ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Teme za sladokusce, hrana, priprema hrane, recepti i slično
User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Evo petrovke:

Image
2
1 Image 1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 643
Posts: 1176
Joined: Mon Jun 08, 2020 8:52 pm

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Grofica »

Najvolim ovu jabuku :qq
U pravu si za vrijeme branja. Ja volim kad tek počinje da crveni, tad je najsočnija. Kad je zagrizeš, možeš se udaviti od naleta soka. Evo sad mi poplava u ustima na samu pomisao na petrovaču :mljac
1
1 Image
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1529
Posts: 2407
Joined: Wed Apr 15, 2020 11:57 am
Location: Na konju

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vjetar »

Ja taj domaći pekmez nisam jeo sto godina. Uzimam u Bingu ovaj
Image
I, nije loš.

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Vjetar wrote:
Sun Aug 09, 2020 9:35 pm
Ja taj domaći pekmez nisam jeo sto godina. Uzimam u Bingu ovaj
Image
I, nije loš.
Pa može se pekmez praviti i industrijski. Vjerujem da može biti dobar, ako se proizvodi pod nadzorom dobrog tehnologa.

Ali, pekmez je vrhunski tek kad "odleži" bar jedno pet godina, po mogućnosti u keremičkom ćupu. Ako je star deset godina onda je još bolji. :hahah
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: Ostavite poruku

Post by Osman »

Skitnica wrote:
Sun Aug 09, 2020 3:28 pm
Osman wrote:
Sun Aug 09, 2020 12:18 pm
Skitnica wrote:
Sat Aug 08, 2020 10:30 pm


A praviš li pekmez od jabuka, kad već dobiješ taj sok ?

Jeste da treba puno vremena za pripremu, ali je extra.

Neki prave daj pekmez od kiselih jabuka, a meni je draži od slatkih.
Pravim pekmez i to od slatkih otprilike svake tri godine. Jednom sam napravio malu količinu od kiselih i nije mi se svidio.

Pravim i sirće, ali to se radi od divljih nekalemljenih jabuka koje se pojave kao samonikle negdje u njivi ili šumi. Sitne su i izrazito kisele. Posljednjih nekoliko godina je teško doći do tih jabuka jer su se ljudi opet vratili na domaće sirće i shvatili njegove efekte na organizam.
Ali eto taj kiseli pekmez, preporučuju dijabeticarima, kazu da je efikasan za regularizaciju istog, kao i jabukovo sirće također.

I super je to što imaš mogućnost i volju iskoristiti plodove koje imaš u svom okruzenju/imanju.
Tačno. Otac mi je šećeraš pa zato znam o čemu pričaš.
1
1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1529
Posts: 2407
Joined: Wed Apr 15, 2020 11:57 am
Location: Na konju

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vjetar »

Pretpostavljam da razvije izrazitiju aromu tako.

Problem je što ja na pijaci recimo ne mogu uzeti pekmez ili sir jer mi rijetko kad to izgleda čisto :doh Do mene je, ali zato sam osuđen na uzimanje samo od rijetkih koje poznajem, ili industrijske varijante.

User avatar
dezire
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 1577
Posts: 2886
Joined: Thu Apr 30, 2020 11:17 pm

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by dezire »

Ja, najviše volim pekmez od bijelih šljiva. Onih od kojih se radi rakija. On mi je onako, malo kiselkastog okusa i odličan na vruće palačinke, uštipke, štrudle :D;

Radim ga, svake 2 godine.
Malo je više posla oko njega jer se te male šljive prvo prokuhaju u sokovniku, pa ispasiraju i tek se onda kuha pekmez. Drugačije se ne mogu očistiti od košpe.
Ove godine ovdje nisu rodile te šljive a par teglica imam od prije 2 godine. Jednako je dobar
Attachments
IMG_20200809_220549.jpg
2
1 Image 1 Image

User avatar
Vanilla
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 1412
Posts: 1661
Joined: Mon Jun 08, 2020 11:59 pm
Location: Home Sweet Home

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vanilla »

Osman wrote:
Sun Aug 09, 2020 12:20 pm
Vanilla wrote:
Sat Aug 08, 2020 11:59 pm
Ja cu da kupim to sto napravite :hahah


Povremeno poklonim ponešto forumasima koji žive u stanovima. :hahah
Ovo je divno od tebe :inlv
Hvala ti u ime svih nas :cv
1
1 Image
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.


🍀

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2786
Posts: 5323
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Skitnica »

Osman wrote:
Sun Aug 09, 2020 10:00 pm
Vjetar wrote:
Sun Aug 09, 2020 9:35 pm
Ja taj domaći pekmez nisam jeo sto godina. Uzimam u Bingu ovaj
Image
I, nije loš.
Pa može se pekmez praviti i industrijski. Vjerujem da može biti dobar, ako se proizvodi pod nadzorom dobrog tehnologa.

Ali, pekmez je vrhunski tek kad "odleži" bar jedno pet godina, po mogućnosti u keremičkom ćupu. Ako je star deset godina onda je još bolji. :hahah
:hahah onda ga sječeš kao rolat :DE
A sumnjam da kod ikoga može ostati tako dugo, pojede se to..osim ako se ostavi neka namjerna zaliha.

