Ko danas ima lakši život — muškarci ili žene?
Ko danas ima lakši život — muškarci ili žene?
Muškarci često pričaju o pritisku da moraju finansijski nositi sve, dok žene ističu očekivanja oko izgleda, ponašanja i balansa između karijere i privatnog života. Ili je sve stvar perspektive
Zanima me kako vi to vidite iz svog iskustva. Gdje su realno prednosti, a gdje mane — i da li mislite da se stvari mijenjaju ili ostaju iste?
Zanima me kako vi to vidite iz svog iskustva. Gdje su realno prednosti, a gdje mane — i da li mislite da se stvari mijenjaju ili ostaju iste?
Re: Ko danas ima lakši život — muškarci ili žene?
Unatoč napretku, u nekim okvirima života (baš sam sinoć započela gledati seriju Lida Poët) na ovom nam svijetu.. svakih 10 minuta jedna žena ili djevojčica je ubijena.
Svaka treća žena na svijetu, tokm života.. izložena je seksualnom ili fizičkom zlostavljanju.
Kome je teže ili užasno?
Odgovor se sam nameće.
S ovim gore ne želim reći da su muškarci, u svoj mah, lišeni nekih problematika poput društvenog finasijskog pritiska.. ili više rizičnih i težih poslova.. nego da se ni blizu ne mogu porediti s fizičkim i psihičkim torturama koje žene širom svijeta i dalje doživljavaju svaki dan.
A iz ličnog iskustva..
Kad sam postala majka, od strane firme.. očekivao se brz povratak na posao. I nažalost sam i prihvatila. Sad, s ovom glavom, ne bih. Nema tih para.
Majčinstvo ne bi trebalo biti kao neka vrsta kazne ili falinke.
Plate?
Godinama manje od kolege m za isti određen posao itd itd
Svaka treća žena na svijetu, tokm života.. izložena je seksualnom ili fizičkom zlostavljanju.
Kome je teže ili užasno?
Odgovor se sam nameće.
S ovim gore ne želim reći da su muškarci, u svoj mah, lišeni nekih problematika poput društvenog finasijskog pritiska.. ili više rizičnih i težih poslova.. nego da se ni blizu ne mogu porediti s fizičkim i psihičkim torturama koje žene širom svijeta i dalje doživljavaju svaki dan.
A iz ličnog iskustva..
Kad sam postala majka, od strane firme.. očekivao se brz povratak na posao. I nažalost sam i prihvatila. Sad, s ovom glavom, ne bih. Nema tih para.
Majčinstvo ne bi trebalo biti kao neka vrsta kazne ili falinke.
Plate?
Godinama manje od kolege m za isti određen posao itd itd
Ovde bih se slozio sa @Ina . Zenama je teze.
A i ovo za platu je tacno. Ja licno cuo kada su na mom poslu rekli koleginici da je zensko i da ne moze da zaradjuje kao muskarac. Trazila je povisicu jer je radila za masinom. I sada ona radi za masinom a njen pomocnik (muskarac ) zaradjuje vise od nje. Njen posao da konstanto pazi pri proizvodnji, da pazi na farbe,da priprema proizvodnju a njegov posao da opere nesto malo od farbe,napravi kartone i zajedno sa njom pakuje. Tako je i na drugim poslovima. Zena za isti posao dobija manje novca od muskarca. Odvratno
A i ovo za platu je tacno. Ja licno cuo kada su na mom poslu rekli koleginici da je zensko i da ne moze da zaradjuje kao muskarac. Trazila je povisicu jer je radila za masinom. I sada ona radi za masinom a njen pomocnik (muskarac ) zaradjuje vise od nje. Njen posao da konstanto pazi pri proizvodnji, da pazi na farbe,da priprema proizvodnju a njegov posao da opere nesto malo od farbe,napravi kartone i zajedno sa njom pakuje. Tako je i na drugim poslovima. Zena za isti posao dobija manje novca od muskarca. Odvratno
po chemu ti vidish ovdje da rade isti posao.. da u istoj su prostorijiCoolio wrote: ↑Wed Apr 15, 2026 11:26 pmNjen posao da konstanto pazi pri proizvodnji, da pazi na farbe,da priprema proizvodnju a njegov posao da opere nesto malo od farbe,napravi kartone i zajedno sa njom pakuje. Tako je i na drugim poslovima. Zena za isti posao dobija manje novca od muskarca. Odvratno
. ona pazi ------------ on odradjuje
.............................................................................................
