Utisci iz Bosne, part 3

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Utisci iz Bosne, part 3

Unread post by Skitnica »

Peace wrote:
Mon Sep 08, 2025 9:44 pm

Ulaz je svugdje za strance skuplji.
Uglavnom znaju svugdje da zivimo negdje drugo.
Koliko kosta ulaz za strance ? :D/

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

kako ste sad vi stranci 🙄
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Revizor wrote:
Tue Sep 09, 2025 11:22 pm
kako ste sad vi stranci 🙄

Sin je rodjen u US.
Ni ja ni kcerka nemamo validan bosanski document.
Negdje vam nista ne traze., negdje traze.
Zicarom u SA su trazili npr.
Kada imate BiH document karta je 6 km. Ako nemate 30 km.

Bili jucer ns Vlasicu.
Vlasic je bajka, ali onaj nenaseljeni dio.
Vozili do releja.
Babanovac je prava carsija, bila sam ravnodusna.
I sve do Turbeta je skoro naseljeno.
Jedno mjesto mi se jako dopalo, mislim da sr zove Gostilj. Negdje na pola puta izmedju Turbeta i Vlasica.
Dva planinska doma su na Vlasicu, jedan nije radio, u drugom popili kafu.
U Travniku rucali. Kcerki se dopao Travnik.
Meni sarena dzamija najvise.

Bice slike.

Sad zelim posjetiti Vlasic quadom, vise se moze proci za krace vrijeme.

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

kad budete uzimali quad vjerovatno ce vam ponudit off road turu dzipom, 2 sata za 200 maraka. ne bi vam preporucio to 😂
kaze off road a vozi te volvom xc 60, i odvede te do eko fisa da vidis medjeda, tamo mozes i s golfom otic
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Revizor wrote:
Wed Sep 10, 2025 11:08 pm
kad budete uzimali quad vjerovatno ce vam ponudit off road turu dzipom, 2 sata za 200 maraka. ne bi vam preporucio to 😂
kaze off road a vozi te volvom xc 60, i odvede te do eko fisa da vidis medjeda, tamo mozes i s golfom otic
Imamo nas quad.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vlasic i Travnik

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Thu Sep 11, 2025 10:30 am
Revizor wrote:
Imamo nas quad.
Ostavite li ključeve svojima kad krenete nazad u US?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nevjerovatno je koliko se ljudi u Bosni plase da ce im promaja naskoditi.
Mozes bilo sta jesti i piti, to nema veze.
Ali promaja, toga se najvise treba cuvati.
Mogu ti se usta iskrenuti.
Mozes glavom platiti.
Cim se neko razboli, okrivi se promaja.

Uvijek mi je promaja u kucu.
Nikad se od toga nisam razbolila.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Thu Sep 11, 2025 10:49 am
Peace wrote:
Revizor wrote:
Imamo nas quad.
Ostavite li ključeve svojima kad krenete nazad u US?

Ove god smo ga uvezli, sa predjenih 24 milje.
Necemo dati da se vozi.
Ako neko stvarno ima zelju a nema novca, pomocemo da renta jedan u gradu.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Neke simpa stvari koje sam sebi kupila ove god.
Zapravo koje mi je muz kupio. Ja sam saver teski, a on voli podrzati sve sto dolazi iz Bosne.

Ovu kutiju za Kur’an smo nasli u dolini Lasve. Kosta 50 km.
Ne znam kome se isplati uraditi je za te pare. Zapravo sigurno je jos jeftinija, ovo je kupljeno od preprodavaca.

Image

Image

Image

Na piramidi. Prava jagnjecs koza, super ide negdje pored kreveta. Kostala 50 km.

Image

Muz kupio, ko bi drugi, u muzeju u Jajcu.

Image

Negdje saletili.

Image

U mostaru, na mostu.
Obicno je zena to koja hoce kupovati a muz taj koji govori - mozda ti i ne treba.
Muz je toliko navaluo da kupim neku torbicu, da me vise bilo sramota govoriti - ne treba mi.
Kod nas su radjene, kozne.

