Umjetnik i umjetnost
Re: Umjetnik i umjetnost
Kakve to veze ima sa njegovim djelima 
Per aspera ad astra 
Nema, ne piše pored djela kakav je umjetnik koji ga je napravio. Svidjeće ti se ili neće, bez da znaš nešto o njegovim ljudskim vrijednostima.
Ja jednostavno ne mogu tako posmatrati umjetnost
Ja jednostavno ne mogu tako posmatrati umjetnost
Gledala i slušala si ih bezbroj takvih i svidjela su ti se.
Samo kad mi ne radi moralni kompas za umjetnost, jednom u sto godina
Per aspera ad astra 
Pričam o svakodnevici, životu u kojem se stalno susrećeš sa umjetnošću i svidi ti se ili ne, ne možeš razmišljati o moralnim karakteristikama umjetnika jer niti imaš pojma nekad ko je uopće. Ali svejedno ti se svidi ili ne svidi djelo.
.
Per aspera ad astra 
Da, ali da si odgledala Pijanist, garantujem da bi ti se svidio. Onda bi poslije saznala o Romanu i prestao bi ti se sviđati Pijanist? 
Tako je. I ne bih ga nikome spomenula nikad ili bih rekla "Ok je, al mi je krivo što sam gledala iz tog i tog razloga" hahahah
Per aspera ad astra 
Onda to ne bi imalo veze sa umjetnošću i sa ovim što si rekla
To što bi ti kasnije promijenila mišljenje nije do umjetnosti već do tvog mentalnog odnosa ka umjetniku.
Jer, tebi bi bio dobar umjetnik, sve do trenutka dok ne bi saznala da je bio loš čovjek. Umjetnost njegova bi ti bila dobra.
To što bi ti kasnije promijenila mišljenje nije do umjetnosti već do tvog mentalnog odnosa ka umjetniku.
Bio bi okej reditelj. Ne umjetnikVjetar wrote: ↑Fri Apr 04, 2025 10:13 pmOnda to ne bi imalo veze sa umjetnošću i sa ovim što si reklaJer, tebi bi bio dobar umjetnik, sve do trenutka dok ne bi saznala da je bio loš čovjek. Umjetnost njegova bi ti bila dobra.
To što bi ti kasnije promijenila mišljenje nije do umjetnosti već do tvog mentalnog odnosa ka umjetniku.![]()
To je to objašnjenje koje sam tražila za ono kako na to gledam, a večeras sam i čula
Per aspera ad astra 
Umjetnik u smislu javnog nastupa, privatnog kakvog god? Ponašati se kao umjetnik, prema društvu i prijateljima, svima?
To opet ima veze samo sa umjetnikom kao personom, ne i sa njegovim radom
Mene ne zanima je li on ili ona kul i "pravi umjetnik" u svom ponašanju, već ono šta pravi.
Mene ne zanima je li on ili ona kul i "pravi umjetnik" u svom ponašanju, već ono šta pravi.
A ta drugačija stvar nije umjetnost, već ličnost
Onda oduzmi umjetnost potpuno iz toga i gledaj samo ličnosti...
Ne znam baš u koju bih ga temu stavila, ali s obzirom da je fotografija umjetnost, a poteže se pitanje etike, evo ovdje (iako apsolutno ne stavljam u isti koš sa bilo čim napisanim na ovoj temi, potpuno druga priča):
https://birn.rs/ubijanje-za-fotografiju ... ina-brcko/
Vrhunski tekst
https://birn.rs/ubijanje-za-fotografiju ... ina-brcko/
Vrhunski tekst
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies