Gdje odose cijene?

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Gdje odose cijene?

Unread post by Peace »

drle wrote:
Tue Jan 28, 2025 5:44 pm
molim paecu da pojasni

Vi ste malo trziste, i sam dobavljac vjerovatno placa visu cijenu od jednog nabavljaca u Njemackoj.
U USA npr, brandirane stvari su jeftinije nego igdje drugo u svijetu. Iz nekih evropskih zemalja ljudi doputuju samo da obave shoping. Zamisli isplati se uzeti avionska karta i biti ovdje par dana.
Ali USA je veliko trziste, nista je nabavljacu poruciti 10 miliona nekih, lupam, patika, on ce in rasturiti ko od sale.
I na tu porudzbu dobija dobru cijenu, on ih moze prodavati jeftino, da na svakim zaradi samo po jedan dolar, zaradit ce 10 miliona dolara.

Nabavljaci u malim zemljama ne mogu praviti toliku narudzbe, i samim tim nemaju dobru nabavnu cijene.
Koliko se moze u Njemackoj prodati za dan, u Hrvatskoj nece za 5-6 mjeseci.

To je to, ja mislim.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Wed Jan 29, 2025 4:02 am
drle wrote:
molim paecu da pojasni

Vi ste malo trziste, i sam dobavljac vjerovatno placa visu cijenu od jednog nabavljaca u Njemackoj.
U USA npr, brandirane stvari su jeftinije nego igdje drugo u svijetu. Iz nekih evropskih zemalja ljudi doputuju samo da obave shoping. Zamisli isplati se uzeti avionska karta i biti ovdje par dana.
Ali USA je veliko trziste, nista je nabavljacu poruciti 10 miliona nekih, lupam, patika, on ce in rasturiti ko od sale.
I na tu porudzbu dobija dobru cijenu, on ih moze prodavati jeftino, da na svakim zaradi samo po jedan dolar, zaradit ce 10 miliona dolara.

Nabavljaci u malim zemljama ne mogu praviti toliku narudzbe, i samim tim nemaju dobru nabavnu cijene.

To je to, ja mislim.
Tako je. U potpunosti si u pravu.

Isto tako sam objasnio drugaru kada me je pitao kako je moguce da je ovde neki Samsung televizor kostao oko 400 eura a u Srbiji 650. Upravo tako sto ovde narucuju ko zna koliko sve te tehnike za razliku od Srbije. Jos Srbija nije u EU pa verovatno i zbog toga mora da plati dodatne carine,poreze i sta ja znam sta sve jos.

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

Peace wrote:
Wed Jan 29, 2025 4:02 am
drle wrote:
molim paecu da pojasni

To je to, ja mislim.
paeca mala smo država za 20 županija pa ih opet imamo,
a općina 428 :doh

imamo jedan od najvećih pdv u evropi :doh

minimalac u hrvatskoj je 750e a u njemačkoj oko 1500e, a cijene tu negdi, čak ih šišamo.

negdi nešto ne štima a ako se ovi bojkoti zahuktaju već san reka valjda ćemo vidit u kojem grmu leži zec, ako su trgovci u redu pa neće ni oni ostat nijemi,

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pogledaj koliko kosta stan u Njemackoj.
Postoje razlozi zasto je tamo veca plata.

Vjeruj ni onom u Njemackoj ne ostaje nista po strani, ko ni onom u Hrvatskoj.

Kad bi njihove plate bile u visini vase, oni bi bili homelessi, svi odreda,

Vi ipak niste.

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

loš si poznavatelj prilika ovde...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

I ti si los poznavatelj prilika zapada :plaz

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

dobro tebi bi bilo ok da ti isti proizvod u kanadi u pravilu košta isto ili čak manje

a da kanada ima dvaput veće plaće? nelogična si totalno.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

drle wrote:
Wed Jan 29, 2025 6:08 pm
dobro tebi bi bilo ok da ti isti proizvod u kanadi u pravilu košta isto ili čak manje

a da kanada ima dvaput veće plaće? nelogična si totalno.
Stvari nisu nigdje postavljene tako da se ti obogatis radeci za drugoga, vec tek tako da nekako skrpis kraj s krajem…Tako je u Njemackoj, u Hrvatskoj, Canadi, USA…

Negdje je jeftinija hrana nego kod vas, ali je sve drugo skuplje, i to je razlog zasto oni imaju vece plate.

Ne mozes zeliti platu u visini one u Njemackoj a da ti stan i popratne rezije bude i dalje kakve jesu u Hrvatskoj.
Mislim mozes ti zeliti, al nece se desiti.
Ko sto se nijemcu nece desiti nikada da mu s ovom platom stan dodje na cijenu kakva je u Hrvatskoj, ili Bosni.

