Bureci i pite

Teme za sladokusce, hrana, priprema hrane, recepti i slično

Omiljeni burek /pita su vam?

Krompiruša
4
33%
Zeljanice
3
25%
Šareni burek
1
8%
Tikvapita
1
8%
Sirnica
1
8%
Repnica
1
8%
Tiritnica
0
No votes
Cora pita
0
No votes
Pita od polupecenih jufki
0
No votes
Maslenica
0
No votes
Pita od kuhanog krompira
1
8%
Pita s kupusom
0
No votes
 
Total votes: 12

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Bureci i pite

Post by Skitnica »

Svi ih volimo..a različite..od zeljanice, krimpiruše, šarenog bureka pa i tikve?

Koje su vama omiljene pite / bureci?

Meni na prvom mjestu je krompiruša.. :inl.
Zatim zeljanice i onda sirnica..


Vi koji ih pripremate, spremate jufke ili spremate sa kupovnim jufkama?

Ja obično razvijam..tijesto zamjesim dan prije i sutradan razvlacim jufku..i super se razvlaci..sve sa oklagijom..

Neki razviju malo sa oklagijom ,poulje, ostave da odmori i onda ručno razvlace.

Meni je taj način pripreme mastan..a onako kada razvlacim sve sa oklagijom ne bude uopšte masna, jufka se lijepo razvuce bude tanka, providna..

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Ja zakuhavam tijesto i ostavim da stane samo 15ak minuta. Razucem tijesto velicine tepsije, ostavim da stane i tako 15-20 minuta, pa razvucem jufku. Nekad je malkice pouljim, ali razvuce se i bez ulja.

Sa oklagijom do kraja sam nekad u Bosni radila. Mama moja tako razvlaci.

Najdraza pita :hm Uh sto je to tesko pitanje :??

Mogu li cetiri najdraze? :D/

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Sto nemas na listi repnicu? Pa pitu od kuhanog krompira? I onu s piletinom od polupecenih jufki?

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Je li od vas pravio i jeo tiritnicu?

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

Ubaci u anketu ...ja ne mogu ..

Ubaci i coru pitu.. :D/

Repnica mi je nepoznata.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Ja ne znam kakva je cora pita :hm

Nisi nikad jela repnicu?

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

Peace wrote:
Wed May 05, 2021 6:19 pm
Ja ne znam kakva je cora pita :hm

Nisi nikad jela repnicu?
Nisam nikad jela tu pitu.

A ćora pita je sa komadićima piletine..predhodno prepržene i sa sjeckanim krompirom umotani u jufke..ovako

Image

Image


Image
Na kraju ko ne voli reš jufku poprska je malo da omekša .ja volim res pecene jufke..
Image
1
1 Image

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2045
Posts: 7489
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Bureci, i pite

Post by Bella »

. je li piletina s kostima...
lijepo izgleda... po sastojcima i ukusno.. :qq

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

Može i sa kostima i bez. Ovisno od ukusa.

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2045
Posts: 7489
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Bureci, i pite

Post by Bella »

eh. to mi je mana... ne mogu zamisliti pitu s kostima.. :D/

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Pravila sam onda tu coru, samo ja sam koristila jedino piletinu i luk, nisam krompir.
Za nju je bolja deblja jufka.

I bolja je ako na piletini ima masnoce.

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

E ne znam za tu samo sa piletinom i lukom, kod nas se obavezno stavi i sjeckani krompir.

A, nedostaje i pita od kupusa. Nije losa..kada se u nju ubaci i sitno sjeckano suho meso. :D/

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Uputa za repnicu :)

Mnogo je dobra :kloppa

Repa se isijece na komade, oguli i izrenda. Tako izrendana se prvo skuha, da kuha nekih 20ak minuta. Iz serpe je prebacite u cijediljku, a kad ohladi dodatno je rukama ocijediti.

U tako ocijedjenu dada se: 2 jaja, 5-6 kasika kajmaka, 2-3 kasike mladog sira, 5-6 kasika ulja, soli.

Sav ostali proces je isti kao i za sirnicu ili krompirusu.

Kad je pecena mozete je premazati samo sa otopljenim buterom, a u buter se moze dodati i vrhnje za kuhanje.

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

A sto moras tako izrendanu obariti? Iz nje izade sve najbolje ..Zar ne može svježa..bez predhodnog kuhanja?

Ni krompir ne obarujemo predhodno. :??

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Repa ima tu neku zestinu koja treba da izadje kuhanjem u vodi.
1
1 Image

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2045
Posts: 7489
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Bureci, i pite

Post by Bella »

Dajte sliku repe-- :)

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2045
Posts: 7489
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Bureci, i pite

Post by Bella »

#. brasno,voda,so ,ulje --na slici je dodata heljda..
.. najbolja je ako je isti dan razvucem ..
.. nakon frizidera sutradan ili par dana- razvlaci se dobro, bude meksha, ali mi se ukus jufke. brasna ne svidja
razvlacim je na kuhinskom ostrvu, koji je visociji od stola. :hahah ne bole ledja.. ok bole noge. al eto..

Image
2
2 Image

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

Dobro da mozes to tijesto za pitu raditi sa tom oklagijom. Ja jedino ono tvrde tijesto mogu sa tom, tijesto (za tart na bazi maslaca i brašna), a za pite koristim klasičnu. Dugu i tanku.

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2045
Posts: 7489
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Bureci, i pite

Post by Bella »

Na slici je oklagija koju koristim, na pocetku razvlacenja...imam drugu okrugliju, iste duzine.. i tu kostim dok ne razvucem tijesto u dugacku traku- dalje radim rukama...
. ne znam razvuci jufku oglagijom do zeljenje debljine. -nisam ni pokusavala, jer je nemam- probala sam dodushe s dugom drskom od metle . :hahah ali ta drska je iste debljine po cijeloj duzini.. a oklagija , mislim da je deblja u sredini . jel da.. :D/

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

Ja sam moju kupila ( ovu tanju )u Turskoj prodavnici i iste je debljine od početka do kraja..a ovu drugu mi otac napravio i ona je iste debljine cijele duzine.


Image

Imam takvu kao i kod tebe takoder.. a i onu plastičnu u koju se može usuti topla voda.. :D/

A zanimljivo da tijesto razvlacis u traku. Ja je razvlacim i tijesto bude okruglo. I sve oklagijom, kasnije rukama jos dodatno kada jufka bude veca od oklagije.

Nisam nikada tako..u traku razvlacila.

Ali sve je to stvar navike.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Bella wrote:
Wed May 05, 2021 11:21 pm
Dajte sliku repe-- :)
Image

Na engleskom je zovu rutabaga.

Nema je kupiti svugdje. U farmers marketima ima, u Krogeru ima, ali mislim da u Floridi nemate kroger. Ispravi me ako grijesim.

Interesantno kako rolas jufku :)

Ja uvijek u krug.

I ja sam nekad za tu dugu oklagiju koristila drsku od metle :hahah

User avatar
Bella
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2045
Posts: 7489
Joined: Wed May 06, 2020 5:50 am

Re: Bureci, i pite

Post by Bella »

A to je to.
Probala sam, i to s krompirom..u jelo... potato gratin.. i bilo je ok inace, nisam odusevljena s ukusom..tako da ne kupujem..
Moja jufka je dimenzija.. 70/140 cm... sada fil stavim po sirini, tj od 70 cm, a duzinu prepolovim i srolam .. dobijem dva smotuljka. :D
meni nije prakticna -okrugla jufka.. :hahah
evo. druge oklagije.. i u sredini je deblja i, da imam ovakvog oblika duzu--mozda bih uspjela u razvlacenju .


Image

User avatar
dezire
Aktivan član
Aktivan član
Reactions: 1564
Posts: 2883
Joined: Thu Apr 30, 2020 11:17 pm

Re: Bureci, i pite

Post by dezire »

Fali, pita od jabuka
Prije je nisam voljela,tek zadnjih 2-3 godine, postala mi je jedna od dražih,uz
pitu od tikve :inl. i sirnicu.
Volim i krumpirušu.

Ja baš i nisam,nešto dobra u tom razvlačenju tijesta. Koristim, kratku oklagiju.
kao što je ova Belina na 1.slici.
Ali,hajde,ne ispadne mi loše :D ,samo ne kao mojoj mami.
Probat ću,napraviti ,ovu sa dodatkom heljdina brašna. Pretpostavljam,da je malo teže, za razvlačiti

User avatar
Skitnica
Stručnjak
Stručnjak
Reactions: 2740
Posts: 5270
Joined: Fri Jul 31, 2020 11:36 pm
Location: Iza leđa

Re: Bureci, i pite

Post by Skitnica »

A pita od jabuka se podrazumijeva pod obavezno da se voli.. :hahah
2
1 Image 1 Image

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2640
Posts: 10942
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Bureci, i pite

Post by Peace »

Znate li sta je vrilica? Neki je zovu jos i oparusa.

Post Reply