Govorim uopsteno., ne na primeru koji sam naveo...Bella wrote: ↑Wed Apr 15, 2026 11:36 pmpo chemu ti vidish ovdje da rade isti posao.. da u istoj su prostorijiCoolio wrote: ↑Wed Apr 15, 2026 11:26 pmNjen posao da konstanto pazi pri proizvodnji, da pazi na farbe,da priprema proizvodnju a njegov posao da opere nesto malo od farbe,napravi kartone i zajedno sa njom pakuje. Tako je i na drugim poslovima. Zena za isti posao dobija manje novca od muskarca. Odvratno
. ona pazi ------------ on odradjuje![]()
Primer koji sam naveo je jos gori...
. nista nisi dokazao.Coolio wrote: ↑Wed Apr 15, 2026 11:52 pmGovorim uopsteno., ne na primeru koji sam naveo...Bella wrote: ↑Wed Apr 15, 2026 11:36 pmpo chemu ti vidish ovdje da rade isti posao.. da u istoj su prostorijiCoolio wrote: ↑Wed Apr 15, 2026 11:26 pmNjen posao da konstanto pazi pri proizvodnji, da pazi na farbe,da priprema proizvodnju a njegov posao da opere nesto malo od farbe,napravi kartone i zajedno sa njom pakuje. Tako je i na drugim poslovima. Zena za isti posao dobija manje novca od muskarca. Odvratno
. ona pazi ------------ on odradjuje![]()
Primer koji sam naveo je jos gori...
no ..
dakle.. mlade zene Z vishe zaradjuju od Z mushkaraca..One of the many findings of the Lost Boys report is that for those working full-time between the ages of 16 and 24, the gender pay gap has reversed. This means that for much of Gen Z – including those who have recently left university – women on average are slightly higher paid than men. In later life, this is expected to reverse and widen in favour of men, a gap that is usually attributed to greater male participation in higher-paying fields and the “motherhood penalty”, which reflects the disproportionate share of childcare undertaken by women. But this subtle shift in the fortunes of Gen Z men and women is regarded by the paper’s authors as a bellwether. “In some ways the gender pay gap is fascinating, but not really the point,” says Luke Taylor, a researcher at the CSJ. “It’s kind of a symptom of a wider change.”
.. inache sve je manji gap. u primanjima...
..u danasnje vrijeme. gledam CNN. vechina radnika su zene. na svim poljima.. . iznenadjena sam..
u politici . slichno.. pogledaj EU.. zene vodeche ..
..
.............................................................................................
Cuj to, CNN, BBC i ostali prevarantiBella wrote: ↑Thu Apr 16, 2026 12:25 am. nista nisi dokazao.![]()
no ..dakle.. mlade zene Z vishe zaradjuju od Z mushkaraca..One of the many findings of the Lost Boys report is that for those working full-time between the ages of 16 and 24, the gender pay gap has reversed. This means that for much of Gen Z – including those who have recently left university – women on average are slightly higher paid than men. In later life, this is expected to reverse and widen in favour of men, a gap that is usually attributed to greater male participation in higher-paying fields and the “motherhood penalty”, which reflects the disproportionate share of childcare undertaken by women. But this subtle shift in the fortunes of Gen Z men and women is regarded by the paper’s authors as a bellwether. “In some ways the gender pay gap is fascinating, but not really the point,” says Luke Taylor, a researcher at the CSJ. “It’s kind of a symptom of a wider change.”
.. inache sve je manji gap. u primanjima...
..u danasnje vrijeme. gledam CNN. vechina radnika su zene. na svim poljima.. . iznenadjena sam..
u politici . slichno.. pogledaj EU.. zene vodeche ..zato propada EU
![]()
..
