Zimnica (slana /slatka)
Zimnica (slana /slatka)
Rana jesen idealna je za pripremu domaće zimnice od svježeg voća i povrća, bilo da plodove kiselimo, kuhamo, pečemo ili pasiramo.
Iako danas zbog supermarketa i trgovačkih lanaca više ne postoji strah od neimaštine tijekom zime, u našoj je kulturi ostao običaj pripreme zimnice odnosno spremanje jela za zimu i nabavom namirnica za hladnije dane.
No, važno je reći i da je opet u trendu imati svoju zimnicu za koju znamo da smo je pripremili baš onako kako smo sami željeli, prema domaćim i tradicionalnim receptima.
Kiseljenje povrća
Gotovo da i ne postoji povrće koje se ne može ukiseliti, stoga je ukiseljeno povrće prava poslastica svake dobre zimnice.
Ukiseliti se mogu rajčice, krastavci, karfiol, paprike i još puno povrća.
Ako se odlučite ukiseliti povrće za miješanu salatu, ono što vam je potrebno su ocat, voda, sol, papar, šećer i naravno povrće po želji.
Kuhanje pekmeza
Postoje brojne vrste pekmeza, od jagoda, breskve, marelice, višanja i dunja, ali mi smo se odlučili baš za poznati pekmez od šljiva.
Za njega su vam potrebne šljive i po želji malo šećera.
I dok danas postoje razni dodaci za lakše i brže kuhanje pekmeza, naše su bake dobro oprale šljive, odvojile ih od koštica i kuhale na laganoj vatri sve dok smjesa nije postala gusta.
Kad se sve ohladilo, pekmez su stavljale u oprane staklenke koje su prekrivale celofanom uz mali dodatak ruma po želji.
Ajvar
Ajvar izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja.
Ako ga radite prvi puta, možda je bolje da radite u manjim količinama.
Najviše stavite paprika, oko 2 – 2,5 kg, zatim 1 – 1,2 kg rajčica i jedan patlidžan.
Iako se naizgled čini da ne možete pogriješiti, za dobar ajvar bitno je iskustvo. Povrću je prije kuhanja potrebno skinuti kožicu, a bit će vam lakše ako ga nakratko stavite u zagrijanu pećnicu.
Nakon što skinete kožicu, usitnite povrće i na ulju prvo prokuhajte rajčicu dok tekućina gotovo ne nestane. Nakon rajčice dodajte i ostalo povrće te kuhajte sve dok se ajvar ne počne odvajati od posude. Po želji dodajte sol.
Ajvar ulijte u čiste staklenke, poklopite ga i spremite za zimu.
Pečene paprike
Kako biste spremili paprike za zimu, prvo ih je potrebno dobro oprati, osušiti i staviti peći u pećnicu. Nakon pečenja skinite im kožicu te pripremite preljev od vode, octa, soli, bibera i šećera.
Omjer vode i octa je 3:1, dok ostale začine stavite po želji. Nakon što preljev prokuha, paprike stavite u staklenke, prelijte ih umakom, zaklopite i stavite na hladno i suho mjesto.
Pire od rajčica ili kako je još zovemo salsa
Ako ste ljubitelj umaka od rajčice ili znane salse, onda vam je idealna stvar za zimu, da upravo sada dok još ima rajčica, pripremite flašice pune ovog finog umaka.
Prije kuhanja rajčice valja dobro oprati i skinuti im kožicu. Nakon toga nasjeckajte ih i kuhajte na laganoj vatri uz mali dodatak šećera i soli po želji. Kako one otpuštaju dosta tekućine, po želji možete i odliti višak ako želite gušći umak. Ako ne, pustite da rajčica provri, dodajte soli i šećera te spremite umak u oprane flašice ili staklenke te ohlađen spremite s ostalom zimnicom.
wish.hr
Iako danas zbog supermarketa i trgovačkih lanaca više ne postoji strah od neimaštine tijekom zime, u našoj je kulturi ostao običaj pripreme zimnice odnosno spremanje jela za zimu i nabavom namirnica za hladnije dane.
