Galaksije, zvijezde, nebeska tijela

Svemir, nebeska tijela, zvijezde
Post Reply
User avatar
Vjetar
* * * * * *
Reactions: 1476
Posts: 2368
Joined: Wed Apr 15, 2020 11:57 am
Location: Na konju

Galaksije, zvijezde, nebeska tijela

Post by Vjetar »

Image
Galaksija NGC 5643 (sazviježđe Vuk) fotografirano sa Hubble teleskopom.
Veća slika na https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... C_5643.png

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2037
Posts: 7909
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Galaksije, zvijezde, nebeska tijela

Post by Peace »

Imala sam jedan period kad sam samo na ovu temu citala. I mislila sam kad me opet uhvati kako cu otvoriti temu.
Fasinantno je to sve.

Pratit cu, i ucestovati :)

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2037
Posts: 7909
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Galaksije, zvijezde, nebeska tijela

Post by Peace »

Nešto čudno se događa s temperaturom Neptuna

Image

Temperatura Neptuna u posljednje vrijeme pokazuje abnormalnosti, tvrde astronomi

NASA je 2019. godine objavila snimke Neptuna na kojem se događaju ogromne oluje tokom ljetnog perioda na južnoj hemisferi planete, a sada je međunarodni tim astronoma otkrio neočekivane promjene u njegovoj temperaturi.

MIchael Roman s Univerziteta u Leicesteru i njegove kolege su koristili zemaljske teleskope uključujući veoma veliki teleskop Evropskog južnog opservatorija kako bi pratili promjene temperature na Neptunu od prvih relativno detaljnih mjerenja obavljenih 2003. godine.
Opservacije su konačno pokazale da temperatura na južnoj hemisferi planete iznenađujuće opada iako su mjerenja obavljena tokom ljetnog perioda.
Za mjerenje temperture planete astronomi su koristili termalne kamere koje funkcionišu mjerenjem infracrvenog svjetla koje emituju astronomski objekti. Nakon toga su prikupili sve snimke Neptuna prikupljene u periodu od dva stoljeća te su analizirali infracrveno svjetlo koje emituje sloj Neptunove atmosfere nazvan stratosfera. To je rezultiralo slikom koja pokazuje temperaturu i njene varijacije tokom dijela južnog ljeta na Neptunu.
"Ova promjena je neočekivana. Otkako smo posmatrali Neptun tokom njegovog ranog južnog ljeta, očekivali smo rast temperatura, a ne pad", izjavio je Michael Roman s Univerziteta u Leicesteru.
Promjenom godišnjih doba Neptun kao i ostale planete prolazi kroz godišnja doba dok kruži oko Sunca, ali ova godišnja doba su različita od onih na Zemlji jer traju oko 40 zemaljskih godina.
Ljeto na južnoj hemisferi traje od 2005. godine, a osim činjenice da se planeta ohladila za gotovo osam stepeni između 2003. i 2018. godine, uočeno je da je brzo porasla za 10,5 stepeni od 2018. do 2020. godine.

"Naši podaci pokrivaju manje od polovine sezone na Neptunu, tako da niko nije očekivao velike i brze promjene", kazao je naučnik Glenn Orton iz Galtechovog laboratorija za mlazni pogon, koji je koautor istraživanja.
Istraživanje pokazuje kako se temperatura na Neptunu može dramatično promijeniti, a razlog brzih fluktuacija je također intrigantan jer se veoma malo zna o Neptunu. Zbog toga je potrebno više opservacija u narednim godinama kako bi se ustanovilo šta se događa s temperaturom na pomenutoj planeti.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2037
Posts: 7909
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Galaksije, zvijezde, nebeska tijela

Post by Peace »

Eksplodirala dosad najveća Sunčeva baklja, zamračenje na Zemlji. Šta slijedi?

Image

Naučnici su na Suncu jučer otkrili dva golema roja sunčevih pjega iz kojih se u narednim danima mogu očekivati sunčevi bljeskovi i koronini izbačaji masa koji bi mogli pogoditi Zemlju i uzrokovati aurore te eventualno probleme u komunikacijskim sistemom i električnim mrežama.

Neke od otkrivenih pjega višestruko su veće od Zemlje.

Aktivna područja nazvana su AR2993 i AR2994, a za njima dolaze još dvije grupe sunčevih pjega koje su prešle sjeveroistočni horizont Sunca. Donedavno je vrlo aktivna bila i grupa pjega koja zalazi za zapadni horizont Sunca. Ona je prije nekoliko dana bila izvor snažne Sunčeve aktivnosti koja je, na sreću, promašila Zemlju jer nije bila okrenuta prema njoj.

Svaki od dva otkrivena roja sastoji se od više sunčevih pjega i pokriva područje koje se mjeri u stotinama miliona četvornih kilometara, što je mnogo veća površina od površine Zemlje.

Eksplozija uzrokovala zamračenje
Stručnjakinja za Sunce, Mateja Dumbović s Geodetskog fakulteta u Zagrebu kaže da su noćas oko 2 sata aktivne regije AR2993 i AR2994 proizvele sunčev bljesak jačine M9.6, što je umjeren do snažan bljesak, koji je rezultirao kratkovalnim radiozamračenjem u jugoistočnoj Aziji i Australiji.

"Nakon bljeska također je uočena emisija radiozračenja koja je specifična za koronine izbačaje, iako njegova erupcija još nije sa sigurnošću potvrđena. Ako je došlo do erupcije koroninog izbačaja, za dva do četiri dana mogli bismo očekivati dolazak eruptirane plazme do Zemlje budući da su njihov izvor aktivna područja koja su relativno usmjerena prema Zemlji. U tom slučaju za očekivati je umjerenu do snažnu geomagnetsku aktivnost", kaže Dumbović.

U narednim danima možemo očekivati još aktivnosti iz A2993-94. Mogući su, čak vrlo vjerovatno i jači bljeskovi jačine X te koronini izbačaji. S obzirom da će aktivna područja i u narednih nekoliko dana biti usmjerena prema Zemlji, izgledno je da ce pojačana aktivnost imati utjecaja na Zemlju u vidu povremenih kraćih radiozamračenja na strani Zemlje okrenutoj prema Suncu, pojačane opasnosti od izloženosti zračenju za satelite i transpolarne letove te pojačane opasnosti za elektroenergetske sustave u polarnim područjima uslijed geomagnetske aktivnosti. Također je izgledna aktivnost polarne svjetlosti u polarnim područjima, tumači sagovornica portala Index.

Najveći bljesak u 25. ciklusu
Naučnici ističu da je ovo što se događa podsjetnik da je Sunce u fazi jačanja solarnih aktivnosti u 25. ciklusu koji bi kulminaciju trebao dostići krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Svaki ciklus traje oko 11 godina, a počeli su se sistemski pratiti 1775. godine. To znači da nas prava uzbuđenja sa sunčevim bljeskovima i koroninim izbačajima tek očekuju.

"Siguran sam da ćemo vidjeti veća aktivna područja tokom sljedećih nekoliko godina", rekao je solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard u e-poruci za Live Science.

"Aktivna područja 2993 i 2994 su srednje veličine i ne predstavljaju ono najbolje što 25. solarni ciklus može stvoriti", dodao je.

Energija iz aktivnih područja na Suncu može se osloboditi na dva načina - kao zračenje (sunčevi bljeskovi) te kao koronini izbačaji (CME), koji su supervruće kugle plazme.

Koronini izbačaji mogu uzrokovati prekrasne aurore, no također mogu predstavljati opasnost za električne mreže, satelite, komunikacijske mreže te eventualno čak za astronaute koji se nalaze izvan zaštite Zemljinog magnetskog polja.

Čini se da je masivni Sunčev bljesak klase X1.1 otkriven u nedjelju upravo iz AR2993-94. Stranica EarthSky javlja da je u nedjelju 17. travnja otkriven masivni Sunčev bljesak klase X1.1 koji je potekao iz aktivnog područja sunčevih pjega koje se tada još uvijek nalazilo iza horizonta.

Snažno zamračenje na radio frekvencijama ispod 30 MHz

Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) izvijestio je da je puls rendgenskih zraka tog bljeska izazvao snažno zamračenje na radio frekvencijama ispod 30 MHz diljem jugoistočne Azije i Australije.

Znanstvenici su 20. travnja zabilježili još jedan bljesak iz najviše kategorije X. On je kategoriziran kao X2.25, a potekao je iz aktivnog područja AR2992 koje je upravo nestalo iza jugozapadnog ruba Sunca. To je najveći bljesak u 25. solarnom ciklusu do sada, a isto područje je četiri sata ranije proizvelo nešto slabiji bljesak M7.3.

Budući da su baklje X2.25 i M7.3 bile djelomično blokirane suncem, zapravo su bile veće od onoga što se moglo izmjeriti na Zemlji. Oba događaja izazvala su radiozamračenja u Aziji. Baklja M je na NOAA-inoj ljestvici rangirana kao događaj klase R1, a baklja X kao R3.

Znanstvenici dijele sunčeve bljeskove u pet klasa, od kojih je svaka 10 puta snažnija od prethodne - A, B, C, M i X. Svaka kategorija ima devet podskupina; a najsnažniji bljeskovi klase X mogu imati snagu 10-ak puta veću od bljeska X1. U teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti baklje iz klase X, a najsnažnije, zabilježene 2003. godine, klasificirane su kao X28.