Image

Jos brojne sitne suvenire. Neke stvari za planine. Rucnih radova
Na Vlasicu vrhunski med.
Na Bjelasnici pletene kape.
I kupus po kg 5 km.
Znamo da je kupus u gradu pola marke po kg.
Ali muz je htio da ti ljudi jednostavno zarade.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nissm nikad pisala o Prodolcima. Svracali tu dva puta.
Moze se doci iz vise pravaca, ali ako idete autom, najbolje je krenuti iz Busovace, asfaltiranim putem
Vise info https://ski.srednjabosna.ba/pridolci/
Vise je posjeti zimi, ali lijepo je otici i sada.
Gledala sam fotke necije, u jesen je bajka.
Dakle ako imate slobodan dan i zivite u srednjoj Bosni, eto savrsenog mjesta za odmor.
Ljudi tu imaju stvarno lijepe vikendice.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

A imate li vi svoju kuću ovamo u BiH ili budete kod rodbine kad ste ovdje?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U svojoj kuci.
Prvo kupili na selu, tada nismo mogli bolje, tj 2009.
2017e kupili u gradu i renovirali je iz temelja.
Ne bi bili ni kod koga. Nismo hrjeli doci nikad u tudje.
Ne bi to bilo lahko, ni njima ni nama.

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

Peace wrote:
Revizor wrote:
Imamo nas quad.
bil posudila
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vratili se sinoc u US.

Pisat cu, imam mnogo utisaka. I mnogo fotki.
Nemam vremena. Nisam ga imala zadnjih 15ak dana.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Prvi utisci sinoc sa aaerodroma iz Atlante isti kao i zadnji - uposleno osoblje je toliko drsko s putnicima, deru se na putnike, samo jos nedostaje bic da ih mlate. Katastrofa. Ja znam da je tesko objasnjavati, ali ako niste za tog posla, jednostavno ga mijenjajte.
Profesionalizam u Bosni, u svakoj ustanovi, je trenutno mnogo bolji od ovog sto imamo u US.
Ovdje je vjerovatno do toga dovela i plata s kojom mozes pokriti troskove zivota za 10-15 dana.

Bila sam tuzna sinoc. Da nisu djeca ovdje, odmorila bi se 24 sata, kofere ne bih raspakivavala i kupila nove karte za Bosnu, u jednom smjeru.

Prosjecan bosanac, zivi mnogo bolje od prosjecnog amerikanca.
Ovdje se nikad nista ne mijenja. Mozete cak biti i bogati, i tada ce te isto zivjeti i jos vise raditi.

Nedostajat ce mi nasa voda, na cesmi sam imala bolju od svake koju ovdje mogu kupiti.
Nase voce i povrce, s naseg podneblja, ovdje vi mozete imat para, ali takve kvalitete jednostavno nema u ponudi.
A ima velik izbor kutija i konzervi.

U Bosni mi je stimalo raditi i hodati. Nije mi bas stimalo previse s ljudima biti.
Shvatanja su nam drukcija. Mnogo je patetike medju ljudima. Oni se 30 god ubjedjuju da nista ne mogu i nista ne ide. Ubjedjuju ih to i s tv. Ali nailazila sam na optimiste.
Sjecam se zene, udovice, sa 67 god, koja ne prezivjela rak pluca, sada ona gradi svoj motel. I vodi jedan restoran.

U Bosni je trenutno takva situacija, da mozete bilo sta pokrenuti. Svaki talenat iskoristiti i unovciti. Samo se treba distancirati od ljudi ce vam govoriti da vi to ne mozete.
Ako znate raditi keramiku, super prolazite. Znate pravit kolace, super. Znate sisati, odlicno. Znate sminkati, super. Odete u trgovine koristnih stvari, pokupujete i prodajete online, eto plate.
Nije vam mrsko otici po nasih sumama, one su pune plodova i bilja koje su dobro prodaje.

Onaj osjecaj da vi sa svojim susjedima sve dijelite, to je predivno.
Kad su mijesali ajvar, isli smo. Kad su dzemove pravili, bili smo tu. Neko opere autu u dvoristu, odmah je kafa kod nekoga.
Donesu ti kolace koje su pravili. Donesu halvu. Donesu vruce pite. Vruceg somuna. Odnesem smece do kontenera, kona Jasmina me vidila i ceka me s kesom u ruci. Nabrala mi povrce u basti. Tako je svaki put bilo.
Sve sto raste i sto se pravi na nasem podneblju, ja nikad nisam morala kupiti.
Treba pri tome imagi na umu da su odnosi most koje drze dvija obale. I treba paziti da je i s nase strane stabilan.

