Amerika

Društvene teme i dešavanja van Bosne i Hercegovine
User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

NRA pravi veliki sajam oružja u Teksasu nekoliko dana poslije masakra u školi

Image



HUSTON - Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA) počinje u petak godišnju konvenciju u Hustonu, Teksasu, samo nekoliko dana pošto se u školi u toj saveznoj državi dogodila pucnjava u kojoj su, iz automatske puške, ubijeni 19-oro dece i dve učiteljice.

Predstavnici lobističkih grupa koje zagovaraju slobodno nošenje oružja, kako se očekuje, odbaciće svaku odgovornost za masakr.

Na konvenciji, na kojoj se reklamira oružje i zagovara slobodna kupovina i nošenje, najavljeni su bivši predsjednik Donald Trump i drugi poznati republikanci.

Neki govornici su, međutim, otkazali učešće poslije pucnjave u školi. Među njima su i predstavnici Teksasa u Kongresu, senator Džon Kornin i član Predstavničkog doma Den Krenšo, koji su naveli da im je "izmijenjen raspored".

Guverner Teksasa Greg Abot, koji je trebalo da govori, rekao je da će se obratiti snimljenom porukom.

Senator Ted Kruz i Trump su potvrdili da i dalje namjeravaju da se obrate, kao i guvernerka Južne Dakote, Kristi Noem.

Predsjednik SAD Joe Biden i demokrate u Kongresu pozivaju da se pooštre zakoni o kupovini oružja, NRA se tome protivi. Član borda direktora Fil Džurni rekao je da će fokus konvencije biti na mentalnom zdravlju i kako da se spriječi oružano nasilje, ali da neće podržati ograničavanje pristupa oružju.

NRA je u saopštenju navela da će se učesnici konvencije "pomoliti za žrtve u školi u Uvaldeu i da će udvostručiti posvećenost bezbjednosti u školama".

Policija je ogradila metalnim barijerama kongresni centra u Hustonu, jer se okolo očekuju demonstracije.

NRA je saopštila da će na konvenciji biti dozvoljeno nošenje oružja, osim kada se bude obraćao Trump, jer to zabranjuju bezbjednosni protokoli.

Geri Frensis je sa svojom suprugom doputovao iz Viskonsina na konvenciju NRA. On kaže da se protivi strožoj regulaciji kupovine i nošenja oružja, uprkos masakru u Uvaldeu.

"Ono što se desilo je tragično. Ali, NRA nema nikakve veze sa tim, kao ni ljudi koji su došli ovde".

Iako se u Teksasu dogodila serija masovnih ubistava u proteklim godinama, republikanci na vlasti samo su olabavili propise o oružju.

Roki Maršal, bivši član borda direktora NRA, kazao je da nema razloga da se konvencija otkaže uprkos tome što je tragedija u Uvaldeu stavila u negativan kontekst. On smatra da članovi udruženja mogu čak i da smanje oružano nasilje, ako se fokusiraju na pitanja mentalnog zdravlja i obezbjeđivanja škola.

"To što ćete NRA gađati kamenjem, ne znači da ćete spriječiti naredno masovno ubistvo. Nećete ga spriječiti ni ako gađate kamenjem one koji mrze oružje".

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da "lideri NRA doprinose problemu oružanog nasilja i ne trude se da ga riješe". Optužila ih je da zastupaju proizvođače oružja i njihove interese, kao i da "promovišu automatsko oružje mladima".

Demokrata Beto O Rurk, protivkandidat Gregu Abotu na izborima za guvernera u Teksasu ove godine, najavio je da će protestovati ispred kongresnog centra u Hustonu.

Gradonačelnik Hustona, demokrata Silvester Tarner, rekao je da je grad u obavezi da ispuni ugovor sa NRA i da ne može da otkaže konvenciju. Ali, apelovao je na političare da ne dolaze.

"Ne možete jedan dan da izjavljujete saučešće, a sljedeći da promovišete oružje. To nije u redu", smatra Tarner.

Šenon Vots, osnivačica grupe Mame zahtijevaju akciju, koja se bori protiv slobodnog nošenja oružja, rekla je da je ne iznenađuje to što NRA nije otkazala konvenciju.