No, važno je reći i da je opet u trendu imati svoju zimnicu za koju znamo da smo je pripremili baš onako kako smo sami željeli, prema domaćim i tradicionalnim receptima.
Kiseljenje povrća
Gotovo da i ne postoji povrće koje se ne može ukiseliti, stoga je ukiseljeno povrće prava poslastica svake dobre zimnice.
Ukiseliti se mogu rajčice, krastavci, karfiol, paprike i još puno povrća.
Ako se odlučite ukiseliti povrće za miješanu salatu, ono što vam je potrebno su ocat, voda, sol, papar, šećer i naravno povrće po želji.
Kuhanje pekmeza
Postoje brojne vrste pekmeza, od jagoda, breskve, marelice, višanja i dunja, ali mi smo se odlučili baš za poznati pekmez od šljiva.
Za njega su vam potrebne šljive i po želji malo šećera.
I dok danas postoje razni dodaci za lakše i brže kuhanje pekmeza, naše su bake dobro oprale šljive, odvojile ih od koštica i kuhale na laganoj vatri sve dok smjesa nije postala gusta.
Kad se sve ohladilo, pekmez su stavljale u oprane staklenke koje su prekrivale celofanom uz mali dodatak ruma po želji.
Ajvar
Ajvar izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja.
Ako ga radite prvi puta, možda je bolje da radite u manjim količinama.
Najviše stavite paprika, oko 2 – 2,5 kg, zatim 1 – 1,2 kg rajčica i jedan patlidžan.
Iako se naizgled čini da ne možete pogriješiti, za dobar ajvar bitno je iskustvo. Povrću je prije kuhanja potrebno skinuti kožicu, a bit će vam lakše ako ga nakratko stavite u zagrijanu pećnicu.
Nakon što skinete kožicu, usitnite povrće i na ulju prvo prokuhajte rajčicu dok tekućina gotovo ne nestane. Nakon rajčice dodajte i ostalo povrće te kuhajte sve dok se ajvar ne počne odvajati od posude. Po želji dodajte sol.
Ajvar ulijte u čiste staklenke, poklopite ga i spremite za zimu.
Pečene paprike
Kako biste spremili paprike za zimu, prvo ih je potrebno dobro oprati, osušiti i staviti peći u pećnicu. Nakon pečenja skinite im kožicu te pripremite preljev od vode, octa, soli, bibera i šećera.
Omjer vode i octa je 3:1, dok ostale začine stavite po želji. Nakon što preljev prokuha, paprike stavite u staklenke, prelijte ih umakom, zaklopite i stavite na hladno i suho mjesto.
Pire od rajčica ili kako je još zovemo salsa
Ako ste ljubitelj umaka od rajčice ili znane salse, onda vam je idealna stvar za zimu, da upravo sada dok još ima rajčica, pripremite flašice pune ovog finog umaka.
Prije kuhanja rajčice valja dobro oprati i skinuti im kožicu. Nakon toga nasjeckajte ih i kuhajte na laganoj vatri uz mali dodatak šećera i soli po želji. Kako one otpuštaju dosta tekućine, po želji možete i odliti višak ako želite gušći umak. Ako ne, pustite da rajčica provri, dodajte soli i šećera te spremite umak u oprane flašice ili staklenke te ohlađen spremite s ostalom zimnicom.
wish.hr
Re: Zimnica (slana /slatka)
Najdraža priprema mi je suseni paradajz u maslinovom ulju.
A pripremila sam i par tegli dzema od sljiva..
Pekmez od jabuke, sam donela iz Bosne..
Ostalo je da pripremim tursiju..sledecih slobodnih dana cu i to pripremiti..
Mada, to ne doceka zimu..pojede se prije..
A pripremila sam i par tegli dzema od sljiva..
Pekmez od jabuke, sam donela iz Bosne..
Ostalo je da pripremim tursiju..sledecih slobodnih dana cu i to pripremiti..
Mada, to ne doceka zimu..pojede se prije..
Re: Zimnica (slana /slatka)
bice dobar ajvar..