Sinoc smo porucili pizzu, otisli ja i sin po nju. Nije ovdje tako sigurno da bi jedna persona isla po pizzu u 9 pm.
U Bosni sam vidjela djevojku koja sama ide po mraku na izlazak, i sama se vraca, pjese. Toliko je sigurno.
Djeca sama idu u trgovine. Izlaze sami na odmoru da kupe sebi nesto. Skole ne obezbjedjuju policajci.
U svakoj skoli u US, svake god, svaka skola, potrebuje sve vise i vise policajaca. Pa i pored toga, svaki je dan tuca u svakoj skoli srednjoskolova.
Djeca u Bosni sva stoje u grupi dok cekaju bus. Hodaju u grupama gradom. Jednostavno se druze i upoznaju.
Ovdje oni maleni stoje skupa. Sve ad petog razreda, svako dijete na stanici stoji jedno 2 metra od drugog dijeta. Znaci svako dijete za sebe.
Djeca u Bosni, posebno oni koji zive u kucama, uz odrastanje, nauce i neke zanate. Vidjela sam dijete koje s babom stavlja fasadu na kucu. Koje zna voziti traktor. Koje s babom popravlja autu. Koje zna narezati drva. Pokositi dvoriste. Otici u stalu i namiriti stoku…

Vidjela sam poznatu zenu koja je cistacica u posti. Dama za 10. Tako nisu zene ovdje dotjerane ni za kancelarije. U 10 am ja na pijaci, i ona je. U 12 am, ja na rucku, i ona je. U 1 pm ja u shopingu, i ona je. A srijeda. Ne znam kad radi. Zato valjda svi jure u drzavni sektor, plata ide a ti svoje zavrsavas.

Zena od brata radi u drzavnom sektoru. Otklonila cistu sa jajnika, i 4 mjeseca na bolovanju, placeno 100%. Predala pored toga za neku pomoc, i dobila iznos od 400 KM. Eto sto je bila u bolnici 3 dana, troskove je snijelo osiguranje.

U svako doba imate vruce pecivo, pekare rade 24/7.

Potrosaci/korisnici u Bosni nisu uvjeravani da su oni uvijel u pravu, pa nema uglavnom idiota ko ovdje koje prave scene ljudima zaposlenim u javnom sektoru i kad traze nemoguce.
Uglavnom se sve odvija lijepo i bez nekih guzvi. Uposleni svugdje su uvijek voljni da ti pomognu i nikad nikoga nisam dozivjela nervoznim.
U restoranima i trgovinama se sve odvija tiho i kulturno.
Mnogo tise i kulturnije nego sto je to ovdje.

Politika se ne vodi, jako se malo o tome prica. Ljudi zive pravd zivote.

Na zenu se mnogo vise pazi nego ovdje.

U Bosni je neka posebna sloboda i demokratija. Mozda me necete razumjeti ako cijeli zivot zivote tu, ali svaki covjek koji je na zapadu a pri tome jos i veliki realista, razumit ce.
Tu smijete svakom covjeku u svako doba pokucati na vrata i zatraziti pomoc. Vas bi svako ugostio i nahranio ako treba. Ljudi bi potrcali da vam pomognu da padnete.

Imat cu jos za dodati.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Neobicna recenica koju sam par puta cula u Bosni - da je meni para koje mi ne trebaju.
Takvih para nema ni Trump. Sigurna sam da su ljudi mislili na pare koje nisu sami zaradili.
Dolazila sam u kontakt sa zenom koja zivi u nekom stanju izmedju tuge i ljutnje sto joj nije niko u familiji bogat i da njoj ostavi to bogatstvo.
I s ljudima koji znaju uvijek sta je drugom bolje kad su finansije u pitanju, a sami su uvijek ne nekoj ivici. Ti ga pomazes a on tebi govori sta je bolje. Valjda da znas bolje, bolje bi i imo.
Dolazila sam u kontakt s ljudima koji zive u Sloveniji, Hrvatskoj, Njemackoj, Austriji, Svajcarskoj, Canadi, Italiji, Francuskoj.. Pitala bi i s paznjom slusala.
Uglavno su svi nasi ljudi, ljude te zemlje opisivali kao hladne, koji mislie da mi dolazimo iz totalne bijede.