Jedine hurmasice koje mogu pojesti to su sa pekmezom od jabuka.

A tek u kombinaciji sa jogurtom natur, ili slatkom pavlakom..Koja je to radost nebcetu.. :kloppa
1
1 Image

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2135
Posts: 7655
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Bella »

Svaki dan pojedem -pola vece ili jednu manju. Jedino voce koje volim.
Vrsta je- pink lady- ne znam koja bi to bila nasha jabuka.. socna, ne toliko slatka..

Image
.............................................................................................Image

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Ko hoće soka od aronije. Hladno presovani, bez ikakvih dodataka. Čisti koncentrat.

Image
3
3 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Od nekih 12 kila aronije iscijedio sam 6 litara soka.

Prvo sam pokušao cijediti nesamljevenu aroniju, ali ne ide. Dobije se posve mala količina iako mi je presa vrlo moća. Onda sam je samljeo i presovao i tako dobio dobru količinu soka.

Sutra ću nabrati još oko 20 kila.

Image
4
3 Image 1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2786
Posts: 5323
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Skitnica »

A baš treba vremena za nabrati 20kg aronije.. :kl

Šteta što nisu veličine jabuke.. :D/

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Skitnica wrote:
Thu Aug 20, 2020 1:11 pm
A baš treba vremena za nabrati 20kg aronije.. :kl

Šteta što nisu veličine jabuke.. :D/
Ako imaš "češalj" onda ide mnogo brže. :hahah
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2786
Posts: 5323
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Skitnica »

Osman wrote:
Thu Aug 20, 2020 3:08 pm
Skitnica wrote:
Thu Aug 20, 2020 1:11 pm
A baš treba vremena za nabrati 20kg aronije.. :kl

Šteta što nisu veličine jabuke.. :D/
Ako imaš "češalj" onda ide mnogo brže. :hahah
Negdje su ti češljevi zabranjeni za koristiti.

Navodno naprave puno štete, za sljedeći rod.

Opet ručno branje je najbolja opcija za to sitno voće. :DE

User avatar
blackadder
Član
Član
Reactions: 466
Posts: 729
Joined: Sat Apr 18, 2020 4:24 pm

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by blackadder »

Osman wrote:
Wed Aug 19, 2020 10:49 pm
Ko hoće soka od aronije. Hladno presovani, bez ikakvih dodataka. Čisti koncentrat.

Image
A čime ih pritiskaš? Ne vidi se na ovoj slici :hm

User avatar
gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 538
Posts: 1289
Joined: Fri May 01, 2020 5:02 pm

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by gripen »

mislim da se radi o presi ili mlinu.
Posadio sam 4 zbuna aronije,prosle god.
Sad vec imam na jesen ubrati jednu zdjelicu.
Sadnice su uzasno skupe.

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Skitnica wrote:
Thu Aug 20, 2020 6:06 pm
Osman wrote:
Thu Aug 20, 2020 3:08 pm
Skitnica wrote:
Thu Aug 20, 2020 1:11 pm
A baš treba vremena za nabrati 20kg aronije.. :kl

Šteta što nisu veličine jabuke.. :D/
Ako imaš "češalj" onda ide mnogo brže. :hahah
Negdje su ti češljevi zabranjeni za koristiti.

Navodno naprave puno štete, za sljedeći rod.

Opet ručno branje je najbolja opcija za to sitno voće. :DE
Bolje je ručno. Makazama odrežeš peteljku na kojoj je 10-20 bobica.
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

gripen wrote:
Thu Aug 20, 2020 9:34 pm
mislim da se radi o presi ili mlinu.
Posadio sam 4 zbuna aronije,prosle god.
Sad vec imam na jesen ubrati jednu zdjelicu.
Sadnice su uzasno skupe.
Sadnice su obično dvogodišnje mladice. Aronija daje prve plodove tek treće godine, pa ces tako imati odmah prvu berbu. Ali te količine su minimalne. Obično oko pola kilograma po jednoj sadnici. Naredne godine možeš očekivati 3-5 kilograma, a još jednu godinu kasnije čak i 10 kilograma.

Aronija je žbunasta biljka sa više izdanaka koji se vremenom pojavljuju. Jedan izdanak je aktivan pet godina, nakon toga treba ga odrezati u visini tla jer postaje neproduktivan, uzimat će mnogo iz tla a davati malo. Ali, uvijek imaš nove i nove izdanke.

Dobro je zalivaj, aronija hoće dosta vode. Možeš je prehranjivati organskim đubrivom, a možeš joj bez problema davati mješavinu NPK. Treba biti zasađena na mjestu sa što više sunca.

Čak i ako je ne održavaš, aronija će preživjeti, ali će davati upola manje ploda.
1
1 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

blackadder wrote:
Thu Aug 20, 2020 8:04 pm
Osman wrote:
Wed Aug 19, 2020 10:49 pm
Ko hoće soka od aronije. Hladno presovani, bez ikakvih dodataka. Čisti koncentrat.

