Gdje odose cijene?
Re: Gdje odose cijene?
..kilogram prvih malina i borovnica košta čak 24 KM, a da su jagode i trešnje, koje se na pijacama prodaju po cijeni od 9 i 10 KM po kilogramu
kod mene je kg jabuka/ organskih.. $3.00. ako je skuplje, ne kupujem.. nedam
banane organske .. oko..$ 1,40
dinja srednje velichine $2-3,5
.............................................................................................
Dolazili mi da otvorim izvjestaj i da sracunam koliko potrosimo
Izgleda mi da nam ide oko $1000 mjesecno za hranu i higijenu.
Sami ja i muz. Doduse imamo svega, ali djeluje mi puno.
Jos gledam ponude.. Izlazim na app trgovina da vidim ko ima kakve cijene. I obilazim bar tri trgovine da ustedim.
Pitam se koliko sada treba porodici gdje ih je cetvero ili vise
Izgleda mi da nam ide oko $1000 mjesecno za hranu i higijenu.
Sami ja i muz. Doduse imamo svega, ali djeluje mi puno.
Jos gledam ponude.. Izlazim na app trgovina da vidim ko ima kakve cijene. I obilazim bar tri trgovine da ustedim.
Pitam se koliko sada treba porodici gdje ih je cetvero ili vise
Ovde u Nemackoj je jos uvek jeftino. Gotovo sve je jeftinije nego u Srbiji a nesto je i ista cena. Tri osobe za hranu i higijenu mesecno daju oko 500-600 eura i to kao sto ti kazes da ima svega. Ovde imas gomilu razlicitih prodavnica i u svakoj je po 10-20 vrsta namirnica na akciji. Tako je svakoga dana. Sto se mesa tice,najjeftinije je kod rusa i turaka,mislim na njihove radnje. A ujedno im je meso i najbolje.
Moze se i ovdje proci jeftinije, ali zbog prevelike upotrebe hemije u uzgoju, ja se odlucujem za mnoge organske proizvode. Oni su skuplji za duplo, ponekad i vise.
Npr pola galona organskog mlijeka je $7,50, Maple Hill brand.
Obicnog mlijeka pola galona kosta oko $2,50.
Tako stoji razlika i sa jajima, i sa buterom, skoro sa svim…
Koliko kosta kg mesa kod vas Zvaka?
Npr pola galona organskog mlijeka je $7,50, Maple Hill brand.
Obicnog mlijeka pola galona kosta oko $2,50.
Tako stoji razlika i sa jajima, i sa buterom, skoro sa svim…
Koliko kosta kg mesa kod vas Zvaka?
I kod nas je tako. Mislim, razlika u ceni postoji ako kupujes kod seljaka. Skuplje je ali je znatno kvalitetnije. Na primer u prodavnicama poput Lidla,Aldia,Rewea i slicno kutija od 10 jaja kosta oko 2€ dok kod seljaka kosta 3.5€ ali kao sto rekoh,razlika je i u kvalitetu i u velicini. Pojedes dva jaja od seljaka i zasitis se kao sa ovih pet iz prodavnice.
Sto se mesa tice kako koje i kako gde. Organsko je naravno skuplje. Ima da se nadje za oko 10-ak eura kilogram pa navise. Isplativije je da se kupe pakovanja od vise kilograma, tada po kilogramu ispadne jeftinije. Bas cu da pogledam cene ovih dana i da ih ispisem.
Litar mleka je u prodavnici je oko 1€ dok imas ovde zove se Milchtankstelle , to je po kucama kod seljaka, odes sam natocis domace mleko i na kraju ubacis novac za onoliko koliko si mleka natocio. Tu je cena jednog litra oko 2€.
Sto se mesa tice kako koje i kako gde. Organsko je naravno skuplje. Ima da se nadje za oko 10-ak eura kilogram pa navise. Isplativije je da se kupe pakovanja od vise kilograma, tada po kilogramu ispadne jeftinije. Bas cu da pogledam cene ovih dana i da ih ispisem.
Litar mleka je u prodavnici je oko 1€ dok imas ovde zove se Milchtankstelle , to je po kucama kod seljaka, odes sam natocis domace mleko i na kraju ubacis novac za onoliko koliko si mleka natocio. Tu je cena jednog litra oko 2€.
To je lijepo da mozes kupiti od farmera direkt.
Slabo je toga u mom okruzenju, ali prodavnice nude fin izbor.
A da bi kupovala od proizvodjaca direkt, morala bi voziti sahat-dva u jednom smjeru.
Slabo je toga u mom okruzenju, ali prodavnice nude fin izbor.
A da bi kupovala od proizvodjaca direkt, morala bi voziti sahat-dva u jednom smjeru.
Ovde gotovo u svakom manjem mestu ima seljaka koji prodaju svoje proizvode (mleko,sir,meso,jaja,voce,povrce,kupus/kiseli kupus) itd. I tacno se vidi razlika kada kupis kod njih i kada kupis u prodavnici.