"Pravo pitanje je zašto će naši izabrani predstavnici ići na konvenciju, umjesto da budu sa narodom i zahtijevaju da se poboljša javna bezbjednost".
1
1 Image

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

Roki Maršal, bivši član borda direktora NRA, kazao je da nema razloga da se konvencija otkaže uprkos tome što je tragedija u Uvaldeu stavila u negativan kontekst. On smatra da članovi udruženja mogu čak i da smanje oružano nasilje, ako se fokusiraju na pitanja mentalnog zdravlja i obezbjeđivanja škola.
Treba osobama s mentalnim neizlechivim poremechajima .zabraniti kupovinu oruzja. nije mi jasno ni kako voze :-? . ako se sami doziraju pilulama.. al . eto. nema povezanosti s saobrachajnim nezgodama... mada i auti su 'oruzje'.

a da se skole obezbjedjuju je zbilja smijesno. u danasnje virijeme.. da vojska strazari oko istih.. :-?

User avatar
Kamilica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 1954
Posts: 4172
Joined: Sun Apr 19, 2020 12:15 pm

Re: Amerika

Post by Kamilica »

Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

Američki uzor
U grad Eugene u američkoj saveznoj državi Oregon već 30-ak godina djeluje jedinica sastavljena od mladih zdravstvenih radnika i savjetnika za mentalno zdravlje koja u određenim slučajevima izlazi na teren umjesto policije

Image

CAHOOTS je lani izašao na teren 24.000 puta
U jeku antirasističkih prosvjeda i zahtjeva za fundamentalnu promjenu američkog kaznenog sustava, pažnju javnosti privukao je grad Eugene u američkoj saveznoj državi Oregon. Tamo već 30-ak godina djeluje jedinica sastavljena od mladih zdravstvenih radnika i savjetnika za mentalno zdravlje koja u određenim slučajevima izlazi na teren umjesto policije. Obično je riječ o slučajevima koji su povezani s krizama mentalnog zdravlja ili s beskućnicima, ovisnicima i potencijalnim samoubojicama. Riječ je o kompleksnim problemima s neizvjesnim ishodom koji u slučaju izlaska policije na teren često završe nasilno.
Program CAHOOTS, što je kratica od Krizna pomoć na ulicama, nastao je iz White Bird Clinica, socijalnog servisa koji su uspostavili kontrakulturni aktivisti krajem 1960-ih godina. Danas je dio lokalnog policijskog odjela i ima tri jedinice te duplo više osoblja nego kada je osnovan. Način na koji CAHOOTS radi je sljedeći: kada dispečer koji se javlja na liniji 911 dobije poziv, procjenjuje se je li riječ o nasilnom, odnosno kriminalnom slučaju. U takvim slučajevima na teren izlazi policija, a u svim drugima ekipa sastavljena od medicinske sestre ili zdravstvenog radnika te stručnjaka za krizne situacije.
Kada su počeli s radom, u program su bili uključeni poluprofesionalci, a budžet im je bio toliki da su mogli pokriti tek 40 radnih sati tjedno. Danas rade 24 sata svih sedam dana u tjednu. Samo prošle godine ekipa CAHOOTS-a je izašla na teren 24.000 puta, odnosno u 20 posto ukupno prijavljenih slučajeva. Američkom gradu, koji broji oko 172.000 stanovnika, taj program godišnje uštedi oko 8,5 milijuna dolara troškova namijenjenih za čuvanje sigurnosti i još 14 milijuna za troškove hitne pomoći.
CAHOOTS, odnosno White Bird Clinic, nastao je dijelom iz tadašnjeg nepovjerenja prema policiji, no taj stav je u međuvremenu prevaziđen pa policija danas tvrdi kako dva tima imaju simbiotski odnos. Za razliku od policije, osoblje CAHOOTS-a ne može prisiliti građane da prihvate njihovu pomoć i ne mogu nikoga uhititi. Nisu naoružani, a nose bijele majice jer im je cilj da izgledaju kao civili. ‘Kada se pojave na terenu, imaju bolji uspjeh od nas policajaca. Mi nosimo uniformu, pištolj, značku, što ne djeluje dobro na nekoga tko je u krizi’, rekao je u razgovoru za CNN Chris Skinner, šef policije u Eugeneu.
Većina onih kojima CAHOOTS pomaže su beskućnici, a trećina njih boluje od ozbiljnih mentalnih bolesti. Taj program je dijelom nastao zbog uznemirujuće statistike o stopi ubojstava koje počine policijski službenici. Naime, oko 25 posto onih koje policija ubije su osobe s psihičkim poteškoćama. Također, policijski susreti s beskućnicima najčešće završe uhićenjem – od svih beskućnika koji imaju mentalne poteškoće, od 62 do 90 posto njih biva uhićeno. Neki završe u zatvoru, a neki u bolnici pa se tako stvara začarani krug koji nikome ne odgovara. CAHOOTS to pokušava promijeniti, a tijekom prosvjeda protiv rasizma interes za njihov rad proširio se diljem SAD-a.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