Image
A čime ih pritiskaš? Ne vidi se na ovoj slici :hm
Stavi se kapak od bukovine ili naročite industrijske plastike. Navijanjem navoja pritiskaš kapak kroz taj drveni koš. Kapak dalje vrši pritisak na samljeveno voće koje si stavio unutar koša a sok izlazi kroz šupljine koje vidiš. Što je tanji sloj samljevenog voća i što je pritisak veći, više ćeš soka iscijediti.

Ljudi prave grešku kod cijeđenja ovom metodom tako što stave mnogo samljevenog voća u drveni koš, a ne razdvoje to samljeveno voće u bar dva do tri sloja. Razdvajanje vršiš drvenim kapkom koji je prečnika kao i unutrašnji prečnik drvenog koša. Tako dobiješ dva ili tri tanja sloja i dobiješ više soka.
3
3 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Ton
Član
Član
Reactions: 208
Posts: 281
Joined: Fri Apr 17, 2020 7:34 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Ton »

Kad sam prvi put vidio sliku ove drvene posude, mislio sam da je nedovršena i da treba stegnuti taj obruč da te letvice legnu jedna na drugu :hahah
Sad vidim da je kao cjediljka i da je sa razlogom razmak između letvica :fpalm
1
1 Image

User avatar
gripen
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 538
Posts: 1289
Joined: Fri May 01, 2020 5:02 pm

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by gripen »

OSMANE,djes ba .... :nak.
.ma,suti....
prve godine,kad posadih,u jesen je nadje zec,svu obrsti :DD
sad,ono sto se omladilo,raste fino
Napravio sam ogradu za svaku,kupio malo daske,cikularom izrezao u letvu
i fino uredio,a i lijepo za vidjet
Imaju sunca po cjeli dan,ako ga ima ..... :hahah
vode im ne fali
pa....bumo videli
posadicu jos nekog jagodicastog ,lingona,ribizle...
borovnice imam kolko volis .....
4
2 Image 1 Image 1 Image

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Ton wrote:
Fri Aug 21, 2020 1:31 pm
Kad sam prvi put vidio sliku ove drvene posude, mislio sam da je nedovršena i da treba stegnuti taj obruč da te letvice legnu jedna na drugu :hahah
Sad vidim da je kao cjediljka i da je sa razlogom razmak između letvica :fpalm
Evo slika, da bude jasnije:

Image

Ova drvena posuda sa razmaknutim letvicama se napuni samljevenim jabukama. Onda se posuda poklopi snažnim poklopcem od bukovine ili naročito izdržljive industrijske plastike.

Na vrhu vidiš nešto kao šaraf. Eh taj šaraf je dug oko pola metra. Prečnik mu je 50 mm, krupnog navoja i sitnog koraka da bi se ostvarila što veća snaga. Šaraf se zavrće polugom od jednog metra i on ostvaruje pritisak na poklopac, a on opet na samljevene jabuke unutar drvene posude. Zavrtanje se vrši posve lagano i sve tako dok sok curi kroz razmaknute letvice ili dok imaš snage za zavrtanje.

Na ovoj slici nema inoksne tepsije ispod posude koja inače mora biti tu da bi prihvatila iscijeđeni sok.

Vrlo jednostavno.
4
4 Image
Jeftino uređujem avatare.

User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1529
Posts: 2407
Joined: Wed Apr 15, 2020 11:57 am
Location: Na konju

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Vjetar »

Da, samo što ti je poklopac falio na slikama gore pa razumijem zašto pitaju. A ti ga sklonio da možeš pokazati šta je unutra :)
Uglavnom, svaka čast, dobro si ovo izveo :d.
1
1 Image

User avatar
Osman
Član
Član
Reactions: 311
Posts: 513
Joined: Sun Jun 07, 2020 12:02 am

Re: ZDRAVA HRANA-RECEPTI I SAVJETI

Post by Osman »

Vjetar wrote:
Fri Aug 21, 2020 9:28 pm
Da, samo što ti je poklopac falio na slikama gore pa razumijem zašto pitaju. A ti ga sklonio da možeš pokazati šta je unutra :)
Uglavnom, svaka čast, dobro si ovo izveo :d.
Ram prese nije problem napraviti. Treba malo alata i malo bravarskih vještina.

Problem je naći kvalitetnu špindlu (navojno vreteno, onaj dugački i debeli šaraf :hahah )

Osim što špindla mora biti vrlo kvalitetna, mora imati krupan navoj i mali korak, ona mora imati isto tako kvalitetnu i dovoljno dugu maticu kroz koju će prolaziti i koja će je precizno voditi bež "šveranja".

Nije jednostavno ni napraviti onu drvenu posudu, zato što mora biti vrlo precizno centrirana, inače će se naginjati prilikom presanja.

Kao.što.se vidi na slici, presa je nova. Imao sam jednu koju sam naslijedio od oca, služila je više od 50 godina, a onda me počela nervirati pa sam napravio novu.

Vidio sam takve ili slične prese stare više od 100 godina, izrađene od najboljeg drveta. Samo neki kritični dijelovi su od metala. Urađene su tako dobro da i danas služe bez problema.
1
1 Image
Jeftino uređujem avatare.

Post Reply