. jednostavno. cijene nekih proizvoda su toliko visoke..da ih jednostavno. ne treba kupovati..
. mali procenat stanovnishtava. ima 'seljaka'za komshiju. da bi ga isti. dohranjivao.. i shta znachi 'seljak' da je poshten. da ne dodaje pesticide .za brzi rast itd... .. ne uzdam se u njih..
.. najvishe su otishle cijene. ruku. radna snaga.. . gradjevinski radnici trenutno... politichari.. dodushe oni su bez ruku.. ali naplachuju 'vijuge' koje su zamrshene...
.............................................................................................
Pa ako sumnjas u seljake onda se moze sumnjati i da prodavnice podvaljaju spricano kao bio.
Primetis valjda po ukusu, vidi se razlika i u velicini i u izgledu a narocito po ukusu
Primetis valjda po ukusu, vidi se razlika i u velicini i u izgledu a narocito po ukusu
. lichno. neke proizvode kupujem 'organske' samo ako cijena nije visoka. ili piletinu. da nema hormona.. jaja.. ne uvijek org. ali isto da nije kontrolisano nekim dodacima. ukus samih.. nema velike razlike...
.. mislim da se ukus osjeti samo na 'svjezim' proizvodima. bilo kako da du proizvedeni
.. npr. hrana iz Kine mi se gadi, ne znachi da neshto ne kupujem... iz Japana ne.. samo zbog karaktera samih i pristupu svemu, ostatku svijeta.
.. mislim da se ukus osjeti samo na 'svjezim' proizvodima. bilo kako da du proizvedeni
.. npr. hrana iz Kine mi se gadi, ne znachi da neshto ne kupujem... iz Japana ne.. samo zbog karaktera samih i pristupu svemu, ostatku svijeta.
Mlijeko, jaja, buter, jabuke, banane, krompir, med… I te kako se razlikuje uksom.
Ja takodje primetim po ukusu ogromnu razliku
. .zavisi.. i od proizvodjacha..... meni organska piletina . nije ukusna. jedem.. koja nema dodatak hormona.. kontrolisana hrana. ne vjerujem da skace po livadama.. itd.dakle ima sve pozitivno osim shto nije deklarisana kao org.
govedina. niti jedan nachin proizvodnje . mi nije vishe ukusan.. itd.
govedina. niti jedan nachin proizvodnje . mi nije vishe ukusan.. itd.
Za govedinu se slazem.
Piletina iz Lidla organska, prste da pojedes
Piletina iz Lidla organska, prste da pojedes
PLATFORMA Halo, inspektore, koja je organizirala prvi bojkot trgovina zbog visokih cijena, najavila je novi, još snažniji i masovniji bojkot za sljedeći petak. Prvi bojkot, održan 24. siječnja, prepolovio je promet trgovcima, no predstavnik trgovačkih lanaca Mirko Budimir izjavio je kako trgovci neće mijenjati svoju politiku cijena, nazivajući bojkot "navodnim" i poručujući da neće utjecati na njihovo poslovanje...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/naj ... 36345.aspx
mislim da će se tribat odredit 1 ili nekoliko lanaca koje će se bojkotirat sljedeća dva tjedna, e to bi onda puno veći trgovački potres napravilo.
Najavljen bojkot tri trgovačka lanca. "Ne idite ni u kafiće, izbjegavajte dostavu"
Index Vijesti
|
prije 23 minute
Zadnja nadopuna: 12:12, 27. siječnja 2025.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/naj ... 36556.aspx
Index Vijesti
|
prije 23 minute
Zadnja nadopuna: 12:12, 27. siječnja 2025.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/naj ... 36556.aspx
Dobro je ovo sto rade... 
drle wrote: ↑Mon Jan 27, 2025 9:51 amPLATFORMA Halo, inspektore, koja je organizirala prvi bojkot trgovina zbog visokih cijena, najavila je novi, još snažniji i masovniji bojkot za sljedeći petak. Prvi bojkot, održan 24. siječnja, prepolovio je promet trgovcima, no predstavnik trgovačkih lanaca Mirko Budimir izjavio je kako trgovci neće mijenjati svoju politiku cijena, nazivajući bojkot "navodnim" i poručujući da neće utjecati na njihovo poslovanje...
Ovo nista nece promijeniti.
Ko neka djecija igra
Prvo, nisu samo i jedino trgovine krive zbog visokih cijena.
Od prozivodnje do trgovine, sve usluge su poskupile, sve plate su podignute, ocekivano je bilo da ce svemu porasti cijena.
Sta vrijedi da jedan potrosac bojkutuje sve na dan- dva?
Evo ja mogu bojkotvati sve na 15 dana, ali za to vrijeme opuhat cemo sve iz frizidera i kuhinje, pa cu umjesto $200 sedmicno, potrositi $400 u dvije sedmice.
Taj bojkot, to je u konacnici samo odgadjenje, kupit cu sutra ono sto trebam danas.
Kakvu stetu trgovinama moze donijetu? Malu, ja mislim.
Moze dovesti da im propadnu banane, one najmanje mogu stajati.
