Da li je prevara “deal breaker”, ili zavisi od situacije?
Re: Da li je prevara “deal breaker”, ili zavisi od situacije?
Ma pretjerujesIna wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 4:21 pm@Dmr
Intenzivna razmišljanja o nekome, pretjerane pažnje, flert i nabacivanja itd za mene i to jeste vrsta prevare.. i sve ono što počne graditi tajni emocionalni most prema nekome trećem.
I nije problem ako sretneš nekoga na ulici pa ga primijetiš.. to je prolaznik.. nego ako ga useliš u svoje misli.. to je stanar.
Možda tebi izgleda dječje jer prevaru mjeriš samo 'centimetrima'.. pa ako već
misliš da je prevara samo 'fizički čin', onda ti zapravo podcjenjuješ snagu psihe i bliskosti.
I to bi zvučalo zrelo i odraslo?
Slozit ces da u svakom odnosu nesto fali. Mislim da je takav zivot, svakome, hocu reci stanje nase psihe.dezire wrote: ↑Sat Apr 25, 2026 5:06 pm
Svako ima svoj stav i mišljenje...ne znam zašto misliš da neko može biti iskren i reći -NE za prevaru. Imam dovoljno godina i iskustva da mogu reći ,,nema opravdanja za prevaru,,! Moj stav i mišljenje a da pri tom ne osuđujem nikoga ko je to napravio. Svako ima izbor.
Nisam mijenjala muzeve, ali jesam poslove.
Na nekom dobijem nesto sto u proslom nisam imala, al izgubim nesto sto sam imala.
Za partnera si ipak vise vezan, ne mozes ga mijenjati ko poslove. Vise te pogadja psihicki.
A nije nuzno problem ni da se ne razumijete.
Sada kako zivimo, mnogo nas dosta vise budna vremena provodi s kolegama na poslu nego s partnerima u domu.
I kad dodjes kuci, uglavnom dolazis premoren. Mi svoje najkvalitetnije i najproduktivnije vrijeme ostavljamo uglavnom izvan doma.
Mislim da je citav ovaj sistem funkcionisanja uradjen da je pogodan da se dese ove stvari.
Zato mi je jako cudno kad neko izjavi da nije bio u izazovu, da nije nikod mislio…to mi je hamam kao da sjedis gladan za svedskim stolom a nikad ti nije na um palo da protegnes ruku i dohvatis si zalogaj necega…
Razumijem šta želiš reći i slažem se da život nije uvijek crno-bijeli. Ali , meni razlika između ,,desilo se,, i ,,izbor,, nije mala jer iza takvih stvari stoji niz svjesnih odluka. Ja ovdje pišem i gledam na prevaru samo kroz ličnu granicu- povjerenje mi je temelj i kad se jednom ozbiljno naruši tu više ne tražim objašnjenje. Vjerovatno je samo razlika u tome gdje ko povlači granicuIna wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 4:21 pm@dezire s tom jednom od situacija opisala si humanu animaliju..
Čuj dovesti ljubavnika u stan i pitati šta je grižnja savjest
To nije "priroda" nego gubljenje svakog kompasa..
Vjerujem da ima i razlika između sustavnog laganja/ hladnokrvne konstantne manipulacije koju opisuješ, i koja jeste degutantna.. i onoga ne toliko ekstremnog.. što se ljudima (može da) dogodi nakon 15 20 ili 30 godina zajedničkog života. Ili tokom života.
Ili i u prijateljskim poljima, primjer..
Ako nam prijatelji nešto povjere a mi to podijelimo s nekim drugim.
Ta drugarica koja je oprostila možda se nije vodila ni brigom okoline, ni strahom finansijskih pitanja. Možda ga žena stvarno voli. Stvar povjerenja će s vremenom opet biti moguće, ili uopšte ne.. obzirom i njihovog čitavog odnosa do prije od tad.
Da se dopunim
Ljudi koliko je danas sve erotizirano…
Isli neki dan pogledati neki kamion, muz se podvlacio i dizuci se, nekako je uvrno koljeno, i do kuce tu odmah ispod casice javio mu se poprilicno velik otok.
I goglam, da vidim sta moze biti.
Otvaram portal koji mi pruza info o tome
Iznad naslova je slika.
Super zgodna djevojka lezi ledjima na podu, a njoj je pripijeni uski i kratki sorc, uska roze majica.