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

ok, ja navijam da ustrajemo u bojkotu pa da vidimo oće cijene ić doli, ima li prostora :up

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Za sutra je najvaljen bojkot i u BiH..Normalno je i razumijem gradane, sa podizanjem cijena raste i njihov revolt, dok plate ostaju nepromjenjljive.. :rlys

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

PLate su povechane. problem je . shto narod ne vidi shumu od drvecha.

. naravno da im ne ostane dovoljno za hranu i luksuz. kad polachaju /rezije/ struja/ grijanje/ prevoz/ itd. te cijene drzava kontrolishe i narodu je ok.

.. kada biznisi to rade.... tj formiraju cijenu da kolko=tolko. mogu da zarade svoju platu. i obezbijede platu radnicima.. kao, nakon shto poplachaju sve potrebe i zahtjeve 'drzave'....o da :inlv oni su halapljivi
. jako je jadno chuti od ' radnika na budjetu. da komentarishu .privatne firme i nj vlasnike. kako se oblache i shta voze. dno. karaktera. i tkz pijavice..

:hahah :-? zanepovjerovati...
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jucer me muz nagovori da idem s njim u walmart, trebala my neka pasta za ruke i jos neke stvari za auto.
Walmart je kod nas velika trgovina, u jednom dijelu je hrana, u drugom sve za bastu. Izmedju - nema sta nema. Mozete kupiti sve za kucu, kozmetiku, hranu, elektroniku, odjecu, obucu, srediti nokte, obraditi taxu, uraditi pregled ociju, zamijeniti gume na autu..
Nikad walmart nije bio uredniji, nikad. Sad je sve na svom mjestu.
Desio se bojkot sam od sebe. Ljudi ostali bez para, svi odjeli osim hrane su prazni i uredni.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Plate su povecane ali recimo za 10% dok se cene povecavaju za 20-30 pa i 40 % ...Dakle povecanja plata ne mogu da isprate povecanja cena nego si iz godine u godinu sve siromasniji...Govorim o Srbiji,Bosni i ostalim nasim zemljama na balkanu...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg koliko ko vrijedi .toliko i povechanje dobije..

:hahah
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Thu Jan 30, 2025 5:37 pm
Sto se smejes skitnico moja :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Jan 30, 2025 5:33 pm

Pa necemo sada uvek da trazimo opravdanje za drzavu...Drzava je lopov koji krade, tacnije ljudi koji vode drzavu...a kradu da bi sebi zahvatali...Da iko iole brine za narod ne bi se to tako dogadjalo..I svi bi mogli biti zadovoljni samo kada bi neko zeleo da uspostavi red...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ma Belloj... na

"koliko ko vrijedi .toliko i povechanje dobije.."

A misljenja sam da nekad bolji pregovaraci dobiju vece povecanja iako nisu nuzno produktivniji... :jbg

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Thu Jan 30, 2025 5:40 pm
Ma Belloj... na

A misljenja sam da nekad bolji pregovaraci dobiju vece povecanja iako nisu nuzno produktivniji... :jbg
Ispravog si misljenja...Ima i toga...

Ja sam kao poceo kao pomocnih u ovoj firmi a dosao sam do sefa smene...Tako da mi se ujedno i satnica za poslednje dve ipo godine popela za 7 eura. A ima recimo neki pomocnici koji dobijaju povecanja pa imaju primanja slicna onima koji upravljaju masinama sto i nije fer.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Thu Jan 30, 2025 5:48 pm
Skitnica wrote:
Ma Belloj... na

Ja sam kao poceo kao pomocnih u ovoj firmi a dosao sam do sefa smene...Tako da mi se ujedno i satnica za poslednje dve ipo godine popela za 7 eura. A ima recimo neki pomocnici koji dobijaju povecanja pa imaju primanja slicna onima koji upravljaju masinama sto i nije fer.
Ozbiljno si se potrudio i napredovao u firmi, sto je za svaku pohvalu!

Ocigledno da cjene tvoj rad i odgovornost. :d.

Sto se tice nesrazmjere u platama, to zna da bude frustrirajuce, pogotovo kada neko sa manje odgovornosti dobija skoro isto kao neko ko vodi smjenu ili upravlja masinama...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. koje je to 'najodgovornije mjesto' zanimalje.
jedno od tih je i " Predsjednik' trumpova plata je negdje oko $ 400 000.. velika odgovornost. javna lichnost. kao shto je i sam osjetio. optuzen za silovanje. koje se ne bi objavilo niti tuzen bio da nije predsjednik itd ..