Mada na stranu to, u mojoj firmi zaista je tako kako je INA navela...i znam kazem ti jos firmi koji tkao posluju ovde...E sada, kakav je ishod kada bih racunao celu Nemacku,to ne znam ali da pitamo google....
Da, žene u Nemačkoj zarađuju značajno manje od muškaraca. Prosečna bruto satnica žena iznosi 22,81 evro, dok je za muškarce ta cifra 27,05 evra, što predstavlja razliku od oko 16% za iste ili slične pozicije.
Ovaj rodni jaz u platama se održava i na višim nivoima, gde su u 2024. godinei, po prvi put od 2014, prosečne plate žena u upravnim odborima bile niže od muških (2,15 miliona evra u odnosu na 2,27 miliona evra), uprkos rastu broja žena na tim pozicijama.
Ključne karakteristike situacije u Nemačkoj uključuju:
Razlika od oko 6% ostaje čak i kada žene i muškarci imaju iste kvalifikacije.
U 2026. godini stupaju na snagu nova pravila koja zahtevaju od firmi sa preko 100 zaposlenih da prijavljuju i analiziraju razlike u platama ako one premašuju 5%.
Muškarcima je lakše ..
Oni bez kišobrana mogu bez problema ici u setnju..ne razmišljaju o tome hoce li kisa razmrljati šminku ..
Oni bez kišobrana mogu bez problema ici u setnju..ne razmišljaju o tome hoce li kisa razmrljati šminku ..
. ok to. ali kakav je njihov doprinos.. naravno da ima sposobnih zena. okretni. precizne.. dosljedne .. itd.. ali. im ta moch opada. s godinama..
..meni nije problem,ako mushkarac vishe zaradjuje od men i na istom poslu
.. mada kako to neko zna.. vech odavno.. su plate.. 'guja u koverti'
..ne treba se opterecavati. vech. koliko je ko zadovoljan s tim shto radi... naarvno i koliko je plachen..ali porediti se sa svakim oko sebe.. je nezdravo.. frustrajuche..itd .. radi par procenata.
. dakle. i dalje mislim. da su mushkarci sposobniji od zena .chak i u kuvanju.. gdje se smatra da je to njihovo urodjeno umjeche.
svi vodechi kuvari svijeta ,sa rasnim tiuulama su mushkarci .. kako..
Ali u danasnje vreme propaganda je na rodnoj ravnopravnosti i ostalo...Kada gledas reklame od prodavnica muskarac usisava i pere a zena kreci i zavija srafove...Sta ti je agenda. Inace zena koja odradjuje isti posao kao muskarac treba da primi i isti novac...Ona koja ne odradjuje onda normalno manje. Poenta je da ne treba praviti razliku u startu da li je neko musko ili zenskoBella wrote: ↑Thu Apr 16, 2026 1:27 am. ok to. ali kakav je njihov doprinos.. naravno da ima sposobnih zena. okretni. precizne.. dosljedne .. itd.. ali. im ta moch opada. s godinama..
..meni nije problem,ako mushkarac vishe zaradjuje od men i na istom poslu
.. mada kako to neko zna.. vech odavno.. su plate.. 'guja u koverti'![]()
..ne treba se opterecavati. vech. koliko je ko zadovoljan s tim shto radi... naarvno i koliko je plachen..ali porediti se sa svakim oko sebe.. je nezdravo.. frustrajuche..itd .. radi par procenata.![]()
. dakle. i dalje mislim. da su mushkarci sposobniji od zena .chak i u kuvanju.. gdje se smatra da je to njihovo urodjeno umjeche.
svi vodechi kuvari svijeta ,sa rasnim tiulama su mushkarci .. kako..a kuchi ejdu shta mu zena skuva. i bude chesto .zagorelo kao kad je mama bila ta..
![]()
Sto ti uštediš na frizuri, žena to godinu prije skonta gdje ce potrošiti ..
ma gdje si to prochitao... prijavish se za posao. .dodjesh na razgovor.. shta poslodavcu treba i shta mu je bitno kod buducheg radnika. niko ne zna..
i zene i mushkarci dobivaju poslov. svima se nudi shto je manje moguche. zene .kakve su.. pristat che na manje. i to se koristi ...
nemaju ni muskarci na istom poslu i jednakog obrazovanja istu platu..
a ono gore shto si napisao da ti je 'odvatno' ne vjerujem ti. prodajesh se da si kavaljer..