Borba protiv oružanog nasilja: Amerika u ratu sama sa sobom

Samo praćenje svih pucnjava postalo je teško, s lokacijama, okolnostima i imenima žrtava koji se spajaju u naizgled beskonačan trag krvoprolića i tuge.
Sve se više osjeća kao da je Amerika u ratu sama sa sobom.

U New Orleansu, samo nekoliko dana u novoj godini, 14-godišnja djevojčica je ubijena iz vatrenog oružja, zajedno sa svojim ocem i stricem. Nekoliko dana nakon toga, u učionici u Virginiji, šestogodišnji dječak je izvadio pištolj i ustrijelio svoju učiteljicu iz prvog razreda. Tu je vijest zasjenila masovna pucnjava u kalifornijskom plesnom studiju prošlog vikenda u kojoj je ubijeno 11 ljudi. Dan kasnije, nekoliko stotina milja dalje, poljoprivredni radnik otvorio je vatru u gradu na obali, ubivši sedam kolega. Još troje je ubijeno, a četvero ranjeno u pucnjavi u kući za kratkoročni najam u otmjenoj četvrti Los Angelesa rano u subotu.

A mnogi su Amerikanci duboko pesimistični da će se nešto uskoro promijeniti. Kada je predsjednik Joe Biden prošle godine potpisao zakon za borbu protiv oružanog nasilja - prvu takvu mjeru koja je prošla Kongres u generaciji - znatna većina ga je podržala. Ali 78% je reklo da vjeruje da će učiniti malo ili ništa, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera.

Sam broj ubistava i brzi tempo političkog odgovora "rađaju osjećaj nemoći i očaja", rekao je Pedro Noguera, dekan obrazovne škole na Sveučilištu Južne Kalifornije i sociolog koji je više proučavao oružano nasilje. više od dva desetljeća.

"Mislim da se niko ne osjeća dobro zbog ovoga gdje se nalazimo - čak ni ljubitelji oružja", rekao je.

Ali ako bi vas zbog svega toga moglo pomisliti da je Amerika otupjela na oružano nasilje, Zeneta Everhart se ne bi složila.

Njen tada 19-godišnji sin, Zaire, radio je honorarni posao u supermarketu u Buffalu prošlog maja kada je upao naoružani muškarac tražeći crnce koje bi ubio. Desetorica su poginula u napadu. Zaire je pogođen metkom u vrat, ali je preživio.

“Ne mislim da zemlja postaje otupjela na to, ali mislim da je zemlja frustrirana”, rekla je. “Mislim da su ljudi umorni.”

“Znaš, ne želimo čuti o ovome. Ne želimo čuti o tome da nam djeca umiru od oružanog nasilja i ne želimo čuti o našim starijima koji su ubijeni u napadu na studio u Kaliforniji. "Kako užasno. Kako srceparajuće.”

Ali to čini Everharta i druge još odlučnijima u pronalaženju načina za zaustavljanje nasilja.

Mjesec dana nakon pucnjave u supermarketu, ona i rođaci drugih žrtava otišli su u Washington, D.C., svjedočeći pred odborom Predstavničkog doma o potrebi donošenja zakona o sigurnosti oružja. Dva tjedna kasnije, Biden je potpisao zakon o oružanom nasilju.

Taj uspjeh i kontinuirani oporavak njezina sina daju joj energiju.