1
1
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
Pravila sam tursiju i ove godine, samo karfiol i male krastavce stavila. Ranije sam stavljala jos zeleni paradajz i mrkvu ali ne pojede se.
Patlidzan pekla za namaz, to zamrznem pa pravim po potrebi.
Patlidzan pekla za namaz, to zamrznem pa pravim po potrebi.
1
1
- bakterijasmarsa
- Hiperaktivan član
- Reactions: 574
- Posts: 3485
- Joined: Wed Nov 25, 2020 10:43 pm
- Location: Kikinda
Re: Zimnica (slana /slatka)
Evo pojasnjenje u slikama
Mozes peci u pecnici ali ja volim da ima malo smek dima. Peces dok se unutrasnjost skroz ne razmeksa. Ogulis ga i onda drvenom daskom, kuhacom, sta god, izlupas. Nemoj zeljeznom jer potamni. Zamrznes porcije i koristis po potrebi. Ja dodam soli, crvenog luka sitno nasjec. i kasiku majoneze. Mozes limun, bijeli luk, pavlaku, maslinovo ulje, masline itd. Sve zavisi sta volis kombinovati. Naravno sve dodatke stavljas prije same konzumacije, a ako hoces da ga smrznes onda bez dodataka. Naknadno mozes stavljati sta volis.
2
2
Re: Zimnica (slana /slatka)
Par tegli džema od šumskog voća
Par teglica pinđura(kažu da je odličan), dobila domaće paprike i paradajz pa da iskoristim
I vino/više ko liker od šumskih kupina
Dr put poslikam
Par teglica pinđura(kažu da je odličan), dobila domaće paprike i paradajz pa da iskoristim
I vino/više ko liker od šumskih kupina
Dr put poslikam
2
2
Re: Zimnica (slana /slatka)
..u subotu masline danas jabuke dovoljno za zimnicu a nit imam masline ni jabuke.
Re: Zimnica (slana /slatka)
- Attachments
-
- IMG_4057.jpeg (188.29 KiB) Viewed 515 times
-
- IMG_4056.jpeg (167.71 KiB) Viewed 515 times
2
1
1
Re: Zimnica (slana /slatka)
lijep vochnjak...
jel nije tvoj??
jel nije tvoj??
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
,.. to je super...
kako sacuvas jabuke. do proljeca?
kako sacuvas jabuke. do proljeca?
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
ja dnvno jedem .pola jabuke.eto ti da jedes dvije.. koliko ih ima u tom kashetu
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
..ma nije kašeta sva meni što bi od nje..uzmem kolko mi triba pa kad nestane opet uzmem..a kašeta drži 300 kila..
Re: Zimnica (slana /slatka)
.. cheka u frizideru, naredni dan
. jabuke moram u fridzu drzati.. ne volim hladne jesti. ali do podne se 'ugriju' .
. jabuke moram u fridzu drzati.. ne volim hladne jesti. ali do podne se 'ugriju' .
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
. prijatelj. izvozi / prodaje jabuke..?
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
Super izgleda.
Pravite li sok, ili sirce od jabuka? Ja imam posebnu presu za pravljenje domacheg soka
Re: Zimnica (slana /slatka)
A dzem se pravi od šljiva...uuuh...kako je to dobro. Za kolača štrudle super
Re: Zimnica (slana /slatka)
imam u frizideru . dzem od shipka.za palachinke... koje pravim uglavnom kad je zima.. ljeti je suvishe toplo u kuchi .to raditi... ali. sam se odvikla tih namaza.
.. taj od shljiva mi je bio dobar.. kupovala sam u jednoj 'njemackoj' radnji i bio je super
.. taj od shljiva mi je bio dobar.. kupovala sam u jednoj 'njemackoj' radnji i bio je super
.............................................................................................
Re: Zimnica (slana /slatka)
...da koliko sam svatio one sitnije idu na sok šalje ih na preradu u zagreb mislim...velike su količine..
Re: Zimnica (slana /slatka)
...dobar je meni od šljiva obožavam ga..ove godine žena napravila od smokava a eto još nismo probali..nije još zahladilo ..
1
1