Palačinci
Palačinci
I oni zaslužuju svoju temu...
Mislim da ne postoji osoba koja ih nije nikad jela... a I da ih ne voli..
Slatke.. slane..zapecene...uvjek su najbolja opcija koja i jedu se bez brijanja.
Zapisi o postojanju palačinki dolaze još iz Rimskog Carstva gdje su se jele s medom i paprom. Crêpes je francuski naziv za naše palačinke, a vjeruje se da su se u tim krajevima, točnije, u pokrajini Bretagne, spremale u veljači – kao poslastica za proslavu dolaska svjetla i proljeća nakon zime.
Postoje različite vrste palačinki, a neke najpoznatije palačinke i njihove verzije su:
Crêpe Suzette (palačinke s narančinom koricom i Grand Marnier likerom) koje su, prema pričanjima, nastale kada je princ Walesa zatražio palačinke kao desert, a chef Henri Charpentier tada ih je spremio i nazvao ih prema dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja. Henri Charpentier tada je radio u Monte Carlo’s Cafe de Paris, a zasluge za tu najpoznatiju vrstu palačinki pripisao je sam sebi u svojoj autobiografiji iz 1934. godine. Da je ta priča sumnjiva, dokazuje spominjanje baš te vrste palačinki već 1903. u knjizi Augustea Escoffiera, francuskog kuhara.
Iz Francuske dolaze i slane palačinke socca od slanutka i maslinovog ulja.
Cherry Kijafa Crepes rade se s Cherry Kijafa vinom (dansko vino).
Poznata je i torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od riječi mille koja znači tisuću), a najčešće se kombinira s jagodama i slatkim vrhnjem.
Ruske palačinke, bliny, najčešće su slane i pripremaju se s heljdinim brašnom.
Indijske dosa tradicionalno se pripremaju od riže i leće, hrskave su izvana, a spužvaste iznutra. Također su slane, a pune se začinjenim povrćem. Jedna verzija dosa palačinki je i rava dosa – pripremljene s grizom i jogurtom.
Engleske, Toad in a hole palačinke, slane su i punjene kobasicama ili svinjetinom. Zapečene u pećnici i premazane jajima, često su se jele i u engleskim kolonijama, npr. u Kini. Iz Kine dolaze i palačinke s mladim lukom koji se dodaje tijestu koje je tvrđe i mora se razvaljati prije pečenja. U Engleskoj se slavio i Dan palačinki kada su ih ljudi spremali da potroše jaja i mlijeko pred početak Uskršnjeg posta.
Pannukakku, palačinke iz Finske kojima se dodaje kardamom i peku se u pećnici čime dobivaju prozračnu unutrašnjost.
S Tajlanda nam dolaze roti, palačinke s karameliziranim bananama.
Palačinke se jedu i u Americi, naravno, a svima su poznate njihove deblje palačinke, flapjacks, koje tradicionalno poslužuju s javorovim sirupom i voćem. No, njihovu ću vam priču ispričati jednom drugom prilikom.
Palačinke se, dakle, danas jedu diljem svijeta, a nose i zanimljive nazive: hrvatski naziv dolazi iz njemačkog jezika i u cijeloj je srednjoj Europi gotovo isti. Talijanske se palačinke zovu crespella, indijske dosa, a meksičke su svima dobro poznate tortilje.
Volite li ih vi pripremati, ili samo jesti?
Mislim da ne postoji osoba koja ih nije nikad jela... a I da ih ne voli..
Slatke.. slane..zapecene...uvjek su najbolja opcija koja i jedu se bez brijanja.
Zapisi o postojanju palačinki dolaze još iz Rimskog Carstva gdje su se jele s medom i paprom. Crêpes je francuski naziv za naše palačinke, a vjeruje se da su se u tim krajevima, točnije, u pokrajini Bretagne, spremale u veljači – kao poslastica za proslavu dolaska svjetla i proljeća nakon zime.
Postoje različite vrste palačinki, a neke najpoznatije palačinke i njihove verzije su:
Crêpe Suzette (palačinke s narančinom koricom i Grand Marnier likerom) koje su, prema pričanjima, nastale kada je princ Walesa zatražio palačinke kao desert, a chef Henri Charpentier tada ih je spremio i nazvao ih prema dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja. Henri Charpentier tada je radio u Monte Carlo’s Cafe de Paris, a zasluge za tu najpoznatiju vrstu palačinki pripisao je sam sebi u svojoj autobiografiji iz 1934. godine. Da je ta priča sumnjiva, dokazuje spominjanje baš te vrste palačinki već 1903. u knjizi Augustea Escoffiera, francuskog kuhara.
Iz Francuske dolaze i slane palačinke socca od slanutka i maslinovog ulja.
Cherry Kijafa Crepes rade se s Cherry Kijafa vinom (dansko vino).
Poznata je i torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od riječi mille koja znači tisuću), a najčešće se kombinira s jagodama i slatkim vrhnjem.
Ruske palačinke, bliny, najčešće su slane i pripremaju se s heljdinim brašnom.
Indijske dosa tradicionalno se pripremaju od riže i leće, hrskave su izvana, a spužvaste iznutra. Također su slane, a pune se začinjenim povrćem. Jedna verzija dosa palačinki je i rava dosa – pripremljene s grizom i jogurtom.
Engleske, Toad in a hole palačinke, slane su i punjene kobasicama ili svinjetinom. Zapečene u pećnici i premazane jajima, često su se jele i u engleskim kolonijama, npr. u Kini. Iz Kine dolaze i palačinke s mladim lukom koji se dodaje tijestu koje je tvrđe i mora se razvaljati prije pečenja. U Engleskoj se slavio i Dan palačinki kada su ih ljudi spremali da potroše jaja i mlijeko pred početak Uskršnjeg posta.
Pannukakku, palačinke iz Finske kojima se dodaje kardamom i peku se u pećnici čime dobivaju prozračnu unutrašnjost.
S Tajlanda nam dolaze roti, palačinke s karameliziranim bananama.
Palačinke se jedu i u Americi, naravno, a svima su poznate njihove deblje palačinke, flapjacks, koje tradicionalno poslužuju s javorovim sirupom i voćem. No, njihovu ću vam priču ispričati jednom drugom prilikom.
Palačinke se, dakle, danas jedu diljem svijeta, a nose i zanimljive nazive: hrvatski naziv dolazi iz njemačkog jezika i u cijeloj je srednjoj Europi gotovo isti. Talijanske se palačinke zovu crespella, indijske dosa, a meksičke su svima dobro poznate tortilje.
Volite li ih vi pripremati, ili samo jesti?
Re: Palačinci
2
2
Re: Palačinci
Ako si ih ti pravila, strašno izgledaju..
..gdje naći. Jabukov pekmez...
..gdje naći. Jabukov pekmez...
1
1
.............................................................................................
Re: Palačinci
Jesam licno ih ja pravila..
Mislim da ga ima kupiti .samo ne znam koliko je ok ..jer u kupovne ubacuje šećer i konzervans..
Pogledaj u prodavnicama organskih proizvoda, mozda bude da su ok.
Mislim da ga ima kupiti .samo ne znam koliko je ok ..jer u kupovne ubacuje šećer i konzervans..
Pogledaj u prodavnicama organskih proizvoda, mozda bude da su ok.
Re: Palačinci
Lijepo izgledaju...boja....jaja...vjerujem.....nisam vidjela u prodavnica ma tako što...od jabuka........no. Sad ću detaljnije...pogledati...
2
2
.............................................................................................
Re: Palačinci
ima,moze se naci
kupujem ponekad
mada mi je za palacinke dzem od sljiva,bestilj,to mi je vrh
pravim ih pocesto
1
1
Re: Palačinci
Pravim ih više zbog djece, ja jedva dvije pojedem. Volim sa džemom od šipurka ili kajsije. One krem čokoladne namaze ne mogu smisliti u palačinkama.
Re: Palačinci
. moglo bi biti ukusno..
.............................................................................................
Re: Palačinci
. umalo da ih napravim u nedelju.. nisam odavno.. ali vec zavrsavam drugi kolac..pear frangipane tart francuski- obozavam ga..
.. probala sam tako nesto, ali s fasiranim. i po sjecanju, bilo je dobro- no, sada bi mi bilo 'silno' ..
.. probala sam tako nesto, ali s fasiranim. i po sjecanju, bilo je dobro- no, sada bi mi bilo 'silno' ..
1
1
.............................................................................................
Re: Palačinci
Nisam nikada pravila sa fasiranim mesom, ovako mi djeluje lezernije...
Probaj i sa šunkom, ili sušenim purecim prsima , takoder ..ok.
Probaj i sa šunkom, ili sušenim purecim prsima , takoder ..ok.
Re: Palačinci
“Naleśnik” je u suštini poljski recept za tanke palačinke. Ako ste u Poljskoj, teško je odlučiti se između knedli filovanih voćem i ove poslastice, ali ove palačinke ćete lakše pronaći. Zbog toga što poljske palačinke dolaze sa dosta različitog svežeg voća, krema i velikom dozom cimeta, pobeđuju u odnosu na ukusne francuske palačinke koje su konkurencija.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Palačinci
Ja sam davno jela sa fasiranim mesom. Motane i slagane u vatrostalnu tepsiju. Preliju se paradajz sosom i zapeku.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Palačinci
Eto razloga što ih treba jesti...
Nisam mogla proći a ne uslikati ovu tablu...i da pojela sam jedan palačinak..
2
2
Re: Palačinci
Palacinci s heljdom(rusko brasno, od przene heljde..ima karakteristican miris, nisam odushevljena istim ...no..
...premazala-kikiriki puterom i dzemom od vishnji (poljski...smanjen secher)
sve skupa..ukusno
~~~~~
...premazala-kikiriki puterom i dzemom od vishnji (poljski...smanjen secher)
sve skupa..ukusno
~~~~~
1
1
.............................................................................................
Re: Palačinci
Rijetko ih pravim i jedva dva da pojedem.
Probala sam poodavno neki recept sa orasima i mlijekom, zapeku se u rerni. Fino je bilo ali puno posla
Probala sam poodavno neki recept sa orasima i mlijekom, zapeku se u rerni. Fino je bilo ali puno posla
Re: Palačinci
hm . dobra kombinacija- vjerujem jako ukusno.. - ja mogu vishe od dvije-ali sam ok- odolim..
1
1
.............................................................................................
Re: Palačinci
“Naleśnik” je u suštini poljski recept za tanke palačinke. Ako ste u Poljskoj, teško je odlučiti se između knedli filovanih voćem i ove poslastice, ali ove palačinke ćete lakše pronaći. Zbog toga što poljske palačinke dolaze sa dosta različitog svežeg voća, krema i velikom dozom cimeta, pobeđuju u odnosu na ukusne francuske palačinke koje su konkurencija.
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.
Re: Palačinci
dobro drzim te za rijec
Ako moramo da biramo između smrti od gladi i metka, Gejl i ja smo se složili da je metak mnogo brži.