Kakav bre kavaljer, pricam ti kako jeste...svojim usima sam cuo a i svojim ocima video...Prave razlikuBella wrote: ↑Thu Apr 16, 2026 1:34 am![]()
ma gdje si to prochitao... prijavish se za posao. .dodjesh na razgovor.. shta poslodavcu treba i shta mu je bitno kod buducheg radnika. niko ne zna..
i zene i mushkarci dobivaju poslov. svima se nudi shto je manje moguche. zene .kakve su.. pristat che na manje. i to se koristi ...
nemaju ni muskarci na istom poslu i jednakog obrazovanja istu platu..![]()
a ono gore shto si napisao da ti je 'odvatno' ne vjerujem ti. prodajesh se da si kavaljer..![]()
U pravu si i ti donekle ali iskren da budem nije fer narocito ne sada kada kako sam vec napisao forsiraju tu rodnu ravnopravnost i ostale gluposti...
Unistili su sve, decu,porodicu,muski i zenski pol ismevaju pa izmislju treci,cetvrti,peti,stoti pol, zenu nabili u vojsku,na baustelu,u moleraj,da vozi kamion po svetu itd,
Sasvim je ok da neko ko ima bolju kvalifikaciju (svejedno da li m ili ž) ima i veću zaradu.
Ne znam kako je u ostalim zemljama ali znam kako jeste u IT ili općenito Evropi.
Čak i kada se uzmu u obzir isti nivo obrazovanja, ista pozicija i isto radno vrijeme, ostaje razlika od oko 5% do 7%.
U Evropskoj uniji, prosječna razlika u platama iznosi oko 12% do 13%. To je samo "bruto" podatak.
S godinama se razlika drastično povećava.. što znači otprilike 30% manje penzije.
Žene koje postanu majke često doživljavaju pad plate i usporavanje napredovanja.
Zakoni postoje ali većinom samo na papiru.
Mnoge će firme prije i radije platiti kazne (tako im je "isplatnije") nego li izjednačiti primanja.
Žene koje i pokušaju nešto poduzeti deklarisane i etikrtirane su inače kao "problematične"
A ekonomska moć direktno utiče na slobodu.
A jako, jako je žalosno.. što ima i žena koje stanu na stranu stereotipa o 'sposobnijim muškarcima' ili banalizuju problem bezbjednosti nazivajući ga 'nezdravim opterećivanjem'.
One tako postaju dio istog onog sistema koji žrtvama zatvara usta.
Ne znam kako je u ostalim zemljama ali znam kako jeste u IT ili općenito Evropi.
Čak i kada se uzmu u obzir isti nivo obrazovanja, ista pozicija i isto radno vrijeme, ostaje razlika od oko 5% do 7%.
U Evropskoj uniji, prosječna razlika u platama iznosi oko 12% do 13%. To je samo "bruto" podatak.
S godinama se razlika drastično povećava.. što znači otprilike 30% manje penzije.
Žene koje postanu majke često doživljavaju pad plate i usporavanje napredovanja.
Mnoge će firme prije i radije platiti kazne (tako im je "isplatnije") nego li izjednačiti primanja.
Žene koje i pokušaju nešto poduzeti deklarisane i etikrtirane su inače kao "problematične"
A jako, jako je žalosno.. što ima i žena koje stanu na stranu stereotipa o 'sposobnijim muškarcima' ili banalizuju problem bezbjednosti nazivajući ga 'nezdravim opterećivanjem'.
Smiren sam ja, ubacio proteine uz sebe iz oslica
Ali to ne menja cinjenicu da rade na unistenju svega...
Muce zene da odradjuju isti posao kako bi manje troskova imali...
Jos kada vidim zene u policiji,vojsci a imaju po 150kg...mislim se "E ove ce da rese problem sigurno"
Ali to ne menja cinjenicu da rade na unistenju svega...
Muce zene da odradjuju isti posao kako bi manje troskova imali...