Kafe i sokici u kafeima, e to se moze bojkovati, i to moze do kraja zivota. To spada u luksuz. Svaki luksuz se moze bojkovati, ali ne i potreba.
Bojkotovati trgovine s hranom moze onaj koji uzgaja svoje, samo on. Ali takvih je malo, trgovine taj procenat nece pogoditi.
Samo jednom napisala bojkotovati ispravno 
triba vidit zašto su proizvodi iz hrvatske jeftiniji u sloveniji ili drugdi nego u hrvatskoj, triba vidit zašto su plaće u njemačkoj toliko veće nego u hrvatskoj a cijene tu negdi li-la. svak zna da je inflacija u svitu ali i pored toga je u hrvatskoj nešto ošlo kvragu glede cijena. jeli nekim proizvodima još neopravdano dignuta cijena ili je problem u nečem drugo triba vidit. mislim da će bojkot proizvest lančanu reakciju sve do grma u kojem leži zec.
ne bojkotuje jedan potrošač alo. prošli petak su trgovine bile prazne. samo radnice u trgovinama. i bauštelci koji bi došli po marendu.Peace wrote: ↑Tue Jan 28, 2025 2:33 am
Sta vrijedi da jedan potrosac bojkutuje sve na dan- dva?
Evo ja mogu bojkotvati sve na 15 dana, ali za to vrijeme opuhat cemo sve iz frizidera i kuhinje, pa cu umjesto $200 sedmicno, potrositi $400 u dvije sedmice.
Taj bojkot, to je u konacnici samo odgadjenje, kupit cu sutra ono sto trebam danas.
Kakvu stetu trgovinama moze donijetu? Malu, ja mislim.
Moze dovesti da im propadnu banane, one najmanje mogu stajati.
Kafe i sokici u kafeima, e to se moze bojkovati, i to moze do kraja zivota. To spada u luksuz. Svaki luksuz se moze bojkovati, ali ne i potreba.
Bojkotovati trgovine s hranom moze onaj koji uzgaja svoje, samo on. Ali takvih je malo, trgovine taj procenat nece pogoditi.
već su se vlasnici lanaca uskukali zbog neradnih nedilja, šta misliš kako će im još ovo leć?
evo sad se bojkotiraju tri lanca na tjedan dana, zašto misliš da im to neće napraviti itekakav potres? i njima ali i dati mislit onom drugom trojcu koji sljedi sljedeći tjedan?
paeca stavi na stranu inflaciju, kad su u pitanju cijene, onda stvarno jesmo ušli u evropu, njih pratimo u stopu pa čak i šišamo u cijenama nekih proizvoda i to debelo neke evropske zemlje. e sad kad su u pitanju plaće to nismo baš ispratili, tu smo u dnu evropske unije.
e pa neće da može
molim paecu da pojasni

sve te informacije i cijenama su . manipulacija... pametovanje .. narod otishao da radi, i sad izvjeshtava. ostalo stanovnishtvo. kao ih varaju / oni pate . a dojaspora uziva..
. naravno. da je bitno. objaviti i prodavnicu. domachu i stranu. da li su istog nivoa...
. male zemlje.. kao i male prodavnice. trabaju imati pogucnost uzvoza u vechim kolicinama. tako dobijaju popuat i zalihe ..
. granapi to nemaju.. niti mogu kupiti velike zalihe.. naravno da je kod njih ciijena veca. i treba da bude..
..primjer. svaki grad ima neku 'doskont' prodavnicu.... tako da mogucnosti postoje da se jeftinije kupuje. ne sve. naravno....
. i da mjerilo je puter..
hoce narod jeftin puter..
neka prochitaju. kako se pravi isti..
. naravno. da je bitno. objaviti i prodavnicu. domachu i stranu. da li su istog nivoa...
. male zemlje.. kao i male prodavnice. trabaju imati pogucnost uzvoza u vechim kolicinama. tako dobijaju popuat i zalihe ..
. granapi to nemaju.. niti mogu kupiti velike zalihe.. naravno da je kod njih ciijena veca. i treba da bude..
..primjer. svaki grad ima neku 'doskont' prodavnicu.... tako da mogucnosti postoje da se jeftinije kupuje. ne sve. naravno....
. i da mjerilo je puter..
Evo jedne kupovine..ali to je samo ako 'naletima'. jedna shansa.. . drugi dan budu drugi proizvodi
mlijeko je 99c inace u normalnoj prodavnici . 3-5 $
feta je $8 00 itd
ova ricotta je bila kao kajmak. nevjerovatan ukus. domachi proizvod. vjerujem da je inace oko $10. koju ne bih kupila .. da je
mlijeko je 99c inace u normalnoj prodavnici . 3-5 $
feta je $8 00 itd
ova ricotta je bila kao kajmak. nevjerovatan ukus. domachi proizvod. vjerujem da je inace oko $10. koju ne bih kupila .. da je
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 39 Replies
- 279 Views
-
Last post by fjaka
-
- 29 Replies