Ali u zemlji u kojoj su stavovi o oružju i nasilju često kontradiktorni, zacrtavanje smjera djelovanja stvara neugodnu računicu.

Sveukupno, 71% Amerikanaca kaže da bi zakoni o oružju trebali biti stroži, prema anketi koju su 2022. proveli Harris School of Public Policy Sveučilišta u Chicagu i Centar za istraživanje javnih pitanja Associated Press-NORC. Ali u istoj anketi, 52% je reklo da je također vrlo važno zaštititi pravo Amerikanaca na posjedovanje oružja radi osobne sigurnosti.

Prošlogodišnji zakon o oružanom nasilju osmišljen je kako bi se postupno pooštrili uvjeti za mlade ljude da kupuju oružje, uskrati vatreno oružje većem broju obiteljskih zlostavljača i pomogne lokalnim vlastima da privremeno oduzmu oružje od ljudi za koje se smatra da su opasni. Većina njegovih troškova od 13 milijardi dolara otišla bi za jačanje programa mentalnog zdravlja i za škole.

Međutim, ove je godine broj smrtnih slučajeva od pucnjave već duboko obeshrabrujući.

Prva masovna pucnjava u zemlji prošle godine dogodila se 23. januara. Do istog datuma ove godine, nacija je već pretrpjela šest masovnih pucnjava, ostavivši 39 mrtvih, prema bazi podataka koju su prikupili The Associated Press, USA Today i Northeastern University. Prati svaki napad u SAD-u koji je odnio najmanje četiri života, ne uključujući napadačev, od 2006.

"Nažalost, mislim da smo postali imuni na to", rekao je Mark Gius, profesor na koledžu Quinnipiac koji proučava oružano nasilje i javnu politiku. “To je postalo dio života.”

Fred Guttenberg, čija je 14-godišnja kći Jaime ubijena kada je naoružani muškarac divljao po srednjoj školi u Parklandu na Floridi 2018., predobro zna koliko nasilje može biti ogromno.

Neposredan instinkt kod ovih pucnjava, rekao je, jest pomisliti "evo nas opet." Ali tu nije kraj.

“Nije da Amerikance nije briga. Radi se o tome da smo dopustili da ode predaleko", rekao je. “Amerika obraća pažnju. Ljudi su više angažirani po ovom pitanju nego što su ikada bili.”

Godinama se u Kongresu i na Floridi zalagao za zakon poznat kao “Jaime's Law", koji bi od ljudi koji kupuju municiju zahtijevao da prođu iste provjere kao i za kupovinu oružja. Zakoni su više puta zapeli, ali on ne odustaje.

Dok masovna ubistva poput Parklanda privlače veliku pozornost, više od polovice od oko 45.000 američkih smrtnih slučajeva od vatrenog oružja godišnje je samoubistvo.

Od ubistava iz vatrenog oružja, velika većina ostavlja samo jednu ili dvije mrtve osobe. Mnoge od tih smrti ne dobivaju pozornost, osim vlasti i ljudi koji su pogođeni.

"To je tužna stvar", rekla je Noguera iz USC-a. "Gotovo je potrebno biti pod izravnim utjecajem da biste shvatili koliko je opasna situacija upravo sada."

To je stvorilo situaciju u kojoj se čak i ljudi koji mrze oružje mogu naći u situaciji da se pitaju trebaju li ga kupiti.

"To je razumljivo", rekao je. “Ljudi misle: ako nas država ne može zaštititi, onda moramo zaštititi sami sebe.”

Osam mjeseci nakon napada u supermarketu Buffalo, liječnici dosad nisu uspjeli izvaditi sve dijelove metaka koji su se zaglavili u tijelu Everharina sina, neki od njih opasno blizu vitalnih organa. No njegovo preživljavanje ju motivira da nastavi gurati vladu ka promjenama, a ona poziva druge da ne odustaju od borbe kad čuju za još jednu pucnjavu.

"Nemoj biti neosjetljiv na ovo", rekla je. “Ovo bi te trebalo boljeti. Trebao bi osjetiti nešto.”

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

Mene vish brine. da neko kao Trump .moze biti predsjednik. i da ga niko ne moze 'skinuti' kao i ovaj novi sluchaj ..
George Santos . kongresmen.. toliko lazi i prevara uradio. i opet nema zakona da ga izbace.. eto. laganje nije kaznjivo.. :-?