..ili hirurg kao i vatrogasac. je jako odgovrno radno mjesto . pogotovo vatrogasci npr.. :hah svi bjeze oni idu u vatru. sa odjechom na sebi koja je teshka 100 kg. i kolika je nj plata ? ne znam. trebam google pitat

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Thu Jan 30, 2025 5:39 pm
Bella wrote:
Thu Jan 30, 2025 5:33 pm

Pa necemo sada uvek da trazimo opravdanje za drzavu...Drzava je lopov koji krade, tacnije ljudi koji vode drzavu...a kradu da bi sebi zahvatali...Da iko iole brine za narod ne bi se to tako dogadjalo..I svi bi mogli biti zadovoljni samo kada bi neko zeleo da uspostavi red...
:-? i te recehenice. briga za narod su mi na vrh glave. :hahah . kao prvo brine i narod o sebi. pa o komshiji itd... zderu. piju pushe. ne vjeruju struchnacima. nauci. vakcinama. otd. i kad se 'uhelache' daj pomagaj..

:m. e nema

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Najodgovorniji po mom misljenju su :

Hirurzi/ doktori,piloti,vatrogasci / spasioci, Inzenjer u gradevini / arhitekte..Radnici u nuklearnim elektranama, meni su ta radna mjesta vise odgovorna od predesednika drzave.. :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. za rad tih odgovornih..malo ko che za njih chuti u javnosti. mislim za njihove greshke. a prave ih.. razloga vishe .

. dakle, pacijent uspjeshno operisan. ali nije prezivjeo. :jbg . do njega je, bio je inache slab...

.. :D/
Last edited by Bella on Thu Jan 30, 2025 6:17 pm, edited 1 time in total.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Thu Jan 30, 2025 5:53 pm
Thu Jan 30, 2025 5:48 pm
Skitnica wrote:
Ma Belloj... na

Ozbiljno si se potrudio i napredovao u firmi, sto je za svaku pohvalu!

Ocigledno da cjene tvoj rad i odgovornost. :d.

Sto se tice nesrazmjere u platama, to zna da bude frustrirajuce, pogotovo kada neko sa manje odgovornosti dobija skoro isto kao neko ko vodi smjenu ili upravlja masinama...
Ja kada pocnem raditi ja radim...Cutim i radim...Uvek sam fer prema poslodavcu ali zato mora i on biti fer prema meni... Sve je ok,zezamo se,smejemo se itd. ali ja zaista ne dozvoljavam nikome da me pravi budalom...I kada sef vidi to,onda te vise ceni...Svako ko cuti,smatraju ga budalom ili korisnim idiotom...Znaci ja sam bio pomocnik imao sam jednu platu,zatim su mi govorili da sam najbolji pomocnik,da sam vredan,stalno t,najmanje izostajem...povecali su mi satnicu i primao sam vise nego drugi pomocnici...Onda sam brzo savladao masinu i vozio,tu su mi opet povecali platu...da bi mi na kraju,po odlasku jednog sefa smene u penziju sef ponudio to mesto...svi su se cudili kako to da meni nudi,da ja tako brzo napredujem a u firmi imaju ljudi koji rade vise od 25 godina...Sef je sam obrazlozio da mu ja delujem najozbiljnije i da smatra da cu mu ja najbolje obavljati tu funkciju...Usotalom,ti sa po 25 i vise godina staza su uglavnom stariji i pred penzijom a neki su i pomocni radnici...a sa pomocnika na sefa smene se ne moze...Hocu reci,da kada si posten i kada se trudis a ujedno umes i da otvoris usta,ozbiljno razgovaras sve ti dodje na svoje...E zato ja ne volim da idem na bolovanja,izbegavam jer me u firmi cene i postuju pa samim tim zelim uzvratiti istom merom sto i cinim... Kod nas gomila radnika malo se nakaslje, odah jao bolestan sam,daj lek,moram kod doktora...i sutradan ne dodje na posao...Rade 2-3 nedelje pa opet nedelju dana bolesni i tako u krug...Poseku malo prst,kao da se ogrebu, jao daj flaster,zavoj..uh,ah,jao...moram da odmaram... :hahah

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Cijene voća i povrća u BiH
    by Skitnica » » in Bosna i Hercegovina
    39 Replies
    279 Views
    Last post by fjaka
  • Odakle ste..gdje živite i radite...
    by laganini » » in Upoznajmo se
    29 Replies
    4412 Views
    Last post by Revizor
  • Mašta može svašta! - Gdje biste voljeli biti trenutno?
    by Ptica bijela » » in Brbljaonica
    11 Replies
    1032 Views
    Last post by Jouri