Pored nje sjedi super zgodan, opusten, mlad muskarac, drzi joj nogu presavijenu u koljenu…
Oni djeluju kao da ce stupiti u sex, a ne u neko lijecenje njenog koljena…
Znaci bilo sta haman da googlas, ti nailazis na eroticne scene…
Kako ti mozes biti totalno i mislima “bezgresan” u ovom nasem vremenu..
Ljudi koliko je danas sve erotizirano…
Isli neki dan pogledati neki kamion, muz se podvlacio i dizuci se, nekako je uvrno koljeno, i do kuce tu odmah ispod casice javio mu se poprilicno velik otok.
I goglam, da vidim sta moze biti.
Otvaram portal koji mi pruza info o tome
Iznad naslova je slika.
Super zgodna djevojka lezi ledjima na podu, a njoj je pripijeni uski i kratki sorc, uska roze majica.
Pored nje sjedi super zgodan, opusten, mlad muskarac, drzi joj nogu presavijenu u koljenu…
Oni djeluju kao da ce stupiti u sex, a ne u neko lijecenje njenog koljena…
Znaci bilo sta haman da googlas, ti nailazis na eroticne scene…
Kako ti mozes biti totalno i mislima “bezgresan” u ovom nasem vremenu..
Slažem se da život nije idealan. Iskušenje nije problem-izbor jeste. I ne mislim da je sistem kriv šta ćemo mi na kraju uraditi. Svako od nas ipak odluči gdje mu je granicaPeace wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 6:22 pmSlozit ces da u svakom odnosu nesto fali. Mislim da je takav zivot, svakome, hocu reci stanje nase psihe.dezire wrote: ↑Sat Apr 25, 2026 5:06 pm
Svako ima svoj stav i mišljenje...ne znam zašto misliš da neko može biti iskren i reći -NE za prevaru. Imam dovoljno godina i iskustva da mogu reći ,,nema opravdanja za prevaru,,! Moj stav i mišljenje a da pri tom ne osuđujem nikoga ko je to napravio. Svako ima izbor.
Na nekom dobijem nesto sto u proslom nisam imala, al izgubim nesto sto sam imala.
Za partnera si ipak vise vezan, ne mozes ga mijenjati ko poslove. Vise te pogadja psihicki.
Sada kako zivimo, mnogo nas dosta vise budna vremena provodi s kolegama na poslu nego s partnerima u domu.
I kad dodjes kuci, uglavnom dolazis premoren. Mi svoje najkvalitetnije i najproduktivnije vrijeme ostavljamo uglavnom izvan doma.
Mislim da je citav ovaj sistem funkcionisanja uradjen da je pogodan da se dese ove stvari.
Zato mi je jako cudno kad neko izjavi da nije bio u izazovu, da nije nikod mislio…to mi je hamam kao da sjedis gladan za svedskim stolom a nikad ti nije na um palo da protegnes ruku i dohvatis si zalogaj necega…
Ma ljudi smo, sta ces 
Nisam te shvatila pogresno.dezire wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 6:48 pmSlažem se da život nije idealan. Iskušenje nije problem-izbor jeste. I ne mislim da je sistem kriv šta ćemo mi na kraju uraditi. Svako od nas ipak odluči gdje mu je granicaPeace wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 6:22 pmSlozit ces da u svakom odnosu nesto fali. Mislim da je takav zivot, svakome, hocu reci stanje nase psihe.dezire wrote: ↑Sat Apr 25, 2026 5:06 pm
Zato mi je jako cudno kad neko izjavi da nije bio u izazovu, da nije nikod mislio…to mi je hamam kao da sjedis gladan za svedskim stolom a nikad ti nije na um palo da protegnes ruku i dohvatis si zalogaj necega…. I zapravo je nebitno šta ja mislim ili pišem...bitno je samo da se svako dobro osjeća s onim šta je napravio. Ja ovdje nisam sudac samo iznosim svoje mišljenje.
![]()
Lijepo je sto smo razmijenili misljenje.
Posebno je lijepo sto smo bili iskreni.
Meni je npr Skitnica zbog svoje hrabrosti da bude ovoliko iskrena mnogo porasla u ocima.
I ovdje sam nesto naucila od nje. Budi iskren, ma sta ce ljudi misliti.
Jer medju tim ljudima bice neko i ko ce misliti - wow, gledaj.
Samo kad smo iskreni do kraja mi zapravo porucujemo svijetu - svi smo sustinski isti.
Ne pravi se da su nesto drugo i bolje. Sve ako do sada i jesi u nekom segmentu, ne znaci da ces i ostati.
@deksametazon
Standardi se mijenjaju, ali ljudska psiha i potreba za smislom ne stare tako brzo.
Razlika između 'normalnog promiskuiteta' i ovisnosti ne mjeri se godinama ili trendovima, nego osjećajem nakon čina.
Ovisnost o seksu.. ili puko 'konzumiranje ljudi'.. bez granice vodi u ono što si sam tekstom citirao: moralnu i fizičku mučninu..
A ako želiš, možeš otvoriti i opširniju temu i o tome..
@Dmr
Prvo ti je čitanje na temi "nekih" komentara (koliko li si ih pročitao) zvučalo tinejdžersko i dječije.. a sad je i pretjerivanje.
Ma nemoj.
Kolega... da ponovim...
usputna misao je usputna.. proleti i ne ostavlja trag. Ali intenzivnije razmišljanje koje izlazi iz prijateljskih okvira, nabacivanje, flertovanje i stalno 'namigivanje' .. to već zalazi u vrste prevare.
A ti (ili ko god) možeš misliti i da nije, ako će ti biti lakše.. I zrelije.
@dezire
Da, slažem se da svako može da povlači granicu kako i gdje želi.. i sebi i drugima. U bilo kakvoj relaciji.
Ljudski je griješiti, ali je isto tako ljudski ne zatvarati oči pred kompleksnošću onoga što nas čini ljudima.
Ti ne bi oprostila. I imaš svoje motive.
Drugarica ti jeste oprostila uz opet vlastite motive..
Standardi se mijenjaju, ali ljudska psiha i potreba za smislom ne stare tako brzo.
Razlika između 'normalnog promiskuiteta' i ovisnosti ne mjeri se godinama ili trendovima, nego osjećajem nakon čina.
Ovisnost o seksu.. ili puko 'konzumiranje ljudi'.. bez granice vodi u ono što si sam tekstom citirao: moralnu i fizičku mučninu..
@Dmr
Prvo ti je čitanje na temi "nekih" komentara (koliko li si ih pročitao) zvučalo tinejdžersko i dječije.. a sad je i pretjerivanje.
Ma nemoj.
Kolega... da ponovim...
A ti (ili ko god) možeš misliti i da nije, ako će ti biti lakše.. I zrelije.
@dezire
Da, slažem se da svako može da povlači granicu kako i gdje želi.. i sebi i drugima. U bilo kakvoj relaciji.
Ljudski je griješiti, ali je isto tako ljudski ne zatvarati oči pred kompleksnošću onoga što nas čini ljudima.
Ti ne bi oprostila. I imaš svoje motive.
Drugarica ti jeste oprostila uz opet vlastite motive..
Moram se složiti zbog one priče o Napoleonu i Žozefini koji su bili libertini. Kada je Napoleon vidio da su se 'seksualne slobode' otele kontroli kao rezultat Francuske revolucije, uvodi skoro 'puritanske' zakone vraćajući smisao porodici i tim vrijednostima. To je uvijek bilo konstanta samo što su nekada ljudi bili slobodniji pričati o tome ili raditi javno, a nekada su se suzdržavali zbog društvenih normi. Ali i kada je to bilo možda 'sramota', poruka se slala metaforom npr. kroz erotsku pjesmu. Pjevale su se i prije 100 godina.Ina wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 8:02 pm@deksametazon
Jutros mi je ruža procvjetala...
Gledao sam konu na bunaru...
Uđe Fata u magazu sama, a za njom Mujo zamandali vrata...
Opkladi se momče i djevojče da spavaju, da se ne diraju....
Itd...
Pa to pretjerivanje i jeste tinejdjerskiIna wrote: ↑Sun Apr 26, 2026 8:02 pm
@Dmr
Ma nemoj.
Kolega... da ponovim...usputna misao je usputna.. proleti i ne ostavlja trag. Ali intenzivnije razmišljanje koje izlazi iz prijateljskih okvira, nabacivanje, flertovanje i stalno 'namigivanje' .. to već zalazi u vrste prevare.
A ti (ili ko god) možeš misliti i da nije, ako će ti biti lakše.. I zrelije.![]()
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 322 Views
-
Last post by Duh
-
- 91 Replies