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

Ilhan Omar izbačena iz moćnog odbora američkog Kongresa pa poručila: To je zbog mog porijekla
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ilha ... /230202208
Image
hm.. mozda su u pravu

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

:D/ Izdrzao Biden ..do kraja. govor.. ..

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

koje sve spodobe i ovdje ulaze u 'plitiku' :killm

Image

i ovaj boleni lazov.. :D/

Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

Bella wrote:
Thu Feb 09, 2023 5:45 pm
:D/ Izdrzao Biden ..do kraja. govor.. ..

Nije mi se jos dalo preslusati.

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

............. crnac upucao ... studente.. razlog ne zna se.. :-?

da, zna se da nije studirao na istom..

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

Drugi najveći kolaps banke u SAD-u: Ulazimo li u novu recesiju sličnu onoj 2008. godine

U SAD-u je nakon 48 sati drame objavljeno kako je došlo do kolapsa Silicon Valley Bank, što predstavlja drugi najveći krah finansijske institucije u historiji ove države.

Ovo su situacije koje smo već gledali 2008. godine, kada su kolapsi finansijskih institucija u SAD-u pokrenuli globalnu recesiju.

Što se tiče situacije vezane za ovu banku, ona je kolaps doživjela zbog mjera američke vlade protiv inflacije. Kako bi se inflacija stavila pod kontrolu, ministarstvo finansija SAD-a je dizalo kamatne stope.

To je najviše imalo uticaja na tehnološki sektor. Kako bi pokrili manjak investicija, tehnološke firme su krenule da povlače svoj novac, što je rezultiralo u manjku resursa za Silicon Valley Bank.

Na kraju nisu imali dovoljno novca da daju svojim korisnicima, pa ih je preuzela firma pod kontrolom američke vlade

Ona će likvidirati imovinu banke i vratiti novac ljudima koji su ga držali u ovoj banci, a nisu ga stigli izvući.

Iako se radi o samo jednoj banci, za sada, ovo je ipak drugi najveći kolaps jedne finansijske institucije u SAD-u.

S obzirom na to da mnogi ekonomski stručnjaci najavljuju recesiju, teško je ne pomisliti na 2008. godinu i na situaciju koja je zbog toga nastala u svijetu.

S druge strane, drugi stručnjaci govore kako je ovo samo rezultat inflacije i šoka sistemu koji je priredila kriza zbog COVID virusa. Ostaje da se vidi koje će posljedice imati ovaj kolaps, piše CNN.

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »


.. Nadam se da neche biti optuzen..

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »


User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

Ohh, tuzno :((

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

.. na Amazonu.naruchim gumice za kosu.. navecher .. sutradan u podne doshle :8x .. ispred vrata.. ima li to igdje.. :DE

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

Peace wrote:
Tue Aug 15, 2023 4:02 am
Ohh, tuzno :((
. Biden se tek jucher oglasio.. eto pomochi che.. :-?

u Bosni i manji saobrachajni udes s nekom povredom uchesnika ..odmah protesi :hm

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

Otok bio pod crvenim upozorenjem zbog rizika od požara

Neke su dijelove havajskih otoka prekrile neautohtone trave koje su zapaljivije od domaćih biljaka. To, zajedno sa suhim uvjetima, može brzo rasplamsati požar. Maui je bio pod crvenim upozorenjem zbog povećanog rizika od požara prije nego što su izbili.
110 mrtvih do sada..








Image

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »



:DE

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

:fp

jos i to
4 min ago
Magnitude 5.1 earthquake shakes Southern California
Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2558
Posts: 10694
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Amerika

Post by Peace »

Zemljotresi su u Californiji normalna pojava, a to nevrijeme se najavljuje dva-tri zadnja dana.

Gori mi je uzas oni pozari u Canadi.

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »



:hahah :-?

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

Image :hahah

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

. e ovo je za pohvalu.. noch ranije .svi na parkingu.. u centru grada..:qq

..Image

User avatar
Bella
Senior
Senior
Reactions: 1990
Posts: 7223
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Amerika

Post by Bella »

:-? opet. i neche u penziju.. jao 'lidera'


Post Reply