Pisa.a sam da u Bosni ne mozete pasti u depresiju zbog dobrog drustvenog zivota, i to povlacim.
Moze. Jer previse slobodnog vremena moze voditi do previse ispraznog razgovora koji truje dusu.
Treba pronaci lijep balans. Nesto izmedju ovog ovdje i onog u Bosni.
Bilo je takvih sjedaljki u kojim mi nije nista godilo, sve je u meni vristalo od toliko ispraznosti i bezvezne price.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vozili smo prostorom koji pripada Kiseljaku. I u jednom momentu sin pokazuju na kucu s koje se njihala hrvatska zastava, i govori - croatian. Malo dalje opet zastava, sin govori - opet croatian. Malo odatle opet, sin ce - nisam ni znao da tako mnogo croatians zivi u Bosni.
Nisu to sine croatians, objasnim, to su ljudi bosanci, koji s tom zastavom zele porucitu da vise vole Croatiu.

Uvijek se zna ciji su svatovi. Muslimaski nose zastavu BiH. Katolici zastavu Hrvatske. U srednjon Bosni je to pod obavezno.
Ranije su se kacile zastave na prozore, a sada se kace i ljudi.
Pricala mi djevojka koja je zavrsila u bolnici zbog udara groma, da je s njom bila djevojka koja je ispala iz svatova.
Nisam na prvu razumila, kako je to mogla ispasti iz svatova…
Ispala je zapravo iz auta dok je vjesila na prozoru i dobila ozbiljne povrede.
Mislim da bi to kacenje i ljudi i zastava trebalo zabraniti.

Dobili smo jednu kaznu, za parkiranje ispred mesnice. Objekti na glavnoj ulici uglavnom nemaju svoj parking, i kad hoces caskom nesto obaviti, parkiras ispred. To nije u redu, kazna je opravdana. I mislim da bi trebala biti veca, ako se zele ljude dotjerati u red.
Sada rade uglavnom mladi ljudi u policiji, i nisu korumpirani, bar jos nisu.
I mlade lijepe policajke. Muz je znao uz salu u autu da opsuje “zakon”.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vozili smo prostorom koji pripada Kiseljaku. I u jednom momentu sin pokazuju na kucu s koje se njihala hrvatska zastava, i govori - croatian. Malo dalje opet zastava, sin govori - opet croatian. Malo odatle opet, sin ce - nisam ni znao da tako mnogo croatians zivi u Bosni.
Nisu to sine croatians, objasnim, to su ljudi bosanci, koji s tom zastavom zele porucitu da vise vole Croatiu.

Uvijek se zna ciji su svatovi. Muslimaski nose zastavu BiH. Katolici zastavu Hrvatske. U srednjon Bosni je to pod obavezno.
Ranije su se kacile zastave na prozore, a sada se kace i ljudi.
Pricala mi djevojka koja je zavrsila u bolnici zbog udara groma, da je s njom bila djevojka koja je ispala iz svatova.
Nisam na prvu razumila, kako je to mogla ispasti iz svatova…
Ispala je zapravo iz auta dok je vjesila na prozoru i dobila ozbiljne povrede.
Mislim da bi to kacenje i ljudi i zastava trebalo zabraniti.

