AI - umjetna inteligencija

Svijet tehnike, teme koje se odnose na sve vrste tehničkih uređaja - televizori, hi-fi, mobiteli, računari, programi, igre, aplikacije.
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

AI - umjetna inteligencija

Unread post by Vjetar »

Koristite li? Za šta najviše?
Je li pozitivna ili negativna stvar? Smatrate li da će svijet biti bolji sa njom ili da nas vodi u propast?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: AI - umjetna inteligencija

Unread post by biljka »

Ne koristim baš. Malo mi je chatgpt pomogao da mi sumira neke stvari na koje bih potrošila puno vremena, ali nisam išla dalje od toga. Pozitivno je svakako. Nisam od onih koji misle da AI može da zamijeni dobrog pisca/studenta/novinara isto. Može dobro doći kao pomoć, a mislim da ljudi imaju ogromnu predrasudu prema umjetnoj inteligenciji. Ja negativno reagujem kad mi npr neko kaže da je cijeli esej sastavio chatgpt i slično, ali u nekoj mjeri je okej. Mada loš je i taj profesor koji pusti to tako :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ne koristim. Nista sto promovisu ne koristim. Pocevsi od bar kodova,skeniranja pa do vestacke inteligencije. Naravno, ima dobrih stvari koje oni i naglasavaju ali lose stvari ne govore. Ako ljudi upadnu u taj digitalni svet, tesko ce iz njega izaci.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Sun Apr 06, 2025 7:39 pm
Nisam od onih koji misle da AI može da zamijeni dobrog pisca/studenta/novinara isto.
Lošeg može :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Mon Apr 07, 2025 12:05 am
biljka wrote:
Sun Apr 06, 2025 7:39 pm
Nisam od onih koji misle da AI može da zamijeni dobrog pisca/studenta/novinara isto.
Lošeg može :D
Ako je loš onda se ni ne broji. Samo me to za studente brine :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Realno, studentima i učenicima bi trebalo zabraniti korištenje :D
Ali svima drugima koji su okončali taj proces naobrazbe zvanične, može biti velika pomoć

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Mon Apr 07, 2025 12:43 am
Realno, studentima i učenicima bi trebalo zabraniti korištenje :D
Ali svima drugima koji su okončali taj proces naobrazbe zvanične, može biti velika pomoć
Ma nisam ja za totalnu zabranu nikome. Kažem za neka istraživanja gdje bi potrošio sate iščitavajući i tražeći nešto samo zbog par rečenica dobar je alat. Ni profesori nisu za da se isključi totalno iz procesa istraživanja, ali oni profesori kojima je stalo koriste alate da vide je li prepisano sa chatgpt-a

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Vjetar wrote:
Sun Apr 06, 2025 12:14 pm
Koristite li? Za šta najviše?
Je li pozitivna ili negativna stvar? Smatrate li da će svijet biti bolji sa njom ili da nas vodi u propast?
A evo i odgovora AI na temu :DE

1. **Koristite li AI? Za šta najviše?**
Da, koristim AI. Najviše ga koristim za automatizaciju zadataka, pronalaženje informacija, pisanje tekstova, analizu podataka i kreativne projekte. AI mi pomaže da brže i efikasnije obavljam razne aktivnosti, kao što je odgovaranje na pitanja, generisanje sadržaja ili razumevanje složenih problema.

2. **Je li pozitivna ili negativna stvar?**
AI ima i pozitivne i negativne aspekte. Pozitivno je to što može značajno poboljšati produktivnost, omogućiti napredak u nauci i medicini, olakšati svakodnevni život i rešavati kompleksne probleme. S druge strane, postoji zabrinutost zbog mogućih negativnih uticaja, poput gubitka radnih mesta zbog automatizacije, privatnosti podataka, kao i mogućnosti zloupotrebe AI u loše svrhe.

3. **Smatrate li da će svijet biti bolji sa njom ili da nas vodi u propast?**
Mislim da AI može učiniti svijet boljim, ako se pravilno koristi i ako se primenjuju etički standardi. Ima potencijal da doprinese većem napretku u zdravstvu, obrazovanju, ekologiji i drugim oblastima. Međutim, ako se ne reguliše odgovorno, može nas odvesti u nepoželjne pravce, kao što su prekomjerna kontrola, nejednakosti ili čak opasnosti povezane s prekomjernom autonomijom AI sistema. Ključ je u balansiranju inovacija s pažljivim razmatranjem etičkih, društvenih i ekonomskih posljedica.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Isto što sam i ja rekla, samo filozofirajuće :hahah

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Robotiziranost je sve više prisutna. Gotov u svim poljima. Poslovnim, ekonomskim, artističkim a, kako često primjećujem, i u relacijama ljudi.
I kao i u svemu, može biti i negativnih a i pozitivnih strana i posljedica.

Svijet (fokusiran na interes, profit i egoizam) onakav kakav je to i danas, nisam sigurna da će biti u stanju
obuzdati impulse..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ina wrote:
Thu Apr 10, 2025 11:30 am
Robotiziranost je sve više prisutna. Gotov u svim poljima. Poslovnim, ekonomskim, artističkim a, kako često primjećujem, i u relacijama ljudi.

Svijet (fokusiran na interes, profit i egoizam) onakav kakav je to i danas, nisam sigurna da će biti u stanju
obuzdati impulse..
Vestacka inteligencija iz dana u dan smanjuje radna mesta za ljude. Od ljudi prave visak. Sa ove tacke gledista jos uvek je smesno procitati tako nesto ali vrlo brzo ce mnogi osetiti to. Dok se narod odusevljava brzini interneta i ostala cuda, pocela su taxi vozila da rade bez vozaca, autobusi i vozovi takodje, kase po prodavnicama samousluzne. Gomilu sekretarica zamenise roboti. Sve su to radna mesta oteta od ljudi. A tek ce ih biti. Da ne brojim robote po kaficima itd. Nije to sada u nekom ogromnom broju ali ide se ka tome.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Odskora sam počela koristiti chatGpt. Uglavnom pisanje tekstova, brže pronalaženje nekih informacija, ono kad ti ponestane ideja i mašte. Ugl. pomogne mi kod ideje i informacije a ja dalje nastavim sama. Nemam predrasude mada čitam danas, da do 2035.će zamijeniti jako puno radne snage u svim područjima.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Nedavno sam koristila… uplašila mi se jedna lampica u autu… Mrsko mi bilo listati tražiti po knjizi od auta… Pitam chat … iz prve nađe u čemu problem … odem u servis i tačno sto gpt mi rekao…

On mi predlagao kako taj problem da riješim… :hahah

Ok je to… super ali eto da sam htijela to riješiti / ne bih išla u servis… zaredila bih, a onaj čiko tamo bi se dosađivao možda … a hoce sigurno za par godina / bit ćemo svi manje vise “sam svoj majstor”…

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Coolio wrote:
Thu Apr 10, 2025 3:51 pm
Ina wrote:

obuzdati impulse..
Vestacka inteligencija iz dana u dan smanjuje radna mesta za ljude. Od ljudi prave visak. Sa ove tacke gledista jos uvek je smesno procitati tako nesto ali vrlo brzo ce mnogi osetiti to. Dok se narod odusevljava brzini interneta i ostala cuda, pocela su taxi vozila da rade bez vozaca, autobusi i vozovi takodje, kase po prodavnicama samousluzne. Gomilu sekretarica zamenise roboti. Sve su to radna mesta oteta od ljudi. A tek ce ih biti. Da ne brojim robote po kaficima itd. Nije to sada u nekom ogromnom broju ali ide se ka tome.
Jake promjene uvijek se u svemu osjete.
Biti će nezgodno na početku pogotovo. Morati ćemo se žešće usmjeriti, a i adaptirati, drugačijem svijetu poslovanja i kvalificiranosti, a i načinu življenja.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ina wrote:
Tue Apr 22, 2025 9:57 am
Coolio wrote:
Thu Apr 10, 2025 3:51 pm
Ina wrote:

obuzdati impulse..
Jake promjene uvijek se u svemu osjete.
Biti će nezgodno na početku pogotovo. Morati ćemo se žešće usmjeriti, a i adaptirati, drugačijem svijetu poslovanja i kvalificiranosti, a i načinu življenja.
Po meni je problem to sto se 7-8 milijardi ljudi mora adaptirati na idiotluke 1000 ljudi. I to sto ljudi ne reaguju dok ih tlace. Lako je adaptirati se na to. Samo se niko ne pita sta kada ljudi ostanu bez posla? Sta ce raditi? Jer to na sta se mi trebamo adaptirati smanjuje radna mesta.

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Vjerujem da je svako od nas nekad ostao bez posla.
Iz ovog ili onog razloga.
Mnogi (možda) poznaju već i glad.

Nepoznatosti čovjeka većinom plaše.. ali samo polahko, Coolio. Dosta toga može rezultirati i coolijanski. Više nego što mislimo negativno.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Evo da se divite vestackoj inteligenciji

https://www.facebook.com/share/r/1CARBQEYyG/

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Thu May 15, 2025 3:32 pm

Kad vidim ovog ni ne slušam dalje :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Thu May 15, 2025 4:07 pm
Coolio wrote:
Thu May 15, 2025 3:32 pm

Kad vidim ovog ni ne slušam dalje :hahah
Ja ga ne gotivim jer glumi opoziciju vlasti inace ima pametne klipove...

Vestacka inteligencija je veoma opasna a da ljudi nisu ni svesni toga

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Ina wrote:
Tue Apr 22, 2025 10:17 am

Nepoznatosti čovjeka većinom plaše.. ali samo polahko, Coolio. Dosta toga može rezultirati i coolijanski. Više nego što mislimo negativno.
Sigurno je da će biti puno zloupotreba. Ali isto tako je sigurno da će AI postati svakodnevica i nešto bez čega budućnost jednostavno neće funkcionisati.

Uvijek su nove tehnologije izazivale otpor i skeptičnost, ali to je tako ljudima u prirodi izgleda.

Na AI gledam kao nešto pozitivno i korisno.
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Mina wrote:
Fri May 16, 2025 2:04 pm
Ina wrote:

Sigurno je da će biti puno zloupotreba. Ali isto tako je sigurno da će AI postati svakodnevica i nešto bez čega budućnost jednostavno neće funkcionisati.

Uvijek su nove tehnologije izazivale otpor i skeptičnost, ali to je tako ljudima u prirodi izgleda.

Svi na to gledaju kao nesto pdnzitivno i korisno jer samo dobre stvari i govore. Sve lose stvari vezano za to ne spominju, to ce narod da oseti kada mu se desi jer nije umeo da mucne glavom.

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Coolio wrote:
Sat May 17, 2025 11:36 am
Mina wrote:
Ina wrote:

Svi na to gledaju kao nesto pdnzitivno i korisno jer samo dobre stvari i govore. Sve lose stvari vezano za to ne spominju, to ce narod da oseti kada mu se desi jer nije umeo da mucne glavom.
Zato što i jeste u najvećem dijelu pozitivno. Malo šta ne možeš zloupotrijebiti :jbg
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Mina wrote:
Sat May 17, 2025 12:25 pm
Coolio wrote:
Sat May 17, 2025 11:36 am
Mina wrote:

Zato što i jeste u najvećem dijelu pozitivno. Malo šta ne možeš zloupotrijebiti :jbg
AI moze biti upotrebljena protiv privatnosti coveka kao sto je svakim danom sve vise narusavaju. Takodje je vec jednim delom upotrebljena protiv ljudi sto se posla tice. Sve vise njih ostaje bez posla zbog tehnike kojoj se "odusevljavamo"

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »