Prijatelji - granice

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Prijatelji - granice

Unread post by Vjetar »

Dokle treba da idu granice prijateljstva, ili ih ne treba biti? Granica. Prijatelja? :D/

Treba li sve povjeravati prijateljima, odnosno šta ne treba, ako ne treba?

Treba li reći prijateljima da ih partner vara ako to saznate a oni ne znaju?

Treba li prijatelju reći da je alkoholičar, ako to sam ne shvata?

Treba li prijatelju posuditi novac?

Treba li spavati sa prijateljem?

Treba li spavati kod prijatelja?

Treba li imati prijatelje suprotnog spola uopće?

Treba li bivši partner biti vaš prijatelj?

Treba li biti prijatelj sa osobom koja je šupak?

:fpalm Ne mogu više, nastavite ako se sjetite.

Hajmo prvo odgovori, za svako pitanje je bonus pitanje ZAŠTO?, pa nemoj da biste to zaboravili da odgovorite :""

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Re: Prijatelji - granice

Unread post by Lana »

Prvo pitanje!!
Svakako da treba imati granice,ako je to doista samo prijateljstvo,da se ne gaje neke emocije.Ako ih ima onda tu ni granice ne pomazu.

Broj2
Uvijek sam za to da se treba povjerovati nekome ako zaista vjerujete toj osobi.
Moramo nekako olakasati sebi,zasto sluze prijatelji,ako su pravi..samo jedino sto danas kratko traju ta prijateljstva pa onda covijek i pogrijesi zasto vjerujemo tek tako svima.

Broj3
Treba,ako mislite dobro toj osobi.Pravi prijatelj mora biti iskren prema osobi do koje mu je stalo.

Broj4
Sto se tice alkohola,pa ne treba svako radi za sebe ono sto misli da treba.Ne volim to pametovanje.

Broj5
Da treba,valjda imamo za to prijatelje ako nam i zatreba neka pomoc.

Broj6
Ne,to nisu prijetelji onda :hahah

Broj7
Svakako da treba :_)

Broj8
Treba,nekad su bolji takvi prijatelji nego da su istog spola.

Broj9
Bivsi je bivsi,nek bude tamo gdje mu je i mjesto.

Broj10
Ne znam,kako ko smatra osobe da su supci :hahah sta ce nam takve osobe u zivotu.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Ide esej na temu prijateljstva.

1. Svaki odnos treba imati granice :st.

2. Zavisi od toga da li je prijatelj ili prijateljica. Postoje prijateljice u mom životu koje znaju sve o meni. Sa muškim prijateljima je to ipak drugačije. Ipak s njima ne ulazim u neke seksualne teme :rolleyes

3. Apsolutno treba reći prijateljima ako ih partner vara. Ako ti je stalo do prijatelja reći ćeš. Ja imam neki stav da bi to trebalo reći i ljudima s kojima nisi nešto dobar, ali često nemamo hrabrosti i ne želimo se miješati :čeekaa

4. Prijatelju treba ukazati na mane, a pogotovo ako uključuju ovisnosti. Prijatelji trebaju biti jedni drugima najbolji kritičari (konstruktivni). Mada svaka je situacija naravno kompleksna i treba to uraditi što pažljivije :glupane

5. Uh posudba novca je zeznuta. Ako je riječ o vrsti osobe koja je ovisnik o nečemu ili ima problem sa rasipništvom, treba mu ukazati na mane i ne posuditi novac. Ako je novac potreban za neke normalne stvari treba posuditi :))D

6. Ne treba spavati sa prijateljem. Pogotovo ne treba ulaziti svjesno u friends with benefits odnose :/*

7. Spavanje kod prijatelja suprotnog spola je meni i dalje diskutabilna tema. Rekla bih da je uredu ako si slobodan. Ako nisi onda se dobro treba razmisliti o tome i o partneru. Npr. ako je partner upoznat već sa prijateljem, ako je više puta bio u društvu te dvije osobe i ako je upoznat sa prirodom prijateljstva onda može biti okej. Mada je vrlo siva zona, pogotovo ako je prijatelj tu puno duže od partnera i potreba ti je da moraš negdje prenoćiti (kao što je bio primjer s Kusurom). Bila sam u sličnoj situaciji i prijatelj mi je rekao da ne trebam uopšte razmišljati između noćenja kod njega i osjećaja partnera, već uvijek izabrati partnera bez razmišljanja da imam neku odgovornost prema prijatelju i da ću ga povrijediti :tada

8. Trebamo imati prijatelje suprotnog spola, ali uz veeeeliku pažnju. Ako me nešto zadnjih nekoliko mjeseci naučilo to je onda VEOMA OPREZNO SA PRIJATELJSKI NASTROJENIM MUŠKARCIMA :0I

9. Bivši partner može biti prijatelj i treba biti prijatelj ako je veza prestala funkcionisati zbog više sile, razlika i slično. Dvije osobe koje su u dobrim odnosima ne moraju prestati biti u dobrim odnosima i družiti se :iiij

10. Ne volimo šupke. Ne trebamo biti prijatelji sa šupcima!!! :f
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ja volim sve normalne ljude ovoga sveta. Nebitno da li je musko ili zensko. Striktno mi je razgraniceno prijateljstvo. Dakle ako ga imam, iz njega mi se ne moze izroditi ljubav. Govorim ako mi je prijatelj zenskog roda. U stanju sam sve da ucinim za prijatelja/icu dokle god je to prijateljstvo normalno i dok me druga strana ne izda i zabije noz u ledja. Pod prijateljstvom smatram da si odan. J'bes coveka koji nema pravog prijatelja, koji nema nikakve emocije u sebi i koji gleda samo sebe.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Mon Feb 03, 2025 10:42 pm
Ja volim sve normalne ljude ovoga sveta. Nebitno da li je musko ili zensko. Striktno mi je razgraniceno prijateljstvo. Dakle ako ga imam, iz njega mi se ne moze izroditi ljubav. Govorim ako mi je prijatelj zenskog roda. U stanju sam sve da ucinim za prijatelja/icu dokle god je to prijateljstvo normalno i dok me druga strana ne izda i zabije noz u ledja. Pod prijateljstvom smatram da si odan. J'bes coveka koji nema pravog prijatelja, koji nema nikakve emocije u sebi i koji gleda samo sebe.
Joj Kusure, samo odgovori na pitanja :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Tue Feb 04, 2025 12:36 am
Da se vratim u osnovnu skolu pa kao u leksikon :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:rlys :hahah
dakle ko bivaktile.. kad su postojali..samo M/Z... u danashnje vrijeme je ta rechenica... diskutabilna.. kao i glagol-voljeti :hm .. ne mozesh sve odreda voljeti .. popularistichki :DE

..kakve veze imaju lichne 'emocije' nekoga sa prijateljstvom... ja bih to nazvala druzenjem/ prisnije, ako je intenzivnije..zbog npr lokacije stanovanja ..ali nikako da taj i da je mjerilo druzenja. povjeriti mu tajnu... :hahah tajna je tajna. zbog toga i postoji ta rijech.... nema povjeravanja nikome.. :maad
. problem ..se moze podijeliti... u zavisnosti od tezine samog ..

..meni je interesantno, mada nisam insistirala na inf. : 'prijatelji' koje znash godinama/ako shvate da se lichno nechete vidjeti.. bilo gdje ili bilo kako. ..izbjegavaju kontakte.... dakle.. jedna strana se nadje ohtechena/ ili da ne moze od druge dobiti ono shto joj je lichno bitno/ meni je to 'interes'.. :/*
..
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Tue Feb 04, 2025 12:41 am
biljka wrote:
Tue Feb 04, 2025 12:36 am
Da se vratim u osnovnu skolu pa kao u leksikon :hahah
Čemu služi forum... :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Tue Feb 04, 2025 12:48 am

..kakve veze imaju lichne 'emocije' nekoga sa prijateljstvom... ja bih to nazvala druzenjem/ prisnije, ako je intenzivnije..zbog npr lokacije stanovanja ..ali nikako da taj i da je mjerilo druzenja. povjeriti mu tajnu... :hahah tajna je tajna. zbog toga i postoji ta rijech.... nema povjeravanja nikome.. :maad

..meni je interesantno, mada nisam insistirala na inf. : 'prijatelji' koje znash godinama/ako shvate da se lichno nechete vidjeti.. bilo gdje ili bilo kako. ..izbjegavaju kontakte.... dakle.. jedna strana se nadje ohtechena/ ili da ne moze od druge dobiti ono shto joj je lichno bitno/ meni je to 'interes'.. :/*
..
Pa da li bi ti uopšte onda rekla da imaš prijatelje?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

biljka wrote:
Tue Feb 04, 2025 12:51 am
Bella wrote:
Tue Feb 04, 2025 12:48 am

..
Pa da li bi ti uopšte onda rekla da imaš prijatelje?
. vech sa napisala. gdje trenutno zivim... nakon par razgovora .ili kafa.. ljudi se osolovljavaju 'prijateljima'.. pravo znachenje.. svi ga razumijemo. i koristimo... ali korijen ne znam. trebala bih google
..dakle po mom shvatanju imam i nemam.

ne zovem ih ili zovem..radi razumjevanja, prijateljima... s nekim su kontakti jednom u godini/ jednom u dvije. i kad prichamo .kao da smo jucher bili skupa.. :jbg valjda je to prijateljstvo.. shta li.. :hahah

.. neki nestali. bez objashnjena.

. i iz moje okoline... osobe jednostavno neche da saznaju zashto... .. kod mladjih je to malo drugachije..mislim do neke 35 godine.. ljudi su vishe tolerantniji
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Vjetar wrote:
Mon Feb 03, 2025 9:05 pm
Dokle treba da idu granice prijateljstva, ili ih ne treba biti? Granica. Prijatelja? :D/

Hajmo prvo odgovori, za svako pitanje je bonus pitanje ZAŠTO?, pa nemoj da biste to zaboravili da odgovorite :""
Hajde da se ne izdvajam, odgovoricu i ja.

1. Granica treba da postoji i svako od nas zna dokla ona u prijateljstvu ide

2. Ako se o svemu poveravas nekome, znaci da ga smatras pravim prijateljem. U slucaju da nesto moras kriti od prijatelja, logicno je da u njega nemas poverenja

3. U slucaju da mi drugara/icu prevari partner misljenja sam da treba uvek reci sto sam ja i ucinio

4. Prijatelju treba sve reci, tacnije ako mu mislis dobro logicno je da mu kazes da je nesto lose,narocito alkoholizam

5. Da,treba mu posuditi i pomoci kada god ste u mogucnosti da to ucinite

6. Ne treba spavati sa prijateljicom jer to onda prelazi granicu prijateljstva niti je to pravo prijateljstvo bilo

7. Moja drugarica je nocila vise puta kod mene (u drugoj sobi naravno ) . To je isto kao kada bi mi sada dosla u Nemacku, pa nece valjda placati hotel/hostel pored mene zivog

8. S'obzirom da i sada imam jako dobru prijateljicu, moj odgovor je da treba imati prijatelja suprotnog pola i da tu uopste ne treba praviti razliku

9. Sa bivsim devojkama uglavnom imam dobar odnos. Ne mogu biti moji prijatelji ali ne trebam se ni praviti da ih ne poznajem

10. Svaku losu osobu odstranjujem iz svog zivota, ne zelim da kvari moju pozitivu i dobro raspolozenje. Tako da supke ostavljam supcima

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)

.. ne zelim da kvari moju pozitivu i dobro raspolozenje. :hihi

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pa svemu treba postaviti granicu. Vjera Islam uci da i u prakticiranju vjere imamo granicu.

Kajala sam se sto sam neke stvari ispricala.
Moze se desiti da pogresno procijenimo covjeka, da se iz prijatelja pretvori u neprijatelja, pa da ono sto ste mu ispricali koristi kao oruzje protiv vas. Ovo sam iskusila. Dakle granica i ovdje mora da postoji.

Nikad ne bi rekla prijatelju da ga partner vara, nikada. Kakva slucajnost, nocas sam saznala za nekoga.
Ali to saznanje, da li je stvarno znanje?. To je preneseno. Ja nisam vidjela. A i sve da sam vidjela, cutala bih.
I ne samo da ne bih rekla prijatelju, vec ne bi nikad, i nikome to ispricala. Pogotovo ne bih ako je u pitanju veza krunisana brakom i obogacena djecom. Razloga je vise.
- kultura smo u kojoj se oduzima zivot i zbog manjih stvari.
- da se desi trajni prekid, osjecala bi se lose jer sam bila postar kojo je donio vijest.
- ako se ipak veza sacuva, ispast cu vjerovatno ono sto vjetar spomenu u trecoj recenici odozdo. Prijatelj vise nece prijateljovati sa mnom jer znam to o njemu i jer ce ga partner vjerovatno uvjeriti da je tako najbolje.
- ja ne znam sta je dovelo do toga. Citala sam knjigu Prorok, neke stvari odatle sam zapisala. Ovo mi se svidja, bas dobro dodje na ovu temu
Ako bilo tko od vas pred suca dovede nevjernu ženu,
Dozvolite mu da na vagi izmjeri i srce njezina muža, i mjerama izmjeri i njegovu dušu.
I neka onaj koji bičuje krivca pogleda duh žrtve.
Ako bi bilo tko od vas kažnjavao u ime pravednosti i digao sjekiru na zlo stablo, neka mu pogleda korijene;
Uistinu će pronaći korijene i dobra i zla, plodne i neplodne, isprepletene zajedno u tihom srcu zemlje.

Uvijek trvdim da je najbolja stvar ako covjek ima covjeka koji mu moze reci ono sto treba da cuje.
Ali treba i doci do tog stepena da si kadar reci, a i znati da li je druga strana kadra primiti. Da ukazes, to treba da je zbilja iz tebe poteklo iz ciste ljubavi i brige. Da li vise te ljubavi i brige uopce i ima, osim one u uzem krugu porodice?
Dalje, ima stvari koje ne vrijedi govoriti. Jedna od tih je i to ukazivanje na teske addikcije. Koliko znamo ljudi koji su se skinuli? Isto mislim i o ukazivanju na neke psiholoske poremecaje.

Za posudjivanje novca mislim isto kao Biljka.
Ima ljudi/situacija kada je zapravo najbolja pomoc to da ne pruzite pomoc.

Ne treba spavati sa prijateljem.

Nemam prijatelja suprotnog spola. Muzu se ne bi svidjalo da imam.
Mislim da ukoliko nista vezani brakom, fino je da imate.
Sad da li je moguce da to ne preraste u nesto vise…Ne znam.
Ako i preraste, pa dobro. Znate se, zar to nije prednost.

Kod prijateljice bi spavala, ne i kod prijatelja. Ovo pisem iz bracnog stanja. Ukoliko su oboje slobodni, to je vec druga prica, sve i da se nesto desi izmedju njih, nisu povrijedili druga lica. Ali ako se ipak hocete ograditi od bilo kakvih prica, bolje je to izbjeci.

Bivsi partneri mogu biti u dobrom i respektnom odnosu.

Neces biti prijatelj s osobom cije ti ponasanje ne odgovara, bar ne mozes na duge staze.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar je rako da mozemo nastaviti s pitanjima

Prijatelj ne zna slusati, prekida vas uvijek, ali u isto vrijeme se radi o dobroj personi, ne zelite je pustiti. Kako se ponasati u takvom odnosu?

Ne svidja vam se prijatelj ili partner od prijatelja?

Vas prijatelj u vasem drustvo obraca vise pozornosti na vaseg partnera nego nas vas?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Feb 04, 2025 2:49 am

Pa da. Ja sam pozitivna osoba, uvek dobrog raspolozenja. Gledam da nekome to raspolozenje ne kvarim. Niti volim da sam u blizini negativnih osoba. To su ti oni pesimisti kod kojih nista nece, ne moze,ne valja...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Dokle treba da idu granice prijateljstva, ili ih ne treba biti? Granica. Prijatelja?
:D/

Ovisno o vrsti prijateljstva, granica uvijek treba da ima..Bezgranicno pijateljstvo moze biti i toksicno.. :(s
Ne.Postoje privatne stvari i u prijateljstvu i treba ih postovati..

Da.Ako se sigurno sa tim info..

Da,naravno moze to shvatiti kao pomoc..
Da..ako sebi mozemo to priustiti, zasto da ne..Ako posudimo a ne vrati teze ce biti njemu sa spoznajom da duguje nego nama u slucaju da ne posudimo " mogli smo a nismo".
Zavisi sta zele oboje, ponekad to moze unistiti prijateljstvo,a nekada moze odvesti u nesto vise, pa nekada i do komplikacija..
Ako postoji povjerenje, zasto ne...
Moze, ako to prijateljstvo nije na stetu ni jednoj strani i novim vezama( ako su u njoj)..

Ne. Sa takvim osobama se trosi pozitivna energija.Ne zelim da trosim vrijeme sa takvim osobama...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Tue Feb 04, 2025 3:36 am
Vjetar je rako da mozemo nastaviti s pitanjima

Prijatelj ne zna slusati, prekida vas uvijek, ali u isto vrijeme se radi o dobroj personi, ne zelite je pustiti. Kako se ponasati u takvom odnosu?

Ne svidja vam se prijatelj ili partner od prijatelja?

Vas prijatelj u vasem drustvo obraca vise pozornosti na vaseg partnera nego nas vas?
1. Joj ja ne volim te "ja, ja, ja" ljude. Kada je u pitanju neki problem koji moraju podijeliti i ako se dešava s vremena na vrijeme onda okej. Ako je jednostavno takva osobnost onda ne bih ni rekla da je baš riječ o dobroj personi :jbg

2. Mora biti razlog za to. Bilo je situacija kad mi se nisu sviđali partneri od prijateljica dok smo bili u srednjoj školi, ali jer su realno bili loš uticaj i generalno loši ljudi. Pokušavala sam uvijek ukazivati na to. Sad su mi okej svi njihovi partneri jer se dobro ophode prema njima i dobri su ljudi. Jedino je to bitno. Ako je dobar za nju, i ja ga smatram dobrim. A bila je situacija kad sam znala da moj prijatelj i njegova djevojka nisu jedno za drugo po stilu života i slično, jednostvno vidiš to, ali se lijepo slažu u svakodnevnici. Tu naravno ne govorim ništa. Na kraju jesu prekinuli upravo zbog tih razlika, ali nije ničije da se miješa sve dok su sretni i fakat nemaju nikakve teške probleme :fiju

3. Uh ovo je zeznuto. Imala situaciju sa prijateljicom i bivšim momkom. Apsolutno neugodno. Tada je imala 16 godina pa mogu razumjeti. Razgovarale smo poslije dosta o tome i svjesna je da je bilo loše. Samo generalno treba ukazati na to i vidjeti kako će prijatelj postupiti. Kada su u pitanju neka prva druženja, upoznavanje partnera i prijatelja okej, ali nije okej da je uvijek tako :/*

Čekamo i Vjetra da poodgovara na sve ovo :=

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Vjetar wrote:

Ne treba imati prijatelje, samo poznanike i to je to.
Shodno tome, na sve - ne treba :D/
Zašto - u skladu sa mizantropijom :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Tue Feb 04, 2025 1:50 pm
Vjetar wrote:

Ne treba imati prijatelje, samo poznanike i to je to.
Shodno tome, na sve - ne treba :D/
Zašto - u skladu sa mizantropijom :jbg
Kako kreativno :cc.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Vjetar wrote:
Tue Feb 04, 2025 1:50 pm
Ne treba prijatelje imati
samo poznanike gomilati

Pamet na to veli - ne treba!
Mizantropijom vodjena potreba
Et’ kreativna pjesmica

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Tue Feb 04, 2025 3:43 am
Bella wrote:

Pa da. Ja sam pozitivna osoba, uvek dobrog raspolozenja. Gledam da nekome to raspolozenje ne kvarim. Niti volim da sam u blizini negativnih osoba. To su ti oni pesimisti kod kojih nista nece, ne moze,ne valja...
:hm netko bi rekao da si 'sebichan'. birash samo shta tebi odgovara. da si s nekim .koji che ti samo. aha / da / :hahah :H
bash mislish, da ti/ mi nismo nekad /negativni.. :D/

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Feb 04, 2025 2:14 pm
Bella wrote:

:hm netko bi rekao da si 'sebichan'. birash samo shta tebi odgovara. da si s nekim .koji che ti samo. aha / da / :hahah :H
Da li ti biras hranu koju ces jesti ? Biras li sta ces obuci ? Biras li gde ces putovati ?

E tako valjda i biramo sa kim cemo svoje vreme provoditi...

Svako valjda bira u zivotu...Tako biramo i pratnera i ljubavnom smislu...Sam odredjujes sta je najbolje za tebe...

Tako neko verovatno odlucuje da li sam mu ja potreban ili ne...Nismo svi isti Bella draga

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Tue Feb 04, 2025 2:21 pm
Bella wrote:

Da li ti biras hranu koju ces jesti ? Biras li sta ces obuci ? Biras li gde ces putovati ?

Svako valjda bira u zivotu...Tako biramo i pratnera i ljubavnom smislu...Sam odredjujes sta je najbolje za tebe...

Tako neko verovatno odlucuje da li sam mu ja potreban ili ne...Nismo svi isti Bella draga
:hm sretan je onaj . koji moze da izbjegne... pesimiste,u svom okruzenju .. :-?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Feb 04, 2025 4:46 pm
Bella wrote:

O tome ti i govorim. Zato i biram sa kim cu se druziti. Svako od nas ima prava na to

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Tue Feb 04, 2025 4:52 pm
Bella wrote:
Tue Feb 04, 2025 4:46 pm

O tome ti i govorim. Zato i biram sa kim cu se druziti. Svako od nas ima prava na to
:hm ne mozesh na radnom mjestu birati. izolovati takve ljude, familiju. mozda mozesh.. ako slutish, da neche biti od istih nasljedstva :hahah