Dobili smo jednu kaznu, za parkiranje ispred mesnice. Objekti na glavnoj ulici uglavnom nemaju svoj parking, i kad hoces caskom nesto obaviti, parkiras ispred. To nije u redu, kazna je opravdana. I mislim da bi trebala biti veca, ako se zele ljude dotjerati u red.
Sada rade uglavnom mladi ljudi u policiji, i nisu korumpirani, bar jos nisu.
I mlade lijepe policajke. Muz je znao uz salu u autu da opsuje “zakon”.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vracam se i psihom u US.
Jucer “ganjali” nove telefone.
Ostali nekih 6-7 sati. Usli u 6 prodavnica. U jednu se vracali 3 puta.
U US, ne samo da ono sto rade u Gazi da ne zovu genocidom, ovdje nista ne zovu pravim imenom.
Sve je to zamazono, umotano i s masnom zapakirano. Prevaru ce te skontati kasnije. To ako imate malo vremena da kontate, i malo mozga. Ali to nece uraditi bar 90% populacije. Stoga i ide na jednog milijardera bar milion teske sirotinje.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zrak u Bosni, u nasoj carsiji, je izuzetan.
Smjesteni smo medju obroncima, i neke studije su pokazale da tu ima nekih finih cestica, dobrih za cjelokupno covjekovo zdravlje.
Ja kontam da je to, pored ostalog, razlog zasto tu dobro spavamo. Svaku noc. Nije sala da ljudi nasih godina spavaju 10 sati, a mi smo mogli.
I ne samo mi. I ljudi koji su nam dolazili u gosti spavali bi kod nas dobro.

I tem u Bosni su nesto sto se da podnositi. I kada je dvenvna blizu 40C, tokom nocI ona moze pasti na 18C. Tokom citavog ljeta vi se trebate utopliti ujutro.
Ohladi se kuca, tako da se stvarno moze funkcionisati bez klime.
Nedostaju mi te jutanje i vecernje svjezine, ostar i cist zrak.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Obavila shoping hrane jucer.
Cijene nekim stvari a su rasle za ova 2.5 mjeseca.
Gledam vise u ljude.
Bez energije, bez radosti, bez osmijeha, svako lice ozbiljno, s hiljadu briga.
Zivi a opet nekako mrtvi.
Auti jurcaju, zivot se, cini ti se, sav odvija u autu.
Niko nikova ne poznaje i ne pozdravlja.
Za ova tri dana, osim svojih ukucana, jos popricah s rodicom koja je dosla po neke stvari koje joj je mama poslala.
Susjede ne vidjam. Nakon 13 god zivota u susjedstvu, ne znam ni kako se zovu, ne znam ni kako ih vecina izgleda.
Godini imamo plan otici na 5 mjeseca. Ne znam da li bi se nakon toliko vremena mogla ovdje opet navici.
Nakon godinu se sigurno niko vise ne bi navikao.

Bjelka
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Bjelka »

Peace wrote:
Sat Oct 04, 2025 12:59 pm
Obavila shoping hrane jucer.
Cijene nekim stvari a su rasle za ova 2.5 mjeseca.
Gledam vise u ljude.
Bez energije, bez radosti, bez osmijeha, svako lice ozbiljno, s hiljadu briga.
Zivi a opet nekako mrtvi.
Auti jurcaju, zivot se, cini ti se, sav odvija u autu.
Niko nikova ne poznaje i ne pozdravlja.
Za ova tri dana, osim svojih ukucana, jos popricah s rodicom koja je dosla po neke stvari koje joj je mama poslala.
Susjede ne vidjam. Nakon 13 god zivota u susjedstvu, ne znam ni kako se zovu, ne znam ni kako ih vecina izgleda.
Godini imamo plan otici na 5 mjeseca. Ne znam da li bi se nakon toliko vremena mogla ovdje opet navici.
Nakon godinu se sigurno niko vise ne bi navikao.
:jbg Ja ne znam (u) sta si ti gledala, ovdje svanulo napokon i svi presretni s novom vlašću nakon što je mrska SDA otišla pa-pa. :puskaub Sve frca od optimizma i energije, radovi udarnički na sve strane, (g)radi se, ore se pjesme udarničke, živi se, uživa, milina jedna neopisiva... :jjeejj

(halali na ovoj ironiji kao i "politizaciji" na topicu)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nista, nista. Neka si svratila.
Pisi i na drugim temama.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Utisci (i slike) iz Bosne, part 2
    by Peace » » in Razno (sve sem fotografija)
    130 Replies
    361 Views
    Last post by Peace
  • Moji utisci iz Bosne
    by Peace » » in Razno (sve sem fotografija)
    73 Replies
    277 Views
    Last post by Peace