Jos kada vidim zene u policiji,vojsci a imaju po 150kg...mislim se "E ove ce da rese problem sigurno"
Slažem se sa svakom riječi, a kod nas u BiH te evropske statistike zvuče kao luksuz, jer je ovdje diskriminacija toliko duboka da je postala dio opšte kulture.Ina wrote: ↑Thu Apr 16, 2026 11:48 amSasvim je ok da neko ko ima bolju kvalifikaciju (svejedno da li m ili ž) ima i veću zaradu.
Znate kako to ide kod nas, na razgovoru za posao te ne pitaju za certifikate i vještine, nego ti gledaju u prsten na ruci i u glavi računaju kad bi mogla na trudničko. I to te lupi čim pokušaš napredovati. A ako se usudiš tražiti istu platu kao kolega koji pola radnog vremena provede na kafi i "uvezivanju", odmah si deklarisana kao - teška za saradnju ili ono sočno bosanski, "preambiciozna". Kad te etiketiraju kao "problematična žena" to te začas utiša. Jer ko želi raditi s nekim ko stalno "nešto zanovijeta"?
A opet, strašno je koliko žena kod nas još uvijek hrani taj sistem, opravdavajući ga pričama o "prirodnim ulogama" ili "sposobnijim muškarcima", dok istovremeno šute na nepravdu koja se dešava njihovim kćerkama.
Ekonomska samostalnost je jedina prava sloboda
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust
interesantno, uvijek ista pricha. o nepravdi. pogotovo kad su zene u pitanju, i to mlade... neravnopravan status u odnosu na mushlarca itd.
.. izgleda da nisu ravnopravne. ali svi mi .oba pola, znamo kako to izgleda u praksi. udaja. odmah trudnichko, produzeno porodiljsko. kasnije dolaze normalni problemi sa bebama, pa odlazak u obdanishta. chesti pozivi da, neshto nije u redu sa djetetom itd..
zove se majka. uglavnom. . zavidi od posla , ako je muz na fleksibilnijem mjestu. moguche da che i on dochi po.
ali, kako ja primjechujem. zene uglavnom vode odgoj u kuchi. pa che ona i u ovom sluchaju otichi po dijete. jer on 'ne zna'
njeno radno mjesto je sve cheshche ..prazna stolica.. .
poslodavcu nije problem, pacahti neki iznos ali kako on da popuni tu stolicu i da od tih doprinosa plati .odsutne radnice .
. ovo je opste poznata situacija .. i iznenadjuje me da se i dalje ista pricha pricha..
. majke , odgajaju i zensku i mushku djecu.. zahto ih odgajaju 'po polu'? ??
Evo jedan moderni popularni termin da opišem ovo što sam pročitala: mizoginijaBella wrote: ↑Thu Apr 16, 2026 5:40 pm![]()
interesantno, uvijek ista pricha. o nepravdi. pogotovo kad su zene u pitanju, i to mlade... neravnopravan status u odnosu na mushlarca itd.
.. izgleda da nisu ravnopravne. ali svi mi .oba pola, znamo kako to izgleda u praksi. udaja. odmah trudnichko, produzeno porodiljsko. kasnije dolaze normalni problemi sa bebama, pa odlazak u obdanishta. chesti pozivi da, neshto nije u redu sa djetetom itd..
zove se majka. uglavnom. . zavidi od posla , ako je muz na fleksibilnijem mjestu. moguche da che i on dochi po.
ali, kako ja primjechujem. zene uglavnom vode odgoj u kuchi. pa che ona i u ovom sluchaju otichi po dijete. jer on 'ne zna'
njeno radno mjesto je sve cheshche ..prazna stolica.. .
poslodavcu nije problem, pacahti neki iznos ali kako on da popuni tu stolicu i da od tih doprinosa plati .odsutne radnice .
. ovo je opste poznata situacija .. i iznenadjuje me da se i dalje ista pricha pricha..o neravnopravnosti.
. majke , odgajaju i zensku i mushku djecu.. zahto ih odgajaju 'po polu'? ??![]()
Per aspera ad astra 
..
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 3 Replies
- 666 Views
-
Last post by Peace
-
- 174 Replies