Stižu sve jače solarne oluje

Jan Janssens, stručnjak za komunikacije u Solar-Terrestrial Center of Excellence u Bruxellesu, rekao je za Live Science da je Sunce već bilo vrlo aktivno tijekom posljednjih nekoliko tjedana te da se ne očekuje da će uskoro postati manje aktivno.

Prošlog tjedna Zemlja je za dlaku izbjegla izbačaj solarne plazme povezan s jednom ranijom skupinom sunčevih pjega.

"Ova situacija je tipična u ovoj fazi solarnog ciklusa", rekao je Janssens. "Kako solarni ciklus ide prema svom maksimumu, javljaju se sve složenije regije sunčevih pjega koje mogu proizvesti sunčeve bljeskove", dodao je.

Mjerenja pokazuju da je trenutna razina sunčeve aktivnosti otprilike ista kao što je bila tijekom posljednjeg solarnog ciklusa te nešto niža nego što je bila u ovo vrijeme tijekom dva ciklusa solarne aktivnosti prije toga.

Mogu osloboditi enormnu energiju

Sunčevi bljeskovi su velike eksplozije koje nastaju u Sunčevoj atmosferi, a osobito snažne mogu osloboditi oko 1/6 ukupne energije koju u jednoj sekundi emitira Sunce.

Sunčevi bljeskovi utječu na sve slojeve Sunčeve atmosfere, zagrijavaju plazmu do 10 milijuna stupnjeva Kelvina i ubrzavaju elektrone, protone i teške ione skoro do brzine svjetlosti. Stvara se elektromagnetsko zračenje na svim valnim duljinama, od radiovalova do gama-čestica. Većina Sunčevih bljeskova javlja se u aktivnim područjima oko Sunčevih pjega, gdje snažno magnetsko polje prolazi fotosferu i povezuje se s koronom.

"Bljeskovi su iznenadni - traju minutu do desetak minuta, a nastaju oslobađanjem magnetske energije iz korone. Često su povezani s erupcijom plazme iz Sunčeve korone, tzv. koroninim izbačajima", tumači Dumbović.

X-zrake i UV zračenje koje emitiraju Sunčevi bljeskovi mogu utjecati na Zemljinu ionosferu i ometati veliki opseg radio komunikacija. Direktne emisije Sunčevih bljeskova na decimetarskim valnim duljinama mogu ometati rad radara i ostalih uređaja koji rade na tim frekvencijama.

Jake solarne oluje su prijetnja suvremenoj civilizaciji

Najveća solarna oluja poznata čovječanstvu, nazvana Carringtonov događaj, dogodila se 1859. Ona je uništila telegrafske mreže u SAD-u, neke djelatnike telegrafa udarila je struja, a polarna svjetlost bila je vidljiva sve do Srednje Amerike.

Godine 1989. u Quebecu geomagnetska oluja uzrokovala je izbacivanje šest milijuna ljudi iz električne mreže na devet sati, a polarna svjetlost vidjela se sve do Teksasa.

Suvremena sofisticirana tehnologija kojom se danas koristimo posebno je osjetljiva na solarne oluje jer one mogu uzrokovati oštećenja na električnim mrežama, komunikacijskim satelitima, radarima i drugim uređajima. Kada bi se danas dogodila oluja slične snage kao u Carringtonovom događaju, prouzročila bi velike nestanke struje i štete koje bi se računale u bilijunima dolara.

NASA-ini znanstvenici objavili su 2012. da je Sunčeva oluja, koja tada nije bila usmjerena prema Zemlji, bila najmoćnija u posljednjih 150 godina te da bi, da nije promašila Zemlju, suvremenu civilizaciju vratila u 18. stoljeće.

Nedavna umjerena geomagnetska oluja, koja se dogodila u veljači 2022., izbacila je 40 satelita projekta Starlink Elona Muska na Zemlju, a znanstvenici su upozorili da bi još veća mogla imati potencijal da ozbiljno ugrozi internet diljem svijeta.

User avatar
Peace
Moderator
Reactions: 2037
Posts: 7909
Joined: Thu Nov 12, 2020 2:20 am

Re: Galaksije, zvijezde, nebeska tijela

Post by Peace »

NAJMOĆNIJI OD SVIH DO SADA, Svemriski teleskop Džejms Veb, uhvato je do sada najdetaljnije fotografije dubokog svemira.

Jedna od njih prikazuje nam duboko polje, svemir unazad više od 13 milijardi godina. To je najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz univerzuma do sada, koji sadrži svetlost galaksija kojoj je trebalo mnogo milijardi godina da stigne do nas.

Image

Image

Image

Image

Post Reply