljudima. Ljudi koje sam srela su me toplo dočekali. Imam sam brojne, zaista odlične sastane sa opozicijom i predstavnicima civilnog društva. Dodikovo secesionističko djelovanje je neprihvatljivo.
Negdje pred kraj moje posjete Banjaluci, Dodik je još jednom demonstrirao destruktivni pristup. Njegovi predstavnici su zaprijetili meni i mojoj delegaciji nasiljem. To je znak slabosti. Dodik je sve izolovaniji i nedostaje mu podrška građana RS.
Primila sam brojne poruke podrške iz Banjaluke, ljude je sramota Dodikovih akcija. Imam jasnu poruku za sav narod Republike Srpske: Nastavićemo da budemo na vašoj strani – na putu prosperiteta, stabilnosti i puta u EU”, napisala je ona na som Instagram profilu.
. zaboravola je povesti
evo opet .. isti problem sa pisanjem posta .
..
. zaboravola je povesti
evo opet .. isti problem sa pisanjem posta .
..
. sad je ok..
shta li se to deshava. ??
Konaković: Intenzivirati aktivnosti na hapšenju Dodika, potrebna asistencija EUFOR-a, spreman bio lišiti slobode i života njemačku ministricu[/quote]
..![]()
. kako mufljuz laze i insinuira.. . provociraju, konstantno, boshnjacki tkz politichari..
..objasnio 
Lahko je biti glasan